Ders Programları ve Öğretim Programları Günlük Çalışma Düzeni
Öğrenciler, kültür dersleri, teknik dersler ve tarım derslerini içeren üç yıllık çok yönlü eğitim alıyorlardı. Bu eğitim süresince tüm işlerde ve alanlarda çalışan öğrenciler, kendi yeteneklerini gözlemleme ve deneme olanağı bularak eğitimlerini ne yönde devam ettirmeleri gerektiğine ve hangi mesleği seçeceklerine karar veriyorlardı. Karar veremeyenler ise öğretmenlerinin tavsiyesi, özendirmesi ve yönlendirmesiyle bir meslek seçiyorlardı. 4. ve 5. sınıfta öğrencilerin seçtikleri mesleklere göre özelleştirilmiş eğitim programlarıyla belirlenmiş dersler veriliyordu. Bilgi ve yeteneklerinin seçtikleri meslek doğrultusunda geliştirmelerine yönelik bir eğitim yürütülüyordu.
Seçilebilecek meslekler şunlardır;
- Öğretmen
- Sağlık Memuru
- Tarımcı
- Teknisyen
- Ebe
Daha önce değindiğimiz enstitü birimlerinin yinelenmesinde fayda vardır. Bunlar;
- Yüksek Köy Enstitüsü: Yüksek Köy Enstitüsüne öğrenciler, bakanlık sınavıyla alınıyordu. Alınacak kişiler, köy enstitülerini yeni tamamlamış öğrenciler ve köy enstitüsü çıkışlı köy öğretmenleri, Enstitü Kurulunca seçildikten sonra sınava tabi tutularak belirleniyordu. Yüksek Köy Enstitüsünde düzenlenen üç yıllık eğitim programını tamamlayanlar enstitü öğretmeni, müfettiş, yönetici ve eğitim araştırmacısı olarak görevlendiriliyordu.
- Eğitmen Kursu
- İlköğretim için Öğretmen Yetiştirme Programı
- Uygulama Okulu:
- Sağlık Kolu: Üçüncü sınıftan sonra sağlık memurluğu ve ebeliği seçen öğrenciler sağlık kollarında eğitim görüyorlardı. Her enstitünün bünyesinde bir sağlık kolu bulunmadığından dolayı bu meslekleri seçip kendi köy enstitüsünde sağlık kolu bulunmayan öğrenciler, sağlık kolu bulunan en yakın enstitüye gönderiliyordu.
- Çocuk Yuvası: Enstitüde çalışanların çocuklarının ve köy çocuklarının okul öncesi eğitimi gerçekleştirilirken öğretmen ve sağlık memurluğu eğitimi alan enstitü öğrencileri için uygulama ve gözlem alanı olarak yararlanılıyordu.
- Köy Bölge Okulları
- Köy Okulları
Enstitüler açıldığında hazır bir eğitim-öğretim programı yoktu. 1943 yılı ders programı oluşturulana kadar eğitim-öğretim programları genelgelerle belirlendi. 1 Temmuz 1940 ila 29 Ekim 1940 arasında birinci sınıfların yapacağı işler ve verilecek dersler, bir genelge ile şu şekilde belirlendi;
1. Topraklar verimli hale getirilmeli ve ağaçlandırma faaliyetleri yürütülmeli.
2. Yol çalışmaları ve imar çalışmaları yapılmalı.
3. Bataklıklar kurutulmalı.
4. Öğrencilere bisiklet, sandal, motorlu deniz araçları ve motosiklet kullanımı ile yüzme, at binme öğretilmeli.
5. Hastalıklara karşı alınacak önleyici önlemler öğretilmeli.
6. Mandolin, ağız armoniği ve flüt çalmak öğretilmeli.
7. Yerel ve ulusal oyunlar öğretilmeli.
8. Köy gezileri ile köyleri inceleme imkanı tanınmalı.
9. Türlü yayınların ve kitapların yer aldığı kitaplıkla kurulmalı.
10. Enstitülerin bulunduğu yerlerin tarihi ve coğrafi özelliklerine müzeler kurulmalı.
11. Enstitüde bulunanların katılımcı olacağı eğlence ve müsamereler düzenlenmeli.
Genelgede ayrıca öğrencilere kazandırılması gereken özelliklerde vurgulanmıştır;
• Öğrencilere kendi kendilerine hareket edebilmelidir.
• Kendine güvenen ve zorluklardan yılmayan insan olmalıdır.
• Atatürk ilkelerini özümseyen ve yaşama uygulayan insan olmalıdır.
• Programlı çalışan ve çalışmalarında başarılı olmayı ilke edinen insan olmalıdır.
• Yardımsever olmalıdır.
• Sağlığına dikkat etmelidir. Çevrelerini ve yaşam alanlarını temiz tutmalıdır.
Bu genelgeye dayanarak şunlar gerçekleştirildi;
1. Uygulamalı eğitim yapılmaya başlandı. 22 saati kültür ve meslek dersleri, 11 saati tarım ve uygulamaları ile 11 saati iş dersleri ve uygulamaları olmak üzere haftada 44 saat ders verilmeye ve uygulamalara başlandı.
2. Öğrenci odaklı eğitim yapılmaya başlandı. Çok programlı eğitimin ilk adımları atılmaya başlandı.
3. Öğrenci ve öğretmenler için hazırlanan kitaplıklarda bulunan kitapların sayısı arttıkça köy enstitülerinde okuma alışkanlığı gelişmeye ve genişlemeye başladı. Okuma alışkanlığının varlığı, kitap okuyanların okudukları konularda tartışıp özgürce düşünceleri ifade etmesini sonucunu doğurdu. Kitaplıklarda ayrıca süreli yayınlara yer verildi.
4. Bölgesel özelliklere göre tarımın geliştirilmesi sağlandı.
5. Ata binme, dağcılık, sandal ve yelkenli kullanımı öğretildi.
6. Topraklar verimli hale getirildi. Bu topraklarda tarım yapılmaya ve ağaçlandırmaya başlandı.
7. Hayvancılık için gerekli tüm bilgiler öğretildi.
8. Müzik aletleri kullanmak ve çalmak öğretildi.
9. Köy gezileriyle köyler incelendi.
10. Müze kurma çalışmaları yapıldı.
11. Yerel ve ulusal oyunlar öğretildi.
12. Eğlence müsamereler düzenlendi.
Bir başka genelge ise öğrencilerin kişisel gelişimine yönelikti. Tonguç’un tüm enstitülere gönderdiği bu genelgenin tüm öğrencilerin cep defterlerine yazdırılması zorunlu kılındı. Genelde yer alan hususlar şunlardır;
1. Köy enstitülerinde her türlü yapım, ziraat, sanat, idare işleriyle öğretmen ve öğrencileri ilgilendiren resmi işler nöbetle öğretmen ve öğrenciler tarafından görülür. Nöbette bulunmayanlara bu işlerin gördürülmesi, öğrencilerin öğretmen ya da usta öğrencilerin özel işlerinde çalıştırılmaları yasaktır. Kendi işini göremeyecek derecede kimsesizlerin işleri de nöbette bulunan arkadaşları tarafından yapılır.
2. Derse ve göreve geç gelmek, öğretmenliğe yakışmayacak laubali hareketlere girişmek, sarhoş olmak, kumar oynamak gibi öğrencilere kötü örnek olabilecek hareketlerde bulunmak, öğrencileri dövmek, onlara hakaret etmek yasaktır.
3. Yemek listesine alınan öğretmenler, hakları olan yemeği öğrencilerle birlikte enstitüde yemeğe mecburdur. Özel evlere ya da odalara yemek götürmek yasaktır. (yatalak hastalar müstesna)
4. Enstitü işeri en az 15 günde bir bütün öğretmen ve öğrenciler bir araya gelerek konuşulur ve bu konuşmalarda –olanaklar, bakanlıktan verilen yönergeler göz önünde tutularak- verilen kararlara uygun olarak yürütülür. Enstitülerde en az 15 günde bir eğlenti düzenlenir. Bu eğlentilere öğretmenlerin ve öğrencilerin katılması şarttır.
5. İş bölümüne göre türlü işlere dağılacak öğrenci kümelerine, yapacakları işin önemi, ulusa onların kişiliklerinde sağlayacağı yararları anlatılarak iş gördürülür. Öğrencilere angarya şeklinde, anlamı bilinmeyen işleri gördürmeye bu kurumlarda asla yer verilmeyecektir. bir enstitüde işlerin soysuzlaştığı görülürse bundan birinci derece öğretmenler sorumlu utulacaktır. Her çocuk öğretim programında saptanan şekillere göre kültür, tarım ve sanat çalışmalarına mutlaka katılacaktır. Belli çocukları yalnız terzilikte, şoför yardımcılığı, davar çobanlığı, tuğlacılık gibi belli işlerde uzun süre çalıştırmak yasaktır.
6. Şartlar ne olursa olsun, mevsim hangi mevsim bulunursa bulunsun, öğrencilere her gün serbest okuma yaptırılacak ve onlara kitap okuma alışkanlığı mutlak surette kazandırılacaktır.
7. Bu genelgenin duyurulduğu altı maddenin herkesin defterine yazıldığı genel müdürlüğe bildirilecektir.
(İsmail Hakkı TONGUÇ)
Köy enstitülerinde öğrencilere, yaklaşık 11 ay boyunca eğitim verilirdi. Eğitim planına göre öğrenciler ve öğretmenler, yaz dönemine kadar eğitim öğretim uygulamalarını gerçekleştirecekler, tarım, iş, sağlık ve inşaat çalışmalarını yürüteceklerdi. Yaz döneminde öğrenciler 45 günlük izinlere gönderileceklerdi. Mevcut planla tüm yıl eğitim öğretim uygulandığı görülmektedir.
İlk ders programı 4 Mayıs 1943 tarihinde yürürlüğe konuldu. Bu programın hazırlanmasında özellikle köy enstitülerinin ilk açılışından bu yana köy enstitüsü müdürlerinin ve öğretmenlerinin uyguladığı programlar göz önüne alındı.
Aşağıdaki tabloyu referans noktası kabul ettiğimizde; köy enstitüleri için hazırlanan programın şu an uygulanan eğitim öğretim programlarında 7-8 yıllık eğitime karşılık geldiğini görebiliriz.
1943 ders programına göre günlük yaşam, bir programa tabii olarak yürütülüyordu. Gerekliliklere göre programlar değiştirilerek geçici olarak farklı bir program uygulanabiliyordu. Hasan Ali Yücel yayınladığı bir genelgede, gerekli görüldüğünde ve bazı özel şartlarda geçici değişimlerin gerçekleştirilebileceğini vurgulamıştı.
Köy enstitülerindeki günlük yaşam ve çalışmalar, kalk direktifinin verilmesiyle başlardı. Kalkma saatleri mevsime göre düzenlenirdi. Nöbetçiler dışında bütün öğrenciler spor alanında toplanırlardı. En az 15 en fazla 30 dakika olmak üzere sabah sporu yapmaya veya halk oyunu oynamaya başlarlardı. Haftada en az 4 gün olmak koşuluyla 20 dakika yapılması istenen müzik çalışmaları da başlardı. Müziğin ve halayın coşkusuyla birbirlerine yaklaşan tek yürek olan bir topluluk olurlardı. El ele tutuşup dünyaya güzelliklerini ve sevinçlerini savururlardı. Spor tamamlandıktan sonra yemekhaneye yol alınır kahvaltılarını yaptıktan sonra kümeler halinde toplanıp yoklama verirlerdi. Genelde saat 8’de tamamlanan bu işlerin ardından saat 11:45’e kadar 45 dakikalık 4 saat ders ve iş çalışması yapılırdı. Saat 13:00’e kadar öğle yemeği yenir 13:00 – 17:45 arasında yine ders ve işlere devam edilirdi. Akşam yemeği, dinlenme, serbest okuma ve etüt süresinin tamamlanmasının ardından 8 – 8,5 saatlik uyku zamanı başlardı. Günlük düzen içinde nöbet düzenlemesi de yapılarak aksaklıklar oluşması engellenir ve düzenin devam etmesi sağlanırdı.
Cumartesi günleri genel temizlik günü olarak belirlenmişti. Pazar günleri ise serbest günlerdi. Hafta sonları serbest kitap okuma saatleri olur, eğlenceler ve haftalık enstitü toplantıları yapılırdı.
Programın hazırlanışında belirlenen genel ilkelere göre her enstitü planlarını belirlerken özerk davranabilmekteydi. Çevresel ve mevsimsel koşullara göre programlarda yapılan değişiklerin öğretimde süreklilik sağlayacağının bilincindeydiler. Bina, yol yapımı gibi önemli işlerin olduğu dönemlerde çalışmalar o iş üzerine yoğunlaştırılır ders uygulama eksiklikleri daha sonra telafi edilirdi.
Genel kültür derslerine ilişkin tabloyu incelediğimizde türkçe, matematik, yabancı dil ve müzik derslerinin ağırlıklarının fazla olduğunu görüyoruz. Programda genel ağırlığı bu dersler alırken el yazısı ve resim - iş konularında yetenekli öğrenciler için kurslar açılabilmesi için olanak sağlandı. Eğer enstitüde yeterli imkan varsa bu kursların açılmasında bir sakınca olmadığı irdelendi.
Türkçe dersine neden ağırlık verilmiştir? Türkçe dersi aracılığıyla öğrenci, anlama ve anlatım yeteneğini geliştirdiği gibi kelime hazinesinin genişlemesi için fırsat bulacaktır. Türkçe dersi aracılığıyla verilen kitap okuma alışkanlığı, öğrencide kültürel birikimin artmasını ve yeni bakış açıları kazanmasını sağlayacaktır.
Müzik ve ulusal oyunların öğretilmesindeki mantık, öğrencinin müzik aleti çalmayı ve ulusal oyunları öğrenirken ulusal bir bilinç kazanmasıdır. Bir ulusal müzik aleti çalmayı öğrenen öğrenci, ulusal müziği de öğrenerek ulusal müziğin kendisine verdiği güzelliklerin ayırdına varacaktır.
Tabiat ve okul sağlık bilgisi dersi ile coğrafya dersleri ise insan yapısını ve bulunduğu coğrafi yapıyı tanıma amaçlı olarak verilmektedir. Sağlık bilgisi ile kendisini hastalıklara karşı korunma yöntemlerini öğrenecektir.
Öğretmenlik bilgisi dersi, öğretmen olacak öğrencilere pedagojik formasyon vermek amacıyla verilmektedir. Öğretmenlik bilgisi konusunu ileride daha geniş bir şekilde işleyeceğiz.
Köyden gelip köye gidecek öğrenciler için hazırlanan programda köye dönüş fikrine dayalı olarak genel kültür dersleriyle öğrencilerin bilinçlenmeleri sağlandı. Bu bilincin yanı sıra köy kültürünü ve toplumunu tanımalarına yardımcı olundu.
Haftalık programda 11 saatlik bir zaman ayrıldığı için köy enstitülerinin çevresel koşullarına göre tarım ders ve uygulamalarının sadece bir kısmı yapılırdı. Hangi derslerin yapılacağına ve uygulamaların gerçekleştirileceğine öğrenciler ve öğretmenler ortaklaşa karar verirlerdi. Ayrıca tarımsal dersler ve etkinlikler kız ve erkekler için sınıflandırıldı.
Daha önce değindiğimiz gibi köy enstitülerinde öğretmen, sağlık memuru vb. yetiştirmek amaçlandı. Bu amaca yönelik olarak 3. Sınıfı tamamlayan öğrenciler meslek seçimi yapılırdı. Köy öğretmeni olmak isteyen öğrencilere diğer derslerin yanı sıra öğretmenlik bilgisi dersleri verilir ve uygulamaları yapılırdı.
Cavit Binbaşıoğlu köy enstitülerinde öğretmenlik bilgisi derslerinin amaçlarını şu şekilde sıralamıştır;
1. Öğrenciye eğitimin toplumsal işlevini tanıtmak: Çocuğun topluma uyumunu sağlayan etkileri ve yaşama biçimlerini ve onun bu yaşam içindeki yerini kavratan bilgiler kazandırmak. Eğitim konularının toplum iş ve yaşamındaki değerini gösteren bilgiler vermek. Çocukların ve gençlerin çeşitli çevreler içinde toplumsallaşmasının beden ve ruh sağlığı ve gelişimi üstündeki etkilerini öğretmek. Tüm bunları ulusal eğitim uygulamaları içinde gözlemleyebilme yetkinliği verecek bilgiler ve beceriler kazandırmak.
2. Öğretmen adaylarını çocukların yaşlarına göre beden ve ruh sağlığı yönünden inceleyebilecek duruma getirmek, öğrencilerin bir iş öğesi olarak okul topluluğu içindeki çalışmalara katılımlarını ve ulusal ideallere bağlı bir ruhta yetişmelerini sağlayacak şekilde yetiştirmek.
3. Adaylara öğrencileri bedensel ve ruhsal özellikleri, bireysel yetenekleri göz önünde tutularak iş yaşamına katılmalarına yarayacak yöntemlerle eğitmelerini öğretmek. Bu uğurda girişilmiş olan deneyimleri inceletmek ve tanıtmak. Eğitim kurumlarının yapılarını, işleyiş biçimlerini ve bunlarla ilgili örgütlenmeyi tanıtacak bilgileri kazandırmak.
4. Adayların iş eğitiminde geçen kuram ve ilkelerin niteliğini araştırmasını sağlamak. Bunların toplum yapısıyla ilgisini anlamaları, eğitim kuram ve deneyimlerini tarihsel zamanlar içinde irdeleme alışkanlığı kazandırmak.
(Kaynak: Cavit Binbaşıoğlu – Türkiye’de Eğitim Bilimleri Tarihi)
Öğretmen adaylarına öğretmenlik bilgisi derslerinde şu dersler verilirdi;
1. Sosyoloji ve Köy Sosyolojisi:
• Toplumsal olaylar, insanı çevreleyen toplumsal ortamlar ve ilişkiler
• Köy ve kent ortamları
• Köylümün hak ve ahlak anlayışı, birbirleriyle olan ilişkileri, köyün ortak kullanın alanları ve malları
• Eğitimin anlamı
• Bakım sosyolojisi
• Bireyin toplumsallaştırılması
• Çocuk ve gençte uyum
• Arkadaşlık ve dostluk
• Eğitim grupları
• Aile yapısı
• Okul ve köy okulu
• Toplumsal çevre ve kişi tipleri
2. İş Eğitimbilimi:
• Genel anlamda iş
• Eğitimbilime konu olan iş
• İş eğitiminin görünüş biçimleri
• İş eğitimin unsurları
• İş eğitiminin ilkeleri
• Eğitimi güç çocuklar
• İş konuları
3. Çocuk ve İş Psikolojisi:
• İş kavramı
• Çocuğun iş ve oyun karşısındaki durumu
• İş psikolojisinin mahiyeti
• Derslerin öğretimiyle ilgili iş şekilleri
• Ruh sağlığı ve iş ilişkisi
• İşte çalışanların psikolojik özellikleri
• Sınıf topluluğunun incelenmesi
4. Eğitim ve İş Eğitimi Tarihi:
• İlkel ve eski toplumlarda iş eğitimi
• Bireyin mesleğe hazırlanması ve mesleğe hazırlanmak için eğitilmesi
• Bireye ruhsal değerlerin öğretilmesi ve aşılanması
• İlkçağların ileri toplumlarında iş eğitimi
• Ortaçağın ve yeniçağın ileri toplumlarında iş eğitimi
5. Öğretim Yöntemleri:
• Müfredat programlarının incelenmesi
• Öğrenme yöntemi olarak sınıfta iş
• Gruplara gör iş içinde eğitim
• Bireye göre iş içinde eğitim
• Öğrencilerin serbest inceleme çalışmaları
• Çevre incelemesi
• Anlatım araçlarının gelişimiyle ilgili öğretim yöntemleri
• Beden çalışmalarına dayanan öğretim yöntemleri
• Öğretim yönteminin çocuklara ve yetişkinlere göre değişmesi
Dersleri genellikle Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü çıkışlı olan müdür ve müdür yardımcıları verirdi. İleride öğretmen olacak öğrencilere bu dersler aracılığıyla; okul yönetimi, öğrencileri tanıması, okulu getirici bir kuruma nasıl dönüştüreceği (işletmeye çevirme), köylüyle nasıl iletişim kuracağı ve nasıl işbirliğine gibi vs. konular öğretilirdi. Öğrenciler, dersler dışında uygulama ve staj olanağı da bulurlardı. Uygulamanın sağlanması için her enstitüde uygulama okulu açılmasına karar verildi.
Uygulama okulları öğretmen adayı öğrencilerin göreve başlayacakları köylerin tipik bir örneği idi. Uygulama okulları, görev yapılacak köy koşullarına göre düzenlenirdi. Uygulama okullarındaki öğrenciler; yönetici, öğretmen ve çalışan çocuklarından, enstitüsü çevresindeki köylü çocuklardan, enstitüye alınan fakat ilköğrenimini tamamlaması gereken çocuklardan ve enstitüye alınmış fakat enstitü birinci sınıf seviyesinde öğrenim görmeye müsait olmayan çocuklardan oluşurdu. Uygulama okullarında gözlemci öğretmen ve öğrenciler eşliğinde ders veren öğrenciler, eskiden yürüttükleri çalışmalara da devam ederlerdi. Öğretmen adayı öğrenciler, verdikleri derslerle ilgili özetleme ve değerlendirme yaparak dosyalarlardı.
Öğretmen adayı öğrenciler son aşamada seçilen uygulama köyleri olarak seçilen köylerde 20 günlük staj yaparlardı. Bu stajları sırasında yanlarında nezaretçi bir öğretmen bulunurdu. Bu öğretmen, staj görecek öğrencilerin köye yerleştirilme işlemlerini yapar, ayrı ayrı köylerde staj gören öğrencilerin faaliyetlerini denetlerdi. Ayrıca öğretmen adayı öğrencilere görev yapacakları yerleri inceleme olanağı sağlanırdı.
1947 Ders Programı
1947 ders programı, Yücel’in ve Tonguç’un tasfiyesi sonrası onların kurduğu sistemi yıkmanın ilk adımı olarak hazırlanmış bir programdır. Öğrenci odaklı eğitimin yerine konu odaklı eğitimin getirilmeye çalışıldığı açıktır. Öğrenciler kuramsal nitelikteki derslere yönlendirdi. Ayrıca ders programında köy enstitülere tanınan bazı esneklikler kaldırıldı. Birebir ders programına uyulması zorunluluğu getirildi. 1943 ders programında tarım dersleri konusunda sağlanan esneklik kaldırılarak daha katı bir sistem uygulanmaya başlandı. İş dersleri uygulamaları sınıf içerisinde yapılmaya başlandı. Bu ders programında daha önce zorunlu olan yabancı dil dersi seçmeli ders haline getirildi. 1950 – 51 öğretim yılında da karma öğretime son verilerek kız ve erkek öğrenciler için ayrı program hazırlandı.
1953 Ders Programı
1953 ders programı köy enstitüleri dışında öğretmen okullarında da uygulandı. Programın adı, Öğretmen Okulları ve Köy Enstitüleri Programı olarak belirlendi. Bu programın asıl amacı köy enstitüleri ile öğretmen okullarının birleştirilmesine hizmet etmektir. Bu programda göz çarpan en önemli noktalar şunlardır;
• Ders yükü hafifletildi.
• Bazı derslerin isimleri değiştirildi veya iki ayrı ders haline getirildi.
• Okul sağlık bilgisi dersi biyoloji dersi içerisine dahil edilerek kaldırıldı.
• Din bilgisi dersi, zorunlu ders olarak programa koyuldu.
• Derslerin uygulama saatlerinde kısıtlamaya gidildi. Atölye çalışmaları kaldırıldı.
• Bugünkü anlayışa yakın bir ders içeriği hazırlandı.
• Yabancı dil dersi kaldırıldı.