12-07-2008, 01:47
|
 |
Üye
|
|
|
|
Ötenazi İnsan Hakkıdır.
Tedavisi mümkün olmayacak şekilde saglığını kaybetmiş acı veya aşağılanma içinde yaşamaya mahkum insanlar için ötenazi bir kurtuluş yolu olabilir.Sorunları çözülmez belki ama daha fazla acı çekmeleri önlenmiş olur.Onurlu bir ölüm de her insanın hakkıdır.
Devlet bu vaziyete düşmüş yurttaşlara huzur içinde,ağrı sancı çekmeden hayatlarını sonlandırmada yardımcı olmalıdır.Bunun için gerekli kurumları kurmalı yasaları çıkarmalıdır.
Ötenazinin bir insan hakkı olmasına destek veren görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
|

12-07-2008, 02:08
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger kapecuk;
Turkiye gibi bireyi olmayan, dolayisiyle hak ve ozgurlukleri mahkum kilan bir hukuk anlayisi olan, ve herzaman bir kutuplastirilma temelinde yasatilan toplum icin, boyle bir oneri; bence cinayete canak tutmaktir.
Hem de boyle bir kanun cikarimi eliyle. Vatandasina deger vermeyen ve onu herturlu cikari icin kullanan devlet ve hukumet yapisi, bu konuyu da kendi cikari icin kullanacaktir. Yoksa oldurecegi kisiyi dusundugu icin degil.
Bu senin dedigin, bireyi icin var olan devlet ve onun hukumetlerinde belki onerilebilir. O da, bana gore "tanridan umut kesilmez" dusuncesine terstir. Cunku tip elinden geleni yapar-o anki olanaklarla-ve tedavi ettiyi hastayi, tanriya havale eder.
Yasami kendi elinde olan kisinin, dogumuna kendi karar veremedigi gibi; olumune de karar veremez. Cunku dogum ve olum (olmek) kisinin insiyatifinde ve kontrolunde-ki burada intihari ayri tutmak lazim-degildir.
Onun tek kontrol edebilecegi ona verilen yasamidir. Yasamini da yasatmakla yukumludur, oldurmek le degil.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

12-07-2008, 13:09
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
''Cunku dogum ve olum (olmek) kisinin insiyatifinde ve kontrolunde-ki burada intihari ayri tutmak lazim-degildir.'' Evrensel-insan
İnsan kendi ile ilgili kararları verebilmelidir.
Doğmak bizim seçimimiz değildir ama doğduğumuzda zaten kişilik olarak şu anda ki ben değilizdir. Yalnızca ailesinden ve atalarından genetik özelliklerini alarak doğmuş ağlayan bir bebek.
Yaşamın ilerlemesiyle benliğini kazanır,sizin deyiminizle vatandaş olur ,birey olur insan veya köle olur,inançlı olur,inançsız olur,ideolojisi olur,olmaz,aidiyetleri olur olmaz,tabusu olur,dogmaları olur veya boyundurukları olur veya olmaz her neyse birşeyler olur.
İşte bu noktada insana olan saygımızdan ötürü insanın kendi seçimini kabullenmek zorundayız,ona bu hak verilmelidir.
Allah'a inanmayan bir insana,Allah'tan umut kesilmez diye acı çektiremeyiz,kararına saygı duymalıyız.
Ötenazi insani bir haktır,destekliyorum.
Doğumuma ben karar vermedim ama ölümüme karar verebilmeliyim.
''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
|

12-07-2008, 13:35
|
|
Üye
|
|
|
|
allahın verdıgı canı allah alır
boyle dusunen bırı kanser olsa metastaz dolayısıyla dayanılmaz agrılara maruz kalsa o acıları cekermı acaba..tabıkı kısının olme hakkı vardır.....
ama işte bızler sırlar dunyası ınsanlarıyız...genel olarak...bı mucıze ak sakallı dede sıhırlı degnek....3 kulfü bır elham...
bızlerkı ıstek dua talep eden ınsanlarız..kolpacının tekı toplamıs ahalıyı dua merasımı yazıyo..coskun sabahtan sarkı ıster gıbı kagıt yolluyolar kolpacıya..seker hastasıyım bı dua alabılırmıyım...eşim kum dokuyo bı okusanızda hafrıyat ısınden parayı vursak falan..
seytan vardır....seytanın adıda egıtımsızlık ve cehalettır..en buyuk dusman budur...
insan ısterse ölebılmelı...
|

12-07-2008, 15:57
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi
Madde 3 -Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır.
Bu hak kişinindir. Kullanmak hakkı da kişiye aittir.
Ötenazi ise bu hakkın istek ile son verilmesi hakkıdır.
Öncelikle yasal değildir.
Ötenaziyi gerçekleştirecek merci neresidir?
Doktor, Hastane, Üniversite, Adli tabiplik...
Bu merciye yetkiyi verecek kişi ya da kurum kimdir?
Hastanın Doktoru, Hakim, Üniversite kurulu, Üst kurullar...
Ötenaziyi kim isteyebilir?
Hastanın kendisi, Birinci Derece Yakını, Doktoru...
Nasıl uygulanır?
:eek:
Nereden bakarsanız bakın içinden çıkılamayacak kadar insani, hukuki, teknik, sosyal, psikolojik problemler içeren bir konudur ötenazi.
Çocuğu olanlar için bir soru ile bitirelim.
Ne kadar ağır hasta ve ağrılar içinde olursa olsun ve bilseniz ki bir iki saat içinde ölecek çocuğunuz için ötenaziye karar verebilir misiniz?
Konu mhmd tarafından (12-07-2008 Saat 16:14 ) değiştirilmiştir.
|

12-07-2008, 20:09
|
 |
Üye
|
|
|
|
Ötenazi İnsan Hakkıdır.
evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı
Saygideger kapecuk;
Turkiye gibi bireyi olmayan, dolayisiyle hak ve ozgurlukleri mahkum kilan bir hukuk anlayisi olan, ve herzaman bir kutuplastirilma temelinde yasatilan toplum icin, boyle bir oneri; bence cinayete canak tutmaktir.
Hem de boyle bir kanun cikarimi eliyle. Vatandasina deger vermeyen ve onu herturlu cikari icin kullanan devlet ve hukumet yapisi, bu konuyu da kendi cikari icin kullanacaktir. Yoksa oldurecegi kisiyi dusundugu icin degil.
|
Saygıdeger evrensel-insan devlet veya başkaları ötenazi hakkını kötü amaçları için kullanabilirler diye bu haktan insanların mahrum bırakılması doğru mudur.O halde bu mantık kullanılarak insanların özgürlüklerini kısıtlayan her türlü uygulama haklılık kazanmaz mı?
|

12-07-2008, 20:27
|
 |
Üye
|
|
|
|
intihar,insan hakkıdır...
nar çiçeğinde bir Hrant,kızılgüzergahta savaşan bir Ohannes Bakırcıyan olmak isterdim,Andrea Wolf gibi de mesken tutmak isterdim dağları.
|

12-07-2008, 22:06
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Ötenazi hakkına sonuna dek destek veriyorum.
Ancak Türkiye'nin bu günlerinde böyle bir yasa çıkarmaya kalkışmak abesle iştigal olur. Zira yasa koyucu Allah'ın verdiği can'ı ancak Allah'ın alma hakkına sahip olduğuna, hastalıkların Allah'ın bize uyguladığı sınav olduğuna, her hal ve şartta halimize şükretmemiz gerektiğine inanan ve ötenaziyi uygulayacak kişinin günahkar (katil) olacağını düşünen çoğunluktan oluşmakta.
sayın mhmmd,
çekincelerinizde haklı olabilirsiniz, ama bunu ilk uygulayacak ülke olmayacağımız için diğer ülkelerdeki kanunlar incelenerek usulüne ilişkin pratiğe dökülmüş örnekler mevcut olduğundan zorluk çekileceğini sanmıyorum.
|

12-07-2008, 22:22
|
|
|
Ötenaziyi desteklemiyorum. Ötenazi uygulayan doktor katildir. Kimsenin kimsenin canını almaya hakkı yok. Eğer kişi ölmeyi çok istiyorsa bunu kendi kendine yapsın, sorumluluğu doktorlara ve başkalarına atmasın.
|

12-07-2008, 23:21
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger kapecuk;
Bu haktan mahrum birakilmak baskadir, bu hakki talep etmek baskadir. Iste bu yuzden dolayi, insanlarin ozgurluklerini kisitlayan herturlu uygulama, haksizliktir.
Ama sonucta yasam bireye ait olduguna gore, onun bu tip olumune de, yine bireyin kendisi karar vermesi gerekir; ki bu da " ben intihar etmek istiyorum, ama bunu kendim yapamiyorum. Siz benim adima yapin" anlamina gelir. Bu da bir kisiye, kendi rizasiyla kendini oldurtmektir ki, kanunen olduren sucludur ve cinayet islemistir.
Bence herhalukarde, dogal olum (olmek), en mantiklisidir. En azindan, bu olume ortak olacak olanin vicdan rahatligi acisindan.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|