Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 04-09-2005, 13:17
Üye Değil

Standart Sevgili Ateist Kardeşler

Sizlere bir sorum olacak,

Tanrı'nın olmadığını neye göre bilebilirsiniz? İnanmaktan bahsetmiyorum dikkat ediniz, ama Ateist inancına göre hep şu an evrenin tesadüfen oluştuğu tezini gördüm. Peki, evrenin tesadüfen oluşma ihtimali olduğu gibi, bir yaratıcı tarafından oluşturulma ve evrime programlanma ihtimali de yok mudur acaba? Bir ihtimal?

Lütfen bu işe dinleri karıştırmadan cevap verin, çünkü benim dinim aklımdır.

Sevgiler...
Alt 04-09-2005, 13:33
bireysel_tavir bireysel_tavir isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

:twisted: elbette eğer konuya bu açıdan bakacak olursan olasılıklar tezinle bu görüşü savunabilirsin.Eğer benim tanrım aklımdır diyebilecek cesareti kendinde görebiliyorsan -ki bu bence kişinin yaşamında gerçekleştirebileceği en büyük değişimdir- şunu da bilmelisin ki dinler (ilkel toplumlarınkiler değil !) insanları daha kolay yönetebilmek için ortaya çıkarılmış olgulardır.kitleleri korku altında tutamazsan yönetemezsin!!! yazılı kurallar da bunları destekler niteliktedir. tanrı var yada yok bence asıl mesel bu değil; keza madem var deniliyor o zaman tüm felaketler neden mazlumlara gönderiliyor???

bireysel tavır...
Alt 04-09-2005, 13:40
Üye Değil

Ben Tanrı'nın varlığına inanıyorum ama, doğaya müdehale ettiğine ya da din gönderdiği tezine katılmıyorum, en azından şimdilik.
keza madem var deniliyor o zaman tüm felaketler neden mazlumlara gönderiliyor?
O yüzden de yukarıdaki alıntıya katılmıyorum.

Evet, konumuza devam edelim, ateist arkadaşlarımdan cevap bekliyorum,

Sevgiler...
Alt 05-09-2005, 15:39
tevekkul tevekkul isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Çünkü

Çünkü mazlumlarda azabilme , sapıklık yapabilme meziyetlerine sahiptir. Allah herkesi eşit yaramıştır sadece rızıklarında farklılık vardır.
Alt 06-09-2005, 02:30
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

merhaba eu4u,

Ben ateistim ve soruna kendi düşüncem çerçevesinde cevap vermeye çalışayım. Şunu da belirteyim ki ateizm bir din yada bir felsefe olmadığı için, benim sözlerim kimseyi bağlamaz.

Tanrı'nın olmadığını neye göre bilebilirsiniz?

Tanrı'nın olduğunu da, olmadığını da bilemeyiz. Tartışma bilim alanının dışındadır. Felsefe ve dinin alanına girer. Ben varlığına dair hiçbir kanıt görmediğim, gösterilemeyen bir varlığa inanmıyorum.

İnanmaktan bahsetmiyorum dikkat ediniz, ama Ateist inancına göre hep şu an evrenin tesadüfen oluştuğu tezini gördüm.

Dediğim gibi Ateizm bir inanç değil. Dolayısıyla 'unique' bir anlayış bulamazsın. Bir inanmayış. 'Evrenin tesadüfen oluştuğu' şeklinde bir tezi ben bilmiyorum. Bu tez, dini grupların Ateizm için ortaya attıkları bir ithamdır sadece. Kaynağı da evrim teorisi. Ancak evrim teorisini de tesadüfler teorisi olarak görmek onu anlamamak demektir bence.

Peki, evrenin tesadüfen oluşma ihtimali olduğu gibi, bir yaratıcı tarafından oluşturulma ve evrime programlanma ihtimali de yok mudur acaba? Bir ihtimal?

Evrenin tesadüfen oluşmadığı, ve bir 'ince ayar' olduğu şeklindeki tez dini grupların, özellikle islamcıların yaygın kullandıkları bir tez. Bu konuda iki defa yazdım. Cevap veren olmadı.

https://turandursun.com/modules.php?n...ewtopic&t=1432

Evrenin bir Tanrı tarafından yaratılmış ve sonra da doğa yasaları gereğince kendi kendine işlediği şeklinde birşey elbette düşünülebilir. Ama bunu gözlem ve deneyler yoluyla kanıtlamak mümkün değil. Dolayısıyla sadece bir 'önkabul' olarak kalır. Dolayısıyla salt akıl yoluyla da olsa ulaşılmış bir sonuç olmaz.
Alt 06-09-2005, 10:06
Üye Değil

Sevgili sargon,

şu ana kadar fikirlerini öğrendiğim çoğu ateistten (gerek forumlardan, gerekse gördüklerim) hep bu "olasılık" kelimesini duyduğum için sormuştum, dini kaynakların dedikleri değil... Ama olasılıkların da hep bir ters olasılığı olabilir. Bence bir ateistin "kesinlikle tanrı yoktur" demesi çok yanlış bir şey olur. Ama "tanrı olmayabilir, varlığı kanıtlanmadığı için inanmıyorum" demek bence çok daha mantıklıca. O yüzden verdiğin cevabı samimi ve tatmin edici bir cevap olarak kabul edip sana teşekkür ediyorum.

Elbette tanrı inancı bir inanç meselesi ve şu anki aklımız onu kesin olarak kanıtlayamaz ya da çürütemez.

Fakat benim aklım bunca DNA'nın düzenli şekilde yan yana gelişini, sistemin kusursuz işleyip Dünya'nın yörüngesinden sapmamasını bir tasarım olarak kabul ediyor.

Sevgiler...
Alt 06-09-2005, 16:58
baybars
Üye Değil

Şöyle düşün;

Noel Baba var mı? Ya da Superman? Bunların da olma ihtimali var, allah ile noel babanın gerçeklikleri arsında bana göre bir fark yok. İkinci bir nokta da benim bahsettiğim tanrı olmadığı isptlanamayacak bir tanrıdır. Bunlar dışındaki islamın veya hristiyanlığın tanrısı kesinlikle yoktur, mantıkla bunlara ulaşabiliriz.
Alt 06-09-2005, 17:21
Üye Değil

Sevgili baybars,

Noel Baba ya da Superman ile bir tutmak için elinde gerekli bir argüman var mı?

Demek istediğim şu, senin de bildiğin gibi bir canlının dna'ları deşifre edildiğinde dna'ların nasıl bir kombinasyona girerek sağlıklı bir canlı formu oluşturabilecekleri belli. Bunu ben bilinçli bir programlama olarak görüyorum. Yani evrim varsa da, bu programlama dahilinde oluşmuştur. Bunu anlamak pek zor olmasa gerek.

Mesela, Windows işletim sistemi her yıl evrimleşerek daha da stabil bir sistem haline geliyor ama bu sistemin tabanında ms dos olmasa, ya da bir önceki formu olmasa bunu nasıl sağlayacaklar?

Bu tabi aciz bir tanım olsa da en azından demek istediğimi ifade ediyor biraz olsun. Bence bu programlama işi, sonrasında ise bilim kanunları ve insan iradesiyle şekillenen bir yaşam formu.

Sevgiler...
Alt 06-09-2005, 18:08
spartakus_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartakus_ spartakus_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Merhaba

Sevgili eu4u

Ben öncelikle bir ayrıntıyı kendimce detaylandırmak istiyorum.

Ateizm bir din değildir aksinden de olsa dinin kriterleri ve bütünlüğü temelinde yaklaşamayız. Bilhassa site anti-ateist ler tarafından Ateizm sanki bir dinmiş gibi çok dar ele alındığı için bunu ifade etmek istedim.
Hristiyan hristiyandır, Müslüman Müslümandır ama bir hristiyan ile bir müzlüman kişi Tanrı inancının olumsuzlama yönünden çözümüne ulaştığında Ateist olabilir.

Olasılıklarında bir olasılığı vardır.

Bir olasılığın olması için onun olma yada oluşma olasılıklarınıda hesaba katmak zorundasınız.

A firmasında 50 otobüs var
B firmasında 5 otobüs var.
C Firmasının hiç otobüsü yok
Bana sorarsanız A firması araçları sayısından dolayı daha fazla arıza yapabilir, Ama C firmasının araçları henüz arıza yapamazlar çünkü olma olasılığı içinde en azından 1 araçlarının olması gerekir, o halde arıza için C firmasının ARAÇ alma olasılığının olması ve gerçekleşmesi gerekir değil mi?

Gelelim Tanrı ya. Milyon yıllara vuran insan tarihinde, Milyonlarca Tanrıyı nedenini, niçinini bir kenara bırakıyorum o halde o neden ve niçinlerin bana olduğu gibi şu anda sana olan bağlayıcılığı da kalmamıştır. Çünkü dinleri karıştırmayacağız, her ne kadar Tanrı inancının temeli dinler isede.

Olasılık olumlama noktasına varacak ise, yani Bir Tanrının yaratma olasılığı o halde o olasılıkda o Tanrının da oluşma yada YARATILMA OLASILIĞINI PEŞİNEN KABUL ETMEK zorunda kalırız.

Dediğim gibi olasılığında olasılığı vardır, kendime BİÇECEĞİM (YARATILDIM) OLASILIĞINI O'na da biçmek zorundayım. Böylesi mantıkla yürütülen olasılığın varacağı nokta da yine zincirlemedir, bir yerde durup bıçak darbesi indiremezsiniz.

Olasılıklar olumlanır yada olumlanamaz, olumlanır olasılık beni Tanrı yarattı ise, devam eden olumluluk onu da bir Tanrı yarattı, hayır o yaratılmadı ise o halde baştan olumlanan olasılık olumsuzlanmak durumundadır, neden? çünkü o zaman o(YARATICI) TESADÜF konumuna düşmektedir ki, onun TESADÜFÜ BENİM TESADÜFÜME göre A FİRMASI İLE C FİRMASI arasında ilişki gibidir. Tercih hakkı vardır yada yoktur benim için şu an önemli olan izah etmeye çalışmaktır.

Ortada ise bir kriter vardır, "hiç bir şey yoktan varedilemez, varkende yok edilemez" başka şeylere dönüşebillir, kimyası değişebilir yada karışım oluşturabilir..... ama bu yok olmak olmadığı gibi yokluktan da var olmayı olumlamaz. Bu benim düşüncemdir ve kalem ile kağıdın arasından ol dedik oldu, uf dedik uçtu gibi hayali argümanlar vs atmasyon ile aksinin yazılmış olması benim için hiç bir aksi kriter ihtiva etmemektedir.
Alt 06-09-2005, 18:12
varucan varucan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Arkadaslar; Ben 58 yasindayim,dinine bagli bir aile icinde yetistim. 11 yasimdan beri ateistim. o yastaki basit aklimla tanri kavraminin mantik disi olduguna ve din kitaplarinda ogretilen tanrinin cok gaddar ve adaletsiz olduguna,dolayisiyle butun evreni yaratacak gucteki bir varligin Onun olamayacagina karar verdim. Bir gucun varligini dindar veya ateist hicbirkimse inkar edemez,ancak o gucun insanlari kendine tapinsin ve secde kilsin diye yaratmis olmasini dusunmek insanlara mahsus bir assagiliktir ve basit beyinlerimizin yarattigi bilinmeyeni izah etme seklidir.

Önerilen Siteler