31-08-2008, 18:34
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sol el ugursuz mu? solculukla bir bagi var mi?
Saygideger desmond;
Bu sol elden dolayi, ailem; agabeyimi, sag elli yapabilmek icin cok ugrasmislar. Ama ne yaptilarsa, tam basaramamislar. Fakat agabeyim-ki ateisttir-simdi iki elini de kullaniyor. Ben, dogunca, benimde solak oldugumu farkedince, once bir sasirmislar; ama agabeyim gibi, beni sag elli yapmaya ugrasmamislar. Bende, su an sag elimi sadece yardimci ve tasima araci olarak kullaniyorum. Cunku solagim.
Yalniz, benim solak olmam, bana ugursuzluk getirmedi. Zaten, mistisizme ve spekulatif uretime inanci olan biri degilim.
Elden ziyade, kimin ne oldugunu onun dusuncesi ve davranisi ortaya koyar. Solcularin, ne oldugunu ve neden oyle oldugunu algilamak icin; takip ettikleri ideolojiye, cagin ne kadar gerisinde olduklarina ve buna paralel olarak urettikleri dusunce ve davranisa bakmak; bu dusuncenin, halka birseyler verip vermedigini; onlari kutuplastirici mi? yoksa birlestiricimi? bir icerik tasidigini, halkla kucaklasabilme olanaklarini ve halkin gozlerindeki yerlerini iyi etud etmek ve sorgulayip nedenlemek gerekir. Olmayan solun olamayan birliktelik nedenlerini, neden birlesecek bir ortak nokta bulamadiklarini, amaclarinin ne oldugunu, bu amaca yonelik bir taktik ve stratejilerinin olup olmadigini v.s. iyi algilamak gerekir.
Ayrica, 21. yuzyildaki "sol" un yerini ve islevini de iyi bilmek gerekir. Ayrica Turkiyenin cag olarak 18. yuzyili yasadigini da unutmamak gerekir.
Not:Bu yaziyi, desmond arkadasa cevap olarak yazmistim. Kotasi dolmadigindan, basligi kilitlenmis, o yuzden bende yeni baslik acmak zorunda kaldim. Cuku yazimi yazmistim.
dilaver, basligi kilitlemeyi, ben yazimi yollamadan hemen once basarmis. Ne yaparsiniz "kader" iste.desmond arkadas sol el kullanimi ile solculuk arasinda bir soru bagi kurmus, bu yazim ona cevaptir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Konu evrensel-insan tarafından (31-08-2008 Saat 18:37 ) değiştirilmiştir.
|

31-08-2008, 23:49
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sol el ile yemek yemenin İslam'da mekruh oluşu ya da tuvalet temizliğinin sağ elle değil sol elle yapılması ile politikada solculuk arasında zerre ilişki yoktur. Çünkü politika konusunda solculuk İslam'dan 1000 yıl sonra Fransız meclisinde muhafazakarların sağda liberallerin ("liberal" tam olarak bugünkü anlamda değil) solda oturmasıyla ortaya çıkmış.
SAPERE AUDE!
"Cehennemliklerin en hafifi azaplısı ayaklarına ateşten iki nalın giydirilmiş olan kimsedir. Bu nalınlar o kimsenin beynini tıpkı bir kazan gibi kaynatırlar. Kulakları kor, azı dişleri kor ve kirpikleri yalazdır. Karın boşluğundaki iç organları eriyip ayaklarından akar. Bu kişi en hafif azaplı cehennemliklerden biri olduğu halde en ağır cehennem azabını çekenlerden biri olduğunu zanneder." (Müttefekün Aleyh)
"Onların derileri pişip yandıkça azabı duymaları için onlara yeni cilt giydiririz." (Nisa; 56) Hasan-ı Basri şöyle demiştir: "Onların derileri günde yetmiş bin kere yanar ve yenilenir."
Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Cehennem ehlinin alt çeneleri göğüsleri üzerine iner, üst çeneleri de alınlarına kadar çıkar. Bundan sonra sırıtan bir kelle halinde kalırlar." (Tirmizi)
Allah işkence edenlerin en hayırlısıdır.
http://kloroben.blogspot.com/
http://blog.radikal.com.tr/Bloglar/malumat-i-siddik
|

31-08-2008, 23:52
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger titanatlas;
Bende, ayni seyi soyledim.Bu cevabi da, zaten, desmond'un sorusuna yonelik yazmistim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

01-09-2008, 00:23
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Evet alakalı olmadığını sen de söylemişsin ama ben politikada "sağ" ve "sol" kavramlarının nedenini (Neden sağ-sol diye adlandırıldığını) ve aradaki tarih farkını (600'ler 1700'ler) eklemenin iyi olacağını düşündüm.
SAPERE AUDE!
"Cehennemliklerin en hafifi azaplısı ayaklarına ateşten iki nalın giydirilmiş olan kimsedir. Bu nalınlar o kimsenin beynini tıpkı bir kazan gibi kaynatırlar. Kulakları kor, azı dişleri kor ve kirpikleri yalazdır. Karın boşluğundaki iç organları eriyip ayaklarından akar. Bu kişi en hafif azaplı cehennemliklerden biri olduğu halde en ağır cehennem azabını çekenlerden biri olduğunu zanneder." (Müttefekün Aleyh)
"Onların derileri pişip yandıkça azabı duymaları için onlara yeni cilt giydiririz." (Nisa; 56) Hasan-ı Basri şöyle demiştir: "Onların derileri günde yetmiş bin kere yanar ve yenilenir."
Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Cehennem ehlinin alt çeneleri göğüsleri üzerine iner, üst çeneleri de alınlarına kadar çıkar. Bundan sonra sırıtan bir kelle halinde kalırlar." (Tirmizi)
Allah işkence edenlerin en hayırlısıdır.
http://kloroben.blogspot.com/
http://blog.radikal.com.tr/Bloglar/malumat-i-siddik
|

03-09-2008, 20:07
|
 |
Üye
|
|
|
|
solaklığın bazı üstün avantajları olduğu, kesin olmamakla birlikte tıp alanında konuşulan bir gerçektir. imdi evrime göre insanlık solaklığa doğru mu gidiyor. solaklığın yaygınlaşması (eğer oluyorsa) evrim midir?
bu konuda tartışılabilir.
Herkesin gittiği yere gidenler gidilen yere giderler;ama gidilmesi gereken yer başka bir yer
|

04-09-2008, 05:01
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
ben biliordum allah bize karşı
ÖRGÜTLENİN!!!
|

05-09-2008, 21:55
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
yobazların uydurmaları gibi  böyle saçma bi bağ olamaz.. ben solağım ve solcuyum.. ama birsürü solak ve solcu olmayan arkadaşım var... sağlak olup solcu olan da var.. bunları bağdaşdırmak saçma ve gereksiz
"Din, bunalmış mahlukun iç çekişi, merhametsiz bir dünyanın ruhu ve aynı zamanda akılsız bir çağın aklıdır" (K.Marx)
|

11-04-2009, 21:40
|
 |
Üye
|
|
|
|
Necip Fazıl bile "işe yaramazsa sol kolumu keser atarım" demiş. Bana göre bunun nedenlerinden biri, solculuğun komünizmin etkisinde kalması ve yakın tarihimizde komünizm gibi "dinsizlik" olarak algılanması, "sağ"ın ise maneviyatçılığı kullanarak kitleleler üzerinde hiçbir "izm"in sahip olamayacağı en etkili silaha sahip olduğunu düşünüyorum. Yok eğer dinsel inanca göre bu Tanrının emri gibi bir şey ise kalbimizi de söküp atmamız gerekir.
"Aç insanların karnını doyurduğum zaman bana kahraman diyorlar. Bunların neden aç olduğunu sorduğum zaman ise; bana komünist diyorlar"
Ernesto Che Guevera
|

11-04-2009, 21:52
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
İslamcılar dahada ileri giderek; yatağın sağ tarafından yatılması gerektiğini ,evin kapısından sağ ayakla girilmesi gerektiğini yemeğe sağ elle başlanması gerektiğini söylerler 
Bu listeyi uzatmakta mümkün tabii nerdeyse sol taraflarını yok sayacaklar yada uğursuz  İşte hurafeciliğin bir başka boyutu bu sağ tutkusu..
parmis güneşin-kızı
|

11-04-2009, 22:16
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Selamlar,
Konu açılalı epey olmuş ama ilgi çekebileceğini düşündüğüm bir okuma yapmıştım geçenlerde.
Konu başlığının cevabı: evet var, hem de çok! Ve parmis, hurafe değil, tamamen gerçeklere dayalı!
İngilizce "sinister (şeytani)" sözü Roman dillerinde "sol" demektir. Peki "sol" gibi basit bir yön sözcüğü nasıl oldu da zamanla "şeytani" anlamına geldi? Birçok kültürde solaklar tehlikeli görülürler; bunların genellikle tehlikeli(!) fikirleri vardır. Tamamen doğrudur; solakların bu özelliği (sol taraflarını birincil olarak kullanmaları), onların "yaratıcılık" gibi işlevleri üstlenen beyinlerinin sağ loblarının daha serbest olmasını sağlar. İşte tam da bu nedenle sosyal statükoyu tehdit eden zaralı fikirler, yaratıcı (yaradana rakip olmak da bu kalemde) düşünceler solaklara, "sol" tarafa maledilmiştir. Zamanla "sol" "şeytani" ile eşanlamlı olmuştur.
Politik anlamda da "sol" bu yüzden "sol"dur.
A.
The meek shall inherit nothing! - FZ
Konu azınlık tarafından (11-04-2009 Saat 22:50 ) değiştirilmiştir.
|