Atlas, Firuz olayı nedir, bir başlık açar mısın bunun için?
Açtım gitti ablam

Ebubekir'in ölümü yediği zehirli pilavdan, Osman'ın ölümü başını Ebubekiroğlu Muhammed'in çektiği muhaliflerden, Ali'nin ölümü Abdurrahman İbni Mücelm adlı Haricinin zehirli kılıcıyla oldu. Ebubekir'in tabii bir hastalıkla öldüğünü söyleyen kaynaklar da var. (Benim okuduklarım içinde en iyi hatırladığım Suat Yalaz'ın eseri "Dört Halife Devri"nde Ebubekir hakkındaki iki iddia da var.)
Yalnız Ömer'in ölümü farklı oldu. Ömer kişisel bir husumet yüzünden can verdi. Firuz adlı köle sahibinin kendisini azat etmek için istediği fidyeyi çok bulup onu Halife Ömer'e şikayet eder. Ömer köleyi değil sahibini haklı bulur ve Firuz'a "Senin çok iyi değirmen yaptığını duydum bir değirmen de bana yap." der. Firuz buna çok içerler ve daha huzurdan çıkmadan "Sana öyle bir değirmen yapacağım ki..." diye mırıldanır. Daha sonra Firuz Ömer camide imamlık yaparken çıkardığı hançerini Ömer'e saplayarak onu altı yerinden yaralar.
Gerisi malumunuz Ömer; ölmeden önce Ali, Osman, Abdurahman ibni Avf, Talha, Zübeyir ve Sad bin Ebi Vakkas'ın bir eve kapatılıp üç gün içinde aralarından birini halife seçmelerini vasiyet eder.
Hulefai Raşidin içinde Ömer siyasi değil kişisel husumet nedeniyle öldürülen tek halifedir.