Habil ile Kabil masalında gördük ki Tanrı yarattıklarından armağan bekliyor.
Eften püften bir armağanı ise reddediyor. İstiyor ki insanlar, değer verdikleri, kıyamadıkları mallarından kendisi için fedakarlık edebilsinler.
Gelelim ilk doğan erkek çocuklar yerine kurban kesilmesine:
Mısır'dan Çıkış
11:5. Tahtında oturan firavunun ilk çocuğundan, değirmendeki kadın kölenin ilk çocuğuna kadar, hayvanlar dahil
Mısır`daki bütün ilk doğanlar ölecek.
13:1-2. RAB Musa`ya, “Bütün ilk doğanları bana adayın” dedi, “İsrailliler arasında insan olsun, hayvan olsun
her rahmin ilk ürünü bana aittir.”
13:12. ilk doğan erkek çocuklarınızın ve hayvanlarınızın hepsini RAB`be adayacaksınız. Çünkü bunlar RAB`be aittir.
Çölde Sayım
3:13. Çünkü bütün ilk doğanlar benimdir. Mısır`da ilk doğanların hepsini yok ettiğim gün, İsrail`de insan olsun hayvan olsun
bütün ilk doğanları kendime ayırdım. Onlar benim olacak. Ben RAB`bim.”
Değişim başlıyor. İsrail'in tanrısı Levililere kızdığı için, ilk doğan erkek çocuklar yerine Levilileri kurban istiyor.
Çölde Sayım
3:41. İsrailliler`in
bütün ilk doğanlarının yerine Levililer`i, yine İsrailliler`in ilk doğan hayvanlarının yerine Levililer`in hayvanlarını bana ayır. Ben RAB`bim.
İsrail'in tanrısı işi paraya döküyor, meteliksiz kalmış herhalde.
Çölde Sayım
18:16.
İlk doğanlar bir aylıkken, kendi biçeceğin değer uyarınca, yirmi geradan oluşan kutsal yerin şekeline göre
beş şekel gümüş bedel alacaksın.
Ve erkek çocuklar yerine bedel olarak hayvan kurban ediliyor.
Mısır'dan Çıkış
13:15. Firavun bizi salıvermemekte diretince, RAB Mısır`da insanların ve hayvanların bütün ilk doğanlarını öldürdü. İşte bunun için hayvanların ilk doğan erkek yavrularını RAB`be kurban ediyoruz.
İlk doğan erkek çocuklarımızın bedelini ise bir hayvanla ödüyoruz.`
Bebekleri öldürten İsrail'in tanrısı, bunu Yahudileri kirletmek için yapmış:
Hezekiel
20:26.
Her ilk doğan çocuğu ateşte kurban ederek sundukları sunularla kendilerini kirletmelerine izin verdim. Öyle ki, onları dehşete düşüreyim de benim RAB olduğumu anlasınlar.
O zamanların Mısır'ı bugünkünden çok daha uygarmış. Kurban kesmeyi iğrenç buluyorlarmış.
Mısır'dan Çıkış
8:26. Musa, “Bu doğru olmaz” diye karşılık verdi, “Çünkü Mısırlılar Tanrımız RAB`be
kurban kesmeyi iğrenç sayıyorlar. İğrenç saydıkları bu şeyi gözlerinin önünde yaparsak bizi taşlamazlar mı?