Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Felsefik Tartışmalar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 07-12-2008, 02:08
emrekalkavan emrekalkavan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Marx ne kadar tutarlı ?

Marx ın komünist manifestoyu yazdığı yıllarda 'Avrupa nın üstünde bir 'hayalet' dolaşıyor..' diye meşhur bi sözü vardır. bunu hemen hemen herkes bilir. Maddeci olan Marx ın bu 'hayalet' kelimesini kullanması ne kadar tutarlı? Sanki biraz zorlama bi cümleymiş gibi geliyo bana .. sanki gözle görülmeyen şeyler var ama ben yine de inadına onları kabul etmiyorum gibi bişeye benziyo bu

insan,cennete de cehenneme de kendi emeğiyle gider.
Alt 07-12-2008, 02:43
Serdar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Serdar Serdar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Neymiş o kalkavan?
Alt 07-12-2008, 12:09
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Marx ın komünist manifestoyu yazdığı yıllarda 'Avrupa nın üstünde bir 'hayalet' dolaşıyor..' diye meşhur bi sözü vardır. bunu hemen hemen herkes bilir. Maddeci olan Marx ın bu 'hayalet' kelimesini kullanması ne kadar tutarlı? Sanki biraz zorlama bi cümleymiş gibi geliyo bana .. sanki gözle görülmeyen şeyler var ama ben yine de inadına onları kabul etmiyorum gibi bişeye benziyo bu
Kur'an'ın onlarca çelişkili ayeti müteşabih olarak nitelenirken, yine yüzlerce teşbihten söz edilirken, Marx bir kez teşbihte bulunup hayalet dediği için tutarsız mı oldu şimdi?
Manifesto'da kastedilen hayalet, Marx'ın gözündeki değil, Avrupa'nın gözündeki hayalettir. Yani, Avrupa'nın komünizm korkusudur.
Alt 07-12-2008, 12:17
yucemanitu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
yucemanitu yucemanitu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Ben burda ne Hegel'in diyalektiğini ne Fourier'in maddeciliğini göremiyorum. Proleter devrim, iktisadi yapı vs. şeyler okuyacağımı sanmıştım Marx ne kadar tutarlı yazısını okuyunca. Bu başlığı Cafe'de açman daha uygun olurdu.
Hayalet benzetmesinin tutarsızlığına katılmıyorum. Adam maddeci diye hiç metafor kullanmayacak mı? Marx ve fikirleri çağının politik düşünsel ve nihayetinde iktisadi durumunun bir sonucu olarak ortaya çıktı. Marx'ın yaşadığı zamanlar Avrupa egemenlerinin bir proleter devrim yüzünden ödleri kopuyordu. Onların duyduğu korkuyu vurguluyor Marx. Devrim tehlikesine dikkat çekmek isteyen bir Alman burjuva da süren grevlerin arkasında bir devrim canavarı olduğunu söylemiş zamanında. O adam da bunu canavarlar vardır yargısıyla değil metafor olarak söylüyor. Yani bu metafizik varlıklara inanma değil.
Alt 07-12-2008, 12:49
syndrome syndrome isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

evet pantenin dediklerine katılıyorum ordaki hayalet avrupa nın gözündeki hayalet
Alt 07-12-2008, 19:55
Güçistenci Güçistenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

emre kardeş;

aslında sen marx ın ne dediğini anladın değil mi? yoksa marx ın ne dediğini anladığın halde mi bu soruyu soruyorsun? o halde senin 'tenkit ettiğin marx' dan ne farkın kalıyor?

saygılar...
Alt 07-12-2008, 20:03
Üye

Güçistenci´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
emre kardeş;

aslında sen marx ın ne dediğini anladın değil mi? yoksa marx ın ne dediğini anladığın halde mi bu soruyu soruyorsun? o halde senin 'tenkit ettiğin marx' dan ne farkın kalıyor?

saygılar...

evet marx ın ne dediğini anlıyorum ve pratikte marxist bi insan modelinin nasıl olduğunu yani hayatını marx ın görüşlerine göre şekillendirmiş insan modelinin de nasıl olduğunu biliyorum .. marx ın marxist olmadığını da biliyorum..

Alt 07-12-2008, 20:08
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger emrekalkavan;

Marx ın komünist manifestoyu yazdığı yıllarda 'Avrupa nın üstünde bir 'hayalet' dolaşıyor..' diye meşhur bi sözü vardır. bunu hemen hemen herkes bilir.-emrekalkavan

"Hayalet" insanoglunun ortaya attigi, soyut bir kavramdir. Anlamida; genelde, gorunmez ve korkutucu icerigini tasir.

Marx'in burada demek istedigi; "Avrupa'nin uzerinde gorunmez ve korkutucu bir seyin dolastigidir" O an, gorunmez ve bilinmezdir cunku; dusunce ve davranis olarak; henuz dunyaya yayilmamis ve henuz ideolojik bir guc olarak belirmemistir.

Korkutucudur, cunku; bu ideoloji eger dunya capinda guclenirse; Avrupa'nin emperyalist emelleri ve kapitalist uretim iliskileri darbe alacaktir. Yani; burjuvazinin "ekmegine tas konacaktir" iste bu bakimdan ve burjuvazinin bakis acisindan, onlarin cikarlarina-o donemde-ters dusecegi ve engel olacagi icin, onlar acisindan korkutucudur.

Yani, burjuvazi; Marxizmin dunya capinda gelismesinden ve Avrupa'da dusunsel ve davranissal bir guc olmasindan korkmaktadir. Marx'in "hayalet" kavramiyla; ifade etmek istedigi budur. Yoksa; hayalete inandigi icin degil.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 07-12-2008, 20:16
Güçistenci Güçistenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evet marx ın ne dediğini anlıyorum ve pratikte marxist bi insan modelinin nasıl olduğunu yani hayatını marx ın görüşlerine göre şekillendirmiş insan modelinin de nasıl olduğunu biliyorum .. marx ın marxist olmadığını da biliyorum..

yani dediğim şu marx ın bu sözünde ne demek istediğini sen de biliyorsun. hayaletteki kasıtın avrupadaki komünizm korkusu olduğunu da biliyorsun. marx ın idealist olmayıp materyalist olduğunu da biliyor olmalısın. bunları biliyorsan bu sorunun bir anlamı kalmıyor...

saygılar...
Alt 07-12-2008, 20:31
Üye

Güçistenci´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

yani dediğim şu marx ın bu sözünde ne demek istediğini sen de biliyorsun. hayaletteki kasıtın avrupadaki komünizm korkusu olduğunu da biliyorsun. marx ın idealist olmayıp materyalist olduğunu da biliyor olmalısın. bunları biliyorsan bu sorunun bir anlamı kalmıyor...

saygılar...
hayır demek istediğim şu sayın güçiştenci; bi insan Allah , melek , cin , ölümden sonraki yaşam vs .vs. gibi 'görünmez' kavramlara inanmayıp istediği kadar materyalist olsa da yeri ve zamanı geldiğinde bu kavramları kullanmaya bilinçdışı da olsa mecbur kalıyor,bi yerlerden patlak veriyor bu kavramları kullanmak,ihtiyaç hissediyor çünkü.. veya en azından bu kavramların olmadığına dair bi savunma mekanizması üretmeye çalışıyor.. marx da mesela bi yerde 'tanrı fikrinden nefret ediyorum.. insan onu kafasında oluşturuyor vs. vs.' der.. ama insan (en azından ben) gerçeği anlıyor yani varlığın bu dünyadan ibaret olmadığını gözle görülemeyen şeylerin varlığının da mümkün olabildiğini ve ilmin kapsamı içinde olduğunu anlıyor.

Önerilen Siteler