Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam > Kadın & İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 08-12-2008, 14:03
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Afganistan’da cesur bir kadın

Köktendincilerin kadın ve çocuk istismarına karşı çıkınca siyasetten kovuldu

Afganistan’da cesur bir kadın
SAUNDRA SATTERLEE

İnsan hakları krizinin yaşandığı Afganistan’da köktendinci güçlerin nüfuzları ve çocuk istismarı ile toplu tecavüz vakalarının sayısı artıyor. Afganistanlı genç kadın siyasetçi Malalay Joya bütün bunlara karşı çıkınca ağır hakaretler ve “komünist” gibi suçlamalarla parlamentodan kovulmuş. Cesareti için birçok uluslararası ödül kazanan Joya, hayatına yöneltilen sayısız tehdide karşın kadın ve çocuk haklarını savunmaya olan bağlılığını anlatıyor:
Dört suikast girişiminden kurtuldum ve ölüm tehditleri halen günlük yaşamımın bir parçası. Tecavüz, zorla evlendirme ve çocuk istismarı gibi insanlık dışı hareketlerin sıradan sayıldığı bir ülkede insan haklarını ve kadın eşitliğini savunduğum için hedef seçiliyorum.
22 yaşındaki bir kadının köktendinci bir partinin 15 yetkilisi tarafından çocuklarının önünde tecavüze uğraması, 18 yaşındaki bir gencin 60 yaşındaki bir adama satılmamak için kendini asması, savaş ağalarının bir köpek karşılığında küçük bir kızı kaçırıp tecavüz etmesi, ergen bir kızın 3 adamın tecavüzüne uğradıktan sonra özel bölgelerinin sadistçe kesilmesi gibi örnekler verebilirim.
Loya Jirga’daki konuşma
Hayatım saklanmakla geçiyor ve bir sığınaktan diğerine geçiyorum, asla aynı yerde bir geceden fazla kalmıyorum. Taliban rejiminde kadın itaatkârlığının sembolü olan burkanın şimdi beni saklaması komik. Bu kıyafeti bana bir derece güvenlik sağlayan canlı bir kefen gibi görüyorum.
Ailem Batı Afganistan’da yaşarken ben parlamento üyesi olduğum için Kâbil’de yaşıyordum. Ama geçen senenin 21 Mayıs’ında ifade özgürlüğümü kullandığım için parlamentodan atıldım. Kuralları ihlal etmekten ve parlamentoya hakaret etmekten suçlu bulundum. Hayatıma yönelik tehditler o günden sonra artsa da beni saklanmaya iten ilk olay 2003’te Loya Jirga’da (geleneksel büyük meclis) dünya basınının gözleri üzerimizdeyken yaşandı. Her ne kadar temsilci olsam da konuşma hakkım yoktu. Ama yine de Afganistan’daki genç nesilhakkında konuşmak istediğimde -o zaman 24 yaşındaydım- bana 3 dakika verildi. Kuruldaki savaş ağalarının, suçluların ve uyuşturucu kaçakçılarının varlığını ifşa ettiğim ilk dakikadan sonra mikrofonum kapatıldı. Bir kâfirolarak damgalandım ve “Çıkarın onu dışarı, bu kadın bir f....., bir komünist diye bağırdıklarını duydum. Bazı aşırı dinci kadınlar bana fiziksel olarak saldırmaya çalışırken bazı demokratik kadınlar beni odadan çıkarmak üzere gelen askerlerden korumak için etrafımı sardılar. Bu kadın bizim kızımız, ya siz kimsiniz dediler. Sözcü özür dilememi istedi ama ben sadece kalkıp sözlerimi tamamlamak istedim. Beni koruyan kadınlar, bu sefer ayağa kalkıp konuşmamam için durdurdular çünkü aksi halde dövülerek çıkarılacağımı biliyorlardı. Birleşmiş Milletler kendi güvenliğim için salonu terk etmemi önerdi ancak kurul sona erene kadar oradan ayrılmayacağımı söyleyerek reddettim. Korktuğumu düşünmüş olmalılar ama ben korkmuyordum. BM kurulun sonuna kadar bekledi ve sonra beni koyu renk camları olan bir araba ile bir saklanma yerine götürdüler. Bütün olayın uluslararası medya tarafından görüntülenmesi ve yayımlanması üzerine Loya Jirga’da var olduğu söylenen demokrasinin bir kandırmaca olduğu görüldü. Savaş ağaları da hem bunu, hem de dışarıdan ne kadar destek aldığımı gördüler.
Bir savaş dönemi bebeği olduğumdan siyasi faaliyetlerde bulunmak kanımda var. Ruslar 1979’da Afganistan’ı işgal ettiğinde dört günlüktüm. Babam o dönemde demokrat bir tıp öğrencisiydi. Dört yaşıma geldiğimdeyse babamın başına ödül konmuştu ve ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştık. Ben 18 yaşına gelene kadar önce İran’da, sonra da Pakistan’da olmak üzere fakirliğin kol gezdiği mülteci kamplarında yaşadık. Pakistan mülteci kampındaki ortaokulda öğleden sonraları okuma-yazma eğitimi vermek üzere gönüllü oldum. Orada birçok yetim ve kaçırılan baba veya kocalarının bir gün döneceği umuduyla yaşayan kadınlar gördüm. Bekledikleri insanların ölü mü sağ mı olduğunu kimse bilmiyordu. Bu deneyimin hayatım üzerinde büyük bir etkisi oldu ve o dönemde bir eylemci oldum. Beni kanunlara aykırı olarak parlamentodan çıkaran mevcut rejimin iktidarı altında kadın hakları erimeye devam ediyor. Aile içi şiddet, fakirlik ve zorla evlendirmelerin yol açtığı intihar oranları daha önce hiç olmadığı kadar yüksek. 2008’in ilk altı ayında, sadece Herat’ın bir hastanesinde 47 intihar vakası kaydedildi.
Genç kızların maruz kaldığı toplu tecavüz vakaları neredeyse her gün görülüyor; özellikle de ABD yanlısı savaş ağalarının bütün güce ve büyük bir serbestliğe sahip olduğu Kuzey Afganistan’da. Bu savaş suçlarını işleyenlerin mahkemelere çıkarılması gerekiyor. Ama aksine her geçen gün daha güçlü hale geliyorlar, çünkü ABD zorba Taliban’la müzakere etmek ve iktidarı onunla paylaşmak istiyor.
Gördüğüm en rahatsız edici vakalardan biri 4 yaşında bir kızın tecavüze uğramasıydı. Küçük çocuklar tecavüze uğradığı zaman ciddi dahili zarar oluşabiliyor. Kızın birkaç dakikada bir tuvalete gitmesi gerekiyordu. Kızın durumunu duyurabildiğim kadar çok kişiye duyurdum ve nihayet birkaç destekçiyle birlikte bir hastane kızın sorumluluğunu almaya, hatta ona bir eğitim sunmaya karar verdi. Ancak kızın babası savaş ağalarından kızını evde tutması için para almayı kabul etti. İki gün boyunca ağladım. Adama iyi bir baba olmadığını, bir suçludan başka bir şey olmadığını söyledim. Daha rahatsız edici başka bir vaka ise, biri parlamento üyelerinden birinin oğlu olan 3 kişinin 12 yaşındaki bir öğrenciye tecavüz etmesiydi. Babası gücünü kullanarak oğlunun yaşını 23’ten 16’ya düşürmek ve böylece oğlunu davadan muaf tutmakla suçlanıyor. Böyle milletvekilleri kanun koyucu değil, adeta kanun yıkıcı; kanunları uygulamayı istemiyorlar. Polis de olaya çok az ilgi gösterdi, olayı araştıran bir polis memuru da işini kaybetti.
Taliban gitti, savaş ağaları geldi
Bu konuları parlamentoda birçok kez dile getirdim ama siyasetçilerimiz sessiz kaldı. Demokrat birkaç kadın ve erkek milletvekili bile bu konuları gündeme getirmiyor, özellikle de kadınlarla ilgiliyse. Bense onlara karşı çıkıyorum ve bunun tehlikeli olduğunu biliyorum, ancak bu önemli. Bu yüzden beni uzaklaştırdılar. Savaş ağaları 12 yaşındaki kızın babasına davadan çekilmesi için rüşvet önerdiler ama baba bunu reddetti. Oldukça fakir olmasına rağmen toprağının bir parçasını satarak davayı sürdürecek parayı buldu. Savaş ağaları birkaç kez adamı öldürmeye çalıştılar ama başaramadılar. O iyi bir baba ve Afganistan’da onun gibi birçok iyi baba var. Sadece adalet istiyorlar ancak Afganistan’da adalet yok.
Sorun da bu. Afgan TV’ye yaptığı açıklamada adalet sağlanmadığı takdirde bir intihar bombacısı olup intikam alacağını söyledi. Maalesef ABD de bu suçlu savaş ağalarına yardım ediyor gibi gözüküyor. 2001’de ABD hükümeti Afganistan’ı demokrasi adına işgal etmişti ancak eli kanlı düşmanlarımızı güçlendirerek halkımıza ihanet etti. Taliban’ın korkunç rejimi sadece yoldan çıkmış zorba savaş ağaları ve eski Rus kuklaları ile değiştirilmiş oldu. Kötü durumdaki kurbanların yaşadıkları bana güç veriyor. Adalet mücadelemden asla vazgeçmeyeceğim ve kadınlarla çocuklar başta olmak üzere aşırı dinci savaş ağaları ile Taliban’dan zulüm gören milyonlarca sessiz Afgan’ı temsil etmeye devam edeceğim.
İngilizceden çeviren: Onur Uygun (Guardian Weekly, 2 Aralık 2008)
Not: Daha ayrıntılı bilgi için Malalay Joya’nın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz:
www.malalaijoya.com

“ABD de suçlu savaş ağlarına yardım ediyor gibi gözüküyor. 2001’de ABD hükümeti Afganistan’ı demokrasi adına işgal etmişti. Ancak eli kanlı düşmanlarımızı güçlendirerek halkımıza ihanet etti.”

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
Alt 08-12-2008, 15:21
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Hem çok şey var yazacak,
hem de "şimdi susma zamanı" diyen bir ses var içimde.
Kifayetsiz kelimeler...

Minare gibi, tecavüzün de kılıfı var anlaşılan.
Ama biz kadınlar bu kılıfları kabullenemiyoruz.
Dini bütün Afgan müslümanlar bu çocuklara tecavüz ederken
bu çocukların Allah'ları nerdeydi???
Afgan müslümanların bellerine kuvvet vermekle mi meşguldü tam da kendisine küçük kalplerin fısıltıyla dua ettiği o anlarda,
adamların şehvet naraları yüzünden fısıltıları duyamadı mı?

Ben dilemedikçe siz dileyemezsiniz derken ayeti kerime... Allah'ın dileğini yerine getiren tecavüzcülerin de suçu yoktu belki.

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 08-12-2008, 23:29
prozac - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
prozac prozac isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Adalet mücadelemden asla vazgeçmeyeceğim ve kadınlarla çocuklar başta olmak üzere aşırı dinci savaş ağaları ile Taliban’dan zulüm gören milyonlarca sessiz Afgan’ı temsil etmeye devam edeceğim.
Malalay joya ya mücadelesinde başarılar , yüce yaratıcıdanda tecavüzcülerini cennetine kabul etmesini dilerim..

22 yaşındaki bir kadının köktendinci bir partinin 15 yetkilisi tarafından çocuklarının önünde tecavüze uğraması, 18 yaşındaki bir gencin 60 yaşındaki bir adama satılmamak için kendini asması, savaş ağalarının bir köpek karşılığında küçük bir kızı kaçırıp tecavüz etmesi, ergen bir kızın 3 adamın tecavüzüne uğradıktan sonra özel bölgelerinin sadistçe kesilmesi gibi örnekler verebilirim.
Yine mağdur a ceza veriliyor..Hümeyniden sonra talibanı da seven, sayısı hiçte azımsanmayacak kadar olan ülkem kızları ! ayaklanın malalay ıda kınayın...

Sen Tanrılığını bil..Ben de İnsanlığımı...
-----------------------------------------------------

Hayat Değişimdir...
Kuranda Mucize Yoktur..
Alt 18-01-2015, 03:08
Cercis Hz Circis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cercis Hz Circis Cercis Hz Circis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bu kadın karzai'nin yolsuzluk ağası olduğunu biliyordu. afganistan da popalzai kayırmaları türkiye nin kps vip torpilcileri gibiydi.
Alt 11-04-2017, 23:19
Engse Hohol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Engse Hohol Engse Hohol isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Arabistan'da ilk kez düzenlenen Kadınlar Konseyi toplantısına yalnızca erkekler katıldı. Arap Kadınlar Konseyi kadınsız tanıtıldı.

Saudi Arabia launches its first Girls Council, with only men on stage.

islamın yıkıma uğraması karşısında müslümanların, el-lah'ı ayakta tutundurabilmek için yalanlar söylemeleri kaçınılmazdır. hohol : aesir

Önerilen Siteler