Bunları yazdıktan sonra vicdanın rahatsa ve yeterli bir cevap olduğuna inanıyorsan tamam inandım o zaman.
|
Tanrısı olmayanında vicdanı vardır,bu aldığı eğitim ,aile yapısı ve toplumsal yaşamla oluşmaktadır.
|
|
Etik diye birşey var ve bu dinden ,tanrıdan bağımsız.
|
Etik dediğin değerleri ayakta tutan eğitim ve dindir. Çoban örneğini vermemdeki örnek eğitimsiz insanlardan kastımdı. Yani vicdanı davranışları sadece din için yapan insanlardan bahsetmeye çalıştım.
Tabiki aldığı eğitim ve aile yapısı kişinin vicdani davranmasına etki yapar. Eğer herkesi eğiteceksense çobanlığı kim yapacak, kazma küreği kim sallayacak, badana boya işlerini kim yapacak, bunlar ateist olursa varya hiç eğitim meğitim alayım dinlemez kovalar bizi burda. Yıllarca süründüm cennete gideyim diye sesimi çıkarmadım. Meğer cennet yokmuş, tutmayın lan beni önüme gelen herkesi ........ (ilk başta erdoğanı)
|
Toplumların kendine has töreleri ,yaşam biçimleri var .
|
Töreler, küçük grupları yönetmek için uygulanan feodal sistemlerdir. Feodalizm'de vicdani değerlere yer yoktur. Din'de feoadilizme hizmet eder ama dinde en azından vicdani değerlere yer verilmektedir.
Bu yüzden diyorumki dinde olmasın feodalizm'e hizmet etmeylim, Ateizm'de olması kaos yaşanmasın, Deist kalmak fena değil
|
materyalist komünistlerinde devrimci ahlakı vardır ki çokta kalın çizgileri vardır ve affı da yoktur.
|
Şu metaryalist koministler dediklerin yüzde kaçı ahlak çizgisi içinde içinde yürüyor acaba? Nitekim bu ahlak çizgisi içinde olmadıkları için o sistemle yürütülen ülkeler dağıldılar veya sistem değiştiler. İyi niyetliydiler tabi ama olmayaınca olmuyor işte.