23-12-2008, 14:37
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
İran'da bir "muhalif": Şehnaz Gulami
11 Aralık 2008 Perşembe 12:25
İran'da Azerbaycanlı kadın hakları savunucusu gazeteci Sehnaz Gulami tutuklandı.
İran'da Azerbaycanlı kadın hakları savunucusu gazeteci Sehnaz Gulami tutuklandı. Sehnaz Gulami, 9 Kasim Pazar günü ülkenin Dogu Azerbaycan eyaletinin başkenti Tebriz'de İran devlet güvenlik görevlileri tarafından evine baskın yapılarak tutuklandı. 15 Kasım Cumartesi günü Tebriz Hapishanesinin kadınlar bölümüne yerleştirilen gazeteciye ailesi ya da avukatıyla görüşme imkanı verilmiyor ve hakkında yöneltilen suçlamalar belirtilmiyor.
Tanınmış bir gazeteci olan Sehnaz Gulami, İran Kadın Gazeteciler Birliği'nin üyesi ve "Azerwomen" adli webblog'un yazarı. Bu blogda Iran Azerbaycanlılarının ve İran'da kadınların haklarını savunan makale ve haberlere yer veren Gulami, tutuklanmadan önce son olarak İran devletine muhalifliğiyle bilinen Azerbaycanlı mühendis Gulamriza Emani'nin 24 Ekim'de öldüğü şüpheli trafik kazasıyla ilgili bir yazı yazmıştır. Sehnaz Gulami'nin bu olayı aydınlatmak istemesi sebebiyle tutuklandığı sanılmaktadır.
9 yaşında bir kız çocuk annesi olan Sehnaz Gulami, daha önce "Duzen aleyhine propaganda" suçlamasıyla 6 ay ve 2006 yılında İran Azerbaycanındaki protestoların devlet tarafından şiddet kullanılarak bastırılmasına karşı makale yazıp itiraz ettiği için 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
İran'da Azerbaycan kökenliler nüfusun en az yüzde 40'ını (kimi kaynaklara göre yarısından fazlasını) oluşturmakta ve anadilde (Azerbaycan Türkçesi'nde) eğitim hakkı başta olmak üzere kimlik hakları talep etmektedirler. Mahmud Ahmedinejad'in cumhurbaşkanlığına gelmesinden itibaren İran'da üniversite ögrencileri, gazeteciler ve insan hakları savunucuları üstündeki baskıların arttığı bilinmektedir.
|

23-12-2008, 14:42
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
23 Aralık 2008 Salı
Tebriz Hapishanesi’nde tutuklu bulunan İranlı insan hakları savunucusu Şehnaz Gulami açlık grevinde
İRAN'da Tebriz Hapishanesi’nde tutuklu bulunan ülkenin önde gelen insan hakları savunucularından Şehnaz Gulami'nin geçtiğimiz Cuma gününden bu yana açlık grevinde olduğu bildirildi.
Azeri Turan Ajansı’nın Dünya Azerbaycanlıları Kongresi yöneticilerinden aldığı bilgiye göre, kadın hukukçu Gulami tutukluluk halinin yasal olmamasına itiraz amacıyla açlık grevi yapıyor.
Ajansa bilgi veren kaynaklar, Şehnaz Gulami’nin Tebriz Cezaevinde fiziki ve manevi baskıya maruz kaldığını, uyuşturucu kullananlar ve katillerle aynı koğuşa konulduğunu kaydetti.
Siyasi faaliyetine göre 1999 yılından 2003 yılına kadar cezaevinde tutulan Gulami, 2006 yılında da ülkenin resmi yayın organı İran Gazetesi’nde Azerbaycanlıları tahkir eden bir karikatürün yayınlanmasını protesto ettiği için tutuklanarak bir ay hapis yatmıştı.
Gayri resmi kaynaklar, Şehnaz Gulami’nin bu kez de devlete karşı propaganda, ülke liderlerini ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecat’ı tahkir etmekle ve bir dizi protesto gösterilerine katılmakla suçlanabileceği olasılığını ifade ettiler.
Bir Kadın olarak gururla bu muhalif sesi alkışlıyorum. Kadınlarımızın bu bilinç ve bu yüreklilikle mevcut yanlışların önüne geçebilmek ve seslerini daha sert duruyabilmek için çırpınmalarını büyük bir heyecan ve sevinçle karşılıyorum.
|

17-01-2009, 09:12
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Sitemize gelen bir kampanya maili :
Hukuksuz biçimde tutuklu olan kadın gazeteci Şehnaz Gulami açlık gevinde.
Gulami için destek imza kampanyasına katkıda bulunur musunuz?
http://sehnazgulami.blogspot.com/
Saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
Konu meaculpa tarafından (14-05-2009 Saat 21:26 ) değiştirilmiştir.
|

17-01-2009, 11:50
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Bu başlık Arap Ülkelerinde Kadın Hakları başlığından ayırıldı. İki nedenle;
Birincisi İran Arap ülkesi değildir.
İkincisi Şehnaz Gulami özel bir başlığı hakedecek denli "yiğit" bir kadın.
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

17-01-2009, 13:54
|
|
|
Azerbeycanlı bayan'ın iran'da ne işi var :S imza kampanyasına katılalım bari, pek bişeye yarayacağınıda sanmıyorum ya.
Konu Onursal Bedirhan tarafından (18-01-2009 Saat 01:57 ) değiştirilmiştir.
|

17-01-2009, 20:43
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Hazreti Kepçeci´isimli üyeden Alıntı
Azerbeycanlı karının iran'da ne işi var :S imza kampanyasına katılalım bari, pek bişeye yarayacağınıda sanmıyorum ya.
|
sevgili hazreti kepçeci;
iran nüfusunun yaklaşık %40 ı ,tebriz kentininse %90'a yakını azeridir
saygılarımla
|

17-01-2009, 20:43
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bir "yiğit" de biz ekleyelim.
Recm cezasını protesto ettiği için 6 ay hapis ve 10 kırbaç cezası verilen İranlı kadın gazeteci Nesrin Afzali, ev hapsinde temyiz sonucunu beklerken telefonla NTVMSNBC’ye konuştu: Bizi recm ile korkutamazlar, aksine motive ediyorlar.
Nesrin Afzali
Ayça Aydoğdu
TAHRAN - Geçen yıl Dünya Kadınlar Günü arifesinde, Nobel ödüllü Şirin Ebadi dışında İran’ın neredeyse tüm kadın hakları savunucuları (33 kadın), Tahran Devrim Mahkemesi’nde ‘recm’ cezasını protesto nedeniyle 5 kadının yargılanmasını protesto için toplanmıştı. İran yasalarına göre kadınların, “İran’ı karalamamak” şartıyla protesto gösterisi yapma hakkı var. Bu kadınlar da ‘sessiz protesto’ gerçekleştirdiler, ama aralarında gazeteci Nesrin Afzali’nin de bulunduğu 4 kadın tutuklandı. 4 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan Afzali’nin cezası geçen hafta kesildi: 6 ay hapis ve 10 kırbaç cezası. NTVMSNBC, şimdilik ev hapsinde olan Nesrin Afzali’ye telefonla ulaştı. Afzali, telefonunun dinlenmesi nedeniyle, durumunu mümkün olduğu kadar özetleyerek ve ama sakınmadan anlattı.
Recm cezasını tartışmaya açan, ancak kaldırmayan İran’da daha 2 ay önce, iki kız kardeşe “evlilik dışı ilişki” suçlamasıyla “recm” (taşlayarak öldürme) cezası verildi. Ceza, kadınlar için büyük bir tehdit ama, İranlı kadınların sözcülerinden Nesrin Afzali “bu şekilde ölmekten korkmadıklarını, zaten ölü gibi yaşadıklarını, ceza tehdidinin aksine kendilerini motive ettiğini” söylüyor. “Kırbaç mahkumu” Nesrin Afzali’ye yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
Davanızla ilgili soru sorabilir miyim?
Şu anda ev hapsindeyim, umarım cevap verebilirim.
Gazeteciliğe nasıl ve nerede başladınız?
Uzun süre Zanan dergisi için yazdım, fakat 16 yıldır yayınlanan dergi, “İran’la ilgili karanlık portre çizdiği” gerekçesiyle bu yıl şubat ayında kapatıldı. Kadın hakları savunucusuyum ve bir çok internet sitesinde yazmaya devam ettim. Halen yazıyorum.
Eşiniz sizi destekliyor mu?
Eşim de kadın hakları savunucusu ve gazeteci. Birçok kadın, problemleri ile ilgili danışmak için eşime geliyor.
Neden 6 ay hapis ve 10 kırbaç cezasına çarptırıldınız?
1 yıl önce 4 kadın, Tahran Mahkemesi’nde yargılanıyordu ve bu kadınlar masumdu. Biz de mahkeme binasının önünde sessiz protesto gösterisi düzenledik. Elimizde pankartlar vardı ve birçok kadın hakları savunucusu oradaydı. Bir anda polisler beni tutukladı. 4 gün hücrede kaldım, sonra serbest bıraktılar. Dava 1 yıl sonra sonuçlandı; 3 arkadaşım hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı. Bana da 6 ay hapis ve 10 kırbaç cezası verdiler. Avukat itiraz etti. Haftaya tekrar mahkemeye çıkacağız. Bu arada ev hapsindeyim.
Siz sessiz protesto düzenlediniz neden yargı bu kadar ağır bir karar aldı?
Ben de aynısını düşündüm. Kadına hakaret, işkence, adaletsizlik, insan haklarına aykırı. Biz suç işlemedik.
Bu cezayı protesto düzenlediğiniz için mi verdiler, yoksa sizi susturmak için gözdağı mı?
Evet tabii, bizim sesimizin duyulmasını istemiyorlar. Zanan dergisinde yazmış olan tüm arkadaşlarım ve kadın haklarını savunan her kadın için bu geçerli. Zanan dergisinde yazmış olan kadın gazeteciler tehlike altında, birçok kadın tutuklandı, sonra serbest bırakıldı.
İran'da kadın haklarını savunan 26 eylemci.
Diğer kadınların bizim düşüncelerimizden etkilenmelerini istemiyorlar. Bizim istediğimiz tek şey ise özgürlük ve eşitlik. Bu yüzden hangi gazete veya dergide yazarsak takip ediyorlar, kapatıyorlar. Biz şiddet istemiyoruz ve çok düzgün protestolar, kampanyalar gerçekleştiriyoruz. Onlar da bunun farkında, fakat ellerinden gelen her şeyi yapıp bizi kısıtlamaya, korkutmaya çalışıyorlar. Ben bir suç işlemeden işkenceye maruz kalacağım. Aldığım cezanın açıklaması şu; Toplum düzenini bozmuşum... İnanabiliyor musunuz! Ama şiddetle bizi susturamazlar, biz sadece haklarımızı istiyoruz.
Son yıllarda İranlı kadınlar daha fazla seslerini çıkarıyorlar. Avukat, kadın hakları savunucusu, yazar ve gazeteci kadınlar gizlice imza kampanyası yürütüyor. Sanki ‘recm’ cezası kadınları korkutmayı amaçlasa da, sizler daha da cesaretli davranıyorsunuz. Hayatınız söz konusu olsa bile....
Evet aynen dediğiniz gibi... Aileler birbirlerini daha fazla destekliyor ve her geçen gün daha fazla kadın sesini duyuruyor. Zaten ölü gibi yaşıyoruz. Korkarak bir şey elde edemeyiz. Bu hayatta istediğimizi yapamayacaksak neden korkalım... Biz eğitimli kadınlarız, ama bu ülkede okuyamayan, ekonomik durumu kötü olan birçok kadın yaşıyor. Bizim sesimiz bir veya üç kişinin sesi değil, İran’da yaşayan ve doğacak tüm kadınların sesi. Benim sorumluğum. Bu yüzden bu cezadan veya gelecek daha ağır cezalardan kormuyorum, daha çok bu ceza ve işkence beni motive ediyor.
İran’da kadınların geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her geçen gün sayımız artıyor, sesimizi duyuruyoruz ve isteklerimizi dile getiriyoruz. Kadınların kendi haklarını bilmemelerini istiyorlar, internet ve uydu kanallarına engel olmaya çalışıyorlar, fakat engelleyemiyorlar. Artık kadınlara eşleri de destek oluyor. Bu yüzden biz internet aracılığıyla yazıyoruz ve kadınlar artık internetten haberleri okuyor, yani gerçekleri görüyor. Üniversitede okuyanların yüzde 60’ı kadın, yani erkeklerden daha fazla kadın üniversiteli var. Genç kadınlar anneleri gibi evde oturmak istemiyor, meslek edinmek istiyorlar. Bize sonsuza kadar engel olamazlar. Biz suç işlemiyoruz ve bir neden bulup bizi tutuklamaya çalışıyorlar.
Kadınların eşit haklar kazanması için politik sistemde nasıl bir değişim olmalı?
Aslında bu ülkenin vatandaşları erkek veya kadın, çoğunluğu kadınlarla erkeklerin eşit olmasını istiyor. Bunu engelleyen İran İslam Cumhuriyeti yönetimi. İran İslam Cumhuriyeti’nin politik sistemi ve ideolojisi kadınları hiçe sayıyor ve baskı uyguluyor. Bu ülkenin insanları ise hükümetten daha açık bir zihniyete sahip. Onların ideolojisi köktendincilik. Ancak reformla bu ülkeyi değiştirebiliriz. Yönetim halkın sesine kulak vermeli.
Cezanızı azaltacaklarını düşünüyor musunuz?
Umarım azaltırlar. İran’da her şey mümkün. (gülüyor) Bu yüzden bilemiyorum. Fakat umurumda değil.
Kaynak: http://video.ntvmsnbc.com/videos/200...kadinolmak.wmv
|

18-01-2009, 01:56
|
|
|
Hım ben bunu bilmiyordum, Hümanist dostum. öğrendiğim iyi oldu
|

18-01-2009, 02:38
|
 |
Üye
|
|
|
|
İran'daki molla rejiminin bitmesi şart, dış destek olmadan bu mümkün değil ama İran çok yakında bu fırsatı verecektir.
|

18-01-2009, 21:22
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sevgili Kepçeci bu güne kadar hiç aklıma gelmedi neyim ne değilim diye ama “Hümanist Dostum” hitabınız düşündürdü beni doğrusu, ortalıkta dolaşan bir yığın kavram ve kalıplar ile uyumlu muyum? Değil miyim? diye de hiç durup düşünme gereği hissetmemiştim.
Bildiğim tek şey var ise beyinim fonksiyonlarını devam ettirebildiği sürece aklım da, yüreğim de, bileğim de güçsüz olanın haksızlığa uğrayanın, ezilenin yanında olacaktır.
Sevgili qw19’u dış destek görevlisi olarak İrandaki kardeşlerimizin yanına göndermeyi öneriyorum..
|