Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 26-09-2005, 09:26
Mutezile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mutezile Mutezile isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart İSLAM/ BİLİM

Hüccet-ül-İslam ünvanı ile anılan İmam Gazali akılcı eğilimlere karşı savaş açanların başında gelmektedir. Al-Gazali'nin akılcığa yönelttiği eleştirileri ve buna karşılık Kuran hükümlerini yüceltmelerini görmek için ''Al-Risalat al-Laduniyya'' adlı eserine bakmak gerekir:''Bigi edinmenin iki yolu vardır:
Beşeri eğitim ve ilahi eğitim. Bunlardan en güvenilir ve üstün olanı İLAHİ eğitimdir. Vahiy yolu ile elde edilen BİLİM, akıl yolu ile edinilen bilgiden daha DEĞERLİDİR, çünkü Tanrıdan gelmedir. Muhammed akılcı yoldan HİÇ BİR BİLGİ edinmemiş, her şeyi Tanrıdan öğrenmiş olup onun ölümü ile bir likte Vahiy yolu kapanmıştır. Bu itibarla Kuran ve Hadis kaynakları DIŞIN DA BİLİM diye bir şey aramak, ya da bu kaynaklar üzerinde tartışmak ve bunlara AYKIRI görüşler ortaya koymak, Tanrıya karşı gelmek olur. Kim ki gerçeklere akılcı yoldan gitmek ister, tanrıPeygamber sözleri dışında İLİM yapmaya kalkarsa o mutlaka DİNSİZDİR.'' Gazali, örneğin Aristo'nun hem dinsiz hem de BİLGİSİZ olduğunu söyler, çünkü Aristo ona göre, eğitimde matematik, fizik ve mantık gibi konulara FAZLA yer verilmesini istemiş ve böylece DİNSEL inançları tehlikeye sürüklemişti r. İlhan Arsel Hoca Aydın ve ''Aydın adlı anıtsal eserinde Gazalinin Bilime olan kuşkulu yaklaşımını şöyle betimler:''Gazali'nin kanısı: matematik gibi bilgiler, kesinlik taşıyan verileri kapsadıkları için, kişileri din konularında kesinlik aram aya zorlar; kişiler bu kesinliği dinde bulamayınca dine karşı imanlarını ve dolayısıyla bağlılıklarını yitirirler. Bundan dolayıdır ki, kesinli k arz eden bu tür bilgilere EĞİTİMDE AZ YER vermek gerekir.''

Ama Tanrı kanarmı bunlara..

Ömer Hayyam
Alt 28-09-2005, 13:44
Aliminyum Aliminyum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Mutezile Ömer Hayyam İslam hükümlerine muhalif bi hayat sürmeseydi onu sever ve sözlerinin sonuna Ömer Hayyam'ın şiirlerini imza diye ekler miydin? Her neyse.

Metafiziksiz bilimin bugüne kadar hiçbirşeyi halletmediği üzerine tartışmak bile abes aslında. Kant'tan sonra Ateizmin asıl vatanı Avrupa'da dinin artık bilimsel bilgi veya diğer unsurlarla (matematik kesinlik veya tümdengelim akıl yürütmeler zinciri vs.) açıklanmaya çalışılmasının saçmalığı kabullenildi. Kabullenilmesi gerekiyordu çünkü öyleydi.

Gazali'nin dönemindeki felsefe akımlarının İslam fikir dünyasını kelam veya tasavvuf cereyanlarının şirazeden çıkmasıyla nasıl hercümerce uğrattığına ise İslam Tarihi şahit. Mutezile mezhebinin son dönem imamları da dahil İslam Kelamcıları veya Tasavvufçuları (kavramları genel kabule göre kullanıyorum yoksa kelamı veya tasavvufu gerçek manalarıyla inkar veya redetmek yok) Kuran ve Sünnet ölçeğindeki tasavvurları öyle bir bulandırdılar ki bu Cundişapur ve İskenderiye atıklarının faaliyetleri sonucu artık akli çıkarımlar ayetlere göre değil ayetler akli çıkarımlara göre değerlendirilmeye başlandı. İ.Gazali ise bu akımlara zamanında öyle bir darbe indirdi ki o akılcılık denilen ve herşeyi akılla kavrayabileceğini zanneden zavallı felsefi ekoller geldikleri yere yani batıya kaçmak zorunda kaldılar. Gazali'nin yaptığı şey salt anlamda bir "Akıl Karşıtlığı" falan değildir. Gazali'nin yaptığı iş Tecdit hareketidir ve vahiyle aklın aynı terazide değerlendirilmesi hastalığını tedaviye yöneliktir. Bu yüzden de Gazali "şüpheciliği" bir yöntem olarak kullanır, asla Grek medeniyetinin hiçbirşeyden emin olamayan kuşkucu filozoflarıyla bir tutulamaz.

Matematiksel kesinlik ise sadece matematiksel kesinliktir. Evreni, doğayı, varlıkları, eşyayı matematiksel ilkelere göre açıklamak ta Pisagor'dan beri insanlar üzerinde etkisini devam ettirse de tam manasıyla geçerliliğini ve şphe götürmez doğruluğunu asla akla ve vicdana kabul ettiremeyecektir bugüne kadar ettirememiş mesela.

Matematik gibi pozitif bilimlerin öğrenilmesi insanların imanlarını tehlikeye sokuyorsa bu insanların imanlarını hangi bileşkelerle oluşturduklarının sorunu olur. Ne İsdlam'ın sorunudur bu ne de Gazali'nin. Matematiksel kesinliği zihninde kavramış ve bunu (herne akdar beyhude bir çabayla da olsa) evrene uygulamaya çalışmış bir insan eğer dinden,imandan vs. yüz çeviriyorsa gerçekten nasipsiz demektir. Gazali'nin dediği gibi de gerçekten CAHİLdir. CVehalet bilmenin zıddı değil çünkü.

Pozitif bilimlere eğitimde az yer verilmesi gerektiği zırvasını İslam'a yamamaya çalışan kim olursa olsun, bu kişi ister din alimi sıfatıyla ortaya çıkmış bir şaklaban olsun isterse de İlhan Arsel veya bilmem hangi ateist düşünür(!) olursa olsun yanlış yapmıştır. İslam'ın ne gocuntusu olacak ki pozitif bilimlerden veya matematiksel kesinliklerden. Matematiksel kesinlik beni imnımdan mı döndürecek, İslamdan mı uzaklaştıracak? Ne münasebet. Ben imanımı ve dinimi Matematiksel kesinlikle açıklamak ve onları matematiksel kesinlik içinde bir mantık düzlemine oturtmak zorunda mıyım? Elbetteki hayır. Peki bu İman ve İslam'ın akıldışı veya mantıksız bir safsata olduğu anlamına mı gelir? Bu da elbetteki hayır. Peki ne bu? Bu, İman'ın ya da dünyaya İslamca bir bakışın matematiksel kesinlik dahil bütün pozitif bilimlerin baktığı bakışı da aşkın olması gerçeği. Başka hiçbirşey değil. Varsa yoksa akıl-mantık-bilim diyenler düşünsün.
Alt 03-04-2010, 02:57
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

güncel....

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 29-04-2010, 12:24
Engse Hohol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Engse Hohol Engse Hohol isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Vahyin hem tanığı yoktur hem de kanıtı yoktur. Vahy, tam bir hezeyan yığınıdır. Ne yazık ki peygamberlerin ortalıkta dolaştığı günaylarda, sağlık bilimleri yeterince gelişmemişti. Bunu fırsat bilip Tanrı ile konuşuk ettiğini söyleyenler, kendilerine yandaş edininceye dek yalnıksı sözverinçler ilen yandaş kitle sayısını artırdılar. Sonra çoğınluğa eriştiler ulayu savaşlar başladı. Savaşlar yağmayı doğurdu, yağma ise ganimeti... Ganimetten pay alabilmek uğruna ulayu ölüm sonrasının sözverinçlerine ümit besleyerek savaşa atılan dindarlar sayesinde dinlerin yaygınlaştığı kabaca genel bir saptamadır. İslam için ise tam böyledir diyebiliyoruz. Curcan ulayu Talkan kıyımları, ganimet kışkırtımı yapan islam dininin gerçekliğini ortaya sermeğe yeterlidir.

islamın yıkıma uğraması karşısında müslümanların, el-lah'ı ayakta tutundurabilmek için yalanlar söylemeleri kaçınılmazdır. hohol : aesir
Alt 18-07-2015, 15:44
Tumagü İskicap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tumagü İskicap Tumagü İskicap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

İslamda bilimin geldiği nokta, sadece izleyici olmak ve ND vari yorumlar yapmak...
Örneğin; bir ağrı kesici yutunca başımızın ağrısı kesiliyor. o küçük hap başımızın ağrısını nerden biliyor da gidiyor baş ağrısını kesiyor? ya mideye doğru yönelse!

Bugün İbni Cessar'ın cüzzam hastalığının tedavisi hakkındaki görüşleri mi iş yapıyor yoksa Armauer Hansen'in mi yoksa başka bir hekimin mi?
İslam dünyası bilimi böyle birkaç müslüman kişinin 900 yıl önceki çalışmalarına indirgediğinde zaten bilimden kopmuş oluyor.
Alt 18-07-2015, 15:45
zavalli zavalli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

erolgeç´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İslamda bilimin geldiği nokta, sadece izleyici olmak ve N.D vari yorumlar yapmak...
Örneğin; bir ağrı kesici yutunca başımızın ağrısı kesiliyor. o küçük hap başımızın ağrısını nerden biliyor da gidiyor baş ağrısını kesiyor? ya mideye doğru yönelse!

Bugün İbni Cessar'ın cüzzam hastalığının tedavisi hakkındaki görüşleri mi iş yapıyor yoksa Armauer Hansen'in mi yoksa başka bir hekimin mi?
İslam dünyası bilimi böyle birkaç müslüman kişinin 900 yıl önceki çalışmalarına indirgediğinde zaten bilimden kopmuş oluyor.

Alt 18-07-2015, 16:08
Tumagü İskicap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tumagü İskicap Tumagü İskicap isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgin Zavalli, açı açık kimlik belirtmekten korkuyorum ben, hani yargıya başvurunca sıkıntı yaşanır falan diye.
Alt 18-07-2015, 16:27
zavalli zavalli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

erolgeç´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgin Zavalli, açı açık kimlik belirtmekten korkuyorum ben, hani yargıya başvurunca sıkıntı yaşanır falan diye.
adam kendisi twitten paylaşıyor aleni....gizli saklı iş yapmıyoruz ki

aha burda zaten kaynak da
https://www.facebook.com/81601811849...78001768960041

Konu zavalli tarafından (18-07-2015 Saat 16:55 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler