15-02-2009, 04:57
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Demokrasi ve komünizm başlığından dostluk üzerine
Bu basligin altindaki en son yazi benimdi.
Verdigim sözü tutarak yazilarin hepsini okudum.
Fakat Demokrasi ve Komunizm basligi altindaki tartismalar hakkinda, hic bir düsüncemi buraya aktarmiyorum. Vaz gectim.
Yalniz bu baslikta bir kisiye haksizlik yapmak istemiyorum.
Sevgili Dilaver sen bu basliga cok emek harcamissin. Umarim güzel düsüncelerin, kardes insanlar ve emekciler adina bir gün gerceklesir. Cünkü sen cok iyi bir insansin.
200 yasini askin insanlarin bol oldugu bir sitede, iletisim kurmaya calisirken, 49 yasinda olmam nedeni ile, cocuk gibi algilanmam ve gülünecek, dalga gecilecek durumlara düsmemin cok normal oldugunu düsünüyor ve kizmiyorum.Kimseye kizamadim, kendime kizdigim kadar.
Ögrenmenin yasi yok…Ne yapalim, pismeye devam ediyorum iste…
Sokakta nasil yasiyorsam, sanal alemde de aynisiyim. Ne bir eksik, ne bir fazla.Ayni telefonda yarim saat konusan bir cocuk gibi…..
200 yasin üstündeki olgun insanlarimizi; bulundugum sehirde ve is yerimde agirlamayi, bu cocugu tanimalarini cok isterim.
Misafirim olmayi her kim isterse, beni cok kolay bulabilecegini bilir.
Dostum düsmanim
su kanlı zalimin ettgi isler
garip bülbül gibi zaralar beni
yagmur gibi yagar basıma taslar
ille dostun bir fiskesi yaralar beni
dar günümde dost düsmanım belli olur
bir derdim varsa simdi elli oldu
ecel fermanı boynuma takıldı
gerek asa gerek vuralar beni
pir sultan abdal`ım can göge almaz
haktan emr`olmazsa ırahmet yagmaz
su ellerin tası bana hiç degmez
ille dostun bir tek gülü yaralar beni
Pir Sultan Abdal
|

15-02-2009, 18:30
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bu başlıkta bir keramet olduğu kesin! Sevgili cigi Yunus yerine, Pir Sultan'dan dizeler eklemiş çok düşündürücü.
|

16-02-2009, 04:32
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Sevgili pervane;
Anadolu’nun bagrinda yetismis, inanci ne olursa olsun, yeter ki yüreginde insan sevgisi olsun, canli sevgisi olsun, doga sevgisi olsun…
Insana yakisir, sade,yalin ve net bir sekilde diger insanlara elini uzatsin yüregini acsin.
Anadolu insaninin kardesce, sevgi ile birbirlerini incitmeden ele ele yasamalari ugruna kendi yasantisini feda etsin.
Benim icin hic farketmez sevgili pervane… Yasamim boyuncada farketmedi..Bir tek farkeden sey Allah ve peygamberlerin beynimin icinden ucup gitmeleri. Bunun icinde hic bir kimsenin etkisi altinda kalmadan, yaptigim uzun arastirmalardir.Dogru yada yanlis.
Fakat Yunus’un devamli arayis cabalari icinde olmasi, benim icin hep düsündürücü olmus, onun saf, tertemiz ve karsiliksiz sevgi dagitmasi yüregime islemistir.
Yunus Emre, pir sultan abdal, Mevlana, Karacaoglan, asik Veysel, Haci Bektasi Veli ve daha niceleri.
Nasil ayirabilirim ki ben bu insanlari ve sevenlerini? Hic ayirmadim ki cocuklugumdan bu yana…Böyle bir sansim olmadi.
Bana böyle ögretildi, böyle terbiye verildi. Bu terbiye sayesinde dini, dili, irki ne olursa olsun herkesin arasinda kabul gördüm, sofralarinda misafir olabildim ve olmaya devam ediyorum.
Bunun icin ilkokul ögretmenimin adini devamli saygi ve sevgi ile aniyorum..
Annem de vardir unutamayacagim. Daha bir gün olsun duymadim agzindan, su alevidir, bu safidir, bu hiristiyandir, bu Ermeni’dir, su Kürt’ttür bu da Allahsizdir gibi kelimeler.Dolayisi ile bir arkadasima önyargi ile yanasacak ne sansim oldu ne de firsat bulabildim.
Sokagimizdaki 68 kusagindan olan, bizleri yanlarindan ayirmayan abilerim ve ablalarim… Hepsi farkli, farkli fakat cok güzel insanlardi… Onlardan da görmedim ne bir insan ayirimi ne de kalp kirmayi…
Ancak 1977 sonrasi karsilasmaya basladim; insanlarin birbirlerini ayirmalarina, siniflandirmalarina, kamplasmalarina, gruplasmalarina…
Eger bu sekilde terbiye almam ve hala ayni düsünceleri koruyabilmem, bir sanssizlik ise.
Sanssiz bir insan olarak yasama devam ediyorum.
Sevgiler.
Not: Sevgili dilaver senin demokrasi ve komunizm basligini kesinlikle baska yönlere cekmek yada baltalamak gibi bir amacim yok..Süper mod arkadaslarim bunlari ayarlarlar sanirim.
|

16-02-2009, 21:46
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Şimdi mep olsaydı kesin bu durum karşısında tuhaf ha ! derdi.
Ben tek satırlık bir yazı yazdım. Birde ne göreyim Anadolu’nun bağrından girip, Süper mod arkadaşlara kadar yol almışız gayri ne diyeceğimi şaşırdım!
Neyse başlığı sabote etmeden meramımı iki satır yazıp ayrılayım.
Başlığın kerameti kısmını geçiyorum. Sevgili ciği, benim Yunus yerine Pir Sultandan dizeler sunulmuş ile ilgili düşündürücü bulduğum. Yunus Hak(kul) adamıdır. Tarikat Tekke, Post, Şeyh ekseninde dolanmaktadır. Soyuttur, sevgi yolu ile insanların kaynaşacağını düşünür ve başka bir alem hayali vardır şiirlerinde. Yunus Aşk Adamıdır. Oysa Pir Sultan Halk adamıdır. Şiirleri somuttur. Yaşamını, başından geçenleri, kavgasını, özlemini, acısını, anlatır. Tasavvuf ve mitoloji barınmaz dizelerinde. Uzmanlara göre çobanlık yapan biridir. Yunusu bilir, bektaşidir, tekke tarikat bilir ama derinliği ile ilgili değildir. Dizelerindeki dini öğelerin ise daha sonraki zamanlarda halk üzerindeki etkisini arttırmak için, dilden dile aktarım sırasında başka kişiler tarafından eklendiği yolundadır..
Yaşadığı zamanı anlatır. Döneminin devlet düzenindeki bozukluklar ile sorunludur. Mezhep ayrılığını iç kavgaları, Alevilere yapılanları, din adamlarının haram yemesini, müftülerin çarpık fetvalarını anlatır. Pir Sultan Kavga Adamıdır. Davacıdır. Davası için mücadele verir. Bu başlıktaki seçiminiz bu nedenle düşündürücü dedim.. Başlıktaki bilgilerden dolayı bu seçimi belki de fark etmeden yapmışsınızdır bilemiyorum tabiki.
Ayrılıklar 77 öncesinde de vardır. Düzenin çarkı bugünkü gibi sürmektedir. Anadolu hiç bir zaman hayallerimizdeki gül bahçesi olamamıştır. Dönemin aktarıcıları gerçeklerden kaçmış bizi hayalleri ile oyalamıştır. Günümüze aktarım cesaretini gösteren ender kişiliklerden biridir Pir Sultan..
Not: Yazdıklarımın Dilaver ile hiçbir ilgisi yoktur
|

16-02-2009, 22:29
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Sevgili pervane;
Bu yazilari buradan alsakda baska yerde dertlessek diyorum. Sevgili dilaver'e haksizlik yapildigini düsünüyorum.
Sevgiler.
|

16-02-2009, 23:52
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
|

17-02-2009, 02:48
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
pervane´isimli üyeden Alıntı
Pir Sultan Kavga Adamıdır. Davacıdır. Davası için mücadele verir. Bu başlıktaki seçiminiz bu nedenle düşündürücü dedim.. Başlıktaki bilgilerden dolayı bu seçimi belki de fark etmeden yapmışsınızdır bilemiyorum tabiki.
Ayrılıklar 77 öncesinde de vardır. Düzenin çarkı bugünkü gibi sürmektedir. Anadolu hiç bir zaman hayallerimizdeki gül bahçesi olamamıştır. Dönemin aktarıcıları gerçeklerden kaçmış bizi hayalleri ile oyalamıştır. Günümüze aktarım cesaretini gösteren ender kişiliklerden biridir Pir Sultan..
|
Sevgili pervane;
Öncelikle sevgili aydoe' ya tesekkür etmek istiyorum, sevgili dilaver'in basligina fazla zarar vermeden bizi oradan ayirdigi icin.
Fakat bana sözümü tutmam icin gene yol gözüktü.En kisa zamanda sözümü yerine getirmeye calisacagim.
Anadolu hic bir zaman hayallerimizdeki gül bahcesi olamamistir, diyorsun. Iste bende Yunus ile Pir Sultan ile hepsini gönlümde harmanlayip bir gül bahcesi yapmaya calisiyorum. Yapiyorumda. Hemde hic zorlanmadan. Sevgi, sevgi, sevgi... Yetiyor bana.
Ben alevi kardeslerimizin cektikleri eziyetleri ve vefakarliklarini unutursam nankörlük yapmis olurum diye düsünüyorum. Keza bir sürü etnik kardeslerimizin cektikleri acilari ve vefakarliklarini nasil unutabiliriz diye kendime sormaktan alamiyorum.
Aslinda birbirimizi anlayabilsek, hos görebilsek, acilarimizi, mutluluklarimizi paylasabilsek ne kavgamiz olurdu nede anlasamamizliklar diye düsünüyorum.
Ben Yunus'un hayatina baktigimda, hep bir arayis icinde... Bir türlü durulmuyor ve yazilanlarin hic birine ragbet etmeden aramasina devam ediyor. Yunus 700 sene önce degilde,simdi bizimle birlikte olsa idi acaba nasil bir arayis icinde olurdu diye kendime sormaktan edemiyorum. Mevlana nin dergahinda bile takilip kalmiyor, arayisina devam ediyor.
Yunus ile Pir Sultan ayni zamanda yasalar ve karsi karsiya gelseler idi, ne yaparlardi dersin?
Bence sabahlara kadar, birlikte dostluktan ve kardeslik üzerine mesk ederlerdi diye düsünüyorum.
Sevgiler.
|

17-02-2009, 22:41
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Yunus ile Pir Sultan ayni zamanda yasalar ve karsi karsiya gelseler idi, ne yaparlardi dersin?
Değil sevgili cigi, Kayıtların hangisini doğru kabul etmek gerekiyor, orası muamma ama Bektaşi Velayetnamelerinde, Halep ve Ali Çelebi Yazmasında da Mevlana ve Hacı Bektaş’ın aynı zamanda yaşamalarına rağmen görüşmedikleri yazar. Hatta Mevlana’nın Hacı Bektaş Veli’den kendisine bir yoldaş göndermesini istediği ve Şems’in Hacı Bektaş tarafından gönderilen kişi olduğu ama kendisinin Mevlananın görüşme davetine sıcak bakmadığı ve görüşmede bulunmadığı anlatılır. Yani Yunus ile Pir Sultan’da karşı karşıya gelmek için pek can atacak kişiliklere benzemiyorlar.
Bence sabahlara kadar, birlikte dostluktan ve kardeslik üzerine mesk ederlerdi diye düsünüyorum.
Yunus ile Pir Sultan’ın yerine Evrensel Hocam ile Dilaver'in yan yana geldiklerinde sabahlara kadar ne yapacakları aklıma geldi de vazgeçtim düşünmekten. Artık meşk mi ederlerdi! yok yok ben en iyisi düşünmeyeyim.Vazgeçtim
|

18-02-2009, 00:16
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
pervane´isimli üyeden Alıntı
Yani Yunus ile Pir Sultan’da karşı karşıya gelmek için pek can atacak kişiliklere benzemiyorlar.
Yunus ile Pir Sultan’ın yerine Evrensel Hocam ile Dilaver'in yan yana geldiklerinde sabahlara kadar ne yapacakları aklıma geldi de vazgeçtim düşünmekten. Artık meşk mi ederlerdi! yok yok ben en iyisi düşünmeyeyim.Vazgeçtim 
|
Sevgili pervane;
Ben getiriyorum ya, buda bana yetiyor. 700 sene önce yasamis bir insanin icine gönlüne ve cevresinde olanlara bakiyorum ben. Millet keskin kilic ve demir bilek ile nam kazaniyor. Ya Yunus?
Ben o zaman ile simdiki gönlümden gecenleri birlestiriyorum. Sorarim sana, ayni Yunus'u simdi yasatabilsek ve simdiki müslümanlari görse ne yapardi dersin?
Onlari okuyarak insan arayis icine giriyor. Onlarin bana kazandirdiklarindan dolayi ben su anki halimden cok memnunum. Ne diyor Yunus?
Bir kez gönül yıktın ise
Bu kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet dahi
Elin yüzün yumaz değil
Anadolu'da bu görüs ve anlayisin, gelisip büyüyerek günümüze kadar gelebilmesini, tasavvur etmeni istiyorum.
Birak farkli inanclari ve dilleri, su anda Türkiye'de kendine göre yüzbin cesit demokrat var. Kim onun gibi düsünürse, yerse, icerse... Demokratik. Degilse karsi guruptan.
Gelelim sevgili dilaver ile evrensel-insan hocamizin bir araya gelmesine. 
Ben yürekten inaniyorum ki; birbirleri ile tanissalar ve bir zaman hic tartisacak konulara girmeyip, bibirlerine isinsalar; bakmissin can ciger iki arakadas oluvermisler.
Insanin gözleri yokmu ya o gözleri? Hele birde nemli bakiyorsa... Ne yapacaksin kuru PC kasasini? Kötele bir tarafa gitsin.....
Sevgiler.
|

18-02-2009, 00:33
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Ben getiriyorum ya, buda bana yetiyor. 700 sene önce yasamis bir insanin icine gönlüne ve cevresinde olanlara bakiyorum ben. Millet keskin kilic ve demir bilek ile nam kazaniyor. Ya Yunus?
Ben o zaman ile simdiki gönlümden gecenleri birlestiriyorum. Sorarim sana, ayni Yunus'u simdi yasatabilsek ve simdiki müslümanlari görse ne yapardi dersin?
Sevgili cigi, Bu konuda farklı çerçevelerden bakıyoruz. Sizin gönül bileşenlerinize saygı duyuyorum. Ben günümüzde Yunusların fazlasıyla var olduklarını düşünüyorum. Sırf iyi adam olmak uğruna çağının gerçeklerine gözlerini kapayan mistik insanlar ile dolu etrafımız. Sırf bu iyi adamların pasifliği yüzünden din sömürüsü bir kat daha şiddetli yer buluyor insanlar arasında. Yunus olmak kolaydır. Zor olan bu dizeleri dillendirmektir.
Kadılar, müftüler fetva yazarsa
İşte kement işte boynum asarsa
Işte hançer, işte kellem keserse
Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan
Saygılar.
|