26-02-2009, 00:13
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Inanca saygi
inanca saygı genelde, dile pelesenk olmuş bir tabirdir.
benim kanaatime göre bu konuda çoğunluk takiyye yapıyor.
bu hangi bir inanca saygı? tümünemi bazılarınamı yoksa kendimizinkinemi?
bildiğiniz gibi hindistanda inek kutsaldır. sokaklarda avare avare dolaşır.
bu ineğin kutsallığına ,müslüman nasıl bir saygı duyar. aklından bir istihza geçirmeden saygı duyarmı .yoksa duymazmı?
yine bir müslüman isanın üçlemesine nasıl bir saygı duyar?
yahut bir mirhüseyin ali'nin semavi tabir edilen üç dinin kitabından meczettiği
bahailiğin kitabı kitabı akdes'e kutsal bir kitap olarak kimsaygı duyar bahailerden başka.
örnekleri ve listeyi alabildiğine uzatmak mümkün her inanan bir başka inanca
nasıl saygı duyar veya ne tür bir saygı duyar hiç bilemedim.
tahminde edemedim. binlerce din ve inanç bu tarih çöplüğünden yer beğenmiş
ve oralarda kalmış. saygısıda duyanıda kalmamış.insanların dimağında basit hikayeler olarak yer etmemişmi?
bu fani dünyada kendi dinine ve inancına duyulan aşırı saygıyı ve kabullenişi beklemiş boş yere.
bugün türkiyede kendini islam sayan aleviliğe yeterli saygı ve kaulleniş oluşmamış. her sünni mümin veya akedemizyen kendi meşrebine göre
tanımlamış veya öyle değilde böyle olması gerekir '' allameliğine'' soyunmuş eğer bir saygı varsa'' kardeşim sen öyle düşünüyorsan bana saygı duymak kalır''
diyen ne kadar.
herkesin dini kendince doğruysa başka inançlara müstehzi ifadeyle bakıyorsa
bir ateistte tüm inanaçlara aynı müstehzi ifadeyle bakıyor
sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
|

26-02-2009, 00:43
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger ozgur_beyin;
Bir, kisinin baska bir kisinin; inancina, ideolojisine veya dusuncesine saygi duymasi demek; onu kabul ettigi anlamina gelmez. Yani "Kisi ben muslumanim" diyorsa; sizin sayginiz, o kisinin musluman olmasinadir.
Birincisi bu onun secimidir ve hakkidir. Ikincisi, saygi duyan acisindan, bu saygi ne muslumanliga duyulan saygidir, ne de dusunceye. Saygi; sadece, o sahsin kendisini, kendi secimi olarak size iletmesine duyulur. Bu ornegi "Ben, Kurtum", ben, komunistim"," Ben, buna inanirim veya "inanmam, degilim" olarak artirabiliriz. Herturlu, sahsin kendini nasil goruyorsa oyle iletmesidir. Saygi da, iletenedir. Ne iletiye, ne de iletinin icerigine.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

26-02-2009, 01:02
|
 |
Üye
|
|
|
|
İnanca saygı değildir elbette mesele;
"Sizinle aynı fikirde değilim fakat sizin görüşlerinizi özgürce açıklayabilmeniz için hayatımı veririm." Voltaire.
Selamlar.
|

26-02-2009, 01:26
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger qw19;
Aynen, ne muslumanlik inancina ne de islam ideolojisine; saygi duyulan, kisinin kendi icin sectigi secimedir." Ben, senin muslumanlik inancini secmene saygi duyarim, cunku bu senin secimindir ve herkes kendisi icin istedigi inanci veya ideolojiyi secmekte hem ozgurdur, hemde bu en dogal hakkidir".
Ne muslumanlik inancinin kendisine, ne de bu inanci veren islam ideolojisine. Aslinda; karsilikli tartisirken bile bu kullanilabilir. Yani;"sen, muslumanlik inancini savunuyorsun, bu senin en dogal hakkin, ve ben senin bu secimine saygi duyarim. Ama benim dusunceme gore, muslumanlik sudur. Islam ideolojisi budur."
SAYGI KISININ KENDISINEDIR. NE SUNDUGU DUSUNCEYE, NE DE SUNDUGU KONUYA. Zaten, saygisizlikta, kisiye yapilir. Yani, kisisel suclama, atisma, satasma v.s. yoluyla.
Dusunce ve konularin oznesi yoktur ve olamaz. Sadece, kullanimi vardir. Bu kullanimda; her kullananin algisina, bilgisine, tecrubesine, deneyimine ve bilincine gore degisir. Oyuzden de farklidirlar ve her kullanan icin, farkli icerik ve anlam tasirlar.
Ustelik, kisiler; bugun bu dusunce ve ideolojiyi, inanci one surerken, yarin gorusu ve sunusu degisebilir. Cunku, ideolojiler, inanclar ve tum soyutlar; hem kisiye gore degisken ve goreceli; hemde gerceklik temelinde degisken ve gorecelidir.
Ayrica, bunlar; kisinin o inanc, ideoloji, kavram v.s. konusunda; kisisel olarak; ne kadar sorgulayip, nedenlemesine, irdelemesine ve arastirmasina baglidir.
Bu ideolojilerin, inanclarin v.s. bile "koru korune" olmasi bile; zamanla kisiyi supheye dusurebilir. Cunku, yasam ve iliskilerin, kendisi bir egitmen ve ogretmendir. Hayatin, veya tarihin getirdigi bir durum, kisiyi tamamen o inanctan, ideolojiden, koparabilir. Yeni arayislara veya kendine uygun secilene yonlendirebilir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

26-02-2009, 01:31
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Alevilere göre hz.ebubekir,hz ömer,hz osman hz alinin halifelik makamini gaspetmisdir,bu üc halife Alevilere göre kutsal insan deyilken sunnilere göre cok kutsaldir , muaviye ve soyu alevilere göre kutsallik bir kenara herzaman lanet okunacak insanlarken bazi sunnilere göre cok kutsal insanlardir,islam peygamberi hristiyanlik inancina göre ayarticiyken hristiyan ve yahudilerde islamcilara göre katli vacip insanlarken (liste cogaltilabilir)inancdan ödün vermeden?nasil birbirlerinin inancina saygi duyabilirler?tabiki büyük cogunlugu takiyye yapiyor ve yapmak zorundalar.saygilar
Bir dinin tabii olmasi icin akla,fenne,bilime ve mantiga uygun olmasi lazimdir.
M.K.ATATÜRK
Yalan ne kadar büyükse inanani o kadar cok olur.
adolf hitler
Söylesem tesiri yok,sussam gönül razi deyil.Fuzuli
|

26-02-2009, 01:34
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
İnanca saygı denilince ülkemizde anlaşılan kişi istediği şeye inanabilir ve kimse bunu birşey diyemez dememelidir.Fakat inanca saygı sadece bu değildir.İnsanlar inanç yada inaçsızlıklarını açık açık söyleyebilmeli ve bunları savunabilmelir. Bu bakımdan baktığımızda ise inanca saygı yoktur. Ülkemizde başka dine inanan insanların gelip bu ülkemizde kendi inançlarını anlatmaları yada inaç sahibi olmayanların kendi inançsızlarını anlatmaları hoş karşılanmamaktadı. Örneğin Muhammed'i öven bir kitap yazdığınızda kimse sizi tehdit etmezken Muhammed karşıtı bir kitap yazdığınızda ölüp tehditleri almanız kaçınılmazdır. Halbuki Muhammed'e karşı kitap yazan biri bunu kendi inançsızlığı kanıtlamak için yazıyordur ve kişiler buna saygı göstermesi gerek.Tabiki insanların inandıkları değerlere küfrederek onu eleştirmek doğru değildir ve insanların buna tepki göstermesi anlaşılabilir ama Muhammed peygamber değildir söylediklerini başka kitaplardan almıştır gösterdikleri mucize değildir demek Muhammede küfretmek değildir.Ne yazıkki ülkemizde Muhammede yada Allah'a yönelik en ufak bir eleştiri bile onlara küfür etmiş sayılmaktadır.
İnanca saygı sadece ifadelere karşı da değildir.Her müslüman değil ama çoğu müslüman ineğe saygı gösteren başka bir dine inan birini göre hemen dalga geçmeye başlamaktadır. Ama kendileri inekleri keserken onları eleştirse kıyamet kopartırlar.
Bu her toplumda böyledir. Kim kendi inançlarına körü körüne bağlı olursa diğer inançları her zaman daha aşağı görmektedir. İşte asıl sorun budur. Hiç bir inanç diğer bir inançtan üstün yada aşağı değildir. İnsan kendi inancına nasıl saygı gösterilmesini istiyorsa başka inançlara/inançsızlıklarada öyle saygı göstermelidir.
...sonuç olarak, şu ya da bu, bir zamanlar yoktan varolmuş zorundaydı...
|

26-02-2009, 01:53
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger arkadaslar;
Kullanan kisiyi, kullanilan konunun kendisini ve kullanan kisinin o konu uzerindeki dusuncesini, sunusunu ve seklini; biribirine karistirmamak gerekir.
Bunlarin; hepsi bir butunun parcalaridir. Her parcanin ayri ayri farkina varmak ve ona gore degerlendirmek gerekir.
Buradaki saygi, sadece kullanan kisiye olan saygidir. Yani; FIZIKSEL VE SOMUT DEGEREDIR. Digerleri soyuttur, o yuzden de uzerinde ideolojiler, inanclar gorusler ve dusunceler uretilir. Her uretende; kendi capinda bunu ortaya koyar.
INANCA, DUSUNCENIN INANCSAL YAPISINA DEGIL; INANANA-INANMAYANA , YANI KISIYE SAYGI GEREKIR.
CUNKU INANANIN-INANMAYANIN KENDISI, FIZIKSEL VE SOMUT; INANCIN VE DUSUNCESININ KENDISI SOYUT BIR DEGERDIR.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

26-02-2009, 01:59
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger arkadaslar;
Bir kisinin bir konu ve ideoloji uzerindeki inancinin, dusuncesinin olumlu veya olumsuzlugunun secimi onun en dogal hakkidir. Bu secimini dile getirisi de, onun en dogal ozgurlugudur.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

26-02-2009, 02:11
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
İnanca saygı mı? Günümüz dünyasında ve bizim halkımızda.Aslında bu bütün insanlık için geçerli,Kendi inancından olmayan bir kişiye karşıı,çabucak önyargılı olabiliyor insan.Kimi açığa vurur saldırganlaşır..kimi saygı duyarım der kenara çekilir.İnsanın doğasında mı var bilemem ama maalesef inanca saygı bana çok uzak bir kavram geliyor.
Geçen günlerde islami bir siteye girip düşüncemi hakaret içermeyen kelimelerle belirttim.Nerede inanca ve düşünceye saygı.Sonuç mu? '' ban'' tabiki.Zaten kalıcı değişdim: ) Çok lazımlardı.
|

26-02-2009, 11:57
|
 |
Üye
|
|
|
|
http://forum.islamiyet.gen.tr/bize-a...-tesettur.html
İnsan doğru bulmadığı hiç bir şeye saygı duymaz, duyamaz. Saygı fikirlerin seslendirilmesine olur, yukarıda ki site de bir tane yazı var tesettürle ilgili, geri kalanların tümü "allah razı olsun kardeşim, ne güzel yazmışsın", körler sağırlar birbirini ağırlar, buna salakça dememek için salak olmak gereklidir.
Burada ne fikir var ne de fikirlerin özgürce seslendirilmesi. Tam aksi din marifetiyle dayatma ve bunu kabulleniş var. Bunun adı tercih değildir, bunun adı tercih adı altında kabul etmeye zorlamadır. Herhangi bir konuda insanlar yandaşı ve karşıtları dahil tarafsızca bilgilendirilirlerse bundan sonra yapılan tercih olur.
Çokca denir ya Müslümanlık benim tercihim, ben kendi isteğimle örtündüm; doğduğundan itibaren beyninin yıkandığını unutur, ateizme, deizme dair hiç bir şey bilmediğini göz ardı eder, bilimle, modern eğitimle, modern yaşamla hiç tanışmamıştır, görmemiştir, o zaman bu insanın kendi tercihi olabilir mi, elbetteki hayır.
Gene denir ya babam bizi hiç zorlamadı, baban sana bilimi, bilimsel düşünceyi anlattımı(yada anlatabilirmi), baban sana tek taraflı olarak sürekli İslamı anlattı, onun çelişkilerini, yalanlarını, vahşetini anlattımı yok, hep İslam'ın güzellikleri vs. vs.
bunun adı zorlama değilde nedir.
Selamlar.
|