Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 06-03-2009, 23:13
pervane - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pervane pervane isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Yarım Kalan Devrimler

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk

Siyasal alanda devrimler

Halifelik ve saltanatın birbirinden ayrılması,Osmanlı saltanatının kaldırılması ve Osmanlı Devleti'nin hukuki varlığının sona ermesi (1 Kasım 1922).
Cumhuriyetin ilanı (29 Ekim 1923).
Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanı mensuplarının yurt dışına çıkarılması (3 Mart 1924).
Devletin dinine ilişkin maddenin anayasadan çıkartılması ve Laiklik ilkesinin anayasaya eklenmesi (1928)
Atatürk İlkeleri'nin tamamının anayasaya girmesi (5 Şubat 1937)

Toplumsal alanda devrimler

Şapka Kanunu (25 Kasım 1925)
Tekkelerin, zaviyelerin ve türbelerin kapatılması (30 Kasım 1925)
Kadınlara belediye seçimlerinde (1930) ve genel seçimlerde (1935) seçme ve seçilme hakkı tanınması
Soyadı Kanunu (21 Haziran 1934)
Efendi, Bey, Paşa gibi lakap ve unvanlarin kullanımının yasaklanması (26 Kasım 1934)
Uluslararası saat, takvim ve uzunluk ölçülerinin kabulü (1925-1931)

Hukuk alanında devrimler
İslam vakıflarının devlet idaresine alınması (1924)
İsviçre Medeni Kodundan çevrilerek hazırlanan Medeni Kanun'un kabulü (1926).
İtalyan Ceza Kanunu'ndan çevrilerek hazırlanan Türk Ceza Kanunu'nun kabulü (1927).

Eğitim ve kültür alanında devrimler

Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrencilerle ders dinlerken (15 Aralık 1930)Öğretimin Birleştirilmesi Yasası (Tevhid-i Tedrisat Kanunu) ile devlete bağlı olmayan ilköğretim kurumlarının kapatılması (3 Mart 1924)
Yeni Türk harflerinin kabulü ve Arap alfabesiyle her türlü yayın ve eğitimin yasaklanması (1 Kasım 1928)
Türk Dil ve Tarih Kurumlarının kurulması (1932)
Dil Devrimi ve Güneş Dil Teorisinin benimsenmesi (1932-1938)
Darülfünun'un kapatılıp İstanbul Üniversitesi adıyla yeniden kurulması (31 Mayıs 1933)

Derli toplu olması için cumhuriyet sonrası gerçekleşen devrimleri ilgili linkten buraya aktardım. Çeşitli başlıklarda sıkça rastladığım “Yarım Kalan Devrimler” söylemi üzerine diğer konular ile karışmaması için ayrı bir başlık açmanın yerinde olacağını düşündüm; Yakın tarih çok fazla ilgi alanıma girmediğinden; Gerçekleştirilmesi planlanan ve bu güne kadar sonuçlandırılamayan devrimleri konu ile ilgili arkadaşlarımızdan mümkünse maddeler halinde buraya aktarmalarını ve bu yarım kalan devrimler ile ilgili plan, hangi aşamada olduğu, gerçekleşmeme nedenleri ve gerçekleştirilmesi halinde günümüze etkilerinin nasıl olacağı hakkındaki görüşlerinizi rica ediyorum. Merak duyduğum noktalarda konuya dahil olacağım.

Sevgiler,saygılar.
Alt 06-03-2009, 23:20
unbe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
unbe unbe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

sevgili Pervane
Atamız devrimleri yerinde ve zamanında yapmıştır
ama devrimlerine karşı çıkanların kökünü kurutmaya ömrü yetmemiştir
kubilayı katledenlerin kanından gelenlerin torunları akrabaları ülkemizi bölmeye çalışmakta olduğundan dolayı bunu dile getirme ihtiyacı hissettim
eğer ömrü yetip te bunların kökünü kurutabilseydi ülkemiz bugün çok ileride olurdu diye düşünüyorum
Atatürk gibi bir kişinin değerini bilememek ona yapılacak en büyük haksızlıktır hakarettir.
bence Atatürk osmanlı devletinde değil de ingilterede filan doğmuş olsaydı bugün ingiltere dünyaya tamamen hükmediyor olurdu.
konuyla biraz alakasız oldu belki yazdıklarım ama affını dilerim içimdekileri dökmem gerekti.

"Varsan,çarp!!!"
Alt 06-03-2009, 23:22
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger pervane;

Birde, bu devrimlerin neden tamamlanamadigi aciklansa; o zaman en azindan, tamamlanmaya yeltenenlerin, bir onerisi veya plan-projeleri gundeme gelir. Bizlerde bakar degerlendiririz.

Cunku, sonucta Ataturk'un de hic yapmadigi, asil yapilmayan bir devrim varki; o da "birey yetistirme, olma, egitme v.s. devrimi"

Her ne hikmetse; Ataturk'un kendisi dahil; bu tarihsel gelisim, ne algilanabilmis ne de farkedilebilmis. Nede, kimileri gunumuze kadar; bu konu temelinde; herhangibir gorus ortaya atabilmis. Neyse; konumuz, olmamis degil; yarim kalmis devrimler, haydi hayirlisi.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 06-03-2009, 23:33
Kıdemli Üye

Sn.unbelieving lütfen döktükleriniz içe atılan konular değil!. Diğer arkadaşlardan da rica ediyorum mümkün olduğunca konu ile ilgili olsun söylemlerimiz. Amacım asla polemige yol açmak olmadı bu sitede, konular farklı yerlere doğru yol da alabilir ama elle tutulur birşeyler olsun lütfen bildiğimiz sloganlar değil!
Alt 07-03-2009, 01:43
BASKALTURK
Üye Değil

unbelieving´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sevgili Pervane
Atamız devrimleri yerinde ve zamanında yapmıştır
ama devrimlerine karşı çıkanların kökünü kurutmaya ömrü yetmemiştir
kubilayı katledenlerin kanından gelenlerin torunları akrabaları ülkemizi bölmeye çalışmakta olduğundan dolayı bunu dile getirme ihtiyacı hissettim
eğer ömrü yetip te bunların kökünü kurutabilseydi ülkemiz bugün çok ileride olurdu diye düşünüyorum.
Katiliyorum,saydiklarinizin yarim kalmis devrim yoktur,yipratilmis devrim vardir.Omru yetse ulkemiz bolgenin en sorunsuz ulkesi olacakti.

Yarim kalmis devrim ise TURKCU devrimdir!esenlikle
Alt 08-03-2009, 18:33
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Cumhuriyet 08.03.2009
3 Mart-Devrim Yasaları...
Padişahlığa karşı Cumhuriyetçilik, şeriata karşı laiklik, tutuculuğa karşı devrimcilik, ümmetçiliğe karşı ulusçuluk gerçekleşiyordu. Akıl inançtan, bilim dinden bağımsızlaşıyordu. İşte bu nedenlerle 3 Mart, gerçek bir devrim günüdür, Atatürk devrimcilerinin bayram günüdür.
Alev COŞKUN
Türkiye Cumhuriyeti’nin laik ilkelere dayalı temellerinin atıldığı tarih 3 Mart 1924’tür. Üç önemli devrim yasasının 85. yıldönümü geçen hafta yurdun çeşitli bölgelerinde etkinliklerle kutlandı.
Emperyalist güçlere karşı, mazlum milletlere örnek olan Ulusal Bağımsızlık Savaşı 9 Eylül 1922’de zaferle bitince İzmir’de Mustafa Kemal’e, Çok yoruldunuz herhalde, çiftliğinize çekilir, dinlenirsiniz dediler.
Mustafa Kemal’in yanıtı şöyledir:Hayır, asıl savaşşimdi başlayacak... Bu savaş, cahilliğe ve gericiliğe karşı yapılacaktırdedi.
Bu savaş aslında ortaçağın karanlığına gömülmüş bir toplumun çağdaşlaşması için verilecek savaştı.
Din devleti olgusu
Atatürk, bu savaşın çok güç olduğunu biliyordu. Hatta emperyalist güçlere karşı, topyekûn bir milletin verdiği savaştan da daha zordu...
Padişah Vahdettin bir İngiliz zırhlısına binerek yurdu terk etti. Lozan Barış Antlaşması başarı ile sonuçlanınca, Mustafa Kemal ve arkadaşları 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’i ilan ettiler.
Ama halifelik hâlâ sürüyordu, din devleti olgusu hâlâ geçerliydi. Cumhuriyetin gerçek nitelikleri henüz anayasaya ilke olarak girmemişti. Bu nitelikler ancak, 4 ay sonra, 3 Mart 1924’te kabul edilen 3 önemli devrim yasasıyla belirgin olarak ortaya çıkmıştır.
3 Mart’ta Hilafet ilga edildi”, yani hukuken ortadan kaldırıldı. Şeriye ve Evkaf Vekâleti kaldırıldı ve Tevhidi Tedrisat eğitimin birleştirilmesi yasası kabul edildi.
Böylece artık Osmanlı’nın temsil ettiği din devleti yıkılıyor, laik ilkelere dayalı Türkiye Cumhuriyeti kuruluyordu. Bu 3 devrim yasasıyla laik Cumhuriyetin kuruluşu gerçekleşmiştir, bu nedenle bu 3 yasanın kabul edilişi Cumhuriyetin ilanı kadar önemlidir.
Bu yasaların kabul edilmesi, siyaset bilimi ve hukuk açısından aşağıdaki sonuçları getirmiştir. Halifeliğin kaldırılışı, devletin yapısındaki laikleşmenin en önemli başlangıcıdır. Şeriye vekâletinin kaldırılışı şeriata dayalı hukuk sisteminin yıkılışıdır.
Bunların ardından şeriata dayalı yasalar yürürlükten kaldırılmış, Medeni Kanun (Yurttaşlık Yasası), Borçlar Yasası, Ticaret Yasası ve usul yasaları kabul edilmiştir. Böylece çağdaş hukuk ilkeleri benimsenmiş, hukukun laikleşmesi sağlanmıştır.
Bunlarla eşzamanlı olarak türbe, tekke, zaviyeler ve tarikatlar kaldırılmış, harf devriminin kabul edilişi ile kültür alanının laikleşmesi sağlanmıştır.
Eğitimin birleştirilmesi yasasıyla mahalle mektepleri ve medreseler kaldırılmıştır. Bu son derece önemli devrim yasasıyla eğitimin laikleşmesi sağlanmıştır.
Bu yasalar gerçek aydınlanma devrimleridir; Avrupa’nın 300-400 yılda yaptıklarını Atatürk 15 yıla sığdırıyordu.
İlhan Selçuk’un çok güzel bir biçimde özetlediği gibi:
Padişahlığa karşı Cumhuriyetçilik, şeriata karşı laiklik, tutuculuğa karşı devrimcilik, ümmetçiliğe karşı ulusçuluk gerçekleşiyordu. Akıl inançtan, bilim dinden bağımsızlaşıyordu. İşte bu nedenlerle 3 Mart, gerçek bir devrim günüdür, Atatürk devrimcilerinin bayram günüdür.
Halkevlerini yıktık
Ama sonra ne oldu? Cumhuriyet’ten demokrasiye geçtik. Bu yolda ilerlerken toprak reformunu gerçekleştiremedik, feodal beyler güçlerine güç kattılar.
Dünya ölçeğinde, kendine özgü ve etkin bir eğitim sistemi olan Köy Enstitüleri projesini yarattık, 20 tane Köy Enstitüsü kurduk ama 5 yıl içinde bunları kapattık. Oradan mezun olan 20.000 Köy Enstitülü öğretmene sahip çıkamadık. Bununla da yetinmedik, 20 Köy Enstitüsü yerine 650 adet imam hatip lisesi açtık. Eğitim birliği yasasını tersyüz ettik.
Halka kültür götürmek için kurulan Halkevleri ve Halk Odalarını yıktık.
Ama unutmayalım ki Fransa’da da ihtilalden sonra Cumhuriyetin sağlıklı bir biçimde kurulması yüz yıl sürdü. Devrimleri sağlam temellere oturtmak kolay olmuyor. Her devrimden sonra karşıdevrim harekete geçiyor.
Bugün biz neye dayanacağız?
Bizim dayanacağımız, ideal çağdaşlaşma bilincidir. Kadınlarımızın ve gençlerimizin duyarlılığıdır. Geriye gitmek istemeyecekleri inancıdır.
Akan ırmaklar tersine çevrilemez...

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
Alt 09-03-2009, 00:06
Kıdemli Üye

Benim anlamadığım bu kadar içi boş bir sözün nasıl düşüncesizce yıllardır tekrarlandığı. Gerçekten merak ediyorum.Bu söylemi ülke meseleleri görüşülükren sanki yaşanan sorunlar bu yarım kalan devrimler yüzünden aşılamıyormuş gibi üzerinden siyaset yapılıyor. Madem yarım bırakılan devrim tasarıları vardı neden kimseler ortaya koyup gerçekleştirmek için çaba içinde değil. Hoş yapılanların da he hale getirildiği ortada!
Alt 09-03-2009, 00:38
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sevgili Pervane,
''yaşanan sorunlar bu yarım kalan devrimler yüzünden aşılamıyormuş gibi üzerinden siyaset yapılıyor'' demişsiniz.
Sorunları ortaya koyarsanız bende devrimci çözümü ortaya koyarım.
1. dünya savaşından sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması başlı başına bir devrimdir.
Devrim süreklidir bizler devrim bayrağını alıp daha ileriye götürememişsek bunun suçunu kendimizde aramalıyız.
Ayrıca bu başlığı açmanızdaki amacı açıkça açıklarsanız size daha çok yardımcı olabiliriz.
sevgiler

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
Alt 09-03-2009, 00:55
Kıdemli Üye

1. dünya savaşından sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması başlı başına bir devrimdir.

Bu maddeye hiç bir yerde itirazıma rastlayamazsınız. Başlığın adındaki söylem bana ait değil. İsterseniz başlıkları tarayıp bu sözün kullanılma sıklığını buraya aktarabilirim. Sadece sitede kullanılan bir söylem değil. siyasetçisinden bakkalına bu söz sık kullanılıyor dikkatimi çekti. Merak ve öğrenmekten başka kendime burda başka amaç edinmedim. Yarım kalan devrimlerin neler olduğu hakkında yardım talebinde bulunmuştum zaten. İlk mesajımda var.
Alt 09-03-2009, 01:23
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sovyetler Birliğinin çöküşü ve kapitalizmin geri dönüşü, kapitalizmin sosyalizmden daha iyi olduğunu, sosyalizmin çözüm olmadığını göstermez. Sosyalist geçinenlerin başarısızlığını ortaya koyar.
Cumhuriyet devrimleri de öyle.
Bu bir bayrak yarışı gibidir.
Bayrağı alan başarılı olamazsa aradaki kesinti sonucu etkileyecektir.
Devrimler süreklilik arzetmelidir. Kesintisiz olmalıdır.
Gerektiği yerde gereği yapılmazsa, yapılması gerekenin tersi yapılırsa önceki başarılar da zarar görür.
Örneğin Köy Enstitülerine her yıl yenilerini eklemek yerine tamamen yokedilirse, kooperatifleşmelerin önü kesilirse, işçi sendikaları yozlaştırılırsa, demokratik devrimler yerine darbeler yapılırsa, din dersleri zorunlu hale getirilirse, İmam Hatip Okulları en iyi referans haline gelirse, tarımda ne ekilip biçileceğine AB karar verirse, kamu teşekkülleri peşkeş çekilirse, yeni yatırımlar olmazsa 80 sene önce yapılmış devrimlerden fayda gelmez. Yine iyi idare etti şimdiye kadar, hala da etmeye devam ediyor.

Önerilen Siteler