Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 08-10-2005, 02:54
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Nuh Tufanı adil midir?

Böyle bir soruyu açıkçası daha önce hiç aklıma getirmemiştim. Bir efsane, bir rivayet adil midir, değil midir diye sorgulayacağı için sanırım. Ama bunu başkaları düşünmüşler, hem de günüzümden 4,5 bin yıl önce. Neden bahsettiğimi anlatmak için konu hakkında bir açıklama yapayım önce.

Bilindiği gibi Nuh tufanı pek çok kavimlerde geçen bir öykü. Daha önce de Nuh'un karısıyla ilgili farklı metinlerdeki anlatımları (Sümer/Akad, Büyük İskender dönemi Yunan edebiyetı, Tevrat, Kuran ve Gnostik edebiyatında) burada yazmıştım. Öykünün de kendi içinde bir başkalaşım süreci var. Bilinen en eski Tufan öyküleri Sümer ve Akad diliyle yazılmış olanlar. Akad dilindeki Gılgamış destanı oldukça ünlüdür. Diğer öykü ise Atra-hasis uyarlaması olarak biliniyor. Gılgamış uyarlamasında tanrı Ea (Sümer'in Enki adlı tanrısı Babil'de Ea olmuştur) babası Enlil'e tufan gönderdiği için kızar. Şiir şöyle:

Tufanım Anlamı

Ea konuşmak için ağzını açtı, savaşçı Enlil'e şöyle ded:

Sen, tanrıların bilge olanı, savaşçı,
konuşup görüşmeden -nasıl yapabilirsim- tufan göndermek de neyin nesi?

Suç işleyeni cezalandır, günahkarı cezalandır sadece!

Onunla uğraş da cezasız kalmasın;
onu çek al da kaybolup yitmesin.

Tufan salmak yerine: bırak aslanlar çoğalsın ve insanların sayısı azalsın.
Tufan salmak yerine: bırak kurtlar çoğalsın ve insanlar azalsın.
Tufan salmak yerine: bırak kıtlık ülkeyi silip süpürsün.
Tufan salmak yerine: bırak veba yayılsın ve insanları yerle bir etsin.

Ben, ben yüce tanrıların sırlarını açığa vurmadım.
Bilgeler bilgesi birine bir düş vahyedildi; tanrıların sırrını işitti.

Mit'te en ilginç olan şey Ea'nın Enlil'e tufan göndermesi için çıkışmasının kendisidir. Ama bunun dışında şeyler de var. Örneğin 'konuşup görüşmeden' nasıl yaparsın diyor. Yani Akad panteonunda bir tanrılar demokrasisi var. Tanrılar meclisinin karar alması gerekiyor Ea'ya göre. Sonra cezanın suç işleyene verilmesini istiyor, herkese değil. Suçun bireyselliğine dair bir vurgu var. Ama toplu halde yıkım da var, aslan gönder, kurt gönder, kıtlık gönder, veba gönder, ama tufan gönderme siyor Ea.

Son iki satır da çok ilginç. Enlil Ea'yı tufanı Babil'in Nuh'una bildirdiği için suçladığından dolayı, Ea tanrıların sırrını (aslında yüce tanrı Enlil'in sırrı) ben söylemedim, o bilgeydi, düşünde gördü diyor.

Görüldüğü gibi bu öyküde (kısacık bir şiirde bile) ne kadar çok ahlaki tartışma var. Ama öykü Tevrat'a ve Kuran'a gelince bütün tartışmalar silinmiş ne yazık ki.
Alt 10-08-2010, 01:45
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Güncelleme

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 10-08-2010, 02:18
denklem denklem isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

kaç bin yıl öce omuş bu tufan bilgi netmi?
Alt 10-08-2010, 02:22
AerA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
AerA AerA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

denklem´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
kaç bin yıl öce omuş bu tufan bilgi netmi?
Olmamış, uydurma. "Kaç yıl önce önce gerçekten yaşamış Tanrı Zeus'un oğlu Hercules" gibi bir soru sormuşsunuz.

Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
Alt 10-08-2010, 02:23
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Hoşgeldiniz, tanışalım başlığından merhaba diyebilirsiniz.

Biraz internette araştırırsanız birçok şeye ulaşmanız mümkün olabilir sn. denklem.

böyle bir başlıkta var: http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=18999

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 10-08-2010, 02:33
Üye

3-5 bin yıl öncesi ise her hayvanın bir çiftini almış olmak ve bunlardan yeniden buğüne gelmek mümkünmü? tabiki yine bilimle alakası olmayan mucize olayı dillendirilecek.
bir çift fil
kaplan
aslan
koyun(ve bir sürü koyun çeşidi)
keçi
kurt
köpek,deve,zürefa,at,maymun,geyik,ayı....
bunlar gibi birsürü hayvan.üstelik bunlarında kendi içlerinde bir sürü çeşitleri varki
bu çeşitlenme de bir kaç bin yılda olmaz(evrimsel anlamda)
bütün bu yüzlerce hayvanı alacak bir gemi yapmak yine mucizeyle olacak birşey.
HER ŞEY MUCİZEYLEMİ OLUYOR?
Alt 10-08-2010, 02:34
sorgulamak sorgulamak isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

değerli arkadaşım.

her açıdan abesle iştigal bir soru.

inanan biri değilseniz:

olmadığını varsayarsak, olmayan bir şey neye ve kime göre adil?

olduğunu varsayarsak, yaratıcıya inanmadığınız için bunu geçmişte yaşanmış bir doğal afet olarak değerlendirir, ölenler için üzülür, kalanların yaşamı devam yönündeki başarılarına sevinirsiniz. veya takdir edersiniz.

inanan ama yaratıcının neyi niye yaptığını sorgulamayı seven biri iseniz:

öldüğünüz zaman yaratıcıya sorarsınız. ''ey tanrım neden onca canlıyı yokettin?''

iman ettim diyen biri iseniz:

zaten yaratıcının bir bildiği vardır ki neden tufan olduğunuda kutsal kitabında anlatmış der konuyu kapatırsınız.

gelelim adilmidir sorunuzun altına yazmış olduğunuz bir çok kavimde tufan hikayeleri vardır tezinize.

dünyanın değişik yerlerinde insanımsı varlıklar bir evrim süreci ile ortaya çıktılar. ama ne hikmetse hepsinde benzer mitler ve efsaneler mevcut. afrika kabilelerinde tufan var. bırakın kayık yapmayı yüzmeyi bile icat etmemiş bu toplumdan 10 binlerce kilometre ötede amerikan yerlilerindede tufan var. ve daha nice yerde.

can alıcı nokta ise, birbirinden habersiz bu toplumların büyük bir çoğunluğunda da bir veya birden fazla tanrının kızıp tufanı yolladıkları inancı var.

çok ilginç değilmi?

saygılarımla.
Alt 10-08-2010, 02:54
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Sorgulamak arkadasimizin getirdigi mantik aslinda yüzlerce kisinin tartismayi kapatmak icin kullandigi bir mantik. Ama aslinda icinde bir mantik yok, sadece bir bastirma teknigi var. Söyle ki. Eger bir animist söyle bir iddiada bulunsa ne dersiniz? Büyük rahip Mononkilli birgün 10.000 ölünün ruhunu diriltti, bu kisileri dünyanin dört bir yanina gönderdi, bu kisiler öyle güclülerdi ki, hepsi bir ülkeye gitti ve orada kral oldu. Böyle süren bir hikaye olsun, yada benzer bir baskasini siz uydurun.

Bu hikayeyi dinleyen bir kisi, elbette bunun dogru olup olamayacagini düsünecektir. Once hikayenin tutarli olup olmadigi dikkatini cekecektir, sonra tarihsel olgularla karsilastirmalar yapacaktir. Bazen hikaye cok sacma gelir ve muhakeme süreci cok kisa olur. Ama her insan kisa yada uzun bir süre icinde de olsa, kendisine anlatilan bir hikayeyi, hele bu hikayeler bastan bir masal degil de sanki gercekten olmus birsey gibi kabul ediliyorsa, sorgulayacaktir. Sorgulamak insanin dogasinda vardir. Bu dogayi bastirmak isterseniz eger, neden sorguluyorsunuz ki diye sorarsiniz. Eger inaniyorsan, zaten Mononkilli'nin bir bildigi vardir. (Halbuki Mononkilli'ye inananlar bile sorgular, ama zaten sorgulanmamasi gerektigine inandirmak isterseniz, zaten sorgulamazsiniz diye ifade edersiniz.) Eger inanmiyorsan, birak su sacma Mononkilli'yi der gecersin dersiniz. Halbuki Mononkilli'ye inanan yüzbinlerce insan var ise, Mononkilli sizin icin önemli bir sey olmak zorunda. Kolay kolay birak Mononkilli'yi diyemezsiniz.

Sorgulayan hic bir kisi, ölünce Mononkilli'nin ruhuna sorarsiniz demez. Ancak sorgulamayan ve sorgulanmasini hos görmeyen birisi bunu söyleyecektir. Icerik olarak sorgulamamayi ögütleyen bir mantik gelistirip, sonra sorgulayin demek, sorgulanmasi gereken bir durum bence. Gercekten ilginc..

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 10-08-2010, 02:55
Üye

insanlar korktukları ve anlıyamadıkları meseleler üzerine, akıllı olmaları ama bilgili olmadıkları yüzünden bu doğa olaylarını birilerinin yolladığını düşünmüş olduklarını söyleyeblirmiyiz?
Alt 10-08-2010, 03:01
AerA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
AerA AerA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sorgulamak´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
her açıdan abesle iştigal bir soru.
Sayın sorgulamak, bu kez yazdığınıza katılıyorum.

sorgulamak´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
dünyanın değişik yerlerinde insanımsı varlıklar bir evrim süreci ile ortaya çıktılar. ama ne hikmetse hepsinde benzer mitler ve efsaneler mevcut. afrika kabilelerinde tufan var. bırakın kayık yapmayı yüzmeyi bile icat etmemiş bu toplumdan 10 binlerce kilometre ötede amerikan yerlilerindede tufan var. ve daha nice yerde.

can alıcı nokta ise, birbirinden habersiz bu toplumların büyük bir çoğunluğunda da bir veya birden fazla tanrının kızıp tufanı yolladıkları inancı var.

çok ilginç değilmi?
Sayın sorgulamak ;

"Çamurdan Yaratılıp, Tanrıyı Gök Katına Oturtmak" fikri gibidir "Tufan Hikayeleri".

İlkel insanlar için bilgisizlik zor bir şey olmasa gerek. Özellikle bu insan canlısı, tarımın yapılabilirliğini kavradıktan sonra. "Toprağın Önemini" fark etmiş ve "Suyun Hayatiliğini" gözlemlemiş ve ışığın önemine değinmek için de "Güneş Katında Tanrılar" kurgulamaya başlamıştır. İnsanlık tarihi boyunca hiç Wolframdan Tanrı, Uranyumdan insanlığın harcı yapılmamıştır. Sebep, tabiki cehalet. Bilebildiklerinden işine yarar cevap çıkarmaya çalışmıştır insan oğlu.

Tufan hikayesininde oluşması benzeri bir şekilde açıklanabilir. İnsanları toplu bir şekilde öldürmenin yolu o zamanlar "Atom Bombası" olmadığı içindir ki "Tufan Senaryoları" yazılmıştır.

Tekrar etmekte fayda var. Son 6000 yıl içinde Dünya üzerinde 20000 Tanrı ve Din geldi geçti (Marjorie Leach : A Guide to the Gods). Bunun doğal sonucu Tanrıların insanları değil, insanların Tanrıları yarattığıdır. Ve tarih tekerrürden ibaret olduğu için vay Modern (!) Semavi Din inanırlarının hallerine.

Esen kalınız.

Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein

Önerilen Siteler