Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 25-03-2009, 23:01
asinar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
asinar asinar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Bebeği Sütten Ne Zaman Kesmeli?

Kur’anda sütten kesilme süresi ne kadardır?

İslam’ın kutsal kitabını iman gözlüğü ile değil de,
mantık süzgecinden geçirerek okuyan birisi,
bu kitabın “kutsal” olmaktan bir hayli uzak olduğunu,
bunun olsa olsa değişik psikolojik etkiler altında,
içinde yaşadığı topluma belli bir yön vermek,
bunu yaparken de kendi durumunu
varmak istediği hedefler doğrultusunda sağlama almak isteyen,
bazen öfkeyle,
sık sık yeminler ederek,
bazen korkutma ile,
bazen çaresizlik içinde beddua ederek,
bazen insanlığın binlerce yılın deneyimiyle oluşturduğu erdemli sözleri tekrarlayarak,
buna karşılık,
bu gün artık saçmalık sayılabilecek türden söylemlerle kendini komik duruma düşüreceğinden habersiz,
bazen insana “Bu kadar da olmaz!” dedirtecek yanlışlar yaparak,
insan yaşamının her kademesine
(uykusundan beslenme şekline, konuşma tarzından temizlik anlayışına, cinsel yaşamından çocuk bakımına kadar her şeye) karışan bir insan tarafından oluşturulduğunu hemen anlar.

Bu şekilde okunduğu zaman, bu kitapta mantığa ters gelen o kadar çok şey göze çarpar ki, bu sözlerin “yüce bir güç”ten, yani Tanrı’dan gelmiş olduğu iddiası insana gülünç gelir.

Turan Dursun Dinlerden Özgürlük Sitesinde ve aynı paraleldeki diğer pek çok sitede, bu konularda ortaya serilen gariplikler, inançlı üyeler tarafından savuşturulmaya çalışılmış, her inanan kendi açısından bu gariplikleri “açıklayan” iletilerle, bu konularda herhangi çelişik bir durum olmadığını anlatmak için çabalamıştır.

Ancak “zırva tevil götürmemiştir”.

Miras paylaşımı ile ilgili ayetler, Peygamberlerle konuşan hayvanlar, el değmemiş bir bakirenin bebek doğurması, insanı oluşturan suyun belkemiği ile kaburgalar arasından gelmesi, v.b. bu konulardan sadece birkaçı...
Merak edenler forumlardaki başlıklardan yararlanarak meraklarını giderebilirler.

Benim bu başlık altında değinmek istediğim konu, Kur’anın, bebeklerin emzirilme süresine de el atması. Ne var ki, bu konuda da bir çelişki ortaya çıkıyor. Şimdi Lokman suresinin 14. ayetini okuyalım;

Lokman suresi 14: Biz, insana anne-babasını önerdik: Annesi onu güçsüzlükle taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yılda olmuştur. O halde bana ve ana-babana şükret. Dönüş banadır.

Lokman suresine göre bir anne bebeğini iki yıl (24 ay) emzirmelidir. Bebeğin gelişiminde anne sütünün yerini başka bir şeyin tutamayacağı düşünüldüğü zaman, bu iyi bir öğüt.

Şimdi de Ahkaf suresinin 15. ayetini okuyalım;

Ahkaf suresi, 15: Biz insana, anne-babasına çok iyi davranmasını önerdik. Annesi onu zahmetle taşıdı, zahmetle doğurdu. Taşınması ve sütten kesilmesi otuz aydır. Nihayet, yiğitlik çağına gelip kırk yıla erdiğinde şöyle der: "Rabbim; beni, bana ve ebeveynime verdiğin nimete şükretmeye, hoşnut olacağın iyi bir iş yapmaya yönelt! Soyum içinde, benim için barışı gerçekleştir. Sana yöneldim ben, sana teslim olanlardanım ben!"

Bu ayette bebeğin sütten kesilme süresini hesaplayalım;

Bebeğin taşınma süresi normalde 9 ay 10 gün. Bunu 30 aydan çıkaralım;

30 ay - 9 ay on gün = 20 ay 20 gün kalır.

Demek ki Kur’an bir bebeğin sütten kesilme süresini,

Lokman suresine göre iki yıl (24 ay),
Ahkaf suresine göre ise 20 ay 20 gün olarak belirtmiş.

Benim yanıldığım bir nokta mı var, yoksa Allah mı yanılmış? Yoksa bebek ana karnında 4 aylık oluncaya kadar ana o bebeği taşıyor sayılmaz mı? Ne dersiniz?

Hala Kur’an denen kitabın vahy yoluyla oluşturulduğunu mu düşünüyorsunuz?
Alt 26-03-2009, 00:01
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sevgili Asinar bebek 7 aylıkta doğmuş olabilir ,o zaman 24 ay emzirirse 31 ay olur,8 aylık doğarsa 32 ay olur,Allah indinde 1-2 ayın önemi nedir ki ,bunlar teferrüattır.
Hicri yılın 354 gün olduğunuda unutmayalım
Toplumumuzda 2-3 ay emzirilenler olduğu gibi 5-6 yaşına kadar emzirilen çocuklar vardır.

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
Alt 26-03-2009, 00:22
asinar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
asinar asinar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sevgili aydoe,
Kim bebeğini ne kadar süre emzirirse emzirsin, kendi bilecekleri iş o.
Ben, "Kur'an emri" diyerek ille de başlarını saçının bir tek teli bile görünmemecesine örten müslüman kadınların, Kur'anın bu ayetlerine ne diyeceklerini ve bu emri de örtünme emri kadar ciddiye alıp almayacaklarını merak ediyorum, biiir.
İkincisi, bu iki ayetten yola çıkarak, tıpkı "Allah'ın Matematik Hatası" başlığında olduğu gibi, Allah'ın rakamlarla arasının pek iyi olmadığını vurgulamak istiyorum.

Zaten Allah bir başka ayette de Yunus hakkında, "Biz onu yüzbin yahut daha fazla bir topluluğa peygamber olarak gönderdik" diyerek hafızasının zayıf olduğunu ortaya sermemiş miydi?

Sonuç olarak, bu kitabın "kutsal" olamayacağı, ilahi bir kaynaktan gelmediği artık anlaşılsın istiyorum.
Alt 26-03-2009, 00:56
karadenizli karadenizli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

sevgili aşinar

....Eğer (ana-baba) kendi aralarında rıza ve danışmayla (iki seneden evvel) çocuğu memeden kesmek isterlerse, kendilerine bir vebal yoktur.......bakara 233

Bir bebeğin 2 sene emzirilmesi bilimsel olarakda gerçekten çok yararlı ama burada anne sıkıntıya girebileceğinden bu ayetler tavsiyeden öteye geçmez.

2 sene emzirin gibi açık bir emirde yoktur
Alt 26-03-2009, 01:06
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Yoksa bebek ana karnında 4 aylık oluncaya kadar ana o bebeği taşıyor sayılmaz mı? Ne dersiniz?
Sevgili Asinar;
Bir müslümanın bu konuya vereceği en uygun yanıt bu dediğin olacaktır.
4 ay da değil, yaklaşık 3 ay ki o da taşıma sayılmaz.
Neden 3 ay?
Çünkü o dönemin toplumunda ay takvimi kullanılmaktaydı.
Miladi takvime göre 11 gün eksiği var.
Bu 30 ayda 1 ay fark yapar.
Dolayısıyla 3 aylık bir açık oluşur.
Alt 26-03-2009, 01:25
Kıdemli Üye

''Yoksa bebek ana karnında 4 aylık oluncaya kadar ana o bebeği taşıyor sayılmaz mı? Ne dersiniz? ''

Bu olabilir çünküm geçen gece siyaset meydanında evrim bilim din tartışmasındaki müslüman hoca anne karnındaki bebeğin diğer hayvanlardan bir farkı olmadığını 4. ayda Allah tarafından ruh üflendiğini ve insan olduğunu söyledi .

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
Alt 26-03-2009, 02:05
cigi cigi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

asinar´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Hala Kur’an denen kitabın vahy yoluyla oluşturulduğunu mu düşünüyorsunuz?

Sevgili asinar;

Akili kit olan ve durumu kurtarmak icinde olan birisi desek nasil olur?

AKILLININ karsitini yazarsam bazilarinin maskeleri aninda düsüyor.Onun icin bir ayet ile ben de katkida bulunayim bu konuya.

Bakara Sûresi
233 - -Emzirmeyi tamamlamak isteyenler için- anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Onların (annelerin) yiyeceği, giyeceği, örfe uygun olarak babaya aittir. Hiçbir kimseye gücünün üstünde bir yük ve sorumluluk teklif edilmez. -Hiçbir anne ve hiçbir baba çocuğu sebebiyle zarara uğratılmasın- (Baba ölmüşse) mirasçı da aynı şeyle sorumludur. Eğer (anne ve baba) kendi aralarında danışıp anlaşarak (iki yıl dolmadan) çocuğu sütten kesmek isterlerse onlara günah yoktur. Eğer çocuklarınızı (bir süt anneye) emzirtmek isterseniz örfe uygun olarak vereceğiniz ücreti güzelce ödediğiniz takdirde size bir günah yoktur. Allah’a karşı gelmekten sakının ve bilin ki, Allah yapmakta olduklarınızı hakkıyla görendir.

Tek bir ayet cevir cevir oku. Yaratan gücün buyruguna bak. Kararsiz Kasim. Fakat her seyi gördügünü ve bildigini devamli tekrar ediyor. Kim kendinden bu kadar emin olamaz?
Alt 26-03-2009, 02:20
placebo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
placebo placebo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bu ayetleri okuyunca aklıma osteoporoz geldi...Aydoe bir doktor olarak kemik erimesinin ne olduğunu daha iyi bilir..Jinekologlar uzun süre emzirme işine çok karşılardır..Çocuğu düşüneceğiz ama,annenin de depolarına varana kadar tüm kalsiyumunu kaybetmesine yol açan uzun emzirme dönemlerinin verdiği zararları da düşünmek lazım..

Allah süt ile ilgili ayetleri indirirken yarattığı canlının bu kadar uzun dönem süt veremeyeceğini hesaba katması gerekirdi..Her şeyi bilen olduğundan bunu da bilmesi lazım gelmezmiydi acaba?..

Sevgiler
Alt 26-03-2009, 02:46
Kıdemli Üye

İlk 6 ay anne sütü mutlaka verilmelidir.
Bebek beslenmesinde günümüzde kabul gören teori ve uygulama ilk 6 ay sadece anne sütü vermek daha sonrasında 9-12. aya kadar ek besinleri öğünlere oturtmak ve anne sütünü geri plana çekmektir. Bir yaşından sonra duruma ve isteğe göre anne sütü kesilebilir veya iki yaşına kadar devam edilebilir.

Bebeğin anne sütü ile beslenmesinin büyük faydaları olduğu kesindir. Emzirme sürelerinin artırılması için toplumsal çalışmalara gereksinim olduğuna da şüphe yoktur. Ancak, kadının fertil döneminde çok sayıda ve neredeyse ara vermeden doğum yapması ve bunlarla ilişkili olarak toplam emzirme süresinin çok uzun olması, onu yaşantısının ileri döneminde osteoporoz ve osteoporotik fraktürlere maruz bırakabilecektir. Emzirme ile ilgili yapılan halk eğitimlerinde bu konunun ilgili hekimlerce dikkate alınması yararlı olacaktır.
http://www.medimagazin.com.tr/mm-1-7...-ky-50907.html

Ortalama emzirme süresi 12 aydır ,6 aydan itibaren ek beslenmeye geçilmelidir.

Alt 26-03-2009, 03:28
placebo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
placebo placebo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili Aydoe,ben kızımı iki sene emzirdim..Doktoruma söylediğimde neredeyse beni dövecekti..Kesinlikle osteoporoz olacağımı söylemiş ve kemik yoğunluğu testleri istemişti..Sonuçlar,henüz kemik erimesi için çok genç olmama rağmen bayağı kötü çıkmıştı..Çocukluğumdan beri de her gün 1 kilo yoğurt yememe rağmen,teşhis osteoporoz..

Bence de 1 sene normaldir diye düşünüyorum.Anne sütü muhakkak verilmeli..Kızım çok anne sütü aldığından dolayı sağlıklı,sık hasta olmayan ve zeki bir çocuk oldu..Ben de osteoporozlu..

Sevgiler..

Önerilen Siteler