Edip Yüksel'den;
Bakalım ümmi(Kuran yorumcularına göre okuma yazması olmayan kişi) ile ilgili Edip Yüksel neler soruyor müslüman arkadaşlara

Soruları seçtim. Adres
http://19.org/index.php?id=69,127,0,0,1,0 )
*3:20 ve 3:75 ayetlerinde olduğu gibi "ümmi" kelimesi "Kitap ehli" nin karşıtı olarak kullanılıyor. Kuran, Arabistan halkını okur yazarlar ve okur yazar olmayanlar diye iki kısma mı ayırıyor?
*Kuran, Mekke halkını 62:2'de topluca "ümmi" olarak niteliyor. Mekke halkı İncil ve Tevrat ile ilgilenmiyor, sözlü ve pratik gelenekleri izliyordu. Sizin iddianıza göre ise Mekke halkı topluca okuma yazma bilmiyordu. Kuran'ın dışındaki kutsal kitaplarınıza göre Mekke'deki şiirleri kimler yazıyordu? Kabe duvarına kimler için asılıyordu? Mekke'de on üç sene boyunca inen ayetleri kimler yazıyordu? Bedir savaşından sonra kimler Medine halkına okuma yazma öğretiyordu?
*Okuma yazma bilmeyen bir insana "oku" diye emredilir mi? Kutsal hikaye kitaplarınıza göre Cebrail bu emri üç kez tekrarladıktan sonra okuma ve yazma bilmeyen Muhammed okumaya başladı. Muhammed'in Kuran'ı okuyup yazmadığı biçimindeki iddianız, kendi hikayelerinizle çelişmiyor mu?
*Kabul edelim ki "oku" emrinden önce Muhammed okuma ve yazma bilmiyordu. Peki Kuran'ın inmesinden sonra neden öğrenmedi? Allah'ın emrine neden uymadı? Yoksa Kuran dışındaki bir başka emirle okuma yazma öğrenmesi yasaklanmış mıydı?
*Okuma yazmayı öğrenmek Muhammed peygamber için çok mu zordu? 23 sene boyunca kendisine vahyedilen bir kitabı yazdıran bir insanın bu uzun süre zarfında okuma yazma öğrenememiş olmasını neyle açıklarsınız?
*Muhammed, çevresindeki müminleri okuma yazma öğrenmeye teşvik ediyor muydu? Ediyor idiyse neden kendisi öğrenmedi? Size göre Muhammed, yapmadığı bir şeyi çevresine öğütleyerek 2:44 ayetine muhatap olmuyor mu?
*Yatışından yemek yemesine, sakalından diş fırçasına kadar Muhammed'in herşeyini taklit etmeyi marifet saydığınız halde neden onun okuma yazma bilmeme sünnetine aykırı davranıyorsunuz? Okuma yazmayı öğrenmek, kutsal hadis kitaplarındaki sünnetinize aykırı değil mi?
Ümminin bir kullanımı:
..Ve kendilerine kitap verilenlerle ümmilere de ki:..." (3:20)
Ümmi burada kitap verilmemiş olanlar için kullanılıyor.
Edip Yüksel Muhammed ile ilgili ümmi sözü için şunu söylüyor:
(İncil veya Tevrat'a muhatap olmamış bulunan)Yani bundan önce kutsal kitaplar ile tanışmamış olan.Bunun doğruluğu tartışılır.Ama ticaret ile uğraşarak kendi yöresinde çok gezmiş olan bir insanın okuma yazma bilmemesini iddia etmek bence saçmadır.