Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 12-10-2005, 22:49
hater hater isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart İslam peygamberi okuma yazma bilmiyormuydu?

Edip Yüksel'den;
Bakalım ümmi(Kuran yorumcularına göre okuma yazması olmayan kişi) ile ilgili Edip Yüksel neler soruyor müslüman arkadaşlaraSoruları seçtim. Adres http://19.org/index.php?id=69,127,0,0,1,0 )

*3:20 ve 3:75 ayetlerinde olduğu gibi "ümmi" kelimesi "Kitap ehli" nin karşıtı olarak kullanılıyor. Kuran, Arabistan halkını okur yazarlar ve okur yazar olmayanlar diye iki kısma mı ayırıyor?
*Kuran, Mekke halkını 62:2'de topluca "ümmi" olarak niteliyor. Mekke halkı İncil ve Tevrat ile ilgilenmiyor, sözlü ve pratik gelenekleri izliyordu. Sizin iddianıza göre ise Mekke halkı topluca okuma yazma bilmiyordu. Kuran'ın dışındaki kutsal kitaplarınıza göre Mekke'deki şiirleri kimler yazıyordu? Kabe duvarına kimler için asılıyordu? Mekke'de on üç sene boyunca inen ayetleri kimler yazıyordu? Bedir savaşından sonra kimler Medine halkına okuma yazma öğretiyordu?
*Okuma yazma bilmeyen bir insana "oku" diye emredilir mi? Kutsal hikaye kitaplarınıza göre Cebrail bu emri üç kez tekrarladıktan sonra okuma ve yazma bilmeyen Muhammed okumaya başladı. Muhammed'in Kuran'ı okuyup yazmadığı biçimindeki iddianız, kendi hikayelerinizle çelişmiyor mu?
*Kabul edelim ki "oku" emrinden önce Muhammed okuma ve yazma bilmiyordu. Peki Kuran'ın inmesinden sonra neden öğrenmedi? Allah'ın emrine neden uymadı? Yoksa Kuran dışındaki bir başka emirle okuma yazma öğrenmesi yasaklanmış mıydı?
*Okuma yazmayı öğrenmek Muhammed peygamber için çok mu zordu? 23 sene boyunca kendisine vahyedilen bir kitabı yazdıran bir insanın bu uzun süre zarfında okuma yazma öğrenememiş olmasını neyle açıklarsınız?
*Muhammed, çevresindeki müminleri okuma yazma öğrenmeye teşvik ediyor muydu? Ediyor idiyse neden kendisi öğrenmedi? Size göre Muhammed, yapmadığı bir şeyi çevresine öğütleyerek 2:44 ayetine muhatap olmuyor mu?
*Yatışından yemek yemesine, sakalından diş fırçasına kadar Muhammed'in herşeyini taklit etmeyi marifet saydığınız halde neden onun okuma yazma bilmeme sünnetine aykırı davranıyorsunuz? Okuma yazmayı öğrenmek, kutsal hadis kitaplarındaki sünnetinize aykırı değil mi?

Ümminin bir kullanımı:
..Ve kendilerine kitap verilenlerle ümmilere de ki:..." (3:20)
Ümmi burada kitap verilmemiş olanlar için kullanılıyor.
Edip Yüksel Muhammed ile ilgili ümmi sözü için şunu söylüyor:
(İncil veya Tevrat'a muhatap olmamış bulunan)Yani bundan önce kutsal kitaplar ile tanışmamış olan.Bunun doğruluğu tartışılır.Ama ticaret ile uğraşarak kendi yöresinde çok gezmiş olan bir insanın okuma yazma bilmemesini iddia etmek bence saçmadır.
Alt 13-10-2005, 13:25
burkay
Üye Değil

SELAM ... MADEM HZ MUHAMMED S.V.S OKUMA YAZMA BILMIYORDU ... BU KURAN AYETLERI ONA INDIRILDIGINDE , KI BAZI KISILER PEYGAMBER UYDURDU DENIYOR BU KURANI ... OKUMA YAZMA BILMEYEN VE 1400 SENEDIR HÜKMÜ DEVAM EDEN BIR KURAN NASIL OLUYORDA HALEN ÖZVERILIGINI KORUYOR ? HZ MUHAMMED BU SÖZLERI NERDEN ALDI ? KENDIMI UYDURDU UYDURDUYSA BUKADAR MÜKEMMEL BIR KITABIN 1400 SENE VE 6666 AYETI HALEN ÖZVERILIGINI KORUMASI ONUN CAHILIYETINI MI KÜLTÜRÜNÜMÜ GÖSTERIYOR ? SEN OKUMA YAZMA BILIYORSUN BANA BIR KITAP YAZARMISIN IÇINDE 6666 AYET OLUP SENIN PESINDEN BINLERCE MILYONLARCA VEYA MILYARLARCA INSAN GELSIN ... AMA SENIN OKUMAN YAZMAN VAR ONUN YOK IDI DIYE SAVUNUYORSUNUZ OZAMAN YAZIN BIR KITAP ...
Alt 13-10-2005, 16:21
Üye Değil

Hater,

Muhammedin ümmi olmadığı hakkında yazdıkların düşünülmesi gereken şeyler bence, ancak Muhammed eğer okuma yazma bilseydi "vahiyleri" neden katiplerine yazdırsın ki? Kendisinin yazması daha güvenli ve etkili olmaz mı idi? Bir de şöyle bir öykü anlatılır:

Bir vahiy katibi Muhammedi test etmek ister ve Muhammedin söylediği şeylerin tam tersini yazar. Bakar ki Muhammed bir şey farketmiyor, adam müslümanlıktan vaz geçer.

Muhammedin ümmiliği aslında bir sünnettir. Zaten günümüzde bile Suudi Arabsitan'da okuma yazma oranının %40 larda olması bunun bir göstergesidir. Ancak günümüzde okuma yazmanın gerekliliği o kadar benimsendi ki, yobaz dediğimiz insanlar bile bunu savunmak zorunda kaldı. Müslümanlar, diğer sünnetleri kayıtsız şartsız kabul ederken, okuma-yazma bilmeme sünnetini red etmeye çalışırak kendi içlerinde çelişiyorlar. En sık verdikleri yanıt "Eğer okuma yazma bilseydi, müşrikler, onun Kuran'ı başka yerlerden okuyarak oluşturduğunu iddia ederlerdi" şeklinde oluyor ki bu iki nedenle geçersiz sayılır:

1) Diğer sünnetleri akıl, muhakeme yolları olmaksızın kabul ederken neden iş ümmiliğe gelince akıl ve muhakemeyi devreye sokuyorsun sorusuna doyurucu yanıt veremiyorlar.

2) Bilgi edinme sadece okuma yoluyla olmaz. İyi bir dinleyici de gerekli çabayı gösterirse, okuyan birisi kadar hatta daha fazla bilgiyi bile elde edebilir. Bu nedenle Muhammedin okuma yazma bilmemesi, Kuran'ı yazacak bilgiyi elde edemeyeceğini göstermez. Üstelik Kuran 23 yılda yapılmıştır. Dinleyerek, araştırarak yazmak için gayet yeterli bir süre hatta fazla bile.
Alt 13-10-2005, 16:35
burkay
Üye Değil

Bir de şöyle bir öykü anlatılır:

Bir vahiy katibi Muhammedi test etmek ister ve Muhammedin söylediği şeylerin tam tersini yazar. Bakar ki Muhammed bir şey farketmiyor, adam müslümanlıktan vaz geçer.
BAK ASIL ÖYKÜ NASIL ... BIR VAHI KATIBI HZ MUHAMMEDI TEST ETMEK ISTER VE HZ MUHAMMEDIN SÖYLEDIGI SEYLERIN TAM TERSINI YAZAR . PEYGAMBERIMIZ YAZDIKLARINI BANA OKURMUSUN DEDIGINDE ... ADAM OKUR VE DERKI BEN SENI ALDATMAK ISTEMISTIM BU YAZIYI BANA TEKRAR OKU DEMEN BENI ZOR DURUMDA BIRAKTI ... SENIN DININI KABUL EDIYORUM YA RESULLALLH DEDI ...
Alt 14-10-2005, 18:26
hater hater isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili Cem;
Vahiy katipleri hakkında sorduğun soru da önemli bir soru.Ama bu okuma-yazma bilmediğini kesin olarak kanıtlamaz bence:
1-Bu hadisler uydurma olabilir.
2-Belki de vahiy katiplerine yazdırmasının nedeni yoktur.Ama senin dediğin yöntem çok daha mantıklı olurdu.
3-Ayrıca bir hadiste Muhammed arapçasının iyiliği ile de övünür.(Hadisi bulunca yazarım)
Sevgiler...
Alt 16-07-2006, 19:09
vacsmt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vacsmt vacsmt isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: İslam peygamberi okuma yazma bilmiyormuydu?

İslam peygamberi okuma yazma biliyordu !Kendisi Hatice ile evli iken yıllarca
Kervan yönetimi yapmış ticaretten hesap kitaptan anlayan bir kimseydi.
Peygamberin ÜMMİ olduğu okur yazar olmadığı değil klasik medrese eğitimi
almadığı anlamındadır .Bu konuda diğer bazı açılımlarına (KURAN'ın orjinal
olduğu gibi ) katılmasam da en doğru yaklaşımı Yaşar Nuri Öztürk yapmaktadır !
Merak edenler ordan da öğrenebilirler !!!
Alt 17-07-2006, 23:11
aldostu aldostu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sevgili Cem,

" Muhammedin ümmi olmadığı hakkında yazdıkların düşünülmesi gereken şeyler bence, ancak Muhammed eğer okuma yazma bilseydi "vahiyleri" neden katiplerine yazdırsın ki? Kendisinin yazması daha güvenli ve etkili olmaz mı idi? Bir de şöyle bir öykü anlatılır:

Bir vahiy katibi Muhammedi test etmek ister ve Muhammedin söylediği şeylerin tam tersini yazar.

Bakar ki Muhammed bir şey farketmiyor, adam müslümanlıktan vaz geçer.
"

"BIR VAHI KATIBI HZ MUHAMMEDI TEST ETMEK ISTER VE HZ MUHAMMEDIN SÖYLEDIGI SEYLERIN TAM TERSINI YAZAR . PEYGAMBERIMIZ YAZDIKLARINI BANA OKURMUSUN DEDIGINDE ... ADAM OKUR VE DERKI BEN SENI ALDATMAK ISTEMISTIM BU YAZIYI BANA TEKRAR OKU DEMEN BENI ZOR DURUMDA BIRAKTI ...

SENIN DININI KABUL EDIYORUM YA RESULLALLH DEDI
..."

Mavileri Cem yazdı,yeşilleri de Burkay.

Buradaki dip dipe iki tevatür anlatımda bile aktarmalar ne kadar farkediyor?

Bir de düşünün ,dıdıdnın dıdısından,yeminlerle(?),yedi sülalesinden başlayarak kişilik güvenilirlikleri test edilmiş(??) kişilerden nakledilenlerin sağlamlığını.

Ben güvenilirlik iddialarına gülüyor,hadisleri daima şüphe ile dikkate alıyorum.

Gelelim Cem'in iştirak etmediğim ana yargısına.

"Kendisinin yazması daha güvenli ve etkili olmaz mı idi?"

Kesinlikle iştirak edemediğim bir yargı.
Kendi uydurmuş , kendi yazmış denirdi.

Vahyen geldiği asla iddia edilemezdi.

Muhtelif zamanlarda ve deveyi çökertecek kadar zorluklarla
indirildiği söylenen vahiyleri Peygamberin kendi yazması hem imkansız,
hem de inandırıcılıkdan uzak olurdu.

Sev sevme,
Peygamberler büyük karizmatik kişiliklerdir.
Kendimi de kattığım için rahat söylüyorum:

Bizim gibilerin onlarcasını bir cebinden çıkarır
ve hap gibi yutarlar.

Bütün Peygamberleri severim.

Aldostu.
---------------------------
Bilmediğimi biliyorum.
Alt 17-07-2006, 23:26
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Aldostu ben hem bütün Peygamberleri hem de seni severim.
Alt 17-07-2006, 23:40
mep
Üye Değil

Peygamberin okuma yazma *bilip bilmediği *bilinmiyoruz ama,hira dağında bir mağarada insanların canına okuma konusunda kendini geliştirdiği ve kendinden sonrakilere bu yönünü miras bıraktığını biliyoruz.
* *Peygamberleri nasıl sevebildiğinizi anlıyabilmiş değilim,Allahı demiş olsanız anlıyabilirim ama!!!..
Alt 17-07-2006, 23:45
turok turok isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kuran aslinda bir sehir dinidir.Koylulukle *pek ilgisi yoktur.Mekkenin var olus sebebi bir ticaret kenti olusudur.Bunu islami sembollerde de goruruz.Hesap gunu,deftere yazmalar,guhalarin ve sevablarin tartilmasi gibi. Bir ara okudugum kitapda malesef suan elimde yok detayli anlatamiyacagim, oku diye baslayan ilk surede muhammedin *ben okuma bilmem sozunun aslinda neyi okuyayim,yani ortada okunacak bir sey yok manasina geldigini filan acikliyordu.Belki daha detayli bilen arkadaslar vardir. Ayrica ummiden benim anladigim kitabi,yazili dinleri bilmemesidir. Yoksa yillar boyunca tuccarlik yapmis bir kisi olarak muhamedin okuma yazma bilmemesi cok garip olurdu. Mekkede okuma yazmanin yaygin olduguda bedir savasi sonrasi esirlerin medinelilere okuma yazma karsiliginda serbest birakilmasindan anliyoruz. Yani yazili kulture pekde yabanci olmayan bir kent mekke.

Önerilen Siteler