Tanrının madde olduğunu varsayalım. Bu durumda hacime ihtiyaç duyacaktır. Yani kütlesinin içinde bulunacağı bir boşluğa en azından. Tanrı ezelden beri varsa bu boşluk da tanrının varlığıyla beraber vardır. Yani tanrının boşluğu boşluk olmadan önce yaratması mümkün değildir. Çünkü varlığı bu hacime ihtiyaç duymaktadır.
Eğer hacimin tanrıyla beraber var olduğu iddia edilirse demek ki tanrının gücü sonsuz değildir.
Tanrı madde değil de bir enerjiyse gene hareket edeceği bir alana ihtiyaç duyacaktır. Gene kudretini aşan bir mevcudiyeti o yaratmamış olacaktır.
Bilgilerinize sunarım...
Tanri; insanoglunun; zamansal bir kavramidir, ve insanoglu yasadigi surece de bu kavram var kalacaktir. Taki, insanoglu; dusunce ve davranista; tanri kavramina yer vermeyene ve lugattan silinene ve tanrisal kullanima-var-yok;inanma-inanmama- ihtiyac duymayana kadar o yuzden tanri kavrami bosluksal veya yersel bir kavram degil.
Nasıl bir insan düşüncesinde bir takım senaryolar kurabilir, icat ettiği kimseleri arzu ettiği şekilde konuşturur, işler yaptırır vs. ise işte bizler Allah'ın hükmünde böyleyizdir.
Bizi yaratmak ondan bir şey eksitmez, tıpkı düşüncelerimizin bizi eksiltmediği gibi...
Aşağısı benim düşüncelerim,
Bu varsayımdan hareketle nasıl ki düşüncelerimizde oluşturduğumuz şeyler bizi tasavvur edemez ve anlamlandıramaz ise onların mekanına ve yapısına vs. göre bizim cismimiz kütlemiz de çok farklı bir boyuttadır.
Sonuçta şu da denilebilir, eğer Tanrı varsa onu insan zekası ile anlayabilir miyiz? Köpeğe fizik öğretmenin mümkün olmaması gibi bize de Tanrıyı tam anlamıyla kavratmak mümkün olmayabilir mi?
Nasıl bir insan düşüncesinde bir takım senaryolar kurabilir, icat ettiği kimseleri arzu ettiği şekilde konuşturur, işler yaptırır vs. ise işte bizler Allah'ın hükmünde böyleyizdir.
Bizi yaratmak ondan bir şey eksitmez, tıpkı düşüncelerimizin bizi eksiltmediği gibi...
Demek ki Allahın kafası çok karışık ne düşündüğünün niye düşündüğün amacının ne olduğunun farkında değil.Üstelik saldırgan ,yıkıcı ve yapıcı düşünceler hiçbir kıstas olmadan tamamen kaotik bir şekilde kafasında uçuşuyor.
Tanrının madde olduğunu varsayalım. Bu durumda hacime ihtiyaç duyacaktır. Yani kütlesinin içinde bulunacağı bir boşluğa en azından. Tanrı ezelden beri varsa bu boşluk da tanrının varlığıyla beraber vardır. Yani tanrının boşluğu boşluk olmadan önce yaratması mümkün değildir. Çünkü varlığı bu hacime ihtiyaç duymaktadır.
Eğer hacimin tanrıyla beraber var olduğu iddia edilirse demek ki tanrının gücü sonsuz değildir.
Tanrı madde değil de bir enerjiyse gene hareket edeceği bir alana ihtiyaç duyacaktır. Gene kudretini aşan bir mevcudiyeti o yaratmamış olacaktır.
Bilgilerinize sunarım...
Ayejj,
Tanrı ve insan kavramlarını, konumlarını, karşılaştırmak ve kıyaslayabilmek için yapılmış bir misal bu. İşe felsefi açıdan bak lütfen...
aslında koca bir boşluk koskocaman bir felsefeyi barındırıyodu içinde sevgili belki....sen beni tanıyorsun...bide benim gözümden bak....ozaman farkına varırsın boşluğun
katı kabullenişler...heyecanlar...mutluluklar...hatırla lütfen
Öyleyse dindarlar, sadece adını duydukları bir sevgiliye umutsuzca aşık olan saf platonikler...
Ha, bu sevgili ona inanmadığında cıss da yapıyor ama o kadarı gül bahçesinde diken hükmünde...
Aslında "tamam yok" dememe ramak kaldı fakat zekasına, kavrayışına güvendiğim bazı inananlar aklımı çeliyor. Kendi zekamı yeterli görmeyip, bak diyorum "o inanıyor" acaba sen yanılıyor musun?
Ki aslında, burnunun dikine giden bir tipim. Of ki ne of!
of ki ne of sevgili belki; ne dediğini gizemli sözcüklerle fısıldayarak söylemeye çalışan uçuk filozoflar gibi tanıtacaksın beni insanlara...aslında ben felsefeyi çokta fazla önemsemem fakat ben boşlukta iki anlam saklamıştım...evet...birinci anlam senin anladığın gibi ama ikinci anlam biraz daha sufist ve mistikti;Tanrı boşluk ve boşluğu dolduranların bütünüyse yada tanrı>boşluk>boşluk içinde hacim kaplayan cisimler... yada bildiğimiz evren(boşluk)kavramlarından farklı bir modelde ;yokluğun içindeki varlıktır belki boşluk dediğin....
sevgiyle kal fakat boşlukta asla...
Konu kaancan tarafından (23-04-2009 Saat 23:52 ) değiştirilmiştir.