Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam > Kadın & İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-04-2009, 19:08
elcihanaferin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
elcihanaferin elcihanaferin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Kitab-ı Mukaddes'te Kadın

Zannedersiniz ki İncil kadına değer vermiştir. Hiç de değil! Halbuki İsa'nın bakire olduğu iddia edilen annesi, neredeyse putlaştırılmıştır. Bir de sevgilisi (ne kadar doğru bilmiyorum) Maria Magdelana var. Dolayısıyla kadının bir değeri olmalı diye düşünüyor insan.

Bakın aşğıdaki ayete:

Mısır'dan Çıkış 20:17 Komşunun evine, karısına, erkek ve kadın kölesine, öküzüne, eşeğine, hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin"

Yani, kadın maldır. Tanrı böyle öğüt veriyor Musa'ya!

Bir de şunlara bakın:

Mısır'dan Çıkış 21 (Başlangıç kısmı)

1"İsrailliler'e şu ilkeleri bildir:
2 "İbrani bir köle satın alırsan, altı yıl kölelik edecek, ama yedinci yıl karşılık ödemeden özgür olacak.
3 Bekâr geldiyse, yalnız kendisi özgür olacak; evli geldiyse, karısı da özgür olacak.
4 Efendisi kendisine bir kadın verir ve o kadından çocukları olursa, kadın ve çocuklar efendisinde kalacak, yalnız kendisi gidecek.
5 "Ama köle açıkça, 'Ben efendimi, karımla çocuklarımı seviyorum, özgür olmak istemiyorum' derse,
6 efendisi onu yargıç huzuruna çıkaracak. Kapıya ya da kapı sövesine yaklaştırıp kulağını bizle delecek. Böylece köle yaşam boyu efendisine hizmet edecek.
7 "Eğer bir adam kızını cariye olarak satarsa, kız erkek köleler gibi özgür bırakılmayacak.

8 Efendisi kızla nişanlanır, sonra kızdan hoşlanmazsa, kızın geri alınmasına izin vermelidir. Kızı aldattığı için onu yabancılara satamaz.

Nasıl değer verme ama!

.

Açıklık gerçeğin vazgeçilmez koşuludur.
Alt 28-04-2009, 21:37
Kıdemli Üye

Aslında İnsanlık ve Kadınlık için en önemli ayet herhalde şudur:

Mısırdan Çıkış 22:18

"Büyücü kadını yaşatmayacaksınız."

Şimdi belki bunda bir acayiplik sezmeyebilirsiniz. Ama işte bu ayet kadınların başını belaya sokmuştur. Ortaçağda asırlarca bu ayet yüzünden kadınlar yakılmıştır.

Dikkat ederseniz büyücü 'kadın'dan bahsediliyor. Büyücü erkek yok!

Aslında 22. surenin baş tarafında bazı sosyal kurallar var. Bu ayet de onlardan biri. Buradaki 'büyücü' kelimesinin İngilizcesindeki karşılığı 'witch', ve ayetin tam karşılığı :

"Thou shalt not suffer a witch to live."

Aslında bu kelime, kelime tercüme edilirse şu şekil daha manalı olur:

"Cadının yaşamasına katlanmayacaksın."

Burada aslında "cadı" veya "büyücü" olarak nitelenen kadın, surenin gelişinden, huzursuzluk yapan, dırdır eden anlamında olmalı. Öyle de olsa, ona tahammül bile edilmemeli! Ama nasıl? Sokağa at, döv vs. bile yok. Yaşatmayacaksın! Bu, aslında Müslümanları kadına saygısız oldukları için tenkit eden Hıristiyanların foyasını ortaya çıkarıyor. Her din kadına saygısız davranmış. Birbirlerinden farkı yok! Erkek dünyasında kadın insan sayılmamış!

Hıristiyanlığın İslamiyet kadar korkunç olduğunu zannetmiyordum. Bu sitenin fanatik Hıristiyanları benim bunları öğrenmeme sebep oldular.

.

Alt 28-04-2009, 21:50
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Hristiyan arkadaşlar şimdi haklı olarak itiraz edebilirler.
Başlık "İncil'de Kadın" ama örnekler Tevrat'tan.
Konu önemli.
Başlığı "Kitab-ı Mukaddes'te Kadın" diye değiştirirsek uygun olacaktır.
Değişiklik yapılacağını umarak kadının yaratılışından örnek vermek istiyorum:

Kadının Yaratılış Sebebi:

Yaratılış-2/18. Sonra, “Adem`in yalnız kalması iyi değil” dedi, “Ona uygun bir yardımcı yaratacağım.”

21. RAB Tanrı Adem`e derin bir uyku verdi. Adem uyurken, RAB Tanrı onun kaburga kemiklerinden birini alıp yerini etle kapadı.

22. Adem`den aldığı kaburga kemiğinden bir kadın Yaratarak onu Adem`e getirdi.
Alt 28-04-2009, 22:01
Kıdemli Üye

Sn. Pante,

Bu sure ve ayetler Eski Ahit'ten. Benim bildiğim kadarı ile İncil Eski Ahit ve Yeni Ahit'ten meydana geliyor. Sn. Paolo (Katolik olduğunu söylüyor) her ikisine de inandığını söylemişti. Kitab-ı Mukaddes de İncildir diye biliyorum. Mesela şu siteye girerseniz, bahsettiğim tarzı hemen görürsünüz:

http://www.incil.info/kitaplistesi

Gerçi, Eski Ahit Kısmındaki bazı kitaplar "Tevrat" başlığında toplanmış, ama herhalde bir yanlışlık yapmadım. Tabii, Yeni Ahit kısmı da olsa, o devirde de kadınlara çok kötü davranıldığına kesin olarak bakıyorum. Ayrıca bahsettiğm ayetin ortaçağda Hıristiyan Engizisyonu tarafından kullanıldığını da okudum. (Kitabın adı : God is not Great - Tanrı büyük değildir. Yazarı Christopher Hitchens)

---------------

Vikiped'den alıntı: Kitab-ı Mukaddes, Eski Antlaşma'yı ve Yeni Antlaşma'yı içeren, Hıristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır. Kitab-ı Mukaddes'in 2001 yılında yayımlanan Türkçe çevirisi (Yeni Çeviri) ise Kutsal Kitap olarak adlandırılmıştır. Kutsal Kitap, bir önceki çeviriye göre güncel Türkçe'dir.

Ancak siz haklı çıktınız, Çünkü İncil için de ilk 4 gospeli tanımlıyor aynı Vikipedi. Özür diliyorum.

Ama benim bahsetmek İstediğim Hıristiyanlıktaki anlayıştı. Onlar da bunların hepsine inanıyorlar. Belki başlığın "Hıristiyanlık'ta Kadın olması daha doğru olacak...

Bunu nasıl düzeltebiliriz?

.

Konu elcihanaferin tarafından (28-04-2009 Saat 22:15 ) değiştirilmiştir. Sebep: İlave yapıldı.
Alt 28-04-2009, 23:08
Kıdemli Üye

Ama benim bahsetmek İstediğim Hıristiyanlıktaki anlayıştı. Onlar da bunların hepsine inanıyorlar. Belki başlığın "Hıristiyanlık'ta Kadın olması daha doğru olacak...
Sn. Elcihanaferin;

Türklerin Osmanlı'yı miras olarak kabul etmeleri gibi İseviler de Eski Ahid'i kabul eder ve savunurlar. O nedenle Eski Ahid'den örnekler verilmesi normaldir.
Ama İncil deyip de Tevrat'tan örnek verilmesi yanlış olurdu. Çünkü İseviliği Musevilikten sonraki aşama, daha gelişmiş aşama olarak görürler. Bence şimdi başlık uygun olmuştur ve "Hristiyanlık'ta kadın" eleştirilerini hem Eski ahid'den hem de Yeni Ahid'den yapabilirsiniz.

Bu defa Yeni Ahid'den bir örnek vereyim:

Kadınlar Sayıma dahil değil:

Matta-14

17. Öğrenciler, “Burada beş ekmekle iki balıktan başka bir şeyimiz yok ki” dediler.
18. İsa, “Onları buraya, bana getirin” dedi.
19. Halka çayıra oturmalarını buyurduktan sonra, beş ekmekle iki balığı aldı, gözlerini göğe kaldırarak şükretti; sonra ekmekleri bölüp öğrencilerine verdi, onlar da halka dağıttılar.
20. Herkes yiyip doydu. Artakalan parçalardan on iki sepet dolusu topladılar.
21. Yemek yiyenlerin sayısı, kadın ve çocuklar hariç, yaklaşık beş bin erkekti.
Alt 28-04-2009, 23:37
Kıdemli Üye

Başlık düzeltildiği için teşekkür ederim.

Ancak bu bilgi beni çok şaşırttı. Şimdi başlıkla ilgili olmasa da, bu açıklamayı kendi açımdan gerekli buluyorum. Arada bazı bilgiler edinmek için İngilzce sitelere giriyordum. Benim girdiklerimde Eski ve Yeni Ahitler bir arada ve İncil'in kapsamındaymış gibi gözüküyordu. Okumaya başlarsanız, "Yaratılış'tan başlıyordu, aramalarda da Eski Ahit kitapları vardı. Mesela;

http://www.bibleserver.com/index.php ve http://bibleresources.bible.com/passagesearch.php ve genellikle baktığım yer: http://www.incil.info/kitaplistesi

Sn. Pante'nin bilgisi ile Vikipedi'de arama yapıp da yukarıdaki sonucu alınca, biraz daha arama yaptım. Bazı sitelerde sadece Yeni Ahit kısmına (sadece 4 Gospel değil) atıfta bulunan bir muhteva vardı. Bazılarında da hem Eski hem de Yeni Ahitler vardı. Daha sonra Wikipedia'ya "Bible" karşılığına baktım,

http://en.wikipedia.org/wiki/Bible

Burada yazan çok geniş bir manada. İncil'in Yahudilik ve Hıristiyanlık için genel bir metin olduğunu söylüyor. (Bu tarif Dictionary.com'dan alınmış - Oraya da baktım 2 anlama da geliyor) Kapsamı ise mezhep vs göre değişirmiş. Modern Judaizm'de Tanak diye biliniyor(İbrani veya Yahudi İncil'i - ki Protestanların (Eski Ahiti Dahil ama ...) ve 3 kısımdan ibaret:
1 - Torah (veya Pantateuch Musa'nın 5 kitabı)
2 - Peygamberler
3- Yazılar

Hıristiyan İncil'inde ise yine Tanak var ama bu şümulde Eski Ahit olarak adlandırılıyor ve değişik bir sıralaması var. Tabii ayrıca 27 kitaptan oluşan Yeni Ahit de bu İncil'e dahil.

Yani benim bu durumu anlayışım yanlış değil, ama elbette daha belirleyici olmakta fayda var .

.

Alt 28-04-2009, 23:43
nehir nehir isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

dinlerin kadınlarla uğraşması neden acaba?Hıristiyanlıktada farklı şekilde algılanıp sayılıp insan yerine konmamış,mal mülk sınıfına dahilmiş gibi davranılıp, aşağılanmış!
''7 Eğer bir adam kızını cariye olarak satarsa,kız erkek köleler gibi özgür bırakılmayacak.''
bütüne bakıncada tutar taraf yok ama bu madde ne mana kızı babası satıp cariye yaptı diye mi, asla ve kat'a özgürlükten pay yok yani!akla mantığa sığar birşey değil!,Tanrı bunları nasıl söyler ve insanlar buna hangi akılla inanır?
Alt 29-04-2009, 00:02
Kıdemli Üye

Sn. Elcihanaferin, aşağıdaki linkten faydalanabilirsin. (Kitab-ı Mukaddes)

http://www.kutsalkitap.com/kkitap/?

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kitab%C4%B1_Mukaddes

Dua eden kadın, başını örtmüyorsa traş etsin

Korintliler-12

5. Ama başı açık dua ya da peygamberlik eden her kadın, başını küçük düşürür. Böylesinin, başı tıraş edilmiş bir kadından farkı yoktur.

6. Kadın başını açarsa, saçını kestirsin. Ama kadının saçını kestirmesi ya da tıraş etmesi ayıpsa, başını örtsün.
Alt 29-04-2009, 01:14
Kıdemli Üye

Sn. Pante,

İlk verdiğiniz linkten şüphesiz faydalanıtım. Teşekkürler.

Ancak ikinci link biraz münakaşalı. Bu linkte adres wikipedia gibi gözüküyor. Ama bağlanınca vikipedi'ye giriliyor ve şöyle bir bilgi var:

" Kitab-ı Mukaddes bazen Türkçe'ye hatalı olarak İncil adıyla çevrilmektedir. İncil, Kitab-ı Mukaddes'in 2. bölümü olan Yeni Antlaşma'nın Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından yazılmış olduğuna inanılan ve İsa'nın yaşamını farklı yönlerden ele alan ilk dört kitabına da verilen addır."

Hangi siteye baktıysam en azından Yeni Ahit'in tümü, İncil olarak adlandırılmış. Baştaki 4 Gospel sanki sadece burada İncil olarak tariflenmiş. Mesela verdiğiniz ilk linkte de dediğim gibi İncil - Yeni Anlaşma olarak belirtiliyor. Bu sıralarda Vikipedi başka tariflerde de biraz acayip görünüyor ve bana güven vermiyor.

.

Alt 29-04-2009, 01:43
Kıdemli Üye

Ancak ikinci link biraz münakaşalı. Bu linkte adres wikipedia gibi gözüküyor. Ama bağlanınca vikipedi'ye giriliyor ve şöyle bir bilgi var:
Vikipedi sağlam bir kaynak değildir. Sonuçta senin-benim gibi kişilerin yazılarından oluşmakta, taraflı yazılara rastlanmaktadır.
Verdiğim linkteki yazının da bir müslüman tarafından yazıldığı Barnabas İncilinden bahsetmesinden anlaşılmaktadır.
Ama Kitab-ı Mukaddes açıklaması doğrudur. O nedenle verdim.

Kitab-ı Mukaddes = Eski Ahit + Yeni Ahit

Eski Ahit = Tanah = Tora (Tevrat) + Neviim + Ketuvim

Tora (Tevrat) = Tekvin + Çıkış + Levililer + Sayılar + Tesniye

Neviim = Yeşu, Hakimler, 1. Samuel, 2. Samuel, 1. Krallar, 2. Krallar. Son Peygamberler; Yeşaya, Yeremya, Hezekiel, Hoşea, Yoel, Amos, Obadya, Yunus, Mika, Nahum, Habakkuk, Tsefanya, Hagay, Zekeriya, Malaki

Ketuvim = Mezmurlar (Zebur), Süleyman’ın Özdeyişleri, Eyüp, Ezgiler Ezgisi, Rut, Yeremya’nın Mersiyeleri, Vaiz, Ester, Daniel, Ezra (Üzeyir), Nehemya, 1. Tarihler, 2. Tarihler.

Yeni Ahit = İnciller + Elçilerin İşleri + Mektuplar

İnciller = Matta, Marcos, Luka, Yuhanna

Önerilen Siteler