Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 19-10-2005, 19:29
Mutezile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mutezile Mutezile isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Hadis Yazma Yasağı ve Ruhsat verilmesi

Hadis yazma yasağı-Ve Ruhsat verilmesi Bahsi

Ebu Said'ıl Hudri, Peygamberin şöyle dediğini rivayet etmiştir:Benden Kuran dışında bir şey yazmayın. Şifahi rivayette MAHZUR yok.
Yasaklama üzerine Hz. Ömer; Muaz; İbnu Abbas; Abdullah İbnu Ömer; Ebu Musa; Ebu Hüreyre (radıyallhü anhüm ecmain) gibi sahabelerden rivayetler gelmiştir.

Tekrar hadis yazılamsına Muhammed sav tarafından RUHSAT verildiğini anlatan intikaller pek çoktur. En önemlilerinden biri: Abdullah İbn Amr (r.a) aittir. Der ki:
'' Ben Hz peygamber den işittiğimi ezberlemek arzusu ile yazıyordum. Kureyş beni men ederek bunu yapmamamı söyledi. Bunun üzerine vazgeçtim. Durumu rassullulaha arzettim. Rasullulah parmağıyla mubarek ağızlarına işaret ederek:'' Yaz, dedi. Nefsimi elinde tutan Allah'a kasem ederim;burdan (ağzından) Hak'tan başka bir şey çıkmaz''

Hadis Usülü ve tarihi Prof İbrahim Canan 1998 Ankara
sayfa 27-ve devamı)

Bu Bahsin geçtiği diğer kaynaklar:

''Esbab-ı Nüzul'': İmam Ebu'l-Hasen

Hadis tarihi: Prof dr Talat Koçyiğit..
Aynı hadis-ki İmam Buhari'nin e's-Sahihlerindendir Cemalleddin el-Kasımi de de vardır. Ulemanın ittifak ettiği başka hadislerde var bu yasağın kalkması ile ilgili başka göndermelere de rastladım.
Alt 21-10-2005, 11:19
mehmet mehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

selamlar
sevgili mutezile hadisler kuranın tamamlanması sırasında yasaklandı sebebi insanların peygamberin sözlerile kuranı karıştırmamaları idi.fakat kuran tamamlanınca hadislerin yazımı serbest edildi bilakis peygamber tarafından teşvik edildi.
Alt 21-10-2005, 11:38
Üye

Bu konuda rivayet muhtelif sevgili mehmet.. Ben ulaştığım kaynakları ak-
tarıyorum. Sen de biraz kaynak toplarsan iyi olur. Benim haberim olmayan nice kaynağa sen ulaşmış olabilirsin.. Öğrenmek isterdim. Acele-
si yok. Fırsatın olduğunda asarsın kaynağını. Senin söylediklerinin aksini
iddia edenler var başka sitelerde. Senin ifaden neye dayanıyor; Mealen hatırlasan da yeterli. Ben gerisini araştırırım.
Alt 21-10-2005, 11:44
Üye

sevgili mutezile
peygamberden gelen kuranın inişi sırasında hadis yazımı yasaktır diye bir hadis yok elbette.bu dediklerim sadece bazı alimlerin görüşü bence mantıklı olanı da bu.hadislerin yazılımını hem yasak hemde serbest olduğuna dair epeyce hadis var sanıyorum.burda alimler fikirlerini beyan etmişler.kaynaklar derken hadis yazımının yasaklanması ve tavsye edilmesi hakkında hadisler gösterebilirim.kurandan da peygambere uymanın tavsiye edildiği ayetleri gösterebilirim.hadis inkarcılığı malesf müslümanlık açısından sorun olmaya devam ediyor.
Alt 21-10-2005, 12:04
Üye

Sevgili Mehmet

Hadis İnkarcılığı ile kalsa iyi. Bütün tefsir İlmini ve Müffessirleri reddeden, kendi tefsirini kendi yapan (hangi Mücaz ile?); hatta Hadis Külliyatına çöplük diyen kendisini de ''O çöplükte altın arayan ehil ve seçkin SARRAF'' olarak niteleyen densiz Mukallid'ler tanıyorum.

Edip Yüksel ve Reşad Halife çok kötü örnek oluyor bu Mü'minlere..
Bana Hadislerin kendisini değil; onları aldığın kaynağı & yazarını vermen (ya da sitenin adını) yeterli..
Sağlıcakla kal
Alt 21-10-2005, 16:49
aspartam aspartam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

aspartam - MSN üzeri Mesaj gönder

Allah'a ve Peygambere Kur'an a uyularak itaat edilir.Birileri Ayetleri kullanarak Peygambere itaatin hadislere uymakla olacağını söylüyorlar ki bu şeytanın insanı Allah ile kandırmasıdır.Böylece dinde ikinci bir ayak oluşturmaya çalışmışlar daha sonra ona iki ayak daha eklemişlerdir.İslam'ın tek bir kaynağı vardır.O da Kur'an dır.Hz. Peygamber Kur'an dan başka hiçbir şeyle hükmetmemiştir.Sünnet sünnet diyenler Hz. Peygamberin bu sünnetine dört elle sarılmalıdır.İşte ozaman bu bölünmüşlükten,parçalanmışlıktan kurtulur ,tek bir ümmet oluruz.
Alt 22-10-2005, 12:16
Üye

selamlar
hadislere itimat etmememizmi gerek demek istiyorsun kardeş.kuran elbette ilk mercidir.fakat hadislerde kuranı anlamda yardımcıdır.hadisleri reddetmek dinde içinden çıkılmaz sorunlar yaratır.fakat dediğim gibi hadisleri ön plana çıkarmak yanlıştır ilk kaynağımız kurandır.
Alt 09-11-2005, 09:45
Üye

Ebu Reyye ve 'postmodern Hanifler' İslami reformu Müslümanlara ufaktan zerk etmeğe başladılar anlaşılan. Fakat girdiğim islami forumlarda bu zeva
t Zılgıt ve aşağılamadan başka bir şey duyamadığı için islam reform önerilerini i s l a m dışı topluluklarda şerh ediyorlar. Hele Hanif'ler kaskatı bir duvar örmüşler. İçeriye ne siyer, ne tabakat, ne hadis, ne tefsir sızıyor
Mübalağa yapmıyorum, bizzat tecrübe ettim.
Alt 09-11-2005, 17:59
mmx mmx isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ebu reyyeden hala utanmadan bahsediyorsun.okumadığın adam hakkında hala konuşuyorsun!
Alt 09-11-2005, 18:37
Üye

Ebu Reyye'nın kitabından makaleler okudum. Reyye'nin kitabını hatmetmiş kişilerle konuştum; yorumlarını okudum-okuyorum. İstediğim kişi hakkında yorum yazarım. Yalnız biz bu sitede hakarete elden geldiğinc e engel olmaya çalışıyoruz. Kişilik haklarını çok önemsiyoruz.
Ağzından lağım akıtanları da m u h a k k a k engelliyoruz.

Husumet, nefret kokan tavırlarınla sen sanırım yanlış siteye geliyorsun. Burada insan değerlidir. İnsan olduğu için saygındır. Muteberdir. Yazdıkların tiksinti verici. Bu sitenin en temel kuralları emin ol senin için esnetilmeyecek. Sitenin seviyesini aşağıya çekme çabalarına izin verilmeyecek.

Önerilen Siteler