09-05-2009, 23:46
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
İsa Mesih hakkındaki kehanetler.
Sevgili arkadaşlar.. Halen kafama takılan soruların en başında; İsa Mesih'in gelmesinden önce yazılan peygamberliklerin, yani kehanetlerin incil'de onunla beraber gerçekleştiği görülmüştür.. Benim hristiyanlığı tercih etmemde en büyük etken bu olabilir. Çünkü bunları bir insan beyni yazamaz.. Çünkü insan, bütün bu şeylerin ilerisini nasıl görebilir, bunu ancak doğa üstü bir varlık yazmış olabilir gibi şeyler düşünmüştüm. İsterseniz, onlara hemen bir geçelim.
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Bundan ötürü Rab'bin kendisi size
bir belirti verecek:
İşte, erden kız gebe kalıp
bir erkek çocuk doğuracak
ve adını İmmanuel koyacak.”
-Yeşaya 7:14
“
İsa Mesih'in doğumu da şöyle oldu: annesi Meryem, Yusuf'la nişanlanmıştı. Ama evlenip birleşmelerinden önce Meryem'in Kutsal Ruh'tan gebe kaldığı anlaşıldı.
Yusuf uyanınca Rab'bin meleğinin kendisine buyurduğu gibi yaptı ve Meryem'i eş olarak yanına aldı. Ne var ki, Meryem oğlunu doğuruncaya dek Yusuf onunla birleşmedi. Doğan çocuğun adını İsa koydu...”
-Matta 1:18, 24, 25 (Luka 1:26-35)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Ama sen, ey Beytlehem Efrata,
Yahuda boyları arasında önemsiz
olduğun halde,
İsrail'i benim adıma yönetecek
olan senden çıkacak.
Onun kökü öncesizliğe, zamanın
başlangıcına dayanır.”
-Mika 5:2
“İsa, Kral Hirodes'in devrinde
Yahudiye'nin Beytlehem kasabasında doğduktan sonra...”
-Matta 2:1
(Matta 2:4; Luka 2:4-7; Yuhanna 7:42)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Ekmeğimi paylaştığım,
güvendiğim yakın dostum bile,
İhanet etti bana.”
-Mezmur 41:9
(Mezmur 55:12-14)
“İsa'yı sonradan ele veren Yahuda İskariyot.”
-Matta 10:4
(Matta 26:49, 50; Yuhanna 13:2 1)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Onlara, ‘Uygun görürseniz
ücretimi ödeyin, yoksa boş verin’
dedim. Onlar da ücret olarak bana
otuz gümüş verdiler.”
-Zekeriya11:12
“O sırada Onikilerden biri adı Yahuda İskariyot olanı baş kâhinlere giderek, ‘O'nu ele verirsem bana ne verirsiniz?’ dedi. Otuz gümüş tartıp ona verdiler.”
-Matta 26:15
(Matta 27:3)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Ey Siyon kızı, sevinçle coş!
Sevinç çığlıkları at,
ey Yeruşalim kızı!
İşte kralın!
O adil kurtarıcı ve alçak gönüllüdür.
Eşeğin sırtına,
Eşeğin yavrusunun sırtına binmiş
sana geliyor!”
- Zekeriya 9:9
“Sıpayı İsa'ya getirdiler, üzerine kendi giysilerini atarak İsa'yı üstüne bindirdiler. İsa ilerlerken halk, giysilerini yola seriyordu. İsa Zeytin dağından aşağı inen yola yaklaştığı sırada, öğrencilerinden oluşan kalabalığın tümü, görmüş oldukları bütün mucizelerden ötürü, sevinç içinde yüksek sesle Tanrı'yı övmeye başladılar.”
-Luka 19:35-37
(Matta 21:6-11)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Çünkü sen beni ölüler
diyarına terk etmezsin,
Sadık kulunun çürümesine
izin vermezsin.”
-Mezmur 16:10
“Geleceği görerek Mesih'in ölümden dirilişine ilişkin şunları söyledi: ‘O, ölüler diyarına terk edilmedi, bedeni çürümedi.’”
-Elçilerin İşleri 2:31
(Matta 28:6; Markos 16:6;
Luka 24:46; Elçilerin İşleri 13:33)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Bana vuranlara sırtımı açtım,
Yanaklarımı uzattım sakalımı
yolanlara.
Aşağılamalardan, tükürükten
yüzümü gizlemedim.”
- Yeşaya 50:6
(Mika 5:1)
“Bunun üzerine İsa'nın yüzüne tükürüp O'nu yumrukladılar. Bazıları da O'nu tokatlayıp, ‘Ey Mesih, peygamberliğini göster bakalım, sana vuran kim?’ dediler.”
-Matta 26:67
(Luka 22:63)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Oysa, bizim başkaldırılarımız
yüzünden O’nun bedeni deşildi,
Bizim suçlarımız yüzünden O
eziyet çekti.
Esenliğimiz için gerekli olan ceza
O’na verildi.
Bizler onun yaralarıyla şifa bulduk.”
- Yeşaya 53:5 (Zek. 13:6)
“ Ama askerlerden biri O'nun böğrünü mızrakla deldi. Böğründen hemen kan ve su aktı. (Yuhanna 19:34)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Dizlerim titriyor oruç tutmaktan;
Bir deri bir kemiğe döndüm.
Düşmanlarıma yüzkarası oldum;
Beni görünce kafalarını sallıyorlar!”
-Mezmur 109:24, 25
“Askerler İsa'yı alıp götürdüler. İsa çarmıhını kendisi taşıyıp Kafatası - İbranice’de Golgota denilen yere çıktı.”
-Yuhanna 19:17
“Askerler İsa'yı götürürken, kırdan gelmekte olan Simun adında Kireneli bir adamı yakaladılar, çarmıhı sırtına yükleyip İsa'nın arkasından yürüttüler.”
-Luka 23:26 (Matta 27:31, 32)
“Bunun üzerine Pilatus onlar
için Barabas'ı salıverdi.
İsa'yı ise kamçılattıktan sonra
çarmıha gerilmek üzere
askerlere teslim etti.”
-Matta 27:26
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Ellerimi, ayaklarımı deliyorlar.”
-Mezmur 22:16
(Zek. 12:10)
“Ne var ki onlar, yüksek sesle bağrışarak İsa'nın çarmıha gerilmesi için direttiler. Sonunda bağırışları baskın çıktı ve Pilatus, onların isteğinin yerine getirilmesine karar verdi.”
-Luka 23:33 (Yuhanna 20:25)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Çünkü canını feda etti,
başkaldıranlarla bir sayıldı.
Pek çoklarının günahını o üzerine aldı,
Başkaldıranlar için de yalvardı.”
-Yeşaya 53:12
“İsa'yla birlikte, biri sağında öbürü solunda olmak üzere iki haydut da çarmıha gerildi.”
-Matta 27:38
(Markos 15:27, 28)
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Çünkü canını feda etti,
başkaldıranlarla bir sayıldı.
Pek çoklarının günahını o üzerine aldı,
Başkaldıranlar için de yalvardı.”
-Yeşaya 53:12
Luka 23,34 İsa, ‹‹Baba, onları bağışla›› dedi. ‹‹Çünkü ne yaptıklarını bilmiyorlar.››
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Giysilerimi aralarında
paylaşıyor,
Mintanım için
kur'a çekiyorlar.”
-Mezmur 22:18
“Askerler İsa'yı çarmıha gerdikten sonra O'nun giysilerini aldılar. Her birine birer pay düşecek biçimde dört parçaya böldüler. Mintanını da aldılar. Mintan boydan boya dikişsiz bir dokumaydı. Birbirlerine, ‘Bunu yırtmayalım’ dediler, ‘kimin olacak diye kura çekelim.’”
-Yuhanna 19:23, 24
“İsa, ‘Baba, onları bağışla’ dedi. ‘Çünkü ne yaptıklarını bilmiyorlar.’”
-Luka 23:34
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Bütün kemiklerini korur,
Hiçbiri kırılmaz.”
-Mezmur 34:20
“İsa'ya gelince O'nun ölmüş olduğunu gördüler. Onun için bacaklarını kırmadılar.”
-Yuhanna 19:33
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Bana, deştiklerine bakacaklar.”
-Zekerya 12:10
“Ama askerlerden biri O'nun böğrünü mızrakla deldi. Böğründen hemen kan ve su aktı.”
-Yuhanna 19:34
PEYGAMBERLİK
TAMAMLANMASI
“Ama öldüğünde zenginin yanındaydı.”
-Yeşaya 53:9
“Akşama doğru Yusuf adında zengin bir Aramatyalı geldi… Pilatus'a gidip İsa'nın cesedini istedi. Pilatus da cesedin ona verilmesini buyurdu. Yusuf cesedi aldı, temiz keten beze sardı, kayaya oydurmuş olduğu kendi yeni mezarına yatırdı. Mezarın girişine büyük bir taş yuvarlayıp oradan ayrıldı.”
-Matta 27:57-60
Konu Felsefeci 87 tarafından (09-05-2009 Saat 23:52 ) değiştirilmiştir.
|

10-05-2009, 00:44
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Mucizeciler sadece İslam'da değil, her dinde mevcut.
"İmmanuel" den başlayalım. Bakalım nesi mucizeymiş ve İsa ile ne alakası varmış?
İmmanuel, Yeşaya döneminde Kral Ahaz için bir uyarı işareti olarak anlatılıyor Tevrat'ta. Gelecekle hiç ilgisi yok. İşte ayetler:
14. Bundan ötürü Rab`bin kendisi size bir belirti verecek: İşte, kız gebe kalıp bir oğul doğuracak; adını İmmanuel*ff* koyacak.
15. Çocuk kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelince tereyağı ve bal yiyecek.
16. Ama çocuk kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelmeden, seni dehşete düşüren o iki kralın toprakları ıssız kalacak.
17. RAB seni, halkını ve babanın soyunu Efrayim`in Yahuda`dan ayrıldığı günden bu yana görülmemiş bir felakete uğratacak; üzerinize Asur Kralı`nı saldırtacak.
18. O gün RAB Mısır ırmaklarının ta uçlarından sinekleri, Asur topraklarından arıları ıslıkla çağıracak.
19. Akın akın gelip derin vadilerde, kaya kovuklarında, dikenli çalılıklarda, otlaklarda konaklayacaklar.
20. O gün Rab Fırat`ın ötesinden kiraladığı usturayla -Asur Kralı`yla- sakalınızı, saçlarınızı, beden kıllarınızı tıraş edecek.
21. O günlerde bir inekle bir çift koyun besleyen
22. aldığı bol süt sayesinde tereyağı yiyecek. Ülkede kalan herkes bal ve tereyağıyla beslenecek.
23. O gün bin gümüş değerinde bin asmaya sahip olan her bağ dikenli çalılarla dolacak.
24. İnsanlar oralara okla, yayla gidecek. Çünkü ülkenin her yanı dikenli çalılarla kaplanacak.
25. Bir zamanlar çapalanıp ekin ekilen tepeler korkudan kimsenin giremeyeceği dikenliklere dönecek, sığırın gezindiği, davarın çiğnediği yerler olacak.”
Devamına bakabilirsiniz:
http://www.kutsalkitap.com/kkitap/?b=23&c=8
İmmanuel olayı Tevrat'a göre zaten yaşanmış, İsa'nın kastedildiği falan yok ki kehanet olsun...
|

10-05-2009, 00:48
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
pante´isimli üyeden Alıntı
Mucizeciler sadece İslam'da değil, her dinde mevcut.
"İmmanuel" den başlayalım. Bakalım nesi mucizeymiş ve İsa ile ne alakası varmış?
İmmanuel, Yeşaya döneminde Kral Ahaz için bir uyarı işareti olarak anlatılıyor Tevrat'ta. Gelecekle hiç ilgisi yok. İşte ayetler:
14. Bundan ötürü Rab`bin kendisi size bir belirti verecek: İşte, kız gebe kalıp bir oğul doğuracak; adını İmmanuel*ff* koyacak.
15. Çocuk kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelince tereyağı ve bal yiyecek.
16. Ama çocuk kötüyü reddedip iyiyi seçecek yaşa gelmeden, seni dehşete düşüren o iki kralın toprakları ıssız kalacak.
17. RAB seni, halkını ve babanın soyunu Efrayim`in Yahuda`dan ayrıldığı günden bu yana görülmemiş bir felakete uğratacak; üzerinize Asur Kralı`nı saldırtacak.
18. O gün RAB Mısır ırmaklarının ta uçlarından sinekleri, Asur topraklarından arıları ıslıkla çağıracak.
19. Akın akın gelip derin vadilerde, kaya kovuklarında, dikenli çalılıklarda, otlaklarda konaklayacaklar.
20. O gün Rab Fırat`ın ötesinden kiraladığı usturayla -Asur Kralı`yla- sakalınızı, saçlarınızı, beden kıllarınızı tıraş edecek.
21. O günlerde bir inekle bir çift koyun besleyen
22. aldığı bol süt sayesinde tereyağı yiyecek. Ülkede kalan herkes bal ve tereyağıyla beslenecek.
23. O gün bin gümüş değerinde bin asmaya sahip olan her bağ dikenli çalılarla dolacak.
24. İnsanlar oralara okla, yayla gidecek. Çünkü ülkenin her yanı dikenli çalılarla kaplanacak.
25. Bir zamanlar çapalanıp ekin ekilen tepeler korkudan kimsenin giremeyeceği dikenliklere dönecek, sığırın gezindiği, davarın çiğnediği yerler olacak.”
Devamına bakabilirsiniz:
http://www.kutsalkitap.com/kkitap/?b=23&c=8
İmmanuel olayı Tevrat'a göre zaten yaşanmış, İsa'nın kastedildiği falan yok ki kehanet olsun...
|
Peki diğerleri sevgili Pante.. Davut, mezmurlarda ellerimi ayaklarımı deldiler diyor.. Ama tarihte Davut'un ellerinin ayaklarının delindiği bir belge yok.. İncil'de isa mesih'in çarmıha gerilip elleri ve ayaklarının çivilendiği belirtiliyor..
|

10-05-2009, 01:03
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
Peki diğerleri sevgili Pante.. Davut, mezmurlarda ellerimi ayaklarımı deldiler diyor.. Ama tarihte Davut'un ellerinin ayaklarının delindiği bir belge yok.. İncil'de isa mesih'in çarmıha gerilip elleri ve ayaklarının çivilendiği belirtiliyor..
|
Onlara da bakalım.
Davud'un Mezmurlar'daki sözleri İsa'nın çarmıh hikayesine en çok benzetilenlerdir ama tamamen mecazi ifadelerdir ve İsa ile ilgisi yoktur.
Şimdi verdiğin ayetin sonrasına bakalım:
19. Ama sen, ya RAB, uzak durma; Ey gücüm benim, yardımıma koş!
20. Canımı kılıçtan, Biricik hayatımı köpeğin pençesinden kurtar!
21. Kurtar beni aslanın ağzından, Yaban öküzlerinin boynuzundan. Yanıt ver bana!
22. Adını kardeşlerime duyurayım, Topluluğun ortasında sana övgüler sunayım:
Görüldüğü gibi ayetlerde Tanrıdan hayatını kurtarması için bir yakarış vardır.
İsa'nın canı ne kılıç tehlikesindeydi, ne köpeklerin, aslanın, yaban öküzlerinin.
Kurtulmak da istemedi, çarmıha isteyerek gitti. "Ben gitmezsem Ruhülkudüs gelmez" dedi, çarmıhta ise yalvarmadı, bir an önce canının alınmasını istedi.
Bir benzerlik kurulacaksa; cımbızla ayet çekerek kurulmamalı, başı-sonu hikayeye uygun olmalı.
|

10-05-2009, 01:09
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Gerekirse diğer örneklere de değiniriz de, asıl yanlış; Tevrat'ta bir kurtarıcı peygamber beklentisi vardır. Hristiyanlık İsa'nın kanıtı için bu beklenti ifadelerini alır, bazı ayetleri de İsa'ya yorumlayarak kullanır. Gelgelelim; İsa ne mesihliğini gösterir ne de peygamberliğini. Peygamberliği önce Tanrının oğluna sonra da Tanrıya yükseltirler. Dolayısıyla başlık olarak kullandığın "Peygamberlik Tamamlanması" hiç uymamış sevgili Felsefeci.
|

10-05-2009, 01:13
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
eziyet çekti.
O’na verildi.
“ Ama askerlerden biri O'nun böğrünü mızrakla deldi. Böğründen hemen kan ve su aktı. (Yuhanna 19:34)
Bu bölüme de bakabilir miyiz sevgili pante?
Bu cımbızla çekilen bölümleri ben değil, hristiyanlar da aynı şekilde belirtiyor.. Ama bu kadar şey nasıl tesadüf olabilir? Bunu da aklım almıyor..
|

10-05-2009, 01:14
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Pante Eski Ahitte birçok tanıklık var MESİH İSAYA.Bir MESİH beklentisi var.Musevilerin çoğuda hala bekliyor.İSA MESİH peygamber değildir.
|

10-05-2009, 01:55
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
eziyet çekti.
O’na verildi.
Bu bölüme de bakabilir miyiz sevgili pante?
Bu cımbızla çekilen bölümleri ben değil, hristiyanlar da aynı şekilde belirtiyor.. Ama bu kadar şey nasıl tesadüf olabilir? Bunu da aklım almıyor..
|
Bu bölüm çok güçlü bir benzeyişte görülse de dikkatli incelendiğinde ilgisizliği anlaşılacaktır. Öncesine ve sonrasına bakalım:
53-2. O RAB`bin önünde bir fidan gibi, Kurak yerdeki kök gibi büyüdü. Bakılacak biçimden, güzellikten yoksundu. Gönlümüzü çeken bir görünüşü de yoktu.
Bence İsa bayağı yakışıklı ve etkileyici.
53-3. İnsanlarca hor görüldü, Yapayalnız bırakıldı. Acılar adamıydı, hastalığı yakından tanıdı. İnsanların yüz çevirdiği biri gibi hor görüldü, Ona değer vermedik.
İsa, hor görüldü, acı çekti ama hastalıklardan değil.
53-10. Ne var ki, RAB onun ezilmesini uygun gördü, Acı çekmesini istedi. Canını suç sunusu* olarak sunarsa Soyundan gelenleri görecek ve günleri uzayacak. RAB`bin istemi onun aracılığıyla gerçekleşecek.
"Soyundan gelenleri görmesi ve günlerinin uzaması" demek ömrünün uzaması ve torunlarını görmesi demek. İsa bunları yaşamadı.
53-12. Bundan dolayı ona ünlüler arasında bir pay vereceğim, Ganimeti güçlülerle paylaşacak. Çünkü canını feda etti, başkaldıranlarla bir sayıldı. Pek çoklarının günahını o üzerine aldı, Başkaldıranlar için de yalvardı.
İsa, ünlüler arasında yer almadı, tanrı yapıldı. Ganimet de paylaşmadı.
Bence ayrıntılarda tezat çok.
|

10-05-2009, 02:00
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Tam tersi.İSA MESİH gelmiş geçmiş en ünlü kişiydi.Ama hor görüldü dışlandı.O zaten TANRIYDI kimse ONU tanrılaştırmadı.Yeşeya 9'tada söylüyor zaten kendisi.
|

10-05-2009, 02:08
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
Tam tersi.İSA MESİH gelmiş geçmiş en ünlü kişiydi.Ama hor görüldü dışlandı.O zaten TANRIYDI kimse ONU tanrılaştırmadı.Yeşeya 9'tada söylüyor zaten kendisi.
|
Ben de onu diyorum zaten Paolo.
İsa, ünlüler arasında yer almadı, ünlüüstü oldu, ya da ünlünün ünlüsü.
Ayrıca Yeşeya'da seslenen kim?
Tanrı.
Peki tanrı, kendisinin ünlüler arasında yer bulacağını, ganimetten pay alacağını söyler mi?
Öyle demek yerine "Ben geleceğim ve inananların günahlarını yüklenerek onları kurtaracağım." demesi daha doğru olmaz mıydı?
Ya da en azından "Oğlumu göndereceğim, sizi o kurtaracak." demiş olsa İncil'le daha uyumlu olurdu.
|