Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Felsefik Tartışmalar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 25-06-2014, 01:03
Deep Deep isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Bir robot Tanrı'ya inanabilir mi?

Yapay zeka eğer bir gün gerçek olursa ve etrafımızda "Ben robot" filmindeki gibi robotlar görmeye alıştığımız günler gelirse robotların tanrı'ya inanıp inanmayacaklarını merak ediyorum.

Tanrı düşüncesi insanın içinde ve bana göre Tanrı insanın dıştan kendi içini görmesidir.İnsanlar kendilerini Tanrı'nın yarattığına inanıyorlar ama insansı bir robot kendisini yapanı üreteni bilecektir haliyle herhalde kendisini yapanı yaratan üstün bir güçe inanmak garip olacaktır.

Bu konuda ne düşünüyorsunuz?Robotların Tanrı'ya inanıp dinler kuracakları günler olacak mıdır?
Alt 25-06-2014, 01:09
Firestorm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Firestorm Firestorm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Eğer programlanırsa inanır, yoksa eğer denklemler vs sonuca gitmeye kalkarsa gerçekten bir tanrıyı bulamadıkları sürece inanmıyıcaktırlar çünkü robotlarda inanç durumunun olabiliceğini sanmıyorum. Sadece ölçülebilir ve doprulanabilen şeyleri kabul edicektirler*.... Bu tip teorilerden yola çıkan bir kaç tane filim vardı yanılmıyorsam.

*: Bazı filimlerde de robotlar dünyaya zarar veren canlıyı bulup insanlığı yok etmeye çalışır ya hani bu mantık o tür bir mantıkta olabilir

Dinlerin doğru tarafları da vardır; Mesela Hristiyanlık İslamiyetin, İslamiyet de Hristiyanlığın yanlış olduğunu iddia eder.
Alt 25-06-2014, 01:13
Üye

Bir an Tanrı'yı düşünün.Aslında onun varlığını değil de onla ilgili küçükken beyninize aşılanmış ya da toplumdan topluma aktarılan Tanrı kalıplarını düşünmüş oluyorsunuz.

Ama bir robotun içgüdülere sahip olamacağını varsayarsak Tanrı'yı nasıl bulacaklardır?Bir robot Tanrı'yı düşünürken içgüdülere sahip olmadığı için bence Tanrı'yı hiçbir zaman bizim gibi düşünümez ya da düşünemez.

Kendilerine ait felsefeleri olup olmayacakları da merak ettiklerim arasında.

Aklıma farklı düşünceler de geliyor fakat konumuz bir robotun Tanrı'ya inanabilip inanamayacağı.
Alt 25-06-2014, 01:21
Firestorm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Firestorm Firestorm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Deep´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir an Tanrı'yı düşünün.Aslında onun varlığını değil de onla ilgili küçükken beyninize aşılanmış ya da toplumdan topluma aktarılan Tanrı kalıplarını düşünmüş oluyorsunuz.

Ama bir robotun içgüdülere sahip olamacağını varsayarsak Tanrı'yı nasıl bulacaklardır?Bir robot Tanrı'yı düşünürken içgüdülere sahip olmadığı için bence Tanrı'yı hiçbir zaman bizim gibi düşünümez ya da düşünemez.

Kendilerine ait felsefeleri olup olmayacakları da merak ettiklerim arasında.

Aklıma farklı düşünceler de geliyor fakat konumuz bir robotun Tanrı'ya inanabilip inanamayacağı.
Büyük ihtimal robotlar felsefe yapmıyıcaktırlar yada teoloji ile uğraşmıyıcaktırlar açıkcası Hatta aşırı realist olucaktırlar bu yüzdende inanmıyıcaktırlar...

He varsa o başka demi(hemen agnostikte bir adım atalım)

Dinlerin doğru tarafları da vardır; Mesela Hristiyanlık İslamiyetin, İslamiyet de Hristiyanlığın yanlış olduğunu iddia eder.
Alt 25-06-2014, 01:23
Nova - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nova Nova isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Bence inanır

İnanmazsa hurdalığaı gider, inanırsa her sene ram lerini yenilerler, işlemciyi yükseltir bide empeüç ten ezan okuturlar ve derler ki, robot cennetinde kıralı var be kankuuu bööle her robota bitmeyen pil, ultra hassas ve hızlı servo-step motorlar, makina yağının en kralı hatt öyle ki stend baydayken bile felan hiper şeyler yani

yok yok.. inanmaz, bilim adamı kafasındadır. İnanması için veritabanında ya bozukluk yada virüs bulaşması lazımdır.

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Zihin paraşüt gibidir, sadece "açıkken" çalışır.

Benim manevi mirasın akıl ve bilimdir. Atatürk.
Alt 25-06-2014, 01:28
Üye

Dinlerde korku payı olduğunu unutmamak gerek.Bu korku gerek Tanrı tarafından cezalandırılma korkusu gerek ölüm korkusu gerekse cehennem korkusu.

Ölüm korkusunda ve ahiret düşüncesinde insanın yaşama içgüdüsü yatıyor ve ahiret kavramını ayakta tutan olgu bu.Bir robot yaşama istencine sahip olabilir mi?Bu mümkün müdür?Kendisine silah doğrultan insansı bir robot karşıdaki kişiye kendisini öldürmemesi için yalvarabilir mi?

Niye yaşamak isteriz konusunu irdelemek gerek,çünkü evrim sürecinde yaşama istencini kazandık(yanılıyorsam uyarın) ama bir robot evrim geçirmemiştir,hazır olarak yapılmıştır.

Ben niye ölmek istediğim konusunda mantıklı görüşler sunamam,zaten ölmek istememek düşünce ile ilgili değildir,kimse ölmek istemez.

Bir robot için ölüm,hayat gibi kavramlar ne ifade eder?Bunun üzerinde durulması gerek.
Alt 25-06-2014, 01:35
Super Moderator

Bir yerde, "insan biyokimyasal bir robottur" sözü kulaklarımda çınladı.

Her durum için bir miktar hormon (girdi), ve hormonların (girdilerin) sonucuna göre tepki.

İddia ediyorum ki ikimiz de "Tanrıtanımaz" larız. Sadece benim inandığım tanrı sayısı seninkinden bir eksik. Diğer olası tanrıları neden reddettiğini anladığın zaman, benim de seninkini neden reddetiğimi anlayacaksın.

Alt 25-06-2014, 14:56
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Deep´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Niye yaşamak isteriz konusunu irdelemek gerek,...
Sıfırdan bir bebeğin doğması ve bunun zamanla bir "ben" oluşturması, ve bu oluşturduğu benini dişiyle tırnağıyla pek çok şey ile zenginleştirmesi-ki eş, dost, çocuk, mal mülk, şöhret, tüm bilgileri vs.-bunlara da sahip olması, akabinde ölümle bir çırpıda bunu kaybetme korkusu ki sanki bu korkuyu deneyimlememek istememesi, yaşama bu kadar istek oluşturuyor.

Ölmenin altında ki kaybetmek korkusu yatıyor ki burada kaybolan "ben" dir derim naçizane.

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 25-06-2014, 15:11
Super Moderator

Abi yedek parçası var backup ı var, insanlar temiz iş yapar

Alt 25-06-2014, 15:14
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Nova´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Abi yedek parçası var backup ı var, insanlar temiz iş yapar
Güzel cevap

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.

Önerilen Siteler