Selam arkadaşlar burada ülkemizin neden dünyada söz sahibi olan bir markasının olmadığını tartışmak ve nedenlerini burada konuşmak istiyorum,sizlerle birlikte.
Şimdi eminim bana diyeceksinizki tekstilde türkiye dünyada bir numara yada otomotiv yan ve anasanayide iyi durumdayız yada elektronik firmalarımız dünyada tanınmaya başladı gibi söylemler duyar gibiyim.
Fakat ben bunlara katılmakla birlikte,bunların küçük adımlar olduğunu belirtmek isterim.Benim demek istediğim marka(daha çok teknoloji üretebilen ve büyük cirolara sahip olan)bir samsung,sony yada nokia gibi firmalar.
Türkiyede 75 milyon nufusla bir marka çıkaramamak abese iştigaldir,bakınız finlandiya 5 milyonluk bir ülke iken NOKİA gibi bir dev ortaya çıkarmıştır.Bunun gibi çok örnek verebiliriz.Yine 2.dünya savaşında yenilgi ve bitmişlik ile çıkan japonya ve almanyanın sayısız markaları vardır.
Örnek verecek olursak saymaya güç yetmesede;
Japonya:Sony,Hitachi,Sanyo,Toshiba,JVC,Fujitsu,Mit subishi,Toyota,Daihatsu,
Subaru Vs Vs...
Almanya:Bosh,Siemens,Telefunken,Porche,Wolfsvagen, Opel,Audi,Mercedes,
BMW.
Bunun yanında Amerika,İngiltere,Fransa ve İspanyayı saymıyorum bile.
Yine büyük badireler atlatmış,iç savaşlar yaşamış,senelerce diktatörlüklerle yaşamış olan İSPANYA ve G.Kore'den de örnekler verebiliriz.
İspanya:Telefonica,SEAT Vs...
G.Kore:Hyundai,Kia,Samsung,LG VS...
Bizim dünyada tanınmaya başlayan teknoloji firmalarımıza göz atacak olursak:
BEKO ve Turkcell diyebiliriz.
Vestelide unutmamak gerek tabiki.
Geri kalanlar tamamen yabancı iştirakli ortak üretim üzerine,taşeron ve montaj firmaları,ana pay ana firmaya ve onun sahip olduğu ülkeye gitmekte.
Örnek Tofaş=====>Fiat
Oyak=====>Renoult
Assan====>Hyundai
Gibi...
Bizim sydığımız markalara gelince elbette bu bir başarıdır fakat cirosal olarak baktığımızda mesela
BEKO 6.6 Milyar Lira kazanç sağlarken,aynı şekilde Vestelde buna yakın.
Bir sony yada samsung yada Philips yada siemens(örnekler çoğalabilir)100 milyarlarca dolar ciro elde etmekte.Buda bizimkileri onların yanında bir cüce yapmakta.
Sorun neden kaynaklanıyor sizce
İnsanımızdanmı?
Firma sahiplerindenmi?
Devleti Yönetenlerdenmi?
Ucuza kaçmaktanmı?
Nitelikli insan yetiştirmemektenmi?
AR-GE yatırımlarının azlığındanmı?
Siyasettenmi?
Politikadanmı?
Az reklamdanmı?
Bürokrasidenmi?
Yada size göre hangi nedenden kaynaklanıyor bu?
Ben 5 milyonluk Finlandiyadan bir NOKİA(50 milyar euro ciro)çıkıyorsa bizdende en az(nufusa bakacak olursak 15 tane ama)5 tane yada bir kaç tane böyle marka çıkması lazım diyorum.
Siz ne diyorsunuz ve bunu sizce nasıl başarırız diyorsunuz,merak ediyorum.
Saygılarımla...