Sitenin adı değişmelidir
Evet, sitenin adının değiştirilmesini öneriyorum. Buna gerekçelerim şöyle:
1 – Turan Dursun açısından:
Turan Dursun’u ve kişiliğini anlatmaya gerek yok. İsteyen sitedeki kaynağa bakar, ne olduğunu görür. Ancak Turan Dursun’un “Din Bu”larını bir solukta okuyunca (önce 3 cilt çıkmıştı) sonra da bütün kitaplarını (yarım kalan İslam Ansiklopedisini de) aldığımı anımsıyorum. Turan Dursun sadece dincileri değil dini de eleştiriyordu; dinin düşünceyi yok ettiği görüşündeydi ve dine karşı çıkmıştı. Dolayısıyla üstün bilgisiyle kendisini İslam dinin ve Kuranın açıklanmasına, ne kadar temelsiz olduğuna aktarmaya adamıştı. Onun bu konudaki seçkin durumunu ayrıcalıkla burada belirtmek ve gerçek – tatlısu değil - aydın olduğunu belirtmek isterim. Çünkü sitedeki görüntü, bu kişilikle bağdaşmıyor.
2 – Site Yönetimi açısından:
Sitede üyeliğim 2006 yılında oldu. İlk üyeliğimdeki oldukça uzun süre sırasında ister istemez ilgilendiğim konularda eski iletileri de gördüm. Gerek DÖ grubunda oluşum gerekse bir sürelik DK üyeliğim sırasında siteyi daha da iyi tanıdığımı sanıyorum. Siteye ikinci yazılışımı ve önceki görüşüme kıyasla hiçbir şeyin değişmemiş olduğunu saptamamı “genç siviller” başlığında aktarmıştım (Zaten o iletiye neden olan da, o başlıktaki “axial” ve “naper”e karşı Sargon’un yönetici olarak nasıl “tahakküm” edeceğini aktaran söylemleridir. Bu dayatmaları “onurmusa” sonradan tekrar iyice, herkesin gözüne sokarcasına sivriltmiş). Demek istemem o ki, site en az 6 senedir aynı nitelikte sürüyor.
Peki bu dayatmalar kimlere yapılıyor? Kendilerini Atatütk’çü sayanlara, ulusçulara karşı yapılıyor. Ne deniliyor, nasıl adlandırılıyor onlar? Şöyle: militarist, ırkçı, faşist, Enver Paşacı (bu eskidendi), darbeci vs. Peki bu adlandırmalar neden yapılıyor, ne olmuş, ne demişler de bu tanımlamalara değer bulunmuşlar?
onurmusa ve UNBE76’nın açıklamasını gördünüz. Ne zaman ağlak Gülen’e veya Akepe’ye eleştiri olsa bu tanımlamalarla karşılaşılıyormuş. Bu çok ilginç olmuyor mu? Siz site tüzüğünde güzel ilkeler saptayacaksınız ondan sonra kendiniz, kendi düşününüze uymayanları o ilkelerinizin tam karşıtını yaparak yani ırkçı, dayatmacı bir tutumla ad koyarak siteden kovmakla gözdağı vereceksiniz. Bu durumu bazı yöneticiler yapmayacak ama “herkesin ifade özgürlüğü vardır gibisinden” yandan dolaşacaklar.
Bir şeyin tam olarak saptanması gereklidir. Bu sitenin yöneticileri, eğer hala etkinseler DÖ üyeleri, kesinlikle dinci görüşlere sitenin karşı oluşunu gerçekleştirmelidirler. Bu kötü iktidarı övmenin dinciliği övmekle eşdeğer olduğunun bilincine varmalıdırlar. Bu iktidara karşı çıkanlara militarist, faşist, ırkçı, darbeci adlandırmalarının tüzük ilkelerine aykırı eylem olduğunu fark etmelidirler.
Bu iktidar Türkiye’de devletin sahip olduğu her şeyi sattı, tüketti. Artık sıra denizlerin, göllerin, dağların, havanın satılmasına geldi. Dışsatım rakamlarını açıklayıp dışalımları açıklamadan (yüzlerce milyar dolar borç altındayız) her şeyi örtü altında yapıp kendi açıklarını ortaya koyanlara baskı vs dolayısıyla susturmalarını, halkta hukuk bilincini yok etmelerini vb vb boşlayalım (kaldı ki bunlar da politika başlıklarında elbette tartışılır). Sadece sitenin ilkeleri açısından, yani dincilik (dikkat dindarlık demiyorum) açısından iktidara bakalım:
İktidar partisi üyeleri normal vatandaş mıdır? Yoksa cemaat “mensubu” mudur? Kimbilir kaç cemaatten kaç vekil var mecliste. Bunların kendilerince, yani özgür olarak davranması olası mıdır? Yoksa cemaatlerine başları eğik midir?
Mahalle baskısı ne durumda? Ramazanda oruçla birlikte dayak yiyenlere “oh olsun” diyelim mi? Yoksa 5 yaşındaki bebekleri MEB izinli yatılı ücretsiz kuran kurslarına yollayalım mı? Yaratılış “teorisi”ni ders programlarına koymuş tek ülke Türkiye değil mi? Zorunlu din derslerini haftada 15 saate çıkaralım mı? Yakında mahalle imamlarının psikiyatr ve yargıç gibi çalışmaya başlayacağını biliyorsunuz değil mi?
Bu örnekleri çok rahatlıkla daha artırabiliriz. Ancak özetle saptanan sonuç, bu iktidarın AB ve ABD güdümünde sıcak para vb girdiler sayesinde erkini sürdürerek (gerçekten çok becerikli!) zaten düşünme alışkanlığı pek az olan halkın düşünme gücünü tamamen ortadan kaldıracak dinci uygulamalar yaptığıdır. Bunun sürmesi çok korkulu, acıklı olacaktır.
Şimdi bu durumu aktarıp yerince, ben neden militarist, darbeci, ırkçı vs oluyorum? Neden bir grup yönetici 6 senedir bu gidişin karşısında tek laf etmez de dillendirenlere saldırır? (Örnek isterseniz açın da rte’nin “one minute” olayını siteden bir okuyuverin (Buna da bakınırken rastladım)). Bunlar o duruma gelmişler ki sitenin dincileri ile hemfikir olur, birlikte davranırlar. Burada çok büyük, derin bir çelişki var. Çünkü bu gurup sürekli yönetimde ve diğer yöneticilere karşı da tamamen etkin, baskın.
Şimdi 2. madde de saptandığına göre, önerimi tekrar dillendiriyorum: Sitenin adı değiştirilmelidir. Çünkü sitenin içeriği ile adı uyumlu değil, çelişkilidir. Bunu içerik değiştirerek uyumlu yapmak olası değil. O halde sitenin adının değişmesi olasıdır. Ancak site Turan Dursun adı ile anılarak ünlendiğinden bunu hafifçe yapabiliriz. Benim önerim şöyle: “Turan Dursun Sitesi – Bazı İnançlardan ve Erk Karşıtlarından Özgürlüğün Sesii”.
Bu sayede siteye bilinçli ve huzurlu bir şekilde girebileceğimizi umuyorum.
.
Tanrının tek mazereti var olmamasıdır – Stendhal
|