Sahi Hz. Muhammed’in Kaç Kızı Vardı? (Net Bir Skandal)
Bu başlığa bakılınca ilk etapta basit görülebilir; ancak o kadar da değil. Nedense bu konu bile islam tarihçileri tarafından çarpıtılmış ve bir skandal olay olarak tarihe geçmiştir. Yediden yetmişe hangi müslümanı konuştursak Hz. Muhammed'in erkek ve kızlarının isimlerini bülbül gibi anlatır; ama ne yazık ki Müslümanlara ezberletilen bu isimler Muhammed'in çocukları değildir. Nasıl mı? Bu başlık altında anlatacağım..
Bilindiği gibi bundan bir süre önce Danimarka'da Jyllands-Posten gazetesi, İsveç'te de karikatürist Lars Vilks tarafından Hz. Muhammed'in karikatürü çizilmişti. Lars'ın çizdiklerini gördüm ama Danimarka'da çizilenleri görmedim. Benzer yaklaşımlar çok yanlış ve olsa olas ancak provakasyon olabilir. Ben bu gibi çıkışları yanlış buluyorum. Hollanda'da Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders'in de Hz. Muhammed'in icraatıyla ilgili bir film yapmakta olduğunu basından öğrendim. Bunun ne kadar gerçekçi olduğunu bilemiyorum. Demek istediğim, kutsal dinlerin kaynakları ele alınırken bilimsel bir mantıkla değerlendirilmeli; insanların dini inançlarına hakaret etmekle, boş saldırıyla bir yere varılmaz. O nedenle diyorum ki kutsal dinleri ve kaynaklarını, medeni ve ilmi çerçevede ele almak, değerlendirmek ve hatta eleştirmek ayrıdır, rastgele saldırmak ayrı... Ne yazık ki az sayıda da olsa zaman zaman bu gibi yanlışlar yapılıyor.
Bu başlığa bakılınca ilk etapta basit görülebilir; ancak o kadar da değil. Nedense bu konu bile islam tarihçileri tarafından çarpıtılmış ve bir skandal olay olarak tarihe geçmiştir. Yediden yetmişe hangi müslümanı konuştursak Hz. Muhammed'in erkek ve kızlarının isimlerini bülbül gibi anlatır; ama ne yazık ki Müslümanlara ezberletilen bu isimler Muhammed'in çocukları değildir. Nasıl mı? Bu başlık altında anlatacağım..
İşte İslam tarihinde bu çok önemsiz konuda yapılan çarpıtılmalar, aslında önemli konularda ne kadar gerçek dışı şeylerin yazıldığının bir göstergesi ve kanıtıdır.
Burada Hz. Muhammed'in kız çocukları hakkında her yönüyle bilgi vermeye değil önemli gördüğüm ve gözlerden hep uzak tutulan bir konuya açıklık getirmeye çalışıyorum. Her nedense bugüne kadar bir İslam düşünürü konuya ilişkin o çok net çelişkiler hakkında bir açıklama yapmamış. İşte şartlanma böyledir; hakikat-doğru kolay kolay algılanamaz, gözlere sanki perde çekilmiş gibi olur.
Bu anlattıklarımdan şimdilik bir şey anlaşılmayabilir. O yüzden fazla uzatmadan konu nedir, ne değildir hemen anlatmağa geçeyim..
Bilindiği gibi Hz. Muhammed'in ilk eşi Hatice'den Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm ve Fatma adlarında dört kızı, Kasım ve Abdullah adlarında da iki oğlu dünyaya gelir. Bu kızların üçü Hz. Muhammed'den önce vefat eder ancak Hz. Fatma babasından sonra birkaç ay daha yaşar.
İlk önce konuya ilişkin bir durum tespiti yapmam lazım. İslami kaynaklarda yaygın olan görüş şu: Hz. Muhammed 25 yaşlarında iken, daha önce de iki erkekle(1-Ebu Hale Temimi(Hind), 2-Atik b.Abid/ya da Atik b. Aiz Mahzumi ile) evlenip sonra dul kalan 40 yaşlarındaki Hatice ile evlenir. Muhammed-Hatice çiftinden de yukarıda isimleri sunulan çocuklar dünyaya gelir. Bir de Hz. Muhammed'in Maria adındaki cariyesinden Ibrahim isminde bir erkek çocuğu olur ve yaklaşık 16 aylık iken o da vefat eder. Zaten tüm çocukları da ondan önce ölmüş, az önce belirttiğim gibi yalnız Hz. Fatma ondan birkaç ay sonra yaşayabilmiştir. Kimi İslam tarihçilerine göre Hatice ile Muhammed'den sekiz, kimine göre dokuz çocuk dünyaya gelmiştir. Hatta bu sayıya 11 diyenler de vardır ve şöyle sıralarlar: Kasım, Abdullah, Abdülmenaf, Tayyip, Mütayyip, Tahir, Mütahhir adlarında 7 erkek çocuk; Zeynep, Rukiye, Fatma ve Ümmü Gülsüm adlarında da dört kız çocu k(hepsi Muhammed-Hatice'den)Bunlardan Tayyip ile Mütayyip ve Tahir ile Mütahhir ikizdir.
Gençken evlendiği iki eşten pek çocuk sahibi olamayan Hatice, kırkından sonra Muhammed'le evlenince maşaallah iki kez çift doğurur [1]. Ben işin bu tarafıyla pek ilgilenmem: Bu yaştan sonra Hatice'nin bunu yapıp yapamayacağı ilgi alanımda değil. Ben meşhur ve yaygın olan görüşü kabul edip değerlendirmemi bunun üzerinde yapacağım. Yani kabul ederim ki Muhammed-Hatice çiftinden dört kız ve iki oğlan dünyaya gelmiştir.
Şimdi de meşhur İslam tarihçisi İbni Sad'ı (ölüm, 230 hicri) baz alıp konu hakkında detaylara gireyim. Tabi ki İbni Sad dışında sayısız İslami kaynak da aynı şeyleri paylaşıyor; onları da zaten gerektiği yerde vereceğim.
|