Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 23-03-2008, 23:35
Averroes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Averroes Averroes isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Müslümanlar neden objektif bakamıyor?

Nesnellik ha? ne kadar cici bir sözcük değil mi imhotep? bir anda bütün kapıları çözen esrarengiz bir maymuncuk gibi. Ben sizin rastgele kullandığınız bu sözcük için bir kitap yazabilirm de, hala sonuca bağlayamam. Ama bilimsel olmak başka birşey, "nesnellik" diyorsunuz, bir de bakıyorsunuz bütün kapılar sonuna kadar açılmış. Peki siz 6 milyar insanın üzerinde hemfikir olduğu nesnel birşey biliyor musunuz? Eğer cevap evetse, bence sofistliğe başlamalısınız, hem de astronomik fiyatlarla. ha, burada, ilk öğrenciniz de benim aklnızda bulunsun.

Saygılar

-Şeytanın yaptığı en büyük hile bütün dünyayı yaşamadığına inandırmakmış-

"The Usual Suspects" filminden
Alt 24-03-2008, 17:15
imhotep - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
imhotep imhotep isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Nesnellik gerçekliktir. İnsanların üzerinde hemfikir olmaları gerekmez. Demokratik yollarla doğa bilimine hüküm veremezsiniz.

Dinci çevreler iyi alıştı demokrasi yoluyla her yaptıklarını meşru saymaya. Ama bu işin ucu bilime de dokunmaz ki !

Siz kabul edin ya da etmeyin sevgili schopen, Dünya yine de dönüyor !

Saygılar
Alt 24-03-2008, 19:28
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Acaba hakikaten bir kismimiz Mars'dan mi geldi? Bakis acilarinin bu derecedeki farkliliklarini aciklamaya benim aklim yetmiyor. Aklima sadece, bazilarimizin hayalle gercegi birbirine karistirip, masal dunyasindaki yasami gercege tercih etmesi geliyor.
*Olmayan bir seye inanmayi reddedenlere inkarci damgasini vuranlar, gercegi reddetmekte adeta birbirleriyle yarisiyor ve esas inkarcinin kendileri olduklarini fark etmiyorlar bile.....

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 24-03-2008, 21:06
Üye

İnsan sezgilerini küçümsemeyelim Vartor Amca, ilhamı çöpe atmayalım. Beynin yegane talimat alacağı yer göz, kulak ve dokunma hissi değildir. Görüneni yeterli saymayalım, evrenin görünürden ibaret olduğuna dair bir kesinliğe şahit mi oldun? Evren senin ve diğer din-karşıtlarının basitçe formulize ettiği şeyin ötesindedir. En azından bu ihitamal dahilindedir. Önce materyalist, sonra bilim insanı olmayın, illa olacaksanız önce bilim insanı sonra materyalist olun. Evrene önkabuller dayatmayın, beni imzandaki kişi olarak tasavvur ediyorsun, ama senin inançsızlık aşkın da benim inanç aşkımdan fazladır eksik değildir. Şaşarım senin aklına Vartor Amca eğer bu muazzam kainatı tesadüflere havale ediyorsan. ama ne edersin, bilimin bol harfli uydurma sözcükleri engel oluyor hep bir bakışla yapılabilecek kadar herkese açık olan tefekkürümüze.

Saygılar

Alt 24-03-2008, 21:24
Üye

Ya Sevgili İmhotep,

Aslında yepyeni bir başlıkta irdelenmesi gereken bir konuyu (nesnellik konusu) bu başlığın arka sıralarında tartışmak bu tartışmanın klasını gölgeliyor gibime geliyor ne dersiniz? Ama size şu kadarını söyleyeyim ki, nesnellik dediğimiz şey henüz keşfedilmedi. Bakın size birkaç kaynak sunayım, belki de aşinasınızdır,

1- Platon'un "İdealar Dünyası" ve "Mağara Örneği"
2- Matrix felsefesi
3-Muhyiddin-i Arabi ve Madde Gizemi ve (ve hatta Harun Yahya)
4-"K Pax" filmi (Kevin Spacey, Jeff Bridges)
5- "The Contact" filmi *(Jodie Foster)
6- "What the bleep do we know" filmi (Marlee Matlin)

Bu kaynakların bakış açınızı değiştirmek diyemesem de sarsacağına inanıyorum. Ne belli bilime olan yanlış bakış açısını eleştirmede kendime güçlü bir yandaş bulurum?

Saygılar

Alt 24-03-2008, 21:25
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger arkadaslar;

Herseyi sorgulamak baska;herseyi hangi temelde ve neye dayanarak sorgulamak baskadir.Cunku sonucta sorgulanan,sorgulanmayanin temelindeki sorgulamadir.Yani her sorgulayanin,kendine gore sorgulanmayan bir sorgulama temeli vardir.Onemli olan sorgulamak degil,herkesin bu sorgulamayi saglayan sorgulanmayan temeli ortaya koyup onu sorgulamasidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 24-03-2008, 22:46
meaculpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
meaculpa meaculpa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

vartor";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Acaba hakikaten bir kismimiz Mars'dan mi geldi? Bakis acilarinin bu derecedeki farkliliklarini aciklamaya benim aklim yetmiyor. Aklima sadece, bazilarimizin hayalle gercegi birbirine karistirip, masal dunyasindaki yasami gercege tercih etmesi geliyor.
*Olmayan bir seye inanmayi reddedenlere inkarci damgasini vuranlar, gercegi reddetmekte adeta birbirleriyle yarisiyor ve esas inkarcinin kendileri olduklarini fark etmiyorlar bile.....
Sayın vartor;

Bir kısmımızın oralı oldugunu bende idda ediyorum fakat sizin tam aksinize aydınlanmış olanları

Öncelikle konunun başlıgına takılan diger arkadaşlar gibi bende takıldıgımı söylemek isterim. Çogumuz okuyoruz, yazıyoruz, sürekli bir aydınlanma telaşı içindeyiz ve genelimizde bununla mutlu oldugunu ifade ediyor. Bende kendimi bu zümreye tabi tutuyorum. Fakat nasıl okuyor nasıl algılıyor ve nasıl degerlendırmeye varıyoruz? Nedir ölçütlerimiz? Bu kadar okuyan, yazan ve bilgilenmeye didinen insanlar hiçmi farklılıkları göremiyorlar ve artık genellemeler yapmaktan vazgecmeyi erdem haline dönüştüremiyorlar diyorum. Bütün genellemeler yanlıştır ve bu başlıkda örnek teşkil ediyor benim için. Keşke neden objektif bakamıyoruz deseydik ve daha anlamlı şeyler üretebilseydik yazı adına.

Konu ile ilgili olarak şunu söylemek istiyorum. İnanclar noktası her insanda ayrı tezahür eder ayrı etkiler yaratır ve farklı bakış acıları peyda ettirir. Vuku bulan bu kavramların şekillenip fikirler üretebilmesini ve objektif bakabilmeyi engelleyen en önemli unsurun korkular ve tahammülsüzlük oldugunu düşünüyorum. İnsan korktugu seyden geri durur yada incelemek, anlayabilmek için gayret sarfedemez çünkü öteledigi bilinçaltı içten içe onu nesnellikten uzak tutmayı başaran mevhumur.
Korkularla şekillenen her her davranış biçiminde sürekli farklılıklara karşı bir reddediş, edinilen kaçınılmazlıktır. Objektif bakabilmek için yeterli gücün bulunması şarttır. Yüzleşebilecek gücün edinilmesi içinde öncelikle korkulardan sıyrılmak gerekmektedir.
Tahammülsüzlük biraz daha farklı olabilir kokrulardan ziyade. Güçlü ve korkularından arınmış diye tabir edebilecegimiz insanların, objektif bakamadıgı olayları ben bu kavramla acıklıyorum. Bu insanlarında kendi fikirleri dışında kalan fikirlere tahammulsuzlukleri soz konusudur. Altında yatan gercek ise; daha fazla gücün edinilmesine yöneliktir. Karşıt fikirlerin, kendi dogrularını çürütebilecekleri kaygısı yada korkusu bu insanları tahammulsuz olmaya ve sürekli bir muhalefet tavrına iter. Burda çatışan tahammulsüz insanların fikirleri değil güçleridir aslında. İnat etmeleri yada bir süre sonra görmezden gelme davranışlarına yönelmelerinin de tek nedeni güç otoriteleririn korunmasına yönelik mucadeleleridir.
Alt 24-03-2008, 23:22
imhotep - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
imhotep imhotep isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Schopencim,

Sunduğun bu kaynaklar karşısında birden iman doldum. Kesinlikle haklısın. Bilim senin dediğin gibi bir şey...

Önerilen Siteler