Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 06-12-2009, 11:14
egmont egmont isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Kuran (ya da ezan) sadece Arabesk makamda mı okunur??

kuran'ın makam eşliğinde okunduğuna hepimiz şahit olmuşuzdur. kulağa gelen tınılar sıradan bir müslüm gürses şarkısını ya da arabesk bir uzun havayı çağrıştırır. gırtlak hareketleriyle , nağmeleriyle , sesin tizliğiyle (ince tonda), komalı(arızalı) sesleriyle kalıplaşmış bir kuran okuma tarzı vardır. ancak tüm müslümanların arabesk sevmesi gibi bir zorunluluk yoktur ve çoğu kimse arabeske tiksintiyle yaklaşır ama kuran sözkonusu olduğunda bunu kabullenmek zorunda kalır . örneğin ezan arabesk tavırlarla değil de mesela bir baritonun sesinden opera-şan tekniğiyle okunsa benim için bir nebze olsun katlanılır hale gelebilirdi. e tanrı da muhammede makam , solfej , şan dersleri vermediğine göre bunun arap kültürünün ve beğenilerinin basitçe bir yansıması olduğu sonucu ortaya çıkıyor. acaba sıradan bir müslümanın makam konusunda yukarıda değindiğim çerçevede muhalif bir tavır sergilemesi caiz midir?

müslümanların ,her konuda şekli kutsama, dogmalaştırma ve herşeyi birebir taklit etme alışkanlıklarının değişeceğini sanmıyorum da , olur ya bir gün bazı insanlar ortaya çıkar da ezan konusunda reformcu bir yaklaşımı savunmaya çalışırsa , mesela çok sesli ve batı tarzında bir koroya ezan okuturlarsa ne gibi bir tepkiyle karşılaşırlar ve bunun dinen dayanağı ne olur çok merak ediyorum...

not : müslüman arkadaşlar ; lütfen ezanın ve kuranın makamında,okunuşunda insanı derinden etkileyen ilahi ve mistik bir hava var şeklinde tamamen öznel ve basit argümanlara yer vermeden cevap veriniz
Alt 06-12-2009, 14:02
Çellist Çellist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

egmont,

Kanaatimce çok seslilik İslami müziğe hayatta girmez. Ama Fas'ta enteresan ve sevimli bir grubun (çoğu ihtiyar amcalardı) Kur'an'ı do minör tonda ve tizlere kaçmadan bas bariton seslerle okuduklarına şahidim; tonları minör olmasına rağmen bir de gülümsüyorlardı. Çok güzeldi! Tahminimce bu adamlar Yahudi soyundan geliyor. Sudan ve Çad'da da ezan pentatonik makamlarla okunuyor. Aslında kişilerin sahip olduğu müzik kültürünün Kur'an veya ezan okumayı çok farklı şekillere soktuğuna kaniyim; Türkiye'de buna fazla şahit değiliz, bu da ayrı bir mesele; ama ayrıca Türkiye'deki ezan ortalama ezandan da çok daha başarılı okunuyor. İslam dünyasındaki genel eğilim notasız müziksiz namaza çağrıdır. Bağırırlar.
Alt 06-12-2009, 15:23
egmont egmont isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bilgi için teşekkürler çellist

ancak benim asıl şikayetim ezanın özellikle mısra sonlarındaki hecelerinin bitmek bilmeyen (13-15 saniye) ve kulağımı oldukça tırmalayan arabesk nağmelerle uzatılması ve mısra aralarında verilen yine upuzun es'lerden dolayı sabah ezanının toplam 5-7 dakikayı bulmasıydı. notasız müziksiz bağırtılar dediğin tahminimce en çok 1 dakika filan sürüyordur. mesela çağrı filminde okunan ilk ezanın bir küçük üçlü aralığın dışına çıkmayan notalarla uşşak makamında,oldukça kısa ve sade okunuşu çok daha tahammül edilebilir bir tarz bence , ama bizim mübarek müezzinler sanki arabeskstar seçmelerindeymiş gibi adeta nefes ve gırtlak şov yapma derdine düşmüş ,ezanı sündürmekte birbirleriyle yarışıyorlar.
Alt 06-12-2009, 17:09
Çellist Çellist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

ama bizim mübarek müezzinler sanki arabeskstar seçmelerindeymiş gibi adeta nefes ve gırtlak şov yapma derdine düşmüş ,ezanı sündürmekte birbirleriyle yarışıyorlar.
Çok doğru. Bizim müezzinler başka duygularını tatmin ediyorlar ve aralarında keşfedilip müzik dünyasına katılmak isteyen ve bunun için yırtınarak ezan okuyan bolca da adam var.

İstanbul'da Büyük Selimiye camiinde muazzam bir müezzin var; bariton sese sahip. Müzik bilgisi de muazzam. Arapça aksanı da çok düzgün; abartısız. Bir gün yeni bir müezzin ezanı iki katı uzun sürede okudu ve viyak viyaktı. Bu övdüğüm müezzin amca da bununla yarışa girdi ve ilk ezanda o kazandı. "Viyak viyak öyle okunmaz böyle okunur!" babında paraladı ortalığı; ama çok doğru bir şekilde okudu, hatta ötekilerden de tize çıktı bariton haliyle. Bir daha da o camide viyaklayarak ezan okunmadı. Tabi benim orada bulunduğum zamanlar. Yoksa yine viyaklayan çıkmıştır. Müezzin Amca'nın şovunun ardından ilaveten oradaki genç müezzinleri azarladığını sanıyorum.
Alt 19-01-2012, 11:32
mustafa1285 mustafa1285 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Kur'an ve ezan arabesk makamda değil. Saba, hicaz,segavent, segah, huseyni, ve benzer bir çok makamla okunur. uzatmalara gelince onlar makamdan kaynaklanmaz uzatma harekelerinden kaynaklanır.
Alt 20-01-2012, 02:10
YasasinBilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
YasasinBilim YasasinBilim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

mustafa1285´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kur'an ve ezan arabesk makamda değil. Saba, hicaz,segavent, segah, huseyni, ve benzer bir çok makamla okunur. uzatmalara gelince onlar makamdan kaynaklanmaz uzatma harekelerinden kaynaklanır.

sayın mustafa 1285;
dediğiniz kısmen doğru. ezanlar makamlara sadık kalınarak okunmalıdır.
bir zamanlar öyleydi. yaşar nuri, murat bardakçı da bundan şikayet eder.
arabesk parçalar da bu makamlarda icra edilmelerine rağmen, arap ve hint kökenli varyasyonlar (gırtlak nağmeleri) makamı bozmaktadır.

bugün, makamlara sadık kalınarak okunan ezan, nerdeyse yok.

not: dinsiz olmama rağmen, amman'da (ürdün) dinlediğim sabah ezanı beni çok etkilemiştir.

saygılar...

Önerilen Siteler