Nero´isimli üyeden Alıntı
Ang, bu konuda Bardakçı haklı. Keşke dil kurumunun başında sen olsaydın da daha güzel kelimeler bulsaydın, ama dil kurumunun bulduğu kelimelerin çoğu berbat.
Halkımızın buldukları bile daha iyi. Dolmuş, gecekondu, indi bindi...
Ama dil kurumunun dilden anladığı da yok, dil sevgisi de. Bardakçı'ya katılıyorum..
|
Türk Dil Kurumu'nu savunuyor değilim, bence de Türkçenin ilk kurtulması gereken şeydir Türk Dil Kurumu

TDK bir yabancı söze karşılı önerdi ve önerilen karşılık kötü diye iş orada bitecek demek değil ki, bunu demek istiyorum. Ayrıca eski Türkçe kaynaklarda
yeryağı sözü
geçmektedir, yeni bir kelime değil. Yeni olsa da sorun değil ayrıca, Latince
taşyağı denebiliyorsa Türkçe
yeryağı da denebilir, bence sorun yok.
Bardakçı'dan alıntı
|
...Türk Dil Kurumu artık ilmî bir merkez değil, mizahî bir teşekküldür! "Zapping"i "geçgeç", "raket"i "vuraç", "sürpriz"i "şaşırtı", "eküri"yi "ahırdaş", "efervesan"ı "fışırdayan" yapan; "elmek", "yelleç", "tutu", "emmeç", "tüytop", "burgaç" ve "ası" gibisinden takırtıları ortaya atan, "izlem tasarımı paydaş çözümlemesi" gibisinden muammalar telâffuz eden bir müesseseye kızılmaz, sadece gülünür...
|
Zaping için "
geçgeç" demek elbette gülünç, ben de beğenmedim bu öneriyi, ancak burada şunu bilmek gerek ki
zap sözü İngilizce bir argodur, zaten matah bir sözcük değil.
Raket, İtalyanca
rachetta'dan geliyor, kökeni Arapça
râkha "
aya" demek, İtalyanlar sonuna küçültme eki takmış nedense ki raket el ayasından daha büyük

saçma sapan bir türetim bence raket. Ha,
raket için Türkçe bir karşılık bulunmalı mı, bulunursa ne demeli orası ayrı bir konu, ancak TDK çıktı buna
vuraç dedi ve bizler de bunu beğenmedik diye Türkçeye adeta düşmanlık eder gibi yüklenmek yanlıştır, onu diyorum. Diğer örneklere tek tek değinmeyeceğim, hepsi kötü öneriler, adeta insanlar kullanmasınlar, hatta Türkçe ile alay edilsin diye türetilmiş gibiler, doğru. Ancak tüm bunlar şahsen ben ve benim gibi düşünen Türkçe yanlılarını yıldıramaz

ayrıca
tutu "
ipotek" sözü de eski Anadolu Türkçesinde kaynaklarda
geçer, Bardakçı'nın haberi olmasa da.