Sevgili Yıldıztozu'nun bahsettiği "elma-armut olmasaydı ne yerdik" ve "karaciğerim bunca işi yapmayı nasıl biliyor" gibi dindar-tanrıcı argümanları biraz daha açmakta yarar var.
Her şeyden önce elma-armut var olduğu için, karaciğerimiz bunca işi yapabildiği için yaşayabiliyoruz, ki elma-armut yemeden de, karaciğeri olmadan da yaşayan bir çok canlı var. Peki oksijen olmasa yaşayamaz mıydık? Oksijene ihtiyaç duymayan canlılar var.
Buradan çıkarılacak sonuç şu; insan türü çevresinde gördüğü her şeyin kendi yaşamı için yaratılmış olduğunu düşünüyor. Oysa çevresinde gördüğü şeyler de, kendisi de bir bütün olarak yaşam alanının bir parçası, hepsi bu yaşam alanı olduğu için var oldu. Hepsi bu tür bir yaşam alanında hayatta kalacak şekilde evrildi. Daha doğrusu bu imkanları (oksijen, atmosfer, ozon filtresi, su, mineralller) olan yaşam alanı, bu imkanları kullanarak (hava soluyan, su içen, bitki-et yiyen) hayatta kalabilen canlıların yaşamasına sebep oldu.
Evrenin bir başka köşesindeki canlıların atmosfere ihtiyacı olmayabilir. Orada canlılık için karbon-hidrojen gerekmeyebilir. Onlar da din-tanrı icat ettilerse "cobalt-zirconium olmasaydı ne yerdik" diye soruyorlardır.
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
|