Yaratıcı metafizik bir varlıktır. Mekandan ve zamandan münezzeh olandan bahsediyorum. Bu yaratıcının ilk düşünme eylemini gerçekleştirmesi sonucu Sophia (Hikmet) meydana geldi. Yalnız dikkat edin Bible'ın yahvesi veya kuranın Allah'ı (EL/IL/BAAL, kaynak: Encyclopedia of Gods, Michael Jordan) henüz ortalıkta yok.
Sophia karanlığı merak eder ve karanlığa bakar. Kendisi o an itibariyle ışık evreni veya mutlak evrendedir. Bu evren maddesel olmayan bir evren. Platonun idealar dünyasını düşünün. Aynı onun gibi. Karanlığa bakınca aslan kafalı ve yılan gövdeli bir varlık meydana gelir. Maddesel evren artık oluşmaya başlamıştır. Kütlesi olmayan kuarkların maddeyi oluşturması gibi metafizik olan sophia bir bakışı ile maddeyi oluşturan süreci başlatır.
Aslan kafalı, yılan gövdeli varlık kendisinden başka kimsenin bulunmadığını düşünerek benden başka ilah yok der. Mana alemini algılayamadığı için ona kör tanrı anlamına gelen Samael denilir. Şinasi Gündüz hocanın Nag Hammadi metinlerinden çevirisini yaptığı arkonların tabiatı üzerine adlı yazıda da onların lideri kördür denilir.
https://dergipark.org.tr/tr/pub/omui...e/20306/215604
Doğruluğun babasının ruhunca ilham edilen yöneticilerin hakikati hakkında, yüce elçi 'karanlık yöneticilerini' ima ederek - bize 'kavgamız et ve kana karşı değil, bilakis alemin yöneticilerine ve karanlığın ruhlarına karşıdır' dedi. Yöneticilerin hakikatini (yani arkonların) sorman nedeniyle bunu sana gönderdim.
Onların lideri kördür; (kör tanrı Samael) gücü, cehaleti ve kibri nedeniyle o (gücüyle) 'Tanrı olan benim, benden başka kimse yok' dedi.
İşte madde aleminin yöneticisi olan arkonların lideri olan varlık, kendisinden başka kimsenin olmadığını iddia ederek Tanrı olan benim diyor.
Bunun üzerine sophia Samaele görünüp onun aşağılanmasını sağlar. Gel yanıma der. (Yaldabaoth. Yalda ve baoth iki ayrı kelime olup gel yanıma anlamına gelir. Bu nedenledir ki Samaelin bir adı da yaldabaoth'tur)
Bunun gören diğer arkonlardan bir kısmı sophia'nın yanında yer alır. Bunlardan biri yaldabaoth'un oğlu sabaothtur. Michael Jordan, Encyclopedia of Gods kitabında muhtemelen sabaoth yahwedir der.
Yaldabaoth ile Sabaoth arasında çıkan kozmik savaşta sophia sabaoth'u destekler ve savaşı sabaoth kazanır. Maddi alemin yönetimi böylece sabaoth'un eline geçmiş olur.
Bu arada yaldabaoth'un sabaoth olduğuna sıcak bakmayan gnostikler de vardır. Peki onlar olaya nasıl bakıyor?
Yahwenin kökeni mısır tanrısı Atumdur. Allah kelimesinin kökeni de EL-IL-BAAL'dir. Bu sahte tanrılar da yaldabaoth adına tanrıcılık oynayan figürlerdir. Bunlar arkon mudur değil midir bilemiyorum. Yaldabaoth ya doğrudan ya da kendisi gibi sahte tanrı olan baal, atum gibi varlıklar aracılığıyla egemenliğini sürdürmektedir.
Sümer metinlerinde enkinin insanı yaratması olayı genetik müdahaleyi andırmaktadır. O da bir çeşit arkondur.
Peki ilahi alem bu işin neresinde? Ruh tanrısal bir varlık ve deneyim kazanıp bilgi edinmek için maddi aleme iniyor. Ruh deneyim kazandıkça bu olgu gerçek tanrıya hizmet etmiş oluyor. Bu arada ruh ezeli ve ebedidir. Yunus Emrenin dediği gibi ölen beden imiş aşıklar ölmez.
Özetle maddesel varlık, maddesel olmayan varlıktan var ediliyor. Kütlesi sıfır olan kuarklar, kütlesi olan maddeyi nasıl oluşturuyorsa işte bu şekilde maddi olmayandan maddi olan var oluyor. Onun da özü maddi olmayan. Enerjinin yoğunlaşıp maddeyi oluşturması tarzı bir anlatım bundan 2000 yıl önce kıpti rahiplerce kaleme alınan Nag Hammadi metinlerinde detaylı bir şekilde işleniyor. Mağaraya cam kavanoz içine saklanan bu metinler, çoban bir çocuğun mağaraya taş atıp cam kırılma seslerini duyması sonucu 1945 yılında tesadüfen bulunuyor.
Kaynak: Encyclopedia of Gods, Michael Jordan