ictenlik´isimli üyeden Alıntı
Marks neden eleştirildi?
Sosyalizm diye bir şey verdiği için
Yani insanlığı kapitalizm ve komünizm diye iki yola bölseydi biz eleştirmeyecektik
Bu ikisi dışında bir arayol göremiyorum.
|
Böyle yapmadın, soruları da cevaplamadın, neden böyle bir yola gidildiğine dair de hiç bir fikriniz yok, zira ortaya koymadınız.
"Ben 50 yaşıma dayandım, komünizmi görmeyeceksem, torun torba görmeyecekse"
"Marx doğaya çıkın dememiş o halde aristokrattır, yok bizim sıradan köylülerin içinde yetiştirilmesi gerekir vs."
Yaptığın bu oldu, oysa "doğaya çıkın" demesi gerekmiyor, mesele bu kadar basit değil ve madem o kadar basit görüyorsunuz, denmesi de gerekmiyor, buyrun doğaya çıkın... Marx'da komüncüdür, ama bunun kendisiyle, bireylerle sınırlı olmayacağını bilir, yani geniş ve o bilince ulaşmış insanlık ve mevcut dünyaya karşı da direnebilme ve kazanmayı gerektirir, bu da şu koşullarda bir anda ve hazır-kolay bir süreç olmayacak. Şu ya da bu size narsist dememişse -ki ölçüt değildir- ben de hitap olarak demedim, konuyla ilgili olarak sürdürdüğünüz davranış(BEN kriteriniz) ve
kişisel ve aşırı "ben", "sen" odaklı tutumunuza dedim. MONOLOG devam ederse yine farklı olmayacak...
Yukarıdaki alıntılarla ifade ediyorum bakın hala bunu yazışıyoruz, bu yaklaşımınız eleştiri değil, bu hislerle sizinle tutarlı bir yazışma yürütmemiz mümkün değil,
objektif olma şansınız yok ve dedim ki MESELE MARX DEĞİL, bu tarzınız eleştiri olmuyor,
kişinin kim olduğunun da önemi yok...
İsnat edip
haklı çıkmak için cımbız yöntemlerine koyuluyorsun, sonra da bu tutumun yanlış olduğu ifade edilince alınıyorsunuz. (işte Manifestoyu öne sürüp tarih kitabı olmama iddianız, "Avrupalı Beyaz" demek için Avrupanın esas alındığı bir kesit sunmanız gibi(Avrupa söz konusu ise elbette Avrupa yazılacak, Çin söz konusu ise Çin).
İnsanlığa seslenen, "özgürlük" diyen, nasıl mahrum ediliyoruz diye anlatan bir metinde ayrım yoktur, seslenen kişi İNSANLIK derken
kendisinin nerede doğduğunun ayrımı olmadığı gibi, kendince çeşitli ayrımlar üretip, sonra da kendi ürettiğin
ayrımcılık üzerinden eleştirmeye kalkıyorsun, olmuyor. Nereden baksan yaptığın yanlış...
Size
bazı sorular sordum, siz o soruları yanıtlayın, belki neden sosyalizm(geçiş dönemi) söz konusu oldu anlama noktası, başlangıca gelebiliriz(komünizm sınıfsız, sınırsız, devletsiz bir toplum, kapitalizmden de komünizme direk geçiş şansı yok. Bırakalım teorisini, doğası, koşullar gereği yok. Üzerinden 150-200 yıl geçmiştir, bırakın kapitalizmi, altyapı, üstyapı, üretim ilişkileri değişimi koşulunu, daha hala feodal toplum, kültürü söz konusu olabiliyor).
Nedeni zaten açıklanmıştır, ama okumadığınız, muhatabınızı da dinlemediğiniz, monolog'da ısrar ettiğiniz için yol alma şansımız yok...