Hımmm. Başlık boyunca yine bir bilimsel-inançsal tartışması filizlenmiş.
Öncelikle başlık içindeki bir çok arkadaşın düştüğü "yanlış yorumlama" durumuna bir el atalım.
|
Sana kadınların aybaşı adetlerinden soruyorlar. De ki: «O, bir eziyettir...
|
Calvuss adlı üyemiz ve devamında yorum koyan diğer üyeler, calvusun yorumunda kırmızı ile belirttiğim düşünceye kapılmışlar çoğunlukla:
calvuss´isimli üyeden Alıntı
"O bir ezadır" diye tanımlanan "ay hali" hakkında Allah henüz kadınların ay hali döneminde yumurtladığını, ay halinin bilimsel olarak ne olduğunu, ne tür fizyolojik olaylar gerçekleştiğini bilmiyor, kadınların ağrıları olduğunu gördüğünden "o bir ezadır" demekten öte birşey diyemiyor.
|
(bu arada belirtmek gerekirse, özellikle calvuss'a karşı konuşmuyorum, bu düşündecede olan arkadaşların düşüncesini belitrmek için calvuss'un yorumunun güzel bir örnek olduğunu düşündüm)
Bu cümlede anlatılmak istenen şu:
Ali: dostum naber ya,
Ömer: Ne olsun dostum grip olmuşum
Ali: hadi ya geçmiş olsun, gripte tam eziyet.
Ali'nin burda grip hakkında "eziyet" şeklinde konuşuyor olması, gribin bilimsel olarak nasıl bir hastalık olduğunu bilmediğini göstermez, ayrıca bildiğinide göstermez...
Ali'nin Ömer'e böyle bir cümle kuruyor olmasının sebebi "Acını anlıyorum" yaklaşımıdır. (:
Anladığım kadarıyla ayette anlatılmak istenen, her ay bu kanamayı yaşamak zorunda olmanın bir eziyet olduğu dile getirilmekte.
Muhammed'in böyle bir ayette bulunmasının sebebi arkasında, daha çok tanrısı olan Allah'ın kadınların halinden anladığını belirtebilmek için olduğunu söylemek daha mantıklı ve gerçekci olacaktır.
Kısacası, "benim tanrım acınızı anlıyor ey kadınlar" yaklaşımı (:
Bunun yanısıra diğer arkadaşlar ise şöyle bir düşünce içerisinde bulunmaktalar:
esther´isimli üyeden Alıntı
bence muhammede eziyet gibi gelmesinin nedeni karılarıyla adet oldukları sırada cinsel ilişkiye girememesidir.
|
GLORD´isimli üyeden Alıntı
Aynen böyle düşündüm ilk başını okurken.
|
Thunder´isimli üyeden Alıntı
Al benden de o kadar.
Eziyet derken, cinsel ilişkiye girememesi dolyasıyla kendi çektiği eziyetten bahsettiği apaçık ortadadır.
|
"muhammed cinsel ilişkiye giremediği için sinirden böyle bir ayet eklemiş" şeklinde bir sonuca varmak yerine,
"muhammed, sözde diğer pagan tanrılarından daha büyük olduğunu iddia ettiği tanrısının, kadınların hallerinden anladığını düşündürebilmek amacıyla bir nevi karşı cinsinde ilgisini çekebilmek için koymuştur"
şeklinde bir sonuca varmak, az öncede söylediğim gibi daha gerçekçi ve mantıklı olur açıkcası.
Saygılarımla.