Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Dünya Dinleri

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 06-04-2014, 12:13
Vefik Sami Vefik Sami isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Felâsife´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Başka dinleri bilmemde "İnsan-ı kâmil" ne İslami, nede kurani bir tabir değildir, direk tasavvufun içinde, öğretilerinde geçen özel bir tabirdir.
Tasavvufa göre insan olmak helede kamil insan hiç kolay değildir, zira Kemalât içinde sadece iman değil, inkarıda barındırır, yoksa o Kemalât noksan sayılır.!!
İnsan-ı kâmil olmanın kolay bir şey olduğunu yazdığımı hatırlamıyorum.
"Dinlerin görünürdeki amacı" demiştim.
Aksi takdirde tüm dinler Cennet'e "bilet" sağlayan sıradan araçlar olurdu.

Felâsife´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
.

Hatta Mevlana da bu noktada çok ağır bir sözle "Biz kuranın özünü aldık, fosasını ise köpeklerin önüne attık" der ki, ulema ve İslam anlayışı ile arasını fersah fersah açar.
Tasavvufa dâir fazla bilgimin olmadığını belirtmiştim.
Mevlâna'nın Kur'an'ı "öz ve posa" şekilnde ikiye ayırması muhaldir.
Çünki; bu takdirde Allah sözüne eksiklik/zaaf/terki gereken hususlar isnad edilmiş olur.

Fakat; "öz" derken anlaşılması gerekeni; "posa" derken de avamın anladığını kasd etmişse onu bilemem.

Ama bu takdirde; bir tasavvuf erbâbının, kendisiyle aynı İlah'a inanan insanları farklı iman algılarından dolayı küçümseyerek "köpekler" şeklinde nitelemiş olması gerçekten anlaşılabilir bir yaklaşım değil. Bu tip bir tavır - Mevlânâ'yı geçtim - tassavvuf kapsına ilk adımını atmış sıradan bir sâlik için bile son derece kerih bir davranış biçimidir.

Çünki tasavvufta hüner belâgattan ziyâde Yunus'un tabiriyle "gönül yıkmamak" tır.
Tasavvuf işin adamlık tarafı, belâgat ise edebiyat yönüdür.

Konu Vefik Sami tarafından (06-04-2014 Saat 12:28 ) değiştirilmiştir.
Alt 06-04-2014, 20:13
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Vefik Sami´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İnsan-ı kâmil olmanın kolay bir şey olduğunu yazdığımı hatırlamıyorum.
"Dinlerin görünürdeki amacı" demiştim.
Aksi takdirde tüm dinler Cennet'e "bilet" sağlayan sıradan araçlar olurdu.
Tamam.

Mevlâna'nın Kur'an'ı "öz ve posa" şekilnde ikiye ayırması muhaldir.
Çünki; bu takdirde Allah sözüne eksiklik/zaaf/terki gereken hususlar isnad edilmiş olur.
Kuran kendi içinde aslının Levh-i mahfuzda olduğunu söyler mesela, dolayısıyla kuran yakılsa bile bunun kuran değil, aslında kağıt ve mürekkep olduğu hemfikri vardır.
Zaten bu gibi sebepler yüzünden eskiler buna kuran değilde, bu mushaftır demişlerdir.
Fakat; "öz" derken anlaşılması gerekeni; "posa" derken de avamın anladığını kasd etmişse onu bilemem.
Kuranın içinde tasavvufi ayetler vardır, örn. Hicr / 99 ayeti gibi, muğlak konularda tasavvufçuların her daim akla mantığa sığmaz fikirleri görüşleri vardır.
Aslında bu ayet ile ilgili bir yazıda yazmayı düşünüyorum.
Bu gibi sebepler yüzünden posa/öz ayrımına gider tasavvufçular.

Ama bu takdirde; bir tasavvuf erbâbının, kendisiyle aynı İlah'a inanan insanları farklı iman algılarından dolayı küçümseyerek "köpekler" şeklinde nitelemiş olması gerçekten anlaşılabilir bir yaklaşım değil. Bu tip bir tavır - Mevlânâ'yı geçtim - tassavvuf kapsına ilk adımını atmış sıradan bir sâlik için bile son derece kerih bir davranış biçimidir.
Bu maalesef böyledir.
Hatta eskiler birini aralarına almak için ona olmadık işler bile yaptırırlarmış, hırsızlık yaptırmak, çarşıda çıplak dolaşmasını istemek vb.
Neticede tasavvuf her kişiyi değil, er kişiyi arzular, dolayısıyla er kişide ne kadar samimidir test edilir.

Bu tabii eskilerde böyleymiş artık böyle şeyler duyulmaz görülmez, görülse bile bunun artık tasavvufi tarafı ne kadar düzgündür bilinmez.
Tehlikelerle dolu bir yoldur bu-ki sizde iyi kötü vâkıf durumdayım demişsiniz-bilirsiniz.

Bende hiç böyle yollara girmedim, birilerinin peşine düşmedim, önünde diz çökmedim ama Ankara Hacıbayram da 20 yılım geçti diyebilirim, gerçi artık o eski otantik mistik havası kalmadı turistik bir yer oldu, haftanın en az beş günüm orada geçerdi, açıkcası ruhum adeta oraya çekilirdi..artık 7-8 senedir hiç gitmiyorum, gerekte kalmadı ama bu sitedeki tartışmaların pek çoğunuda ben zaten oradan bilirim.
Çünki tasavvufta hüner belâgattan ziyâde Yunus'un tabiriyle "gönül yıkmamak" tır.
Tasavvuf işin adamlık tarafı, belâgat ise edebiyat yönüdür.
Aslında tasavvufta halka şirin görünmek gibi bir durumda yoktur diyebilirim, Çoğunun şiir/yazı belâgat yönü iyidir evet ama Mesnevide belden aşağıda hikayelerde anlatılır mesela.
Sırf bu gibi sebepler yüzünden tasavvufu kötü olarak bilen tanıyan insan sayısı hiçte az değildir.
Nette bile Mevlana için sapık, eşcinsel vs. yazılar mevcuttur.
Öncede dediğim gibi bunlar Kemalâtın cilveleridir, bir nevii yem'dirde, dediğim gibi aranılan "her kişi değil, er kişi" dir.

Hatta bu konuda Hacı Bayram-ı Velinin: "Padişaha selam söyleyin. Benim birbuçuk müridim var. Herkesten vergi alsınlar" meseli çok hoştur.

Gerçeği arayanlar kalabalıklar içerisinde sadece bir kaç kişidir, diğerleri değildir maalesef.

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 09-05-2014, 18:28
Anadolulu Anadolulu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Atalarınızın dini neyse size göre odur İranlılar zerdüşttiler hala öyleler hristiyanlıkta islamda batıyor hadi pagan olalım atalarımız izinden gidelim
Alt 22-05-2014, 13:51
sshyq sshyq isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

musevilik iyidir

Önerilen Siteler