03-11-2009, 22:16
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
İslamda İlİm
ilim kelimesi arapça alime kökünden gelmektedir. islamcıların (müslümanların değil) en sevdiği kelimedir ilim .
şu an okullarda veya böyle yerlerde kullandığımız bilim kelimesiyle hiç bir alakası yoktur anlam olarak
kök olan alime kelimesi ''bilme'2 demektir alim bilen ilimde aslı ilmdir.
arapça okuyabilenler nasıl okunduğunu daha iyi idrak eder ve anlarlar
çok kapsamlı anlamıda şöyledir(islami olarak)
ilm=İlim) Okumakla veya görmek ve dinlemekle veya ihsan-ı Hak'la elde edilen malumat. Bilmek. İdrak etmek. (İlim, hakikatı bilmekten ibarettir. İlim, marifetten daha umumidir. Marifet, tefekkürle bilmek mânasına olmakla beraber, Cenab-ı Hakk'a nisbeti câiz olmaz. Gerek huzurî olsun (ilm-i İlâhî gibi) ve gerek husulî olsun (ilm-i ibad gibi) ve vech-i dikkat üzere bilmeye de denir. Şuur, fıtnat gibi. İlmin zıddı "cehil"dir. Marifetin zıddı ise "inkâr"dır.)
ilim kelimesi kuranda bir çok yerde geçer hiçbir yerde bizim bildiğimiz bilim gibi kullanılmaz. kuranda sadece haber verdiği doğmalarla ilgilidir. kimseyi araştırmaya tevik etmez sadece kuranı tasdik ettirip tasdik ettirmedir amaç
kuranda ilim verdik ibaresi çok kullanılır ilahi olarak verilen malumatlardır kastedilen
işte örnek
Bakara 145
(Medenî 87) Yemin olsun ki (habibim ! ) sen ehl-i kitaba her türlü ayeti (mucizeyi) getirsen yine de onlar senin kıblene dönmezler. Sen de onların kıblesine dönecek değilsin. Onlar da birbirlerinin kıblesine dönmezler. Sana gelen İLİMden sonra eğer onların arzularına uyacak olursan, işte o zaman sen hakkı çiğneyenlerden olursun.
yani tevrat incil kuran hepsi verilen ilimlerdendir.
yani islamın lime çok önem verdiğini söyleyenler yalancıdır.
bu konuda eğer doğruysa alinin sözleri ve bir kaç hadis vardır
uzun lafın kısası kuraniçin ilim kendi söylediklerine inanmak ve iman etmektir.
aksini nasıl argümanlarla savunurlar bilemem. kuranda yok bu savunma
demagojik olarak bolca var
sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
|

04-11-2009, 02:35
|
 |
Üye
|
|
|
|
ozaman HZ Alinin bana 1 harf öğretinin 40 yıl kölesi olurum sözü doğrultusunda, bilimin insanın çalışmanın bir şeyler üretmenin daveti olarak algılanabilmesi açıktır.kuran- kerimdede çalışmaya değinilmiştir bu uğurda insanlar çeşitli çalışma birimlerine bölünmüş zekasını kullanarak insanlığı geliştirme, bunun yanında hem ticaret hemde insanlığa fayda gibi şeyler ortaya çıkmıştır . yani sadece bilim çalışmak insanlığa faydalı olmak gibi bir argüman doğurmaz , nitekim bugün insanlığın geldiği noktada bir sürü şey icat edilmiş bunlar insana faydalı olduğu gibi, insanın daha iyi yaşamak daha modern yada başkalarından daha üstün yaşama gibi rekabetçi duygular ortaya çıkmıştır.bu yaşam tarzıda dünyada bir çok savaşa icad edilen silahlar bir çok insanın ölümüne neden olduğu gibi, bir para kazanma , zengin olma gibi hırs duygularını geliştirip insanları daha çok mala sahip olma duygusu ile karanlığa itmiş ve canlaryla ödenmesine yol açmıştır. yine bugün gelinen noktada kesin çözümler hala üretilememiş yani tüm hastalıklara çare bulunamamış olup , yeni çıkan virüs hastalık gibi şeylerle dünyamız tanışmış her daim yeni anti virüs, panzehir gibi şeyler aramaya, üretmeye itmiştir, aynı zamanda bazı şeylere mesela saç dökülmesi gibi bir hastalığa bir ilaç bulunamamış , yine insandan alınan saçların insana ekilme gibi bir yola gidilmiştir, bu belki bir gün bulunabilir ama bu bağlamda insanoğlu çalışır, üretir fakat yeni hastalıklar , virüslele boğuşması her geçen gün ortaya çıkmaktadır.bir yandan bilim sonrasında gelen ticaret bir yanda yine bilim sonrasında gelen yeni bir hastalık, virüs bir yanda bu ticaretin insanları savaşlara ve hırsından dolayı birbirlerini öldürmek gibi manevi şeylerden uzaklaşıp kendini yok etmesi,o yüzden bilimin artık sadece insanlara faydalı olunması gibi birşey düşünemeyiz ve fakat bilim, araştırmayı , icad etmeyi en güzel insani duygular içerisinde yapıp , daima yeni birşeyler ortaya çıkacağından desteklemeliyiz.anlatmak istediğim şey emperyalizm bilimide satın almıştır ve sermayesi olanların onu istediği gibi sadece insanlık için kullanmadığıdır.insanların çalışıp ürettikleri şeyleri ticari olarak kullanılmaktadır bu ön plana çıkmıştır.bir şey bulp icad edenler devletin sponsorluğunda kendine ait bir üretim sahası yada labarutari kurup borcunu devlete geri ödeyip ticari olarak kullanılması yasaklanasıdır, insanlığa fayda vermesi o insanında kendini rahat yaşatacak kadar kazanması ve başkalarına ticari araç teşkil etmemesi gerekir.
|

04-11-2009, 13:02
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
--------------------------------------------------------------------------------
ozaman HZ Alinin bana 1 harf öğretinin 40 yıl kölesi olurum sözü doğrultusunda, bilimin insanın çalışmanın bir... MONGUS
bu konuda eğer doğruysa alinin sözleri ve bir kaç hadis vardırO .B
SEVGİLİ MONGUS GAYEMİZ DESTEKSİZ ATIP birşeyleri saptırmak değildir olanıda söylüyoruz olmayanıda.
ayrıca islamda ve senin gibi düşünen lere şu yalan bilgiler pompalanır.
islam akla çok önem vermiştir. hayır vermemiştir . aynı ilim kelimesinde olduğu gibi, aklıda kendi dogmalarının ispatı için kullanmaya çalışmıştır.
yoksa aklınızı kullanarak ,bir adım öne gidin gibi ,bir derdi yoktur. kuranın ve yazarının beni tanıyın yeter işte örnek
Bakara 197
(Medenî 87) Hac, bilinen aylardadır. Kim o aylarda hacca niyet ederse (ihramını giyerse), hac esnasında kadına yaklaşmak, günah sayılan davranışlara yönelmek, kavga etmek yoktur. Ne hayır işlerseniz Allah onu bilir. (Ey müminler! Ahiret için) azık edinin. Bilin ki azığın en hayırlısı takvadır. Ey AKIL sahipleri! Benden (emirlerime muhalefetten) sakının.
Talâk 10
(Medenî 99) Allah onlara şiddetli bir azap hazırlamıştır. Ey inanan AKIL sahipleri! Allah'tan korkun. Allah size gerçekten bir uyarıcı (kitap) indirmiştir
varmı bu ayetlerde terakkiye teşvik yok.
bak ben ne büyük işler yaptım benim var olduğumu niye akletmiyorsunuz ,diye soruyor sadece
|

04-11-2009, 13:24
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|

04-11-2009, 13:55
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=10344
Burada uzun uzadıya tartışılmıştı bu konu. Bu konuda çok daha detaylı inceleyebilirsiniz, bir sürü müslüman bilim adamları var orada. Sayma ve yazma olayına hiç girmiyorum orada yeterince yapılmıştır.
Bu sebeple, İslam ilime, bilime önem vermemiştir diyemezsiniz.
Saygılarımla
Rabbim; Ben hiçim, Azametin karşısında acziyetimin bilincindeyim. Sen ne yazarsan güzel. Sen neyi silersen güzel. İstediğin gibi yaşat. İstediğin gibi öldür.
|

04-11-2009, 14:36
|
 |
Üye
|
|
|
|
o ayetlerde , insanın aklını kullanmasından bahsediyo,inançsızlıktan, yaratana ibadet edilirken bazı hususlara dikkat edilmesinden bahsediyo yoksa benim anlattıklarımdan dışarı çıkp, çalışmayın , kendinizi geliştirmeyin gibi bi söylem yok, ben sana farklı şeyler anlattım, sizin şiddetle savunduğunuz bilimin emperyalizm adı altında satın alındığını, ve bilimin her geçen gün , bir şeylere çare bulurken yeni şeylerle, hastalıklar, virüsler, gökyüzü hareketleri , karşılaştığı ve hep bir mücadele içinde olduğu,tarihten alıntı yaparak bazı şeyleri ispat etme yoluna gittiği, fakat kesin çözüme kesin bir dille ulaşamadığı,bu kesin hüküm veremediği şeyleri insanlığa sunup , insan hayatını çarpıtmaya çalıştığı bir ticaret vasıtası olduğunu yazdım , bu gerçekleri göremiyen tanrı tanımazların, vicdan, yardım,insanlık eylemi , doğa eylemi gibi şeylerden uzak durması kanısındayım, ama ben illada bunları kendi doğamın ,bana sunduğu şeyler diyip yaparım kaerdeşim sanamı sorucam derseniz, biliminde şu anda bir ekonmik çıkar, şahsi ve devletsel çıkarlar olarak algılaması gerektiğini vurgulamak isterim tekrardan. bu şu anda sümerler üzerinden bir ticaret yapılması, şahsi ve bazı kuruluşların bundan çıkar sağlaması gibi, ama bunun aksini iddaa edenlerin yine bunlardan çıkar sağladığını düşünürüm.
|

04-11-2009, 14:36
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
onlar o bilim adamlarına da
müslüman değil, kafir, hiristiyan ve ateist gibi yakıştırmalar yapmışlardı
onlara da ragbet etmiyorlar yani anlayacağınız.
|

04-11-2009, 14:43
|
 |
Üye
|
|
|
|
EnvyMe´isimli üyeden Alıntı
http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=10344
Burada uzun uzadıya tartışılmıştı bu konu. Bu konuda çok daha detaylı inceleyebilirsiniz, bir sürü müslüman bilim adamları var orada. Sayma ve yazma olayına hiç girmiyorum orada yeterince yapılmıştır.
Bu sebeple, İslam ilime, bilime önem vermemiştir diyemezsiniz.
Saygılarımla
|
müslümanlardanda bilim adamı vardır muhakkak,zaten müslümanlar yaratılan evrenin ve hayatın olduğu dünyanın ,ilmi ve bilimsel bir çok yönünün olduğu, araştırdıkça her gün, her an yeni bilgilere ulaşılabileceği ve sonunun olmuyacağı,yüce bir kudret tarafından sonsuz bir ilim ve bilgiyle donatıldığının üzerinde durup, bunları bir meşgale ve insanlığa fayda sağlaması kanaatı getierek, bir çalışma şekli olarak algılarlar, ama asla onlardan bazılarınında bu işi ticaret anlamı dışında yapmıyacağının sözünü veremem,çünkü islam dininin temel gayesi tek tanrı inancı ve hz. muhammed'in Allah'ın elçisi olduğudur.fakat istisna müslümanlar dışında diğer din ve tanrıtanımazlar bir çıkar uğruna kısa dünyada çarpıtmak ve çıakarlarını korumanın peşindeler.
|

04-11-2009, 17:45
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
mindar ve mongus, dünya ortak üretilen tuğlalardan oluşmuş bir medeniyettir. burda biz kurandan ve yanlış kanılardan bahsediyoruz, siz başka şeyleri savunuyorsunuz özet görüş şu- kuranda ANLATILDIĞI GİBİ AKIL VE BİLİME ÖNEM VERMEZ o sadece inandırma peşindedir bunun başka savunmayla alakası yoktur. varsa argümanınız bunu kurani cihetten ispatlayın yalan ve demagoji kullanarak değil
|

04-11-2009, 21:08
|
|
Üye
|
|
|
|
bilim Kuran ürünüdür sayın özgür beyin...
|