Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Dinsel İnançlardan Nasıl Kurtuldum?

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 19-11-2009, 18:46
tyd13 tyd13 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Standart T.Y.D.13’ün Agnostik Olması

T.Y.D.13’ün Agnostik Olması

Müslüman bir ailenin çocuğu olarak doğmama rağmen hiçbir zaman dinsel inancım olmadı. Çocukluk dönemimde ailem peygamberlerin, dervişlerin ve erenlerin hikayelerini anlatırlardı. Anlatılan hikayeleri bir masal gibi dinlerken uyuyakaldığım olurdu. O zamanlar o hikayeleri dinlemekten hoşlanırdım.

Çocukluk dönemimde yetiştiğim ortamda dinle ilgili konulara hiç girilmezdi. Ailemin yetiştiği şehirde çok kültürlü bir yapı olduğundan ötürü diğer insanların dinleriyle ilgilenmemeyi ve/veya sorgulamamayı tercih ediyorlardı. Ailem nasihatle dinsel bir inanca tabi olmamıza çabaladı. Ama hiç baskı görmedik. Kardeşlerimin dinsel inancı olmamasına rağmen onların da dinsel inancım olmamasında etkisi olmadı.

Ortaokul döneminde ailemin nasihatlerinden ötürü dinin ne olduğunu öğrenmek için araştırma yapmaya başladım. Evimizde bulunan Kur’an Meali ile yetinmeyip Eski ve Yeni Ahit’i birlikte içeren çeviri kitabı da aldım. İnsanlarla din hakkında konuştum. Araştırdıkça çocukluğumda dinlediğim hikayelere benzer hikayeler anlatan bir olgu ile karşılaştım. Fakat çocukluğumda dinlediğim hikayeler bu kadar korkutucu ve baskıcı değildi. Dinlere dair “Saçmalık” saptamasını yaptıktan sonra Tanrı’yı/Allah’ı/Yaratıcı’yı sorgulmaya başladım. Çok kafa yoran bir konu olduğundan ötürü bu konuyu sorgulamam çok zamanımı aldı. Mantığımı ve sezgilerimi kullanarak yeni fikirleri masamın üzerine koyuyordum. Her detayı incelemem gerekiyordu. İnsanlarla sadece bu konuya dair uzun konuşmalar yapıyordum. Bilimsel verileri de incelemeye başladım. Bilimsel verilerin bu konuya açıklık getirecek kadar yeterli olmadığını anlamam geç olmadı. Bu süreçte ailem bir yandan nasihat ederken bir yandan da maddi olanak yaratıp dinsel inancım olması için umutla bekliyordu. Çünkü annem ve babam dışındaki aile bireyleri dinsel inanca sahip değildi. Bir çocuklarının dinsel inancı olmasını umuyorlardı. Tanrı/Allah/Yaratıcı sorgulamamı Lise 1. Sınfın sonlarına doğru tamamlayıp bilinmezliğini kabul ettim yani agnostisizme yöneldim. Sorgulamam esnasında ulaştığım en önemli sonuçlardan biri Tanrı’nın/Allah’ın/Yaratıcı’nın varlığının veya yokluğunun benim için hiçbir öneminin ve belli koşullarda yararlılığının olmadığı idi.

Sorgulama sonrası yaşamımı bir agnostik olarak sürdürme kararı aldığımda annem ve babam hayal kırıklığına uğramışlardı. Bir süre nasihat etmeye devam ettikten sonra onlar da bu durumu kabul ederek dinsel inanç konusunda nasihat etmemeye başladılar. Sosyal ve özel yaşamımdaki insanlar ve her yeni tanıştığım insan, eğer aramızda dinsel inanç konusu açıldıysa, agnostik olduğumu bilir. “Agnostiğim” dediğimde gördüğüm şaşkın bakışların sayısını unuttum. Her seferinde agnostisizmi anlatmak zorunda kalıyorum.

Konu tyd13 tarafından (19-11-2009 Saat 19:00 ) değiştirilmiştir.
Alt 19-11-2009, 19:18
´´asanda , hasanda ´´ ´´asanda , hasanda ´´ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

´´asanda , hasanda ´´ - MSN üzeri Mesaj gönder

sayın tdy13..

Hayat öykünüz ilginç. Ama sonuçta aileizden kopmamışsınız. Ne güzel. Keşke bende aileme desem: ben hiç bir şeye inanmıyorum, allahın akıl ötesi bir şey olduğu sadece beynimizde canlanan bir güdü...vs olduğunu aileme söyleyemiyorum.Çünkü korkuyorum. Kötü karşılanacağımı biliyorum. Sonuçta yaşımız biraz küçük. Zaman herşeyi değiştir.

saygılarımla..
Alt 19-11-2009, 20:57
Yasaklandı

Azizim yaşamın içinde her birey zorluklarla karşılaşıyor. Ailenizi tanımadığım için öneride bulanamıyorum. Umarım isteğinizi gerçekleştirme fırsatı yakalarsınız.
Alt 19-11-2009, 23:20
KızıL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
KızıL KızıL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

güzel bir hayat hikayeniz var

ÖRGÜTLENİN!!!
Alt 19-11-2009, 23:40
Yasaklandı

Üstad aktardığım kesitten öyle görünüyor olabilir. Fakat her birey gibi ben de yaşamda bir taraftan şanslı iken bir taraftan şanssızlıklar yaşadım. Bir bireyin yaşaması gereken her duyguyu ve tecrübeyi yaşayarak insan olduğumu iliklerime kadar hissettim. Yani anlayacağınız hepimiz aynı gemideyiz ve birbirimize bakıp birbirimizin yaşamındaki bize güzel gelen şeylere imrenenler çok. Yanlış anlamayın, imrendiğinizi söylemiyorum. Keşke insanlar yaşamlarında güzellikler dışındakileri yaşamasalar. Fakat keşkelerle bir yere ulaşamıyorsunuz. Mücadele azmi, aklın doğru kullanımı ve eylem gerekiyor.
Alt 20-11-2009, 17:45
´´asanda , hasanda ´´ ´´asanda , hasanda ´´ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

´´asanda , hasanda ´´ - MSN üzeri Mesaj gönder

tyd13

inşallah!!!!! bende o şansı yakalarım
Alt 20-11-2009, 23:06
Yasaklandı

Azizim İnşallah'la olsaydı balık kavağa çıkardı.
Alt 23-11-2009, 21:31
Sheik Galib Sheik Galib isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

insanın ailesinin müslüman olup kendisinin ateist olması ne üzücü. Ateizm hiçbir şeyi aydınlatmaz. Aksine bütün dünyayı daha da karartır. bir din sahibi olmamak ne kötü birşey olmalı. Her şeye yok olacak bir madde gözüyle bakmak. Manevi ve metafizik şeylerin olmadığı bir dünya.
Hele genç yaşlarda ateist olmak ve bunu ailenin bilmemesi ne garip bir durumdur kimbilir. Daha erkenden ateist olmak. Ve aile ile bunu paylaşamamak. bayramlarda ve dini günlerde yabancılaşmak....
Alt 23-11-2009, 23:29
Yasaklandı

Sheik Galib´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
insanın ailesinin müslüman olup kendisinin ateist olması ne üzücü. Ateizm hiçbir şeyi aydınlatmaz. Aksine bütün dünyayı daha da karartır. bir din sahibi olmamak ne kötü birşey olmalı. Her şeye yok olacak bir madde gözüyle bakmak. Manevi ve metafizik şeylerin olmadığı bir dünya.
Hele genç yaşlarda ateist olmak ve bunu ailenin bilmemesi ne garip bir durumdur kimbilir. Daha erkenden ateist olmak. Ve aile ile bunu paylaşamamak. bayramlarda ve dini günlerde yabancılaşmak....
Azizim bir bireyde dinsel inancın olmasının veya olmamasının üzücü olduğunu düşünmüyorum. Üzücü olan insanın insana yaptıkları değil mi? Birey, insanı insan gibi görmeyip köleleştirmeye, sömürmeye ve/veya öldürmeye çalışıyorsa üzücüdür. Dinsel inancı olsun veya olmasın birey, aydınlanma yolunda ilerlemiyorsa da üzücü görülebilir.
Alt 12-03-2010, 02:06
tiktaalik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
tiktaalik tiktaalik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayin tyd13;

farkina varman çok güzel.bu arada hikayende güzeldi.bir dinin tek bir amaci olur oda; yayilmaciliktir ,sömürü ve toplumu yönetme elde tutmadir.bunu ilk yapan zeki de alknaton...

Bahçe Bizim Gül Bizdedir....!

Konu tensiz.denek tarafından (12-03-2010 Saat 14:07 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler