nogada´isimli üyeden Alıntı
Sayın unbeliever...
İngilizce bir kitap ingilizlere göre apaçıktır,bunun içindeki her kelimeyi,gerek mizahi,gerek tasviri,gerek mecazi,gerek manasal,gerek benzetme ile gerekse gramer olarak tam olarak hakimdirler.
Bu o kitabın yazarı için okuyucularının aklında oluşturduğu yorumlara göre apaçıktır.
Fakat ingilizceyi anadil değilde sonradan öğrenmiş biri için iş bu kadar kolay olmaz.Şayet ben ingilizce diline,sonradan öğrenmiş biri olarak hakim sayılırım fakat yinede bazı dökümanları çevirirken yanlışlar yapıyorum.
Açın bakın wikipedia'nın her hangi bir ingilizce konusuna.Sonra Türkçe wikipedia'da aynı konuyu bulun bakalım kaç tane farklı yorum yada eksik çeviriler ile karşılaşacaksınız.
Bunun nedeni İngilizceye bir ingiliz gibi hakim olamadığımızdır.Bu dile hakim olmak için senelerce orda,o dili andili gibi kullanan insanlarla birlikte geçirirseniz ancak ve ancak anlarsınız.
Fakat anlamak içinde ekstradan çalışmalar yapabilirsiniz.Daha geniş gramer çalışmaları,ingilizce deyimler ve mecazlar çevirileri,ingiliz dili edebiyatı gibi yayınlarla,yada o bölgede yaşamayla yada o dilde flm yada müzikler dinlemeylede o dile biraz daha hakimiyet katabilirsiniz.
Her neyse Apaçık olan ayetler gerçekten apaçıktır.Fakat bunalrı salt olarak değil,çok yönlü araştırmala ile bulabilirsiniz.Sonunda her halükarda apaçık olacaktır.
Bakın mecazlar çok önemlidir bu konuda;
Biz yağmur çok yağdığında;
Bardaktan boşalıyor gibi yağmr yağıyor deriz.
İngilizlerde bunu;
Gökten tepemize kedi,köpek yağıyor diye isimlendirirler.
it is raining cats and dogs.
Yani iki halkta bunları söylediğinde anlam olarak,yağmurun şiddetli olarak yağdığı alglanıyor.
Fakat mecazlar farklı ve bize göre saçmada gözükebilir.
Bunun böyle olduğunu öğrendiğimizde ise,o sözü sarf edenin ne anlatmak istediğini anlarız.Eğer bilmeden duyarsak ise;
Ne diyor bu,deli olmalı gökten kedi köpek yağarmı hiç,falan deriz
Neyse bu apaçık konusu artık benim kanımca çok basit ve aciz bir sığınma methodudur.(bahane)
Bazı şeylerin anlamı her kez için aynıdır,kelimeler değişse bile gideceği yol aynıdır,önemli olan analizdir,iyi analize etmektir.
Matematikde bana göre bir dildir ve onu özenle kullanmak isteyen herkezin isteğine cevap veren mükemmel bir dil.
Saygılarımla...
|
valla nogada abip çuvallamışsınız yine,
şöyleki,
sizin söyleminize göre,bir metnin apaçık anlaşılabilmesi için o dile hakim olabilmek gerekiyo yani o dile mensup isnsanlardan olmak gerekiyo.kuranı ele alırsak arapların bizden çok daha iyi anlaması gerekiyor değilmi,ama gelin görünki en az anlıyanlar bu gruptan,
nedenine gelince,
arapların uygulamaları ve yaşam terzlarıyla ilgili yüzlerce örnek verilir allahın kulu kabul etmez ve başlar muhalefet yok onlar islamı yanlış algılıyor gerçek islamiyet bu değil türünden,
şu sorularıma cevap verin lütfen,
irandaki molla rejimini destekliyormusunuz,yada afganların taliban militanlarını yada suudilerin yönetim şeklini yada sudanın şeriat kurallarını cezayirin mücahitlerini
bunlar arap değilmi nogada abim,bunlarda mı kurana hakim olamamış,olamamışsa bana kurana hakim bir millet veya devlet göster
Hac(*) Sûresinin 16 . Ayetinde
Nûr(*) Sûresinin 1 . Ayetinde
Ankebût Sûresinin 49 . Ayetinde
Şu’arâ Sûresinin 2 . Ayetinde
Bakara(*) Sûresinin 99 . Ayetinde
Zuhruf Sûresinin 2,3 . Ayetinde
Sebe’ Sûresinin 3 . Ayetinde
Mâide(*) Sûresinin 15 . Ayetinde
Yâsîn Sûresinin 69 . Ayetinde
Nisâ(*) Sûresinin 174 . Ayetinde
Duhân Sûresinin 2,3 . Ayetinde
Yûsuf Sûresinin 1 . Ayetinde
Neml Sûresinin 1 . Ayetinde
Kasas Sûresinin 2 . Ayetinde
Mücâdele(*) Sûresinin 5 . Ayetinde
Bakara(*) Sûresinin 213 . Ayetinde
Âl-i İmrân(*) Sûresinin 105 . Ayetinde
allah,herkesin anlayabilmesi için kuranı apaçık indirdim der,okuma yazma bilmeyen peygamberin bile anlıyacağı kadar apaçık ,istersen tamamını kontrol edebilirsin,
sen tutmuş arapça bilmeyenin bu dile hakim olamayacağını söylüyorsun,peki araplar ne kadar hakim hakimiyetten anladığın ne senin,varolan ayeti işine göre yorumlama doğrumu,
gel birlikte şu ayete bakalım,
NAHL 75. Allah, hiçbir şeye gücü yetmeyen, başkasının malı olmuş bir köle ile katımızdan kendisine verdiğimiz güzel rızıktan gizli ve açık olarak harcayan (hür) bir kimseyi misal verir. Bunlar hiç eşit olurlar mı?
cenabı hak bana bana bu ayeti apaçık bildirmişken senin yorumun neden,şimdi senin burada yapacağın 2 şey var,ya apaçık inen ayeti kabul edeceksin,diğer yadasının size yakışacağını düşünmüyorum
saygılar