|
1.Oluşan ilk canlının nasıl oluştuğu konusunda tahmin yüretebiliyoruz.Peki neden oluştu sorusu cevaplanmışmııdır.Yani bilinçsiz atomları ve molekülleri bilinçli birer canlı yapmaya iten neydi?
|
Güzel sorular sayin Mikail16, düsünmek ve düsündürmek güzeldir. Bilmeye ve ögrenmeye tesvik eder. Ben ilk sorunuza cevap vermeye calisacagim. Bunlar kisa olarak benim bilimden bildiklerim. BAska bir yazara arkadas acilim yapabilir, veya dogrusunu anlatabilir. Ben su sekilde düsünüyorum.
*Bilinçsiz atomları ve molekülleri bilinçli birer canlı yapmaya iten sey Evren'de ve dogada halihazirda var olan fizik kurallariydi. Peki Fizik kurallari nereden geliyor? Büyük Patlama sonucu bugünkü bildigimiz fizik kurallarinin temeli de atilmis oldu.
*Peki neden oluştu sorusu cevaplanmış mıdır? Hayir cevaplanmamistir. Bilim neden olustu degil, nasil oldu sorusuna cevap arar. Bu soruya da bir cevabi olmayacaktir cünkü büyük patlama ilerisi icin planlar yapmak icin olusmadi. Bunun öncesi belli sartlar ve süreceler olustugu icin meydana gelmistir, bu yüzden belli bir amac tasimiyor. Bu "anlam ve yorum" boslugunu doldurabilmek ve insanin fantezi yapma ihtiyacini doldurmak icin felsefe (varolusculuk/doga ve varlik felsefesi) vardir, ezoterik vardir, dinler (Tek tanrili, Cok Tanrili, Tanrisiz Dinler veya Doga Dinleri) vardir, Bilim Kurgular veya Fantazi Filmler/Romanlar vardir.
Bilimsel anlamda canlilarda beyin yapisi olusmadan önce böyle seyleri düsünecek bilinc de yoktu. Bilinc maddenin baska bir halidir. Organik moleküller cok hücreli ve karmasik bir yapi olusturarak beyni olusturdular. Son derece karmasik ve kompleks yapisi olan beyin de bilinci ve düsünebilme yetisini olusturdu. Simdi evren beyin sayesinde kendi kendini düsünüyor, ben niye var oldum diye....Absürd degil mi?
Zaten canli ve cansizlik nedir aradaki sinirlar keskin de degildir. hala canlinin ne oldugu tatmin edecek kadar bir aciklama bulmadi da. Icimizde her tek atom veya molekül de cansizdir buna ragmen bunlarin birbirleriyle etkilesimiyle canli oluyoruz. Olusan ilk canli bir beyin veya bilinc olusturmaktan cok uzak bir canliydi Bunlar ilk cekirdeksiz tek hücrelerdi, sonra cekirdekli tek hücreliler olustu, sonra cok hücreli organizmalar, sonra daha karmasik yapili sularda yasayan cesitli canli türleri, bunlarin da daha sonra sulardan karaya gecisi.
Her sey fizik kurallarinin ve doga sartlarinin icinde atomlarin basit moleküllere, basit moleküllerin organik moleküllere, organik moleküllerin daha karmasik inorganik moleküllere, inorganik moleküllerin aminoasit moleküllerine ve bu aminoasit moleküllerin ilk hücreyi meydana getirmesiyle basladi.
Inorganik moleküllerde bir bilinc yoktur, fizik kurallarina göre hareket ederler. Dünyanin eski atmosfer yapisinda, yüksek isida, günes isiklarini ultraviolet etkilerine, cesitli radoyaktif etkilere maruz kalarak kaynayan okyanuslarda moleküller inorganik bir corbada aminoasit, lipid ve yag asidi molekülleri yüksek isilarda birbirleriyle etkilesmeye girerek uzun zincirler kurarak birlestiler ve bugünkü canliligin baslangici olan ilk hücreleri olusturabildiler. Bu sürec evrimle devam etmis ta ki ilk canlilar daha kompleks yapiya ulasana ve bir beyin yapisi olusturana kadar. Ancak bundan sonra bilinc de olusmustur. Beyin yoksa bilinc de yok.