Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-07-2006, 01:21
larra larra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Ateistlere..Başlangıç..

Ateizm teorisine göre bir başlnagıç bulmanın arayışındayım.Primitiv insanın "tanrı" kavramını bulması başlangıcını.Bu konuda bana tavsiye edebileceğiniz kitaplar varsa sevinirim.
* Kendi açımdan konuşsam. Bence bu primitiv insanın kendi "ölümünün bir gün gelebilmesi"ni düşünmeye başladığı andır. Bundan sonraki olaylar: tanrı olsun, sanat olsun bu noktadan sonra başlar.Sanırım hayvanlar "ölümünün bir gün gelebileceği" kavramı üstünde düşünmemektedir.Ölüm korkusu vardır fakat bu bir içgüdü olarak yer alıyor..
* Bilmiorum ne kadar doğru..
*
* Şimdiden Teşekkür ederim...
Alt 28-07-2006, 03:17
kage - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
kage kage isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Ateistlere..Başlangıç..

sevgili larra ,bu konuda benim önerebileceğim bir kitap yok.fakat bahsttiğin başlangıç, özellikle tanrı yada herhangi bir dildeki tanrı karşılığı olan sözcüğün başlangıcı,yaklaşık 2 ay önce bir arkadaşımla bu konuyu tartışmıştım.şimdiden sonra devamla konuyu bitiricem ve form sayfasına görüşlerimi aktarıcam.
Alt 28-07-2006, 03:22
Aqura Aqura isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bu konuda haklısın bencede, belki alakasız ama ( http://www.eminari.com/oykuler/hzsilikon.htm ) hz. silikon hikayesi bana hep akıl ve din arasındaki bağlantının en basitleştirilmiş tanımını yapmaktaymış gibi gelir bu nedenle paylaşmak istedim.[hikayede herhangi bir inanışı yada genel olarak dini aşağılayıcı yada yüceltici öğeler yoktur, zaten bilimkurgu öyküsü]
Alt 29-07-2006, 01:27
larra larra isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

kage..teşekkür ederim..
aqura..hikayeyi mutlaka okuyacağım...sana da teşekkürler
Alt 29-07-2006, 09:55
deli_cevat deli_cevat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

hikaye çok güzel

Gelenek ve Gelecek 'Ne Yapmalı'cılarındır
Alt 29-07-2006, 11:32
Aqura Aqura isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

O adamın bilim kurgu hikayeleri çok güzel oluyor, özellikle "Dikkat!Tanrı Konuşuyor"u öneriyorum, sonunda acaba ben olsam ne yapardım diye düşündüren bir hikaye...
Alt 13-12-2006, 00:41
beelzbb beelzbb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

beelzbb - MSN üzeri Mesaj gönder beelzbb - YAHOO üzeri Mesaj gönder

larra";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ateizm teorisine göre bir başlnagıç bulmanın arayışındayım.Primitiv insanın "tanrı" kavramını bulması başlangıcını.Bu konuda bana tavsiye edebileceğiniz kitaplar varsa sevinirim.
* Kendi açımdan konuşsam. Bence bu primitiv insanın kendi "ölümünün bir gün gelebilmesi"ni düşünmeye başladığı andır. Bundan sonraki olaylar: tanrı olsun, sanat olsun bu noktadan sonra başlar.Sanırım hayvanlar "ölümünün bir gün gelebileceği" kavramı üstünde düşünmemektedir.Ölüm korkusu vardır fakat bu bir içgüdü olarak yer alıyor..
*
Larra rahat ol zaten hayvanlar düşünemez düşünmek bize özgüdür.Akıl dediğimiz olgu ya da ruh dediğimiz kavram güzel bir başlık tavsiye edilen kitapları okuyacam esen kal
Alt 13-12-2006, 01:28
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Ateizm teorisine göre bir başlnagıç bulmanın arayışındayım.Primitiv insanın "tanrı" kavramını bulması başlangıcını.Bu konuda bana tavsiye edebileceğiniz kitaplar varsa sevinirim

-------------

* * * * Sayın Larra

* * * * İlkel insan tanrıyı durup dururken bulmadı. İlkel inanç biçimleri arasında tanrı kavramı yok, öncelikle ruh kavramı var. Daha sonra ruhlar kavramı ortaya çıkıyor, burada ruhlar gene cisimleşmiş degil ve soyut. İnsanoglu ilk gözlemlerini dogaya bakarak yapıyor. Deger yargıları da dogayla ilintili. İlk dinsel inanışların ölümden ve dogumdan kaynaklandıgını düşünüyorum Özellikle ölüm. Ölümden sonra yaşam kayboluyor ve dogumla tekrar ortaya çıkıyor. Ölüm le gidenin ruh oldugu düşünülüp ilk inanç biçimleri ortaya çıkmış. Fakat tüm bu inanç biçimleri toplumun üretim ilişkileri ile başat olarak devam etmiş. Bu bahsettigimiz ruh fikri insanlıgın en ilkel aşaması olan toplayıcılık ve leş yiyicilik aşamalarında oluşmuş olması gerekiyor. Dil de bu dönemlerde şekilleniyor.

* * * * Balık avcılıgı ,ve ateşin bulunuşu daha ileri bir üretim aşaması, Ok ve yayın bulunması ise tayin edici bir olay. Avcılıgın başlaması ile totemcilik gelişir ama hala tanrı yoktur burada. Cehennem de yoktur pek, kötülük ise son derece azdır.

* * * * Tanrıyı mülkiyet ile birlikte buluruz. Mülkiyet, ayrı bir uzman rahip sınıfı ve tanrı birlikte gelişen kavramlar. Mülkiyetin daha dogrusu özel mülkiyetin bilinmedigi gelişmedigi üretim düzeyinde tanrıyı bulamazsınız. Tanrıları da pek bulamazsınız. Dogayı bulursunuz, totemi bulursunuz, ruhları bulursunuz, animizmi bulursunuz. Özel mülkiyet sınıfları ortaya çıkarır. Sınıflar ise kendilerine ideoloji yaratırlar. O zamana kadar kabilenin ortak mülkiyetinde olan toprak bireylerin özel mülkiyeti haline gelir. İşte tanrı burada bir gereksinim olmuştur. O zamana kadar topragın ve servetin ortak sahiplari olan insanlar tanrının sayesinde çalışmanın ve eziyetin bu dünyadaki sahipleri mülkiyetin, topragın ve servetin öbür dünyadaki sahipleri haline gelirler. Tanrının tek işlevi budur ve üretim ilişkilerinin belli bir aşamasında ortaya çıkması zorunludur.

* * * * Her şey ortak mülkiyet halinde iken bir tanrıya ve onun vahiylerine ihtiyaç yoktur. Ama ne zamanki o güne kadar mülk sahibi olanlar mülksüzleştirilmişlerdir onlara bu durumu kabul ettirecek bir tanrıya ihtiyaç duyulmuştur.

* * * * Bu konuda antropolojik ve arkeolojik birikimi detaylandırabildikçe detaylandır diyebilirim. Ancak Morgan ın Eski Toplum 'u, Frazer'in Altın Dal'ı, Thompson'un Tarih Öncesi Ege isimli yapıtları oldukça açıklayıcı bilgi verebileceklerdir sanırım.

* * * *saygılarımla
Alt 10-06-2009, 18:38
kage - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
kage kage isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

[QUOTE=larra;34920]Ateizm teorisine göre bir başlnagıç bulmanın arayışındayım.Primitiv insanın "tanrı" kavramını bulması başlangıcını.
Sevgili larra aşağıdaki linkten Bölüm 4 ün 30.dakikasından sonra ilginç bir tanımlama var,"Tek Tanrı" düşüncesinin.
Genelindede bi yaklaşım oluşturcak,bi anlayış oluşturacak bi şeyler bulacaksın sadece "Tanrı"için.
Konuya çok geç döndüğümü sanma!Hala bu konular içindeyim -vakit buldukça-.
*

http://www.konvansiyon.net/teke-tek-gonul-tekin/
Alt 10-06-2009, 19:33
milomanara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
milomanara milomanara isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

larra´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
*
sayın larra,

din ve tanrı kavramları insanın kompleks akıl yapısıyla beraber ortaya çıkıyor. Soyut düşünme kabiliyeti, orada olmayan biri hakkında plan yapma ve onun amaç ve niyetlerini anlama insan için hayati önem taşıdı çünkü bundan 800.000 yıl önce dünyanın hemen her tarafına yayılmış olan insanın hayatta kalmasını etkileyecek tek bir etken kamıştı, kendisi! Bir birimizle ilişkiler ve karşılaştığımız insanların amaçlarını tahmin etme kabiliyeti sonunda din ve tanrı olgularınca kötüye kullanıldı. Mesela bir çocuğa taşlar ne içindir derseniz, hayvanlar kendilerini kaşısın diye gibi bir cevap verecektir çünkü insan her şeyin amacını, niyetini bilmek ister. Bu konuyla ilgili ingilizce biliyorsanız aşağıdaki videoyu tavsiye ediyorum. Tercüme grubunda altyazılarını yaptığımız video kısa süre sonra tamamlanacak. İzleyin, tüm sorularınızın evrimsel bir kökeni olduğunu göreceksiniz.

Önerilen Siteler