Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 30-08-2012, 21:36
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart BEN denilen nedir?

Dostlar,

Her insan '' BEN'' sözcüğünü öğrenir. Ve bundan sonra kullanmaya başlar. Aslında küçük bir çocuk ilk konuşmalarında ''ben'' sözcüğü yerine kendisine verilmiş olan ismi kullanarak istemlerini belirtir. Mesela der ki ''Murat mama istiyor.'' Ya da, '' Murat su istiyor''

Ve her gördüğünü kendine ait sanarak sahiplenmeye kalkar. Bu durum hırsızlık eğiliminden kaynaklanmaz, henüz başkaları diye bir bilgisi olmadığından kaynaklanır.

Zamanla ''BEN'' ve ''DİĞERLERİ'' kavramlarını edinince artık ''BEN'' demeye başlar.

Pekiyi bu ''BEN' gerçekten insanların birbirlerinden ve doğadaki diğer canlı ve cansızlardan ayrımlandığının göstergesi midir? Yoksa gerçekte ''BEN '' denilen tüm doğayı içeren bir kavramı gösteren bir zamir mi?

Aslında ''BEN'' diyebilmek için kendiliğinden oluşmuş, bir öze sahip olmamız gerekir. Ne var ki hiç bir varlık kendiliğinden oluşmuş bir öze sahip değildir. Her varlık canlı ve cansız daima birbirleriyle etkileşim içinde değişik elementlerden oluşmuşluğun bir habercisidir.

Mesela bir insanı ele alalım. Bu kişi hiç de çevresinden ayrımlanmış değildir. Çünkü devamlı olarak havayı solumakta ve su ile besinleri tüketmektedir. Bu ayrımlanmamışlığımızın açık bir göstergesidir.

Durum böyle olunca ''BEN'' ve ''DİĞERLERİ'' kavramı aslında bir illüzyondan başka bir gerçeklik taşımaz.

Yani varolan herşey, ya da bu evren tümüyle ''BEN dediğimiz bütünü göstermektedir.

Ayrı gibi görünüş bir illüzyon olup, hepimizi aldatmaktadır.

Saklı veya gerçek ''BEN'in farkındalığına varmamız dileklerimle,
Alt 30-08-2012, 23:26
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=25367

Önerilen Siteler