Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-10-2012, 20:47
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart Dini "doğru olarak benimseme, kabul etme" kriterleri.

Sevgili arkadaşlar,

Herhangi bir dine tabi olan inançlı arkadaşlar diğer dinlere önyargısız, tarafsız bakabilir mi ?
Diyelim ki tarafsız bakabilir, incelemekte olduğu dini "doğru olarak benimseme, kabul etme" kriterleri nelerdir ?

- Bir kutsal kitabı olması mı ?
- Namuslu, dürüst bir peygamberi olması mı ?
- Diğer dinlerden daha üstün vasıflarda bir Tanrı'yı tarif etmesi mi ?
- Kutsal kitabında yazılı olan eski hikayeleri doğru olması mı ?
- Kutsal kitabında yazılı olan yaratılış hikayesinin doğru olması mı ?
- Kutsal kitabında yazılı olan bilgilerin bilime uygun olması mı ?
- Kutsal kitabın insanları iyi olmaya yönlendirmesi mi ?
- Ebedi hayat vaadi mi ?
Yaşamda
- Çeşitli maddi getiriler mi ?
- Huzur mu ?
Ahirette
- En korkunç cehennem tehditleri mi ?
- En çekici cennet vaadleri mi ?

Bir Tanrı varsa bile mevcut dinlerin hiç birinin bu Tanrı'nın dini, kutsal kitapların bu Tanrı'nın sözleri, peygamberlerin bu Tanrı'nın elçisi olduğunun hiç bir kanıtı yoktur.

Bu tespiti de dikkate alarak tarafsız olmaya çalışınız. Asıl soru şimdi geliyor :
Şimdi, bir kişi veya bir heyet bütün bu şartları sağlayan bir din uydursaydı ve peygamber olduğunu iddia ederek ortaya çıksaydı, bunu "doğru din" olarak kabul eder miydiniz ?
(Elbette tıpkı diğer peygamberler, dinler gibi bu dinin de Tanrı ile bağını kanıtlayan herhangi bir kanıtı olmayacaktır.)

Sevgiler

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Alt 20-10-2012, 20:54
idontneedagod - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
idontneedagod idontneedagod isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Sevgili Deist_tr

İnançlı olduğum dönemi göz önüne aldığımda gördüğüm şu.

Önümdeki tek kriter aile ve çevre. Doğduğumuz günden itibaren dini mesaj bombardımanı altında kalıyoruz ve otomatikman inanmaya programlanıyoruz. Başka bir şey aklımıza dahi gelmiyor.

Yani kriter konusu genel için geçerli değil. İçimizden bazıları zaman geçtikçe sorgulamaya başlıyor. Kimisi inancını kaybediyor, kimisi inancını kuvvetlendiriyor küçük bir kısmı da başka bir dini benimsiyor.

Kısaca; önce doğup büyüdüğümüz çevre, sonra aklımıza söz geçirişimiz (sorgulayan bireyler için)

altyazılandırdığım videolar

Herşey incelikten kırılır, insan ise kabalıktan kırılır.
Alt 20-10-2012, 22:29
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Deist_tr´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili arkadaşlar,

Herhangi bir dine tabi olan inançlı arkadaşlar diğer dinlere önyargısız, tarafsız bakabilir mi ?
Bakamazlar cogunluk, ancak bu normaldir iman/inanc psikolojisinde.
Su an yeni peygamber vs. gelse ilk inkar edenler, yine onlar olacaktir.
Alt 20-10-2012, 23:11
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sevgili arkadaşlar,

Bakınız Kuran ne yazmış :
Bakara 170:
Onlara, “Allah’ın indirdiğine uyun!” denildiğinde, “Hayır, biz, atalarımızı üzerinde bulduğumuz (yol)a uyarız!” derler. Peki ama, ataları bir şey anlamayan, doğru yolu bulamayan kimseler olsalar da mı (onların yoluna uyacaklar)?

Şuara 69-74:
Ey Muhammed! Onlara İbrahim'in haberini de oku.
Hani o babasına ve kavmine, "Neye tapıyorsunuz?" demişti.
"Putlara tapıyoruz ve onlara tapmağa devam edeceğiz" demişlerdi.
İbrahim dedi ki: "Onlara yalvardığınızda sizi işitiyorlar mı?"
"Yahut size fayda veya zararları dokunur mu?"
"Hayır, ama biz babalarımızı böyle yaparken bulduk" dediler.
Bu ayetlerin gereğini yapıp ebeveynlerinin dinini sorgulayan arkadaşlar Müslüman kalabilmiş midir ?

Sevgiler

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Alt 21-10-2012, 01:47
Nevandaar Nevandaar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili arkadaşlar,

Diyelim ki tarafsız bakabilir, incelemekte olduğu dini "doğru olarak benimseme, kabul etme" kriterleri nelerdir ?

- Bir kutsal kitabı olması mı ?
- Namuslu, dürüst bir peygamberi olması mı ?
- Diğer dinlerden daha üstün vasıflarda bir Tanrı'yı tarif etmesi mi ?
- Kutsal kitabında yazılı olan eski hikayeleri doğru olması mı ?
- Kutsal kitabında yazılı olan yaratılış hikayesinin doğru olması mı ?
- Kutsal kitabında yazılı olan bilgilerin bilime uygun olması mı ?
- Kutsal kitabın insanları iyi olmaya yönlendirmesi mi ?
- Ebedi hayat vaadi mi ?
Yaşamda
- Çeşitli maddi getiriler mi ?
- Huzur mu ?
Ahirette
- En korkunç cehennem tehditleri mi ?
- En çekici cennet vaadleri mi ?

Bir Tanrı varsa bile mevcut dinlerin hiç birinin bu Tanrı'nın dini, kutsal kitapların bu Tanrı'nın sözleri, peygamberlerin bu Tanrı'nın elçisi olduğunun hiç bir kanıtı yoktur.

Bu tespiti de dikkate alarak tarafsız olmaya çalışınız. Asıl soru şimdi geliyor :
Şimdi, bir kişi veya bir heyet bütün bu şartları sağlayan bir din uydursaydı ve peygamber olduğunu iddia ederek ortaya çıksaydı, bunu "doğru din" olarak kabul eder miydiniz ?
(Elbette tıpkı diğer peygamberler, dinler gibi bu dinin de Tanrı ile bağını kanıtlayan herhangi bir kanıtı olmayacaktır.)

Sevgiler
Herhangi bir dine tabi olup tarafsız ve ön yargısız bakmanın mümkün olmadığını düşünüyorum.

Müslüman iken herhangi bir kriterim yoktu. Çevremde herkes müslüman olduğundan, sürekli kuran mucizeleri gibi fantastik yalan haber bombardımanlarına tutulduğumdan, hemen her insan gibi doğaya bakınca gördüğüm fizik kuralları, karmaşık kimyasal reaksiyonlar vs ile bir düzen olduğunu gördüğümden, bir yaratıcı olduğundan en ama en ufak bir şüphe dahi duymuyordum. Yaratıcının varlığı o kadar açık ve netti ki! Çevre ve medya tarafından istemli ve/veya istemsiz islamiyet bombardımanına da tutulunca, yaratıcı inancına cila yapıp müslüman oluyordum.
Bu bombardımanlar o kadar etkiliydi ki, diğer kutsal kitapların hiçbirini elime alıp okumamış olmama rağmen ve de kendi dinim hakkında da doğru düzgün hiçbir şey bilmiyor olmama rağmen islamiyetin neden yaratıcının son ve hak dini olduğu hakkında kendimden emin bir şekilde saatlerce saçmalayabilirdim.
Alt 23-10-2012, 20:02
Jingo Jingo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Müslümanların %99'unun İncil ve Tevrat'ı okumadığı bir gerçek.

Bu da, bu sorunun cevabını verir sanıyorum.

Tanrı da sorgulanmaz genellikle. "Olmayabilir mi acaba?" diye sorulamaz, günahtır.

Tanrı var/yok kısmına hiç ilişmeden, "Allah niye böyle yapmış?" mantığı yürütülür.

Aynı mantık, mevcut bulunan din için de yürütülür.

El kesme = Vardır bir hikmeti.
Kadına 1/2 miras = Vardır bir hikmeti.
Kadına dayak = Allah öyle emretmiş.
4 kadınla evlilik = Allah'ın emri böyle.

vs.

Siz deseniz ki "Falanca din'de bu saydıklarının hiçbiri yok.", yine de kabul etmez.

"Vardır bir hikmeti." mod'undan çıkamamıştır.
Alt 23-10-2012, 22:12
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın Jingo diyor ki; ''Müslümanların %99'unun İncil ve Tevrat'ı okumadığı bir gerçek.''

Pekiyi de, Müslümanların hemen hemen çoğunluğu KURAN'ı okumuş mu? Hayır.

Burada dahi inanmayanlara yanıt vermek için o sureyi yaz da görelim diyen Müslümandan geçilmiyor!

Müslümanlara gerekli olan tek husus var;''FARKINDALIK'' yani neden Müslüman olduklarının farkına varmaları, başka bir hususa ihtiyaçları yok. Olsaydı merak eder de, şu savunmaya yeltendikleri KURAN'ı okurlardı.
Alt 23-10-2012, 22:29
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın Deist_tr, diyor ki;Herhangi bir dine tabi olan inançlı arkadaşlar diğer dinlere önyargısız, tarafsız bakabilir mi ?

Öncelikle her dini aynı kefeye koyar da ahkam keserseniz, yanılmaya kendinizi mahkum edersiniz.

Bu sizin söylemleriniz salt ilahi dinler için geçerli olabilirse de ilahsız yani ateist dinler için geçerli değildir.

Çünkü ateist dinlerin önderleri diğer dinleri aşağılayıcı hiç bir söylemde bulunmaz ve diğer dinlerin de onlara inananlar için gerekli olduğunu söylerler.

Doğru olarak kabul etme kriterleri sadece DÜRÜSTLÜKtür. Zira bu kabil ateist dinlerin önderleri kendilerini tanrı elçisi veya kutsal bir kişi diye sunmazlar. Onlar sadece , ''ŞÖYLE, ŞÖYLE YAPTIM. VE ZİHNİMİN HAPİSANESİNDEN KURTULDUM. SİZ DE DENEYİN'' diyerek kendi deneyimlerini anlatırlar.

Sevecenlikle,
Alt 12-11-2012, 02:28
guide - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
guide guide isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili arkadaşlar,

Sevgili Deist_tr,

İnandığım yakın dönemi hesaba katarak söylüyorum. Bu çoğunlukta mümkün değildir. Herhangi bir dine kuvvetle inananlar, diğer hiçbir dine tarafsız bakamazlar. Doğduğumuz üç-beş gün içinde ismimiz kulağımıza ezanla fısıldanırken, başta bize ailemizce başka bir seçenek verilmezken hangimiz (müslümanlar için söylüyorum) belirli bir olgunluğa erişene kadar sorgulamayı akıl ettik, bunun bile günah olduğu öğretilmedi mi bizlere? Kaldı ki, bu şekilde yetiştiriliyoruz bir çoğumuz. Başka dinlerin varlığından bile haberi olmayanlar var. Yakın çevreyle, edinimlerle bu inançlar yok oluyor ya da tabulaşıyor. İnancı kuvvetli birisi hiç olmadım, elinde kuranla, dilinde ayetlerle dolaşan yakın arkadaşlarım da olmadı; bu nedenle ben tarafsız bakabildim. Hal böyleyken, ailede,yakın çevresinde,okulda vs dini psikolojiyle yetişen insanları düşünürsek, objektif olabilmeleri için ve başka dinlerin varlığından haberdar olmaları için huzurlu bir zaman aralığına ihtiyaçları vardır.

Önerilen Siteler