Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 10-12-2006, 23:44
Aurelien Aurelien isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Aurelien - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Atatürk ve masonluk !

Merhaba son Aydinlar,

Masonluk bir sitesi okudum ve ne buldum ?

ATATURK, Mustapha Kemal (1881‑1938) Chef des "Jeunes Turcs" et père de la Turquie moderne dont il fut le Président de 1923 jusqu'à sa mort. Il était membre d'une loge italienne, Macedonia Resortae Veritas.

Source : http://www.franc-maconnerie.org/web-...ebrites-fm.htm

Yani diyorlar ki Atatürk bir italyan mason loca üyesi oldu. Bu loca adi : Macedonia Resortae Veritas.

Masonlar, laik ve hümanizt onlar, Aydanlar geliyorlar diyorlar ki, ne biliyorum ki.
Ateizt, agnostik, veya deist onlar. Dogma karsi, topluluğu karsi onlar.

O'zaman Atatürk müslüman degil düsünüyorum ki...

Ne düsünüyor musunuz ???
Alt 11-12-2006, 00:57
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: Atatürk ve masonluk !

Masonların mutlaka dini itikatları olması gerekiyor, yani dinsiz degil onlar.

* * * saygılarımla
Alt 11-12-2006, 01:08
Aurel Aurel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

dilaver";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Masonların mutlaka dini itikatları olması gerekiyor, yani dinsiz degil onlar.

saygılarımla
Merhaba Dilaver,

ne demek istiyorsun ?
Bütün mason localar değişik onlar !
Bazen ateizt bir loca
Bazen agnostik veya deist bir loca
Ama Atatürk'ün "Macedonia Resortae Veritas " mason locasi tanimiyorum..
Belki ateizt... hehe !
Alt 11-12-2006, 01:09
Üye Değil

Bence de masonluk anlayışının temeli dinsel referanslara dayalıdır.
Tanrıya ulaşmada belki farklı yöntemlere sahip olsalarda sonuç itibariyle onları inananlar kategorisinde değerlendirebiliriz.
Alt 11-12-2006, 02:10
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Sevgili Aurelien,

Atatürk'ün mason olup olmadığını bilsek bile, bundan onun dinsel düşüncesini çıkartamayız. Çünkü senin de dediğin gibi masonluk direk olarak dinsel birşey değil. Bir tür meslek örgütü ve Türkiye'de de yasal olarak mason locaları var. İslamcılar mason karşıtıdır ama burdan da Masonların din karşıtı oldukları sonucunu çıkartamayız.

Atatürk'ün mason olmuş olma ihtimali var. Kendisi mason olmasa bile hükümet bakanları içinde çok sayıda mason var. Osmanlı padişahlarından Abdulhamit mason düşmanı iken kardeşi V. Mehmet masondu. İttihat Terakki Partisi mason örgütleriyle iyi ilişkiler içindeydi. İttihat Teraaki örgütünün çok sayıda üyesi masondu. Atatürk de Makedonya'da mason örgütleriyle ilişki içine girmiş olabilir.

http://www.mason-mahfili.org.tr/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Masonluk

Şu linkte ise tarihteki önemli masonları gösteriyor.
http://www.masonmuzesi.org/unlu.htm

Yukardaki linklerde tarihte masonluk anlatılıyor. Bu dönemde Mustafa Kemal mason örgütüne üye olmuş olabilir. Ancak 1935'de Türkiye'de mason localarının kapatıldığı ve bir süre kapalı kaldığı düşünülürse Mustafa Kemal ya ayrılmıştır yada hiç üye olmamıştır. Yada mason localarının artık gereksiz olduğunu düşünüyordur. Gerçekten de sonraki yıllarda Kamu Kurumu niteliğinde olan Meslek Odaları kuruldu. Ancak mason locaları da hala varlığını sürdürüyor.

Türkiye'de mason locaları iki gruba ayrılmışlar. (wikipedi) Buna göre daha büyük olan grup 14.000 üyesi var eski ve geleneksel anlayışta bir mason locası. Diğeri ise 2000 üyeye sahip ve daha hümanist, çağdaş, modern bir *anlayıştalar. (Daha doğrusu okuduklarımdan bunu çıkardım)

Atatürk'ün dine bakışı konusunda ise yapılmış epey çalışma var. Bir kısmı bizim forumlarımızda da var. Bana göre tanrıya inanıyor, ama dinlere sıcak bakmıyor, yaptıkları da ortada zaten. İslamiyete bugüne kadar vurulabilecek en ağır darbeyi vurmuş.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 11-12-2006, 10:51
Üye Değil

Masonluk, bir dindir. Katılacak olanların herhangi bir dini inancı olması istenir, zira bir şeye inanabilen başka şeye de inandırılabilir. Masonluk, yaratıcısı "evrenin yüce mimarı", peygamberi "Hiram Abif" mabetleri "mason locaları", rahipleri "üstadlar, büyük üstadlar" ve kendine has ritüelleri olan bir dindir, Avrupa birliğinin gizli resmi dinidir. Zaten AB ile Vatikan arasındaki çekişmenin ana nedeni budur.

Atatürk mason localarını kapatmıştır, kendisi bütün dinlerden nefret ettiğini, mümkün olsa hepsini denizin dibine göndereceğini belirtmiş bir deisttir, bu nedenle masonluktan da nefret eder. Ülkesini yönetmek için dine ihtiyaç duyan yöneticileri "yetersiz" olarak tanımlar. Büyük adammış vesselam.
Alt 11-12-2006, 16:55
servet servet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Atatürk akılcı adamdır, öyle mitoloji ve gizem heveslisi örgütlenmelerle işi olmaz, o bağımsız ruhlu bir adamdır, ne bir dine ne bir felsefeye veya örgüte ihtiyaç duymuştur.
O sadece mason localarını değil, kökü dışarıda olan tüm dernekleri kapattırmıştır.
masonluğun bir dini yoktur, din onların kendisidir, o dinde eski mitolojik inançlara olan ilgidir, bu onları gizemli bir havaya büründürsün diyedir sanırım.

HER İNSAN TANRIDIR!
Alt 11-12-2006, 22:51
Onur Üyesi

Sevgili Yfln,

Çok iddialı şeyler yazmışsın. Kaynaklar verebilir misin bu konuda?

Mısırlı bir gösterici
Alt 11-12-2006, 23:40
Üye Değil

Sn Sargon,

Yazıdaki hangi bölümle ilgili kaynak istediğinizi tam anlayamadım. Masonlukla ilgili bölümse bu bilgilerin çok iddialı olduklarını sanmıyorum, bilakis son derece klasik bilgiler. Atatürk'ün sözlerinin ise Andrew Mango'nun Atatürk kitabının 447. sayfasında geçtiği islamiyetpencereleri.org sitesinde belirtiliyor. Açıkçası ben kitaptan kontrol etmedim, ama doğru olduğunu düşünüyorum. Eğer yanlışsa herkesten özür dilerim.
Alt 12-12-2006, 00:12
Onur Üyesi

Masonluk hakkında wikipedi'de şöyle demiş:

Masonluğun köklerini Çin'den Ortadoğu'ya, Eski Yunan'dan Şaman rahiplerine, eski Mısır'dan Avrupa'nın şövalye tarikat larına kadar dünyanın çeşitli yer ve topluluklarına dayandırmak mümkündür, zira Masonik ritüel lere bakıldığında ise bu kadim öğretilerin tamamının etkileri görülebilmektedir. Fakat Masonluğun çok uzun yıllar boyunca çalışmalarını büyük bir gizlilik içinde sürdürmesi ve 1390'da Regius el yazmasına kadar hiçbir kayıt tutmamaları sebebiyle, asal kökeni hakkında net ve kesin bir yargıya henüz varılabilmiş değildir.

Türkiye'deki mason derneklerinin web sitelerinin de adreslerini verdim yukarda. Klasik bilgi dediğiniz şey kimler tarafından söyleniyor bilmiyorum ama yanlış olduğunu, daha doğrusu muhtemelen İslamcıların uydurmalarından olduğunu tahmin ediyorum. Ben birkaç saat masonlukla ilgili yazıları okudum ve edindiğim izlenim bu. Yukarda da görüldüğü gibi masonluğun dinlerle ilişkisi pek netleşmiş değil. Ama mesleki bir dayanışma örgütü olduğu kesin.

Mısırlı bir gösterici

Önerilen Siteler