Aslında kişi çok koyu değilse, yani bildiğimiz "yurdum Müslümanı" tipindeyse ve örneğin size şöyle bir şey söylüyorsa:
|
Allah elbet bu millete bu kadar cefa çektirenlerin yaptığını yanına komayacaktır.
|
Siz de buna binaen, -renginizi belli etmeden-
|
Ağbi, öyle diyorsun da, ben anlamıyorum ki neden bütün bu eziyetler, yoksulluklar, savaşlar illa ki de -haşa- Müslüman ülkelerde oluyor?
|
...dediğinizde, karşınızdaki kişi bir an duruyor ve gözlerini havaya dikip bir müddet kafasında sizin cümlenizi tartıyor.
(Benzerlerini gerçek hayatta yaşamışımdır)
Demek istediğim, insanların "sorgulama mekanizmalarını" -onları ilk etapta ürkütmeden- bu gibi mantıksal çıkarımlarla harekete geçirmek imkanımız olsa, bence herşey çok güzel olacak.
Ama maalesef bu bir tabu en nihayetinde; dinlerin çarpıklıklarını izah eden TV programı yapamazsın, gazetede köşe yazısı yazamazsın, matbaaya bastırıp halka bildiri dağıtamazsın, vs. E, milletçe kitap okuma alışkanlığımız da "sıfır", tutsun insanlar Turan Dursun'u, İlhan Arsel'i okusun...
Yani kısaca kendimizi tanıtım imkanımız yok; meydan din tüccarlarına kalıyor her zaman...