Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-07-2014, 09:59
knowledgetowisdom - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
knowledgetowisdom knowledgetowisdom isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Yaratılış..

Hani diyorsunuz ya bu ayetleri Muhammed uydurdu diye...

merak ediyorum mesela Ankebut 20'yi nasıl uydurdu?

De ki: “Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah ilk baştan nasıl yaratmış bakın. İşte Allah bundan sonra ahiret hayatını da yaratacaktır.” Gerçekten Allah her şeye kadirdir.”

ön açıklama:

1-) Kuran, 23 yılda inen kuran insan sözü olsa idi belagatinde muhakkak sapmalar olurdu fakat Kuran hep aynı belagatli üslubunu korumuştur. Çevrilerden bu anlaşılmaz arapçasından okumayı bilmek lazım...

2-) belagat konusuna niye girdim? "yeryüzünde geiz dolaşın" ifadesi veya ayette geçen "arz" kelimesinin nasıl kullanıldığını kuranı bir bütün olarak incelersenin o belagatli üslup çerçevesinde rahatlıkla görürsünüz.

3-) yeryüzünde gezin dolaşın demek turistlik geziye çıkın demek değildir... veya mekke ve etrafını bi inceleyin bakalım demek değildir.

4-) yeryüzünü gezin dolaşın demek gözlemleyin, deney yapın , araştırın vs. vs. vs. gibi anlamalrın hepsini kapsar. Allah "deney yapın" demesini de bilir di ama başlangıç noktası 1400 yıl önce olduğu için öyle bir üslup kullanmış ki o zamanın insanı için imkanlar dahilinde yapılacak her ne ise bu zaman insanı için de imkanlar dahilinde yapılacak olanı yapın " anlamını koruyor ve içeriyor...

SORU:

Ayetler insan sözüdür diyenler...Muhammed peygamber neden böyle bir ayet demiş sizce? zorunluluğu mu var? Herkesin muhakkah bir fikri teorisi vardı nasıl yaratıldığı hakkında.. O ise cevap doğada, arzda gezin dolaşın cevap orda! demiş... niye? gerçekten soruyorum ne zorunluluğu var?

Not: başka ayet yazarsanız cevap vermem buna cevap verin sadece?

"Âdemoğlunun bildiği her şeyin bilmek istediğinden ibaret oluşu yüzünden biz insanlar birbirimize yardım edemiyoruz."
Alt 16-07-2014, 10:59
alpeerkara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
alpeerkara alpeerkara isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Gayet net değil mi? Yaratıcı düşüncesi söylersen desteklemek ıcın de neyı yarattığını soylersın. Demıs kı bakın yeryuzunu dolaşın hepsını Allah yaptı o yarattı. Ve yıne ahirete vurgu. İnanın bunu yaratan Allah ahıretı de yaratır dıyor. Deney falan Modernistler’in çıkardığı şeyler bunlar.
Alt 16-07-2014, 13:18
Dialectics - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dialectics Dialectics isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sayın knowledgetowisdom,

İşin hiç terümesine, mealine, tefsirine girmeden ya da zaten cevaplamayacağınızı baştan beyan ettiğiniz diğer bazı başka tutarsızlıkların bahsine girmeden, farklı bir açıdan yaklaşacağım bu "Yaratılış" konusuna...

Diyelim ki hepsi doğru, Cebrail 1400 yıl önce çarşı, pazar, camiler dururken gizli saklı mağaralarda Muhammed'e Allah'ın sözlerini iletti. Diyelim ki Cebrail de (bir uzaylı dahi olabileceği ihtimalini göz ardı ederek) Allah'ın meleği idi. Diyelim ki yaşadığına dair düzgün tarihsel kanıt dahi olmamasına rağmen ve mucizelerine de kimsenin tanıklık etmemesine rağmen Muhammed Allah'ın mesajını iletmek ile görevli bir peygamberdi. Ve diyelim ki sizin beyan ettiğiniz şekilde Muhammed'in kendi kendine uyduramayacağı ayetler söz konusu.

Bütün bu varsayımlardan sonra (inanmak kelime anlamı olarak bir şeyin doğruluğu varsayımıdır) size Gnostik inancından bahsetmek istiyorum:

Gnostikler bu dünyanın aslında cehennem olduğuna inanırlar. İnançlarına göre ruhlar, bu bedenlere hapsolarak özgürlüklerini yitirmişlerdir. Kutsal kitaplara göre cennet Tanrı tarafından, cehennem ise Şeytan tarafından yaratılmıştır. Dolayısıyla bu dünyanın Tanrı'sının aslında Şeytan olduğuna inanırlar. Gerçek bilgiyi (gnosis) i bulana kadar da bu dünyaya sürekli reenkarne edip duracaklarına inanırlar. Dünya aslında bir mutluluklar mekanı değil, acı ve işkence mekanıdır ki insanlık tarihi de zaten pek çok mutzuszluk verici hikaye ile doludur. Bu dünyanın Tanrı'sının da aslında Şeytan olduğu iddialarından bahsederken mevcut dinleri referans alırlar: "Nasıl olur da gerçek bir Tanrı bir babadan oğlunu kurban etmesini isteyebilir" derler. Hz. İbrahim'in hikayesi bütün kitaplarda benzerdir bildiğiniz üzere.

Dini kitaplara göre ilk cinayeti Kabil işlemiştir. Sebep ise Tanrı'nın Habil'in adağını kabul ederken Kabil'inkini kabul etmemesi sonucu kıskanan Kabil'in Habil'i öldürmesidir. Ancak Kuranda Allah'ın Habil'in kestiği kurbanı kabul ederken, Kabil'inkini neden kabul etmediğinden bahsedilmez. İncilde ise Kabil'in adak olarak meyve ve sebze snduğundan bahsedilir. Ancak Tanrı, meyve ve sebzeyi beğenmez, kendisi için kan akıtılmasını ister.

Tevrat, İncil ve Kuranın Tanrısı kibirlidir. Kendisine tapılmasını ister, bir olduğunun tekrar edilmesini ister, kendine inanılmasını ister. İnanmayanların başlarına gelecek akıbetlerden bahseder, nasıl cehennemde yanacaklarını anlatır, tehdit eder. Korku, en iyi kontrol yöntemidir ve bu dinlerin Tanrısı tehditkardır, korku ile kontrol sağlamaya çalışmıştır. Gnostiklerin inancına göre Kabil aslında bu dünyanın Tanrı'sının gerçek Tanrı olamayacağını, Şeytan olduğunu ilk farkedendir...

Sizce de dünyada toplam acı mı fazladır, toplam mutluluk mu? Dinler insanlığı ileri mi götürmüştür, geri mi? Din uğruna dökülen ve dökülmekte olan kanın miktarı nedir?

Bunlar üzerine düşünmenizi tavsiye ederim...
Alt 16-07-2014, 14:50
Sipahi Sipahi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

1-)Yaşadığına düzgün kanıt bulunmaması ifadesi hayli ilginç açıkçası.Yani eski olaylarla ilgili bir ses kaydı video kaydı falan mı getirmemiz bekleniyor.Bu kadar insanın konuştuğu binlerce kitabın yazıldığı biri hayali denilebilir mi?Yani böyle delilleri kabul etmeyeceksek o zaman diyelim bir yerden kalıntı çıktı ben de dedim ki ya o sonradan yapılmıştır,biraz da harabe süsü verilip toprağa gömülmştür,bu karbon 14te belli olmasın diye de eski taşlardan seçilmiştir desem olur mu?
Mucizelerine kimsenin tanık olmaması demek Kur'an ı ve hadisleri kabul etmemek anlamına gelmektedir.bir örnek vereyim

"Onları siz öldürmediniz, lâkin Allah öldürdü. Attığın zaman da sen atmadın, lâkin Allah attı. Bu, Müminleri katından güzel bir imtihanla denemek içindi. Şüphesiz Allah işitendir, bilendir." (Enfal 17)

Bu ayet-i kerimede geçen "Attığın zaman sen atmadın, lâkin Allah attı." ifadesi hakkında İbni Abbas, Urve İbni Zübeyir, İmam Mücahid, İmam Katade, İmam Süddi, İkrime hazretleri ve diğer bütün müfessirler ittifakla şöyle demektedirler: Bu ayet-i kerime, Hz. Peygamber (s.a.v)'in Bedir günü müşriklerin yüzlerine toprak atması hakkında nazil olmuştur. Şöyle ki:

Enfal suresinde Bedir savaşı çok detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Zikrettiğimiz ayet-i kerime de Bedir savaşının anlatıldığı bölümde geçmektedir. Bedir günü Müslümanlar sayıca çok az ve silahça çok zayıftılar. Kâfirler onların üç katı kadardı ve tamamen silahlı ve zırhlı idiler. Savaşın bir bölümünde Müslümanlar mağlup olmak üzereydiler ki, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu hengâmda ellerini açarak şöyle dua etmiştir: "Ey Rabbim, eğer şu topluluğu helak edecek olursan, bir daha asla yeryüzünde sana ibadet edilmeyecektir…"

Bu dua üzerine Cebrail (a.s.), Efendimize: "Bir avuç toprak al ve bunu onların yüzlerine at." dedi. Hz. Peygamber de bir avuç toprak alarak bunu onların yüzlerine attı ve "yüzleri kurusun!" buyurdu. Müşriklerden hiç kimse kalmadı ki, gözlerine, burun deliklerine ve ağzına bu bir avuç topraktan isabet etmiş olmasın. Müşrikler gözlerine kaçan bu toprakla uğraşırken Sahabeler onlara saldırıp bir kısmını öldürdü ve bir kısmını da esir etti. Savaştan sonra da Cenab-ı Hak bu ayet-i kerimeyi indirerek, Müminlere vermiş olduğu nimeti hatırlattı.

Yani başka başlıkta dediğim gibi kaynakları reddeceksek işin içinden çıkamayız.

2-)Allah ın kibirli olduğu iddiasıyla ilgili kibir bir zaaftır ve her yönden kusursuz bir Allah düşünüyorsak bu kibrin olmaması gerekir.Ee o zaman namazı ibadetleri nasıl anlayacağız?Şöyle ki tahminimce bu sözü duymuşsunuzdur "Dünyayı dolaşınız, duvarsız, edebiyatsız, kanunsuz, servetsiz şehirler bulacaksınız. Fakat mabetsiz ve mabutsuz şehir bulamayacaksınız." bu benim için inanmanın fıtrattan geldiğinin delilidir.Ayrıca Ghandhi ye ait olduğu iddia edilen şöyle bir söz okumuştum "Dua ve ibadet olmasa idi ben çoktan çıldırırdım.".Yani insanın acizliğini hissederek sonsuz güçlü bir varlığa yönelerek mutlu olacağını düşünüyorum.
3-)Bu Dünya acıyla mı mutlulukla mı doludur?Elbette acılar daha fazladır .Mallarınız ve canlarınız hususunda siz mutlaka imtihan olunacaksınız.(ÂLİ İMRÂN-186) Zaten bu dünyada adalet tam anlamıyla yerine geliyor mu hayır.Mesela bir yer bombalandı 1 yaşındaki bebek öldü bunun hesabı sorulmayacak mı?Biri bir suç işledi polise yakalanmadı.Issız bir yerde öyle yaşadı öldü.Bu adalet midir?Yani bu dünyada adaletin tam gerçekleşmemesi daha büyük ve adil bir mahkemeye işaret ediyor.Bir de diyelim ahiret yok haşir yok.Ben dışarı çıktım ışıklardan geçiyorum dikkatsiz sürücünün biri bana çarptı öldüm.Ne olacak hiçlik.Yani her an ebedi yok olma hissi.Diyelim oturdum bugün 1000 soru çözdüm arkadaşlar çağırdı dersim var dedim gitmedim gece bi deprem oldu hiçliğe gömüldm.Bu insana acı vermiyor mu?Tahminimce yaşlılar bunu daha çok hissediyordur.İnsandaki şu ebedilik hissi hayatı eziyet olmaktan çıkarıyor.Aslında bu ebedilik hissini yaşarken de hissederiz yani hiç ölmeyecekmiş gibi yaşarız değil mi ölüm saatimi bilsem desen ki bana 100 yıl sonra öleceksin süre azaldıkça o kaçınılmaza yaklaştığımı bilsem çok bir zevk alacağıma inanmıyorum.Dinler ilerletmiş mi geriletmiş mi yani dinleri insanlık tarihinden ayrı düşünmek olanaksız bilim dünyasına katkı sağlayanların hepsinin bir Yaratıcı ya inanmadığını söylemek olanaklı değil.

Benim düşüncelerim de böyle
Alt 16-07-2014, 15:45
Üye

alpeerkara´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Gayet net değil mi? Yaratıcı düşüncesi söylersen desteklemek ıcın de neyı yarattığını soylersın. Demıs kı bakın yeryuzunu dolaşın hepsını Allah yaptı o yarattı. Ve yıne ahirete vurgu. İnanın bunu yaratan Allah ahıretı de yaratır dıyor. Deney falan Modernistler'in çıkardığı şeyler bunlar.
Alperkara;

yine meselenin içine hiç girememişsin sadece yüzeyinw şöyle bir üflemişsin...

Ben şunu soruyorum:

Sen bir kitap uydursan, "Tanrı yarattı hepinizi" der geçersin üztüne de bir kaç süslü biberli cümle eklersin olur biter...

Nasıl yaratıldığını öğrenmek istiyor isen git "dünyayı incele" deniliyor yani cevap demek ki doğada....

Bunu neden söylemiş, zorunlu muymuş... buna odaklan...

----------

Diğer gnostik arkadaş konuyla yazdıklarının ilgisi yok cevap vermeyeceğim...

"Âdemoğlunun bildiği her şeyin bilmek istediğinden ibaret oluşu yüzünden biz insanlar birbirimize yardım edemiyoruz."
Alt 16-07-2014, 15:47
Üye

Sipahi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
1-)Yaşadığına düzgün kanıt bulunmaması ifadesi hayli ilginç açıkçası.Yani eski olaylarla ilgili bir ses kaydı video kaydı falan mı getirmemiz bekleniyor.Bu kadar insanın konuştuğu binlerce kitabın yazıldığı biri hayali denilebilir mi?Yani böyle delilleri kabul etmeyeceksek o zaman diyelim bir yerden kalıntı çıktı ben de dedim ki ya o sonradan yapılmıştır,biraz da harabe süsü verilip toprağa gömülmştür,bu karbon 14te belli olmasın diye de eski taşlardan seçilmiştir desem olur mu?
Mucizelerine kimsenin tanık olmaması demek Kur'an ı ve hadisleri kabul etmemek anlamına gelmektedir.bir örnek vereyim

"Onları siz öldürmediniz, lâkin Allah öldürdü. Attığın zaman da sen atmadın, lâkin Allah attı. Bu, Müminleri katından güzel bir imtihanla denemek içindi. Şüphesiz Allah işitendir, bilendir." (Enfal 17)

Bu ayet-i kerimede geçen "Attığın zaman sen atmadın, lâkin Allah attı." ifadesi hakkında İbni Abbas, Urve İbni Zübeyir, İmam Mücahid, İmam Katade, İmam Süddi, İkrime hazretleri ve diğer bütün müfessirler ittifakla şöyle demektedirler: Bu ayet-i kerime, Hz. Peygamber (s.a.v)'in Bedir günü müşriklerin yüzlerine toprak atması hakkında nazil olmuştur. Şöyle ki:

Enfal suresinde Bedir savaşı çok detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Zikrettiğimiz ayet-i kerime de Bedir savaşının anlatıldığı bölümde geçmektedir. Bedir günü Müslümanlar sayıca çok az ve silahça çok zayıftılar. Kâfirler onların üç katı kadardı ve tamamen silahlı ve zırhlı idiler. Savaşın bir bölümünde Müslümanlar mağlup olmak üzereydiler ki, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu hengâmda ellerini açarak şöyle dua etmiştir: "Ey Rabbim, eğer şu topluluğu helak edecek olursan, bir daha asla yeryüzünde sana ibadet edilmeyecektir…"

Bu dua üzerine Cebrail (a.s.), Efendimize: "Bir avuç toprak al ve bunu onların yüzlerine at." dedi. Hz. Peygamber de bir avuç toprak alarak bunu onların yüzlerine attı ve "yüzleri kurusun!" buyurdu. Müşriklerden hiç kimse kalmadı ki, gözlerine, burun deliklerine ve ağzına bu bir avuç topraktan isabet etmiş olmasın. Müşrikler gözlerine kaçan bu toprakla uğraşırken Sahabeler onlara saldırıp bir kısmını öldürdü ve bir kısmını da esir etti. Savaştan sonra da Cenab-ı Hak bu ayet-i kerimeyi indirerek, Müminlere vermiş olduğu nimeti hatırlattı.

Yani başka başlıkta dediğim gibi kaynakları reddeceksek işin içinden çıkamayız.

2-)Allah ın kibirli olduğu iddiasıyla ilgili kibir bir zaaftır ve her yönden kusursuz bir Allah düşünüyorsak bu kibrin olmaması gerekir.Ee o zaman namazı ibadetleri nasıl anlayacağız?Şöyle ki tahminimce bu sözü duymuşsunuzdur "Dünyayı dolaşınız, duvarsız, edebiyatsız, kanunsuz, servetsiz şehirler bulacaksınız. Fakat mabetsiz ve mabutsuz şehir bulamayacaksınız." bu benim için inanmanın fıtrattan geldiğinin delilidir.Ayrıca Ghandhi ye ait olduğu iddia edilen şöyle bir söz okumuştum "Dua ve ibadet olmasa idi ben çoktan çıldırırdım.".Yani insanın acizliğini hissederek sonsuz güçlü bir varlığa yönelerek mutlu olacağını düşünüyorum.
3-)Bu Dünya acıyla mı mutlulukla mı doludur?Elbette acılar daha fazladır .Mallarınız ve canlarınız hususunda siz mutlaka imtihan olunacaksınız.(ÂLİ İMRÂN-186) Zaten bu dünyada adalet tam anlamıyla yerine geliyor mu hayır.Mesela bir yer bombalandı 1 yaşındaki bebek öldü bunun hesabı sorulmayacak mı?Biri bir suç işledi polise yakalanmadı.Issız bir yerde öyle yaşadı öldü.Bu adalet midir?Yani bu dünyada adaletin tam gerçekleşmemesi daha büyük ve adil bir mahkemeye işaret ediyor.Bir de diyelim ahiret yok haşir yok.Ben dışarı çıktım ışıklardan geçiyorum dikkatsiz sürücünün biri bana çarptı öldüm.Ne olacak hiçlik.Yani her an ebedi yok olma hissi.Diyelim oturdum bugün 1000 soru çözdüm arkadaşlar çağırdı dersim var dedim gitmedim gece bi deprem oldu hiçliğe gömüldm.Bu insana acı vermiyor mu?Tahminimce yaşlılar bunu daha çok hissediyordur.İnsandaki şu ebedilik hissi hayatı eziyet olmaktan çıkarıyor.Aslında bu ebedilik hissini yaşarken de hissederiz yani hiç ölmeyecekmiş gibi yaşarız değil mi ölüm saatimi bilsem desen ki bana 100 yıl sonra öleceksin süre azaldıkça o kaçınılmaza yaklaştığımı bilsem çok bir zevk alacağıma inanmıyorum.Dinler ilerletmiş mi geriletmiş mi yani dinleri insanlık tarihinden ayrı düşünmek olanaksız bilim dünyasına katkı sağlayanların hepsinin bir Yaratıcı ya inanmadığını söylemek olanaklı değil.

Benim düşüncelerim de böyle
Sayın Sipahi,,

Bazı rivayetler vermişsin? nereden biliyorsun? orada mıydın? bu rivayetleri 230 yıl sonra yazanlar orada mıymışlar?

Alt 16-07-2014, 17:17
alpeerkara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
alpeerkara alpeerkara isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

knowledgetowisdom´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Alperkara;

yine meselenin içine hiç girememişsin sadece yüzeyinw şöyle bir üflemişsin...

Ben şunu soruyorum:

Sen bir kitap uydursan, "Tanrı yarattı hepinizi" der geçersin üztüne de bir kaç süslü biberli cümle eklersin olur biter...

Nasıl yaratıldığını öğrenmek istiyor isen git "dünyayı incele" deniliyor yani cevap demek ki doğada....

Bunu neden söylemiş, zorunlu muymuş... buna odaklan...

----------

Diğer gnostik arkadaş konuyla yazdıklarının ilgisi yok cevap vermeyeceğim...
Bilim mi çıkıyor buradan yani ?
Alt 16-07-2014, 17:30
Üye

alpeerkara´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bilim mi çıkıyor buradan yani ?
ben kuranda yaratılş nasıl anlatılmış diye merak edip bakıyorum:

bana Allah: yeryüzünü gez dolaş diyor... bu kadar basit...

ben meseleye şöyle bakıyorum..

kuran bu konuda güzergah çiziyor...

yeryüzünü gezip dolaşırken doğru yolda olup olmadığını yine tekrar kurandan anlayabilirsin...

mesela yeryüzünü gezip tevrat müzesine yolun uğrarsa "ademin kaburgasından havva" hikayesine takılabilirsin. kuran burada hemen "dur yanlış yoldasın o öyle değil" der...

evrim teorisini ve bigbangteorisini incelersen kuranla paralelikler olduğunu görürüsin..

tabi size göre bu teoriler geliştirildikten sonra uyanık müslümanların kelimelere farklı anlam yükleyerek "aaa bu kuranda da vardı" demesi...

bu konuda sizi ikna edemem....

Alt 16-07-2014, 21:10
mrdragon mrdragon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hani diyorsunuz ya bu ayetleri Muhammed uydurdu diye...

merak ediyorum mesela Ankebut 20'yi nasıl uydurdu?

De ki: “Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah ilk baştan nasıl yaratmış bakın. İşte Allah bundan sonra ahiret hayatını da yaratacaktır.” Gerçekten Allah her şeye kadirdir.”
Bu ayetten böyle bir ifade çıkmaz. Limon sıkacağına koysanızda çıkmıyor. Çıksaydı, Muhammed eşliğinde incelemeler başlardı.

Oysa, Muhammed'e dahi kulluk et kurban kes diyor tanrı.
Sürekli sabret diyor tanrı.
Tanrı düşün ve çözüm üret demiyor. Ben ne söylersem kanundur diyor.
Tanrı müteşabih bir ayet verdiği zaman onu ancak bir tek ben bilirim diyor.
Tanrı, ben hüküm verdiğim zaman imanlı itaat etmek zorundadır diyor.

Ayet ise yeryüzünde gezip dolaştığınızda göreceğiniz, her canlı, her yapı, her dağ benim eserimdir. Bunları yapıyorsam elbette Ahiret hayatını da sizin için ypamam kolaydır diyor.

Yoksa, ben şimşeklerim ile dilediğimi çarparım'ı ayet ile yollayan tanrıya, tanrım biz araştırdık şimşek nasıl oluşuyor bulduk, Bak paratoneri de koyduk Nah çarparsın demezdi insanlık.

Yağmuru yağdırırım, kuraklığı gönderirim, dilersem bereket veririm diyen de tanrı, gidin araştırın da yağmuru siz yağdırın, kuraklık varsa giderin demiyor.

Rabbinize ibadet edin, şükredin sabredin, salih kul olun o sizi rızıklandırır diyor.

ön açıklama:

1-) Kuran, 23 yılda inen kuran insan sözü olsa idi belagatinde muhakkak sapmalar olurdu fakat Kuran hep aynı belagatli üslubunu korumuştur. Çevrilerden bu anlaşılmaz arapçasından okumayı bilmek lazım...
Mekki ayetlerde belagatın güzelliğine dem vuran oryantalistler, medine ayetlerinde bu özelliğin yitirildiğini savunuyorlar.

Yani, hep aynı üslubu koruduğu fikrine katılmıyorlar.
İçerik olarak sapmalar belagata da yansımış denilmekte.

Tabi imanlı için kuran başka bir alem orası ayrı, hani hindistan cevizine tapan biri içinde hindistan cevizi dünyanın 7 harikasından biri değil tek harikası...

2-) belagat konusuna niye girdim? "yeryüzünde geiz dolaşın" ifadesi veya ayette geçen "arz" kelimesinin nasıl kullanıldığını kuranı bir bütün olarak incelersenin o belagatli üslup çerçevesinde rahatlıkla görürsünüz.

yeryüzünde gezin dolaşın demek turistlik geziye çıkın demek değildir... veya mekke ve etrafını bi inceleyin bakalım demek değildir.

yeryüzünü gezin dolaşın demek gözlemleyin, deney yapın , araştırın vs. vs. vs. gibi anlamalrın hepsini kapsar. Allah "deney yapın" demesini de bilir di ama başlangıç noktası 1400 yıl önce olduğu için öyle bir üslup kullanmış ki o zamanın insanı için imkanlar dahilinde yapılacak her ne ise bu zaman insanı için de imkanlar dahilinde yapılacak olanı yapın " anlamını koruyor ve içeriyor...
Gözlemleyin, deney yapın gibi bir durumun çıkması için kuranı ters çevirip, ayetlerini dilinize esir etmeniz gerekir.

Kaldı ki, böyle bir yorumu, Muhammed ve sonrası 1350 yıl boyunca hiç yapamamışlar.

Yoksa, yıldızlar şeytana atılmalık bir taş diyen tanrı, araştırın diyecekse, bakın o yıldızlar ahanda nasıl şeytana atılmalış taş ve yolunuzu aydınlatsın diye bir kandil diyemez aynı zamanda spermi hatalı orijinden fışkırtmazdı...

SORU:

Ayetler insan sözüdür diyenler...Muhammed peygamber neden böyle bir ayet demiş sizce? zorunluluğu mu var? Herkesin muhakkah bir fikri teorisi vardı nasıl yaratıldığı hakkında.. O ise cevap doğada, arzda gezin dolaşın cevap orda! demiş... niye? gerçekten soruyorum ne zorunluluğu var?

Not: başka ayet yazarsanız cevap vermem buna cevap verin sadece?
Ayeti yamulttunuz, hatta ırzına geçtiniz. Sorunun cevabı gayet net.

Bir tanrı, nasıl yaratıldığınızı merak ediyorsanız, gezin dolaşın bakın demez. Ne bulursanız inceleyin, keşfedeceğiniz çok şey var der.

Oysa tanrı, neyi nasıl yarattığımı inceleyin böylece benim gazaplarımı da rızıklarımı da sizler kontrol edersiniz demiyor. Çevrende gördüğün herşeyi ben yarattım demekte. Zaten oradaki araplar da, efendim biz ilim yapacağız demiyorlar. Ellerinde kılıç deve, at üstünde fetih ve cihada çıkıp, ganimet, köle ve cariye ile geliyorlar.
Alt 17-07-2014, 00:57
Üye

Bir tanrı, nasıl yaratıldığınızı merak ediyorsanız, gezin dolaşın bakın demez. Ne bulursanız inceleyin, keşfedeceğiniz çok şey var der.
MRdragon,

bana "arzı (yeryüzünü) gezin ifadesinin -inceleyin- anlamına gelemeyeceğini ispatla..

Önerilen Siteler