"Kürt sorununun Türkiye'deki sorunları kilitleyen bir sorun olduğunu düşünüyorum."
"Türkiye'nin demokratikleşmesini de kilitleyen bir sorun olarak görüyorum."
"Türkiye'deki Kürtler, Türkiye'den kopuşa giriyorlarsa, Irak'taki devletin varlığını da tehlikeye atıyorlar demektir."
"Son zamanlarda, Türkiye ile birlikte kopuşu gördüm. Bu çok tehlikeliydi."
"Bir Türkiyeli olarak düşündüğüm tek bir şey var, Türkiye'nin demokratikleşmesi."
"Bugün akıllı bir Kürdün, düşünmesi gereken tek şey Kuzey Iraktaki devletin komşularıyla iyi geçinmesidir."
"O devletin topraklarının genişletilmesinde verilecek değişik faaliyetler, bu büyük bela açar."
"Ermenistanın daha büyük toprağa sahip olması, bunlar benim hedeflerim olmaz."
"Bugün söyleyeceğim tek bir şey, dağa çıkmış insanların silahlarını da bırakarak, silahlı çatışmanın olmadığını gösterebilmeleridir."
"Kürtlerin, barış ve birlikte yaşama azimlerini samimiyetlerini ortaya koymaları lazımdır."
Hırant Dink akıllı bir Anadolu insanıydı. Türkiye'nin doğusunda bir Kürdistan ve PKK hareketinin Türkiyeli Kürtlere nasıl zarar verdiğini, Türkiyedeki demokrasi taleplerini ve genel tüm insan hakları mücadelesini nasıl baltaladığını görmüş normal olarak.
Genel olarak Ermeniler Kürtlerden daha akıllı davranıyorlar. Tarihte de böyleymiş, şimdi de böyle.
Gerçi ben Ermenilerin Türklerden de akıllı olduklarını düşünüyorum ya!
Hıristiyanlık dininde kalarak, ince akıllarını kaybetmemişler çünkü.
Lakin Türkler ve Kürtler öyle değiller.
Türkler de Osmanlı'dan beri devlet yönetiminden gelen, Bizans'tan kalan idaresel yapı edinmiş, 3-5 bir şeyler öğrenmişler.
Fakat Kürtler'de bu da yok.
Onun için;
Kürtler içerisindeki bir grup, sırf aç gözlülüklerinden. Tamamen açgözülük, eyalet sistemi, daha sonra Kürdistan hedefiyle Irak ve Suriye'de kurulacak devletten de olacaklar.
İnsanda azcık akıl olur.
Kendi tankını üretmek üzere olan, helikopter üretmeye başlamış, ülkesinde uçak üreten bir ordu var.
Bu ordu toprak verir mi sana?
İyi geçinmen gerekirken, daha niye dikleşiyorsun sen yani.
Türkler eyalet sisteminin Büyük Kürdistan'a kapı açtığını görmücek kadar, moron mu?
Yer mi bunu Anadolu çocuğu?
Biz bayrak fetişizimini, Türklük şovenizmini azaltmaya çalıştıkça bu salak PKK, yaptığı saldırılarla daha da bunu arttırıyor.
Bu konlar böyle tartışılmıyor. Bırakın şu PKK'yı(sanki her şeyi belirleyen yegane güçmüş gibi)...
Bu ülkede faşizm bir damar, neredeyse atar damar.
Hitler'in akıl hocası İttihat Terakki'dir.
İttihat Terakki Ermenileri, Nazilerde Yahudileri yok etti....
Bu gün Almanya akıllıca bu damarı keserken, bizde ise sözümona kendilerine milliyetçi diyenler devam ettirdi, ettiriyor. Üstelik hakim ideoloji! Uluslararası İstihbarat Örgütlerince kullanılmalarıda cabası...
PKK'nın politiklarını tartışmak çözüm değil, zaten politkalarını bazen filliyatlarını belirleyen bir yerde istihbarat örgütleri de. Beri yanda devletin poltikalarını belirleyen de farklı değil, bazı fiiliyatlarını da, 1960 da yerleşen Gladyo, şimdi devleti yönetiyor.
Tartışmamız gereken coğrafyadır, coğrafyanın insanları, hayat koşulları ve hakim ideolojiler ve toplumun bu ideolojilerden nasıl kurtulup, arınacağı, bilinci vb.
Kendine yapılmasını istemediğini, başkasından bekleme, o halde başkasına da yapma. Bir halk ayrılmak isterse uzay geminde olsa çözüm olmaz, Kürtler kardeşlik istiyor, üvey evlat olmak istemiyor, bilinçli Türklerde aynı şeyi istiyor, neden kardeş, kardeşe yalakalık yapsın ki? Birde ne zaman sussalar, katliamlara maruz kalmışlar, susmak çözüm değil, çözüm birliktelik, ayrımcılığın bitmesi, bu yüzyılda köhne şeylerin siyasetten men edilmesi, çözüm basit, zor olan fiiliyat.
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
------- Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Tamam da ben içimden geçenleri söylüyorum. Sizler gibi ideal veya bir sorumluluk taşımıyorum ki;
O coğrafyanın insanlarından Kürtler bu kafayla giderseler, ezilen halk olarak kalmaya devam edecekler.
Nasıl ki; Türkler devleti kutsallaştırmışlarsa, Kürtlerin de PKK'ya karşı gözleri kör.
Nasıl ki; Türkler Atatürk olmasaydı olmazdık diyor. Yıkılırdık, mahvolurduk, babamız kimdi bilemezdik türünden ona hayatlarını borçlu sanıyorlar. Kürtler de PKK'ya karşı aynı sözleri ediyorlar.
Kürtler içinde kafası çalışan lider çıkmıyor, çıkmamış.
Hitler'in akıl hocası İttihat Terakki'dir.
İttihat Terakki Ermenileri, Nazilerde Yahudileri yok etti....
MHP'nin aldığı oy kaç yani? HDP'nin 3 puan üstü.
PKK silah bıraksa, bu ittihat ve terakkici %13 de, en fazla 5 sene içinde yok olup gidecek.
PKK'yı koruyup, eleştirmeyenler, kollayanlar da ülkenin demokrasi gelişimine engel oluyorlar.
Gerçek hayatta toplumların fayda ve zararları taktik ve politikalara göre belirleniyor, 15 sene önce silah bırakması lazımdı bu örgütün taktiksel olarak (eğer Kürt haklarını savunuyorlarsa) fakat hala silahla iş yapmaya çalışıyorlar.
Bir ülkenin ordusuna silah bırak diyemeyeceğimize göre;
Bir halk ayrılmak isterse uzay geminde olsa çözüm olmaz, Kürtler kardeşlik istiyor, üvey evlat olmak istemiyor, bilinçli Türklerde aynı şeyi istiyor, neden kardeş, kardeşe yalakalık yapsın ki?
Bunun yalakalık yapmakla alakası yok. Türkiye'de demokrasinin oturması için, Türkiye sınırları dışında Kürt devletini güvence altına almaları için bu gerekiyor.
Ayrıca;
Doğudaki Kürt halkı ne isteyip, ne istemediğini bilmiyor. Başlarındaki adamlar karar veriyor. Siz şunu istiyorsunuz diye bence.
Bu da normal zaten bana göre;
Batı bölgesindeki halkın toplumsal bilinç ve duyarları ne kadar açık ki; doğudaki halkın açık olacak. Eğitim seviyesi daha düşük, aşiret sistemimin hüküm sürdüğü bir bölge.
Kürt aydınları kimlerse bilmiyorum. Zayıf yani bence.
Şu an aklı başında bir kürt aydını böyle özerklik, şu bu gibi eylemlere karşı yapmamamız diye öğüt vermesi lazım kürt halkına, bağıra bağıra PKK'yı eleştirmesi lazım.
Okuyorum ben Kürt haber ajanslarından PKK'nın haberlerini.
Onları istihbarat örgütlerinin yazdırmadığını, şu an yapılan eylemlerin de Kandil'in emirleri doğrultusunda gerçekleştiğini tahmin ediyorum.
Yukarıda Hrant Dinkin söylediklerinin çoğuna kimse karşı çıkmaz sanırım.
Bu arada bir not: Bugün Türklerin çoğu, özellikle sağcı ve türk milliyetçilerinin nerede ise tamamı; Hrant için, iyi oldu, geberdi diyor.
Hrantı savunan yine bizleriz.
Hatta Hrantı anmak için yürüdüğümüzde, bize ermeni döllerisiniz diyenler bile oldu.
Hrant gibilerin dönüp dolaşacağı yer bizim yanımızdır. Statükodan ekmek yok onlara.
Hrant ne demiş: "Bir Türkiyeli olarak düşündüğüm tek bir şey var, Türkiye'nin demokratikleşmesi."
Bunu demokrat ve çağdaş herkes ister. Ama bu çok zor. Olmayacak. Çünkü ülkede azınlığız.Kimse bu ülkede %30-%40 arasının taleplerinin(CHP+HDP nin taleplerini) s.klemiyor. Çünkü bize ve bizim oyumuza ihtiyacı yok ülkeyi yönetenlerin. O %70 e yakın sağ pastayı kim alırsa ya da kimler alırsa, ülkeyi onlar yönetiyor.
Diğer sağ partilerin tabanlarının demokratikleşme anlamında evrimleşmelerini bekleyeceğiz ki, ölme eşşeğim ölme.
Yani,demokratikleşme herkesin isteği. PKK nın asker vurması ise hepimizin eleştirdiği nokta. Sadece bu süreçle alakalı değil. Ben 15 yıl önce de bunu eleştirirdim, 20 yıl önce de...Sonuçta askerler, gariban anadolu çocukları...
Kenan Evrenleri vurmalıydı PKK, Abdullah Çatlıları...Faşizmin ele başlarını vurmalıydı, askerleri değil.
Her Zeus'un günü saldırılar başladı yine ülkede. Belki İzmir'den, İstanbul'dan uzakta geliyodur Hakkari size, fakat benim bulunduğum yerden Türkiye dipdibe gözüküyor. İstanbul ve Diyarbakır aynı yer gibi;
Ayrıca bu olaylar;
Ölen insanlar, patlayan bombalar falan acayip marjinal, acayip anormal durumlar.
AKP tezgahlamış, PKK dahil olmuş olsun.
Bunlar çooook marjinal ve aşırı şeyler bir ülke için.
Kaldı ki;
Bizler dediğin kim?
Sanırım şu yanılgı var. Her sol görüşten olan Kürdistan'a sıcak bakar bir durum yok yani. Şimdi AKP iktidarı var diye, belki ses etmiyorlardır, onu bilemem.
CHP bir kere Kürdistan'ı hayatta kabul etmez. HDP içinde de farklı görüşler var.
Yani senin başka bir topikteki;
"Bir savaş çıksa Kürdistan kurulur" benzeri sözünden de, düşündüm kafamda.
Zeus korusun yarın Rusya Türkiye'ye dalsa, vatan savunmasını bırakıp, düşmanla birlik olup Türkleri vuracak adamlar varmış dedim.
PKK hadi tamam biliyoz da;
İnsanlıktan çıkarıp, kutsallaştırmaya karşı da çıksam, Atatürk belki ondan lazım memlekete.
Konu Boolean tarafından (17-08-2015 Saat 14:24 ) değiştirilmiştir.
Her Zeus'un günü saldırılar başladı yine ülkede. Belki İzmir'den, İstanbul'dan uzakta geliyodur Hakkari size, fakat benim bulunduğum yerden Türkiye dipdibe gözüküyor. İstanbul ve Diyarbakır aynı yer gibi;
Benim çocukluğum Tunceli de geçti.Silah sesleri arasında uyumamak nedir bilir misin?
Bu olaylara yabancı değilim Boolean. Tabiri caizse kan kokusu ile büyüdük.
Boolean´isimli üyeden Alıntı
Kaldı ki;
Bizler dediğin kim?
Sanırım şu yanılgı var. Her sol görüşten olan Kürdistan'a sıcak bakar bir durum yok yani. Şimdi AKP iktidarı var diye, belki ses etmiyorlardır, onu bilemem.
CHP bir kere Kürdistan'ı hayatta kabul etmez. HDP içinde de farklı görüşler var.
Bu dediklerine katılıyorum.
Boolean´isimli üyeden Alıntı
Yani senin başka bir topikteki;
"Bir savaş çıksa Kürdistan kurulur" benzeri sözünden de, düşündüm kafamda.
Zeus korusun yarın Rusya Türkiye'ye dalsa, vatan savunmasını bırakıp, düşmanla birlik olup Türkleri vuracak adamlar varmış dedim.
Ben de onu diyorum işte. Konjönktür el verdiğinde, o olayı fırsat bilip ayrılacak gruplar var.
Ama çok büyük savaş lazım.Yani, Türkiyenin o bölge halkı ile uğraşamayacak kadar yıpranmış olması lazım.
O zaman kurulabilir.
Böyle olmasını istediğimden değil. Sadece olası bir durumdan bahsediyorum.
Ben, Türkiyeye bağlı bir eyaletten yanayım. Türkçeyi kullanan ama kendi dili ile de eğitim veren, çocuklarına istediği adı koyan vs...
Ben isterim ki, çocuğum Zazaca eğitim veren bir okulda mühendislik okusun. Ama Türkçeyi de bilsin.
Yani Türkçeyi bilmemesi de doğru değil. Benim yeğenlerim Amerikada doğdu büyüdü. Birisi Princeton da okudu, diğeri Florida üniversitesinde. Amerikada doğup büyüdükleri için, İngilizce anadilleri. Amcamın eşi ispanyol. Evde İspanyolca da konuşuyorlar. Ayrıca amcam çocuklarına Zazacada öğretmiş. 3 dili anadil olarak biliyorlar.
Ama çocuklar tek kelime Türkçe bilmiyorlar.Tek kelime dahi...
Ve ben bunun için amcamla kavga ettim. Çocuklar birgün Türkiyeye gezmeye gelirlerse, yabancı turist olarak mı gezecekler, neden öğretmedin vs..dedim. Gerildik biraz...
Her neyse, yani Türkçe düşmanı da değilim, Türk düşmanı da değilim.
Bağımsız ve ayrı bir Kürdistanın doğru olmayacağı düşüncesindeyim. Eyalet sistemini savunuyorum.
Dili ile yaşayan ama Türkiyeyede bağlı, onu benimsemiş bir Kürdistan.
Türkiye'deki sokak röportajlarını izlerken de, röportajdan ziyade arkada yürüyen insanların şekline, şemaline bakıyorum. İnsanların ellerinde sigara, sokakta dolanıyorlar. (Normalde saygısızca ve ayıp yani bu, kimse umursamıyor bile.) Saçlarını bir ton jöleye çalmış, dövcekmiş gibi bakan, cılız ve kıllı adamlar. Elinde tesbihle dolanan bıçaklarım tipinde yürüyen herifler.
Sonra şu videoyu izledim az önce. Sakallı herifler sokak müzisyenlerine saldırıyor.
Sonra da şunu izledim. Karısı çarşaflı herifler genç çocuklara.
O olsaydı şimdi asıl mücadelenin Kürdistan, özerklik şu bu değil, mücadelenin ne olduğunu bilirdi sanıyorum. Türkiyeliyim diyen bir Ermeniydi. Ülkesine karşı benim hissetmediğim sorumluluğu duyan bir adam.
Zaten Türkiye bu durumdayken, fırsat bu fırsat diyerek özerklik peşinde koşanlara kıl oldum 2 gündür.
Sokakta müzisyen kovalayan sakallılar yetmiyor, bir de bunlarla uğraşıyoruz.
AKP-MHP hükümet kurarsa, gelecek daha da karanlık yani.
Boolean, benim kimseden korkum yok. Hayatım boyunca olmadı, bundan sonra da olmaz.
Sanal kahramanlık olsun diye demiyorum ama karşıma Dünyanın en güçlü ordusunu koysan, inandığım neyse tek başıma onu söylerim. Bu yüzden art niyetim ya da başka düşüncem varsa, bunu da açıkça söylerim. Gizli bir ajandam yok.
Sürekli Hrant Dinki örnek veriyorsun, adam Ermeniyim lafını bile çekinerek söylerdi. Demokrasi derse veremeyecek kadar azınlığında azınlığı idi.
Ayrıca, Kürtler ve Zazalar hakkında, bırak da Zazalar ve Kürtler konuşsun. Bize başkaları don biçmeye çalışmasın.Başımıza ne geldiyse ondan geldi.
Tamamen Türkiyeden kopuk bir özerklik isteyen Kürtler ise çok ama çok azdır.
Ayrıca, kimseye kendimizi sevdirmek gibi niyetimiz yok.Biz buyuz.