Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Fizik > Klasik Mekanik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 29-03-2008, 16:11
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Kütle çekim kuvvetinin gizemi.

Bilindiği gibi ışık hızı son hızdır, ışık hızından daha yüksek bir hız olamaz, bu saptanamayacağı anlamınada gelir. c notasyonu ile gösterilir.

* c=299,792.458 km/s * *yaklaşık c=300,000 km/s olarak bilinir.

Hız rölatif ve vektörel bir kemiyettir. Çünkü bir referans sistemine göre yer değiştirmenin zamana göre türevidir.

v(t)=ds/dt

Anlamak için bir kaç örnekle açıklayalım:

İki araç birbirleriyle aynı doğrultuda gidiyorlarsa hızları birbirlerine göre (referans diğer araçtır).
v= v2-v1 dir.
v1=100km/s v2=135km/s
v=135-100=35km/s * * * * * * * * *
aynı hızda olurlarsa v=100-100=0dır.
Yeri referans alırsanız v=100dür.

birbirlerinin aksi doğrultuda gidiyorlarsa
v=v1+v2 dir.
v1=100km/s v2=135km/s ise
v=100+135=235km/s dir.

ışık hızında veya c yi geçen hızlarda bu mekanik nasıl işler ona bakalım.
aksi doğrultuda giden iki uzay gemisi var.
v1=150,000km/s
v2=180,000km/s

v=150,000+180,000= 330,000km/s değildir sonuç v=c yani v=300,000km/s dir. Çünkü diğer geminin görüntüsü yani ışığı size ulaşmayacaktır. Bu nedenle ışık hızı son hızdır. Yani ışık hızını aştığınız anda referanslarınız yok olmaktadır. Bu artık başka bir şeydir. Başka bir fiziktir.
Işık hızına yaklaştığınız sırada kütleniz sonsuza yakınsar.

m=mi*(1/sqrt(1-v^2/c^2))
Alt 29-03-2008, 16:28
Üye

Standart Re: Kütle çekim kuvvetinin gizemi.

Gelelim kütle çekim kuvvetinin gizemine;

Güneş ışınları dünyaya yaklaşık 8.4 dakikada ulaşır. Dünyanın güneşe mesafesi s=150milyon km'dir.

c=300,000km/s * * t=s/c * * t=500saniye * t=8.33dakikadır.

Yani biz güneşe baktığımız zaman onun 8.4 dakika önceki halini görmekteyiz. Örneklersek; Güneşteki bir patlamayı biz ancak 8.4 dakika sonra görebiliriz.

Fakat güneşin çekim kuvvetinde olan bir değişikliği aynı anda hissederiz. İşte gizemde buradadır, kütle çekim kuvveti ne ile ve nasıl taşınmaktadır?
Alt 29-03-2008, 16:31
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Işık hızına yaklaştığınız sırada kütleniz sonsuza yakınsar

* * Bu sözü biraz açabilir misin vgm. Kütlenin sonsuza yakınsaması ne demektir. Kütleden başlayarak ve ne anlama geldigini izah ederek başlarsan her halde daha yararlı olacaktır.

* * saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 29-03-2008, 17:26
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili vgm, başlangıç için güzel bir konu yakalamışsın. Kütleçekim konusunda verdiğin
örnek, (güneşin birden yok olması durumunda dünyanın anında haberdar olması) genel göreliliğin uzay zamanın kütle tarafından bükülmesi öngörüsü ile çelişmez mi ? Bu konu ciddi biçimde aklıma takılıyor. En son Einstein sergisinde sunum yapan astrofizik bölümü öğrencisi ile bu konuyu tartıştığımda bana "Kütle çekimi" yasasının uzay cisimlerinin devinimlerinde birincil etkiye sahip olmadığını söylemişti. *8O

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 29-03-2008, 17:32
Üye

Kütle ile kuvvet de çok sık karıştırılan bir kavramdır ülkemizde. Biz kg mıda kuvvet birimi olarak kullanırız, halbuki kgf : kilogramforce dur.
Benim ağırlığım 100kg dır dediğimiz anda yanlış yaparız çünkü kg kütle birimidir, aslında kastettiğimiz 100kgf dur. Son dönemlere kadar üniversitelerde dahi bu hataya çok sık düşülürdü, yeni yeni akılları başlarına geldi ve kgf veya newton kullanılmaya başlandı.

Şöyleki F=ma burada a=g dir.

(yer çekimi ivmesi g) g=9.81 m/s^2 dir. buna göre benim kütlem m=10.19kg dır.

Şimdi gelelim ışık hızına yaklaştığınız zaman kütlenizin sonsuza yakınsamasına, bunuda bir örnekle izah edelim.

mi=1 kg bizim ilk kütle miktarımız olsun, ms de *ışık hızına yakın hızda gittiğimiz zamanki son kütle miktarımız olsun.

hızımız v=299,999,999m/s * *c=300,000,000m/s olsun. Rakamları yaklaşık alıyorum.
formülümüzde yerine koyalım.

ms=mi*(1/sqrt(1-v^2/c^2))

ms=1kg*(1/sqrt(1-299,999,999^2/300,000,000^2))

ms=12747kg son kütle.

Selamlar.
Alt 29-03-2008, 19:15
Üye

Kütlenin bir çok tanımı vardır, ben klasik mekanikte olanı daha açıklayıcı ve anlaşılır bulmaktayım.

Kütle, bir objedeki madde miktarı demektir, ve her yerde aynıdır.

Örneğin; dünyada benim ağırlığım 100kgf dur.

kütlem m=100kgf/9.81m/s^2 *ise *m=10.19 kg dır.

aydaki kütlem gene 10.19kg dır fakat ağırlığım W=m*g/6 *W=16.67kgf dur.

Selamlar.
Alt 29-03-2008, 21:50
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

* * evet, bu tanım aradıgım tanım. Madde miktarı arttıkça kütle çekim kuvveti de artıyor. Madde miktarının aşırı yogunlaşması kütle *çekim kuvvetine olaganüsrü bir güç yüklüyor ve çöküş başlıyor. Karadeliklerin de esrarı burada. Dogru mu anlamışım ?

* * Peki bu tanıma göre ışık hızına yakın gittigimiz zaman maddenin miktarının artmasının nedeni nedir.

* * *saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 30-03-2008, 00:41
meaculpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
meaculpa meaculpa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

dilaver";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

* * evet, bu tanım aradıgım tanım. Madde miktarı arttıkça kütle çekim kuvveti de artıyor. Madde miktarının aşırı yogunlaşması kütle *çekim kuvvetine olaganüsrü bir güç yüklüyor ve çöküş başlıyor. Karadeliklerin de esrarı burada. Dogru mu anlamışım ?

* * Peki bu tanıma göre ışık hızına yakın gittigimiz zaman maddenin miktarının artmasının nedeni nedir.

* * *saygılarımla
Karadelik tanımınıza ek olarak zamanı eklemek istedim bende. Uzayda bir yerde tamamen hareketsiz *oldugumuzu varsayalım ve zamanın nasıl aktıgını soralım. Zaman kütle cekimi sayesinde *yavas akar. Aynı zamanda kütle çekiminide ortaya çıkaran kütledir. Yani uzayda zaman, kütlenin yakınında, uzagına nazaran daha yavaş akar. Asıl soru zamanın ne kadar yavaslatılabilecegi noktasındadır. Zaman yavas aktıgı takdirde ışıkda yavas akar. Yteri kadar bir kütleye erişildigi an, zamanı da, ışıgıda durdurabilmek söz konusudur. İşte o zaman karadelik kavramı olusur. Çünkü yeterli kütle demek ışıga gecit vermemek demektir.

Işık hızına yakın gidildigi zaman maddenin miktarının artması noktasında rolativenin yanlış yorumlandıgı iddaları vardır ki bu yorumlarda şu eksende döner; cisimlerin hızı artıkça kütleleri de artarak, cisim ışık hızına ulaşınca, sonsuz olur şeklindedir. Bu tespitin yanlışlıgını vurgulayan bilim adamları aslında cisme yüklenen hız kütleyi değiştirmez, kütleyi değiştiren enerji kavramıdır derler.

Bu anlamda bir örnek alıntılamak istiyorum belki daha aydınlaıcı olur.

Süper pillerle çalışan bir motorsiklet ve bir tramvay ışık hızına yakın bir hıza ulaştırılsalar, bunlardan sadece tramvayın kütlesi artar.Tramvay enerjisini kendisinden değil enerji santranlinden almaktadır, motorsiklet ise enerjisini beraberindeki pillerinden almaktadır. Tramvaya yeni enerji eklendiği halde motorsiklete enerji eklenmemektedir. Böylece tramvayın kütlesi hızıyla birlikte arttığı halde motorsikletin kütlesi, hız artmasına rağmen sabit kalmaktadır. Demek ki hızlanan bütün cisimlerin kütlesi hız sonsuz olunca sonsuza gitmez. Her şeyden önce ışık, ışık hızında hareket ettiği halde kütlesi sonsuz değildir.
Alt 30-03-2008, 18:42
Üye

"Bu tespitin yanlışlıgını vurgulayan bilim adamları aslında cisme yüklenen hız kütleyi değiştirmez, kütleyi değiştiren enerji kavramıdır derler. " meaculpa

Ben de bu görüşünüze katılıyorum meaculpa. Zaten aksi maddenin-enerjiye, enerjinin-maddeye dönüşümü kuralına aykırı olurdu. Hoş bu bile çok açıklayıcı değildir, enerjinin, maddeye dönüşümü konusu özellikle.

Buradaki E=mc^2 ışık hızıyla birlikte, kütlenin enerjisinin açığa çıkarak kütleye dönüşmesi olarak anlıyorum. Kütle ışık hızına erişince tanımsız bir nicelik oluyor.

Motorsiklet ve tramvay örneğiniz doğru, bu zaten açık, madde ve enerji sonlu miktardadır ve değişmez.( buraya şerh koyuyorum, algıladıklarımız anlamında) 1kg'lık kütle ve enerjisi E olsun burda sonsuzluk yok. Zenon paradoksu gibi görünsede sınır şartlar konulduğunda, paradoks olmaktan çıkıp anlaşılır hale gelmektedir. Sınır şartlarımız nedir diye sorarsak; 1kg ve onun E si bu manada dönüşüm ve ilişki bu ikisi arasındadır.

Selamlar.
Alt 30-03-2008, 21:01
Üye

"Motorsiklet ve tramvay örneğiniz doğru, bu zaten açık, madde ve enerji sonlu miktardadır ve değişmez.( buraya şerh koyuyorum, algıladıklarımız anlamında)" vgm

*Bu cümlemden mistik bir anlam çıkarmamanızı dilerim.

*Kısmi spekülasyona da gireceğim, amprik olmayan fakat analitik çıkarımlar doğrultusunda yapacağım.

* Evrendeki madde miktarı ve kütle çekim kuvveti arasındaki ilişki, bunun nasıl iletildiği konusu
az sonra.

Selamlar.

Önerilen Siteler