Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Dil, Mantık & Zihin Felsefesi > Etimoloji

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 05-10-2012, 23:51
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Buyrun sizden inciler salt bu baslik altinda;

Sesli´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Burada oldukça ilginç sözcükler de öğrenmeye başladık.

Mesela ''kullar Allah'i modere edemezler'' Kulların Allahı ''modere ''edemediklerinden anladığım tek şey var. Türkçe bilmeyenlerin böyle uyduruk sözcükler saçarak dilimizi kirletme çabasında olduğu!

Başka bir açıklama yapılabilir mi?
Sayın Spartacus,

Siz ne dediğini dahi bilmeyen bir üyesiniz. Eğer yazım ciddiye alınır türden değilse, neden uzun bir zaman sonra bu yazıma bu şekilde yanıt verdiğinizi sanıyorsunuz? Benim yazdığım bir tümceyi dahi anlayamayan siz beni eleştirecek bir durumda değilsiniz ki! Bu yazıyı siz neden anlayamadınız? ''Kulların Allahı ''modere ''edemediklerinden anladığım tek şey var. Türkçe bilmeyenlerin böyle uyduruk sözcükler saçarak dilimizi kirletme çabasında olduğu! ''

Siz de Türkçemizi kirletenlerdensiniz. Çünkü Türkçede ''sübjektif '' diye bir sözcük yok. Hem bize emperyalistler masalını anlatır, hem de onların sözcüklerini bozup, bozup kullanırsınız.

Bazı akıllı dostlarımız ''halk kabul edince mesele de çözümlenmiş olur'' gibisinden atışlarda blununca gel de buna gülme!

''Halk AKP'yi de kabul etti. Halk şeriat taraflısı. Halk dinsel idareden yana, halk susmayı seviyor.'' dedikçe dibe gidersiniz...

Halkı olumlu yöne doğru yönlendirmek varken, halkı kendi haline bırakınca ne olacağı da açıkça bellidir.

Dil bir ülkenin en başta gelen, yani varlığının devamı için ve de egemenlik için gerekli bir olgunun adı.

Türkçe sözcükler dururken yabancı sözlükler kullananların kişilik bakımından pek sağlıklı olmadıkları bilimsel bir gerçektir.

Bilime karşı olanlar ''hoşuma gidiyor yabancı sözcükleri yeğ tutarım'' deyince, bu kişilerin uyuşturuculara bağımlılardan farkı da pek kalmıyor! İster uyuşturucu bağımlısı olun, ister yabancı sözcüklere bağımlı olun, siz sağlıklı değilsiniz demektir.

İngiliz ingilizce, Fransız Fransızca, İspanyol İspanyolca, Japon japonca, Çinli Çince,
konuştuğu gibi TÜRK de TÜRKÇE konuşur.

Yabancı bir ülkeye gittiğinizde siz o ülkenin dilini orada konuşabiliyorsanız, o zaman siz oldukça bilgili bir kişi sayılırsınız. TÜRK yurdunda Abuzittince konuşanlar Abuzittinlerdir...

Türkçe sözcükler yerine yabancı dillerden bozma uyduruk sözcükler kullanmaya karşıyım.

Burada bazı arkadaşlar açıkça yabancı sözcükleri beğendiklerini belirtiyorlar. Bu onların seçimidir. Ancak bu onlara zevk verdiğine göre bir uyuşturucudan farkı da yoktur. Konuştuğunuz sözcüklerin yabancı olanlarından zevk almak pek doğal değil. Böyle olunca madde bağımlılığından farkı da olmuyor.

Bazı arkadaşlar da benim dediklerimi anlamak istemeyince, '' ÖZ-TÜRKÇE '' diye söyleneblmekteler. Ben salt Türkçemizin yabancı sözcüklerle kirletilmesine karşıyım.
Yüzlerce yıldan beri kullandığımız sözcüklere karşı değilim...

Osmanlıca gibi uyduruk bir dilden bizi kurtaranları sevgiyle ve saygıyla anmaktayım.
Tarzanca ile Abuzittinlik yapanları açıkça kınamaktayım.

Diline bugün yabancı sözcükleri sokanlar yarın da bu güzel ülkeye yabancıların yönetimini sokanlar olacaktır. Bundan yana hiç kuşku duymuyorum.

Anlayan anladı!

Esenlikler dilerim,
Alt 06-10-2012, 00:13
guide - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
guide guide isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın Sesli,

Bu konu hala neden kapanmadı ve neden sürekli aynı yerdesiniz anlam veremiyorum.
Düzgün kullanılması gerektiğini savunduğunuz Türkçe'yi, bir çok kez kirlettiğinizi size kendi alıntılarınızla bizzat defalarca örneklendirdik. Bu yaşıma kadar ana dilimi en etkin şekilde kullanıyorum diye bir iddiam olmadı; hatta çoğu kelimenin Türkçe olduğunu zannederek, sizi rahatsız edecek bir çok cümle kurmuşumdur.

Sayenizde bu başlık altında hangi kelimenin kökeni nedir, Türkçe midir yoksa değil midir öğrenme fırsatım oldu. Diyeceğim o ki, bir çok üye de bu şekilde, sizin açtığınız başlık altında ilerleme kaydetmiş oldu. Siz neden olduğunuz yerdesiniz? Üç beş kelimenin daha aslında Türkçe olmadığını farkedip, yorumlarınızı neden yabancı sözcüklerden kurtarmadınız, bu sizi de mutlu edecekti eminim.

Burada, insanların fikirlerini söylemeleri sizi neden bu derece rahatsız etti?
Sahiden, dilinize,milletinize bu üslupla sahip çıkabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?
Alt 06-10-2012, 01:07
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın Neva,

Benim incilerimi burada yinelediğiniz için sağolun. İnanın şu söyleminizin manasını bunca söze karşın bir türlü açıklamadınız;''kullar Allah'i modere edemezler''

Ne demektir bu? Bir açıklasanız da bizim gibi cahiller de bu ilginç söylemin manasını anlasalar.

Sayın Guide neden konuyu kapatmıyorum diye bana soruyor? Konu bence çoktan kapandı. Ancak ısrarcı istemler olunca yanıtsız bırakmak nezaket dışı olur düşüncesindeyim.

Sevecenlikle,
Alt 06-10-2012, 02:14
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Sayın Neva,

Benim incilerimi burada yinelediğiniz için sağolun. İnanın şu söyleminizin manasını bunca söze karşın bir türlü açıklamadınız;''kullar Allah'i modere edemezler''

Ne demektir bu? Bir açıklasanız da bizim gibi cahiller de bu ilginç söylemin manasını anlasalar.

Sayın Guide neden konuyu kapatmıyorum diye bana soruyor? Konu bence çoktan kapandı. Ancak ısrarcı istemler olunca yanıtsız bırakmak nezaket dışı olur düşüncesindeyim.

Sevecenlikle,
Rica ederim , kendinizi gelistirmenize yardimci olacaksa her zaman.

Siz sayet o sozcugu bana duzgun bir lisanla sorup, uyarmis olsaydiniz, ben onu memnun olup duzeltirdim.

Anlayan anlamis demek ki yazdigimi, ki sizden baska kimse cikip da, son derece kaba bir sekilde, Turkce'yi kirletiyorsun vs. diyerek saydirmadi.

Aksi halde tum forumun yabanci ve dusman, bir tek sizin Turk ve Turkce'yi kirletmeyen oldugunuzu dusunurduk.

Fakat bu forumun uyeleri icin bictiginiz elestiri genisligini, kendi mesajlariniza dair kullanamiyorsunuz ne yazik ki.

Siz cahil degilsiniz maalesef. Kendinizce bir dusun politikasi uyguluyor izlenimi veriyorsunuz ancak bir cok yerden siritiyor. Bunlar yabanci, bunlar dusman, bunlar Abuzittin , bunlar bilmemne.

Once benim soruma cevap verme nezaketini gosterirseniz sevinirim.

Bunca yazmis oldugunuz soylemi bir cirpida yutup, konuya donmeniz, konuya bir islevsellik kazandirmaz.Daha once de soyledim, birsey ortaya koyuyorsaniz, iddia ediyorsaniz arkasinda durmayi bileceksiniz sozlerinizin.

Siz kimsiniz ki, buradaki insanlarin yabanci/dusman/dost/Abuzittin olduguna dair yorumlarda bulunuyorsunuz?

Moderate'in anlamini aciklasam da anlamayacaksiniz, zira isinize gelen kismini almissiniz kendinizce. Cunku maksadiniz dil uzerine konusmak yerine, isi Turkce kullanimi uzerinden, politikaya dokmek ve bunun uzerinden kisilere yazmak/YAFTALAMAK.

Doslar,

''Super'', benim bilgime göre ''ÜSTÜN'' demektir. ''Moderator'', ise tartışmalarda ortamı yatıştımaya çalışan idareci.

Eğer bu bilgim yanlışsa lütfen hoş görün. Çünkü bu sözcükler Türkçemizde olmayan uyduruk sözcüklerdir.

Amerikanın bizi idare edişi, aslında uzun bir zamandan beri uygulanan bir Amerikan yöntemi, İslamın dahi ''MODERATE'' yani ''ILIMLI'' olması,aslında bir Amerikan icadı değil mi?

Üstün idareciler varsa, üstün olmayanlar da var demek olmuyor mu?
Bütün idareciler toptan üstün olsaydı, bu nitelemelere gerek de kalmazdı sanıyorum.

Bu gibi uyduruk sözcüklerin akla getirdiği de bunlara uygun olacak düşüncelerdir. Ne denir!

Esenlik dileklerimle,

Bakalim Moderate'in kac anlami varmis? Ve ben hangi cumlede kullanmisim tartisma esnasinda?

Hangi cumlede kullanmisim?

"Kullar Allah'i modere edemezler"

Hangi anlamda kullanmis olabilirim sizce? Buyrun cevap verin.

1 ılımlı
2 ılımlı kimse
3 makul
4 başkanlık etmek fiil
5 orta
6 ılıman
7 ölçülü sıfat
8 yatıştırmak, yumuşatmak, azaltmak, hafifletmek; yatışmak, yumuşamak, azalmak, hafiflemek fiil
9 ehven
10 moderat T
Alt 06-10-2012, 02:24
guide - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
guide guide isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın Neva,

Sevecenlikle,

Peki neden bu nezaketinizle, sorulan onca soruyu yanıtsız bıraktınız?
Alt 06-10-2012, 14:03
Dark_Prince - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dark_Prince Dark_Prince isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

frodo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Başlıkta dil üzerine sürdürülen bir tartışmada ilgisiz iki mesaj denetime alınmıştır.

Bu sitenin kırmızı çizgilerinden birisi de "ırkçı yaklaşımlara en az tolerans" tır dostlara
bir kez daha hatırlatırım.
Frodo hocam, ırkçılıktan nefret ederim, sadece birilerinin bir milleti, dilini vb. kutsallaştırmaları sinir ediyor beni. Geneli düzgün insanlardan oluşmuyor ama düzgün olanlarını severim diyim, kalanını at çöpe gitsin

İnadına "have a good day" diyorum tüm forumdaşlara ve ardına "adios" ekliyorum

Tanrı'nın Adımlarını İzle Ama Asla Takip Etme!

Blog Facebook
Alt 06-10-2012, 21:23
Üye

Sayın Neva,

Diyorsunuz ki:''
Siz cahil degilsiniz maalesef. Kendinizce bir dusun politikasi uyguluyor izlenimi veriyorsunuz ancak bir cok yerden siritiyor. Bunlar yabanci, bunlar dusman, bunlar Abuzittin , bunlar bilmemne. ''

Şimdi izninizle bir incelemede bulunalım;''Siz cahil degilsiniz maalesef''

Bu söyleminizden anlaşılan, esef edilmesi gereken Sesli'nin cahil olmaması mı? Yani cahil olsaydı esef etmeyecek miydiniz. Cahil olmayınca buna esef ediyorsanız, sizinle iletişim konularında anlaşmamızın imkanı da böylese ortadan kalkmış olur. Çünkü seçtiğiniz sözcükler manasız bir durum sergilemiş oluyor. Düşündüğünüzü tam olarak ifade edemeyince, ortaya düşündüğünüzün tersi bir durum çıkmış olmuyor mu? Esef edilmesi gereken her durumda CEHALETTİR. Cahil olmayana esef edilmez ki...

Söz düşüncenin dışarıya çıkan şeklidir. Dost düşüncede dostluk, düşmanca düşüncede düşmanlık, sevgi dolu düşüncede sevgi, nefret dolu düşüncede nefret kendini gösterir. Yanlış sözcüklerin kullanılışı, o dile hakim olunmadığının göstergesi olmaz mı? Bütün bunlar düşünen kişiyi ele vermiş olmuyor mu?

Belli, belirsiz, kuvvetli, zayıf düşünce ve duygular da aynı ölçülerde sözlerle bir kişiden diğerine geçiş yapar. işte biz buna iletişim adını vermekteyiz.

Sözlerimin arkasındayım. Gereği olmadığı halde, Türkçesi varken, İngilizceden bozma, uyduruk sözcükleri söylemlerinin içine sokuşturanlar Türkçeyi kirletmektedir. Bu kişiler bu İngilizceden bozma sözcükleri araya sıkıştırmak yerine, Türkçe konusunda daha verimli bir yol izleseler daha doğru olmaz mı? Anlattığım budur.

Türkçeyi kirletenlerin dostluk ve düşmanlıkla değilse, bilgisizlikten veya yabancılıktan doğan yanılgılarla bu davranışı sergilediklerine sizin itirazınız var olabilir.

Türkçeyi kirletenleri savunmanızın anlamı size göre neye dayanmaktadır?

O zaman lütfeder, itirazınızı ortaya koyarsınız. Yoksa kişisel düzlemlerden tartışmak hiç bir konuyu çözümleyemez. Size bu gerçeği dün de anlatmaya çalıştım. Ancak anlatamadığım, sizin konuyu yine kişisel düzleme taşımanızdan anlaşılmış oluyor.

Kişisel saldırılar yerine düşünsel düzlemleri yeğlememiz gerektiğini pek çok vesileyle üyeleri uyararak belirten siz değil misiniz? Şimdi ne oldu da, düşünceleri bırakıp Sesli'ye yerli, yersiz veriştirmeye kalkıyorsunuz?

Ben bu konunun kapandığını umarken, ortamı geren siz olmuyor musunuz?

Sevecenlikle kalın,
Alt 06-10-2012, 22:29
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Sayın Neva,

Diyorsunuz ki:''
Siz cahil degilsiniz maalesef. Kendinizce bir dusun politikasi uyguluyor izlenimi veriyorsunuz ancak bir cok yerden siritiyor. Bunlar yabanci, bunlar dusman, bunlar Abuzittin , bunlar bilmemne. ''

Şimdi izninizle bir incelemede bulunalım;''Siz cahil degilsiniz maalesef''

Bu söyleminizden anlaşılan, esef edilmesi gereken Sesli'nin cahil olmaması mı? Yani cahil olsaydı esef etmeyecek miydiniz. Cahil olmayınca buna esef ediyorsanız, sizinle iletişim konularında anlaşmamızın imkanı da böylese ortadan kalkmış olur. Çünkü seçtiğiniz sözcükler manasız bir durum sergilemiş oluyor. Düşündüğünüzü tam olarak ifade edemeyince, ortaya düşündüğünüzün tersi bir durum çıkmış olmuyor mu? Esef edilmesi gereken her durumda CEHALETTİR. Cahil olmayana esef edilmez ki...

Söz düşüncenin dışarıya çıkan şeklidir. Dost düşüncede dostluk, düşmanca düşüncede düşmanlık, sevgi dolu düşüncede sevgi, nefret dolu düşüncede nefret kendini gösterir. Yanlış sözcüklerin kullanılışı, o dile hakim olunmadığının göstergesi olmaz mı? Bütün bunlar düşünen kişiyi ele vermiş olmuyor mu?

Belli, belirsiz, kuvvetli, zayıf düşünce ve duygular da aynı ölçülerde sözlerle bir kişiden diğerine geçiş yapar. işte biz buna iletişim adını vermekteyiz.

Sözlerimin arkasındayım. Gereği olmadığı halde, Türkçesi varken, İngilizceden bozma, uyduruk sözcükleri söylemlerinin içine sokuşturanlar Türkçeyi kirletmektedir. Bu kişiler bu İngilizceden bozma sözcükleri araya sıkıştırmak yerine, Türkçe konusunda daha verimli bir yol izleseler daha doğru olmaz mı? Anlattığım budur.

Türkçeyi kirletenlerin dostluk ve düşmanlıkla değilse, bilgisizlikten veya yabancılıktan doğan yanılgılarla bu davranışı sergilediklerine sizin itirazınız var olabilir.

Türkçeyi kirletenleri savunmanızın anlamı size göre neye dayanmaktadır?

O zaman lütfeder, itirazınızı ortaya koyarsınız. Yoksa kişisel düzlemlerden tartışmak hiç bir konuyu çözümleyemez. Size bu gerçeği dün de anlatmaya çalıştım. Ancak anlatamadığım, sizin konuyu yine kişisel düzleme taşımanızdan anlaşılmış oluyor.

Kişisel saldırılar yerine düşünsel düzlemleri yeğlememiz gerektiğini pek çok vesileyle üyeleri uyararak belirten siz değil misiniz? Şimdi ne oldu da, düşünceleri bırakıp Sesli'ye yerli, yersiz veriştirmeye kalkıyorsunuz?

Ben bu konunun kapandığını umarken, ortamı geren siz olmuyor musunuz?

Sevecenlikle kalın,

Sayin Sesli;

Bakin yazdiklarinizi unutuyorsunuz.

Sayın Neva,

,
Soymeninize karsilik "siz cahil degilsiniz maalesef" demekteyim. Ve devami ustteki mesajimda yazili. Yeterince acik mi? Anlasilmayan bir taraf var mi?

Soz bir ifade bicimidir.
Sozcuklerin yanlis kullanilisi, dost/dusman/yabanci vs. gibi tanimlari karsilamaz maalesef. Bugun yurtdisinda yuzlerce cocuk var buyuyen ve bunlar kendi dillerini maalesef olmasi gerektigi konusamiyor yetersizlikler sebebiyle, kirik-bozuk bir Turkce konusuyorlar.(okul vs.)

Simdi bu cocuklar-yarinin yetiskinleri, ulkeye dair dusman mi sizce? Bu kadar "sig" bir yaklasim olabilir mi?

Ustelik siz de Turkce'yi kirletirken, bu durum "Ele verir talkimi, kendi yutar salkimi" gibi durmuyor mu?

Siz maalesef burada hicbir gercek anlatmis degilsiniz. Sadece yaftalamaktasiniz.

Yani mealen;

Siz insanlari kullandiklari dil yuzunden dost/dusman/yabanci/Abuzittin diye keyfinizce yaftalayacaksiniz, ama siz hic elestirilmeyeceksiniz.

Nerde o yogurdun bollugu? Size nicin cifte standart taniyalim?
Ayricaliginiz nedir?

Dikkat ederseniz ben sayin Sesli'yi, yazdigi mesajlar uzerinden elestiriyorum.
Yani mealen eger elestiriden rahatsizsaniz, donup soyle bir kendi yazdiklarinizin icerigine bakiniz, karsidaki insanlarin safhina bir kac dakika olsa da gecip, acaba ne dusunurler diye bir kafa yorunuz.

Empati diyoruz buna.

Baskasinin ayakkabisi ile yurumeyi hic denemediyseniz hayatinizda, kendi ayakkabilarinizla kostugunuzu zannedersiniz ama yerinizde kosarsiniz. En iyi ayakkabi bende dusuncesine kapilirsiniz.

Ardinizdan herkes gelecek diye bir kural yoktur.

Gerilmis bir ortam yok maalesef, insanlarin size fikirleriniz sebebiyle yonelttikleri elestiriler var sadece.
Alt 18-11-2012, 22:43
Üye

barudi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Frodo kardeşim

Başlık açarken biraz daha özenli olmak lazım, "Uydurulmuş Ayetler" diye nitelendirdiğin başlığın içeriğinde ise "ne anlaşılması gerektiği açık olmasa da tartışma konusu" diye bahsediyorsun.

Buradan anlaşılıyor ki tartışmaya niyetiniz yok hüküm verilmiş karar verilmiş, tartışmaya gerek görülmeden "Uydurulmuş Ayetler" yakıştırması yapılmış bile.

Oysa ben ateistlerin kanıt olmadan bir şeye inanmayacaklarını bilirdim, demek ki yanılmışım biraz şüphe götüren mesele olursada canlarının istedikleri gibi karar verebiliyorlarmış...

edit:
Başında ki Edip Yüksel: şimdi dikkatimi çekti sözümü geri alıyorum..
Sayın Barudi,

Hepsi güzel de şu son bölümdeki ''EDIT'' sözcüğü acaba ne demektir? Bu sözcük Türkçe olmayıp İngilizce olması açısından siz söylemlerinizde bir karıştırma yapmış olmuyor musunuz? Öyle ya biliyorsanız tüm söyleminizi İngilizce yazarsınız. Yok Türkçe yazmaya yelteniyorsanız, o zaman TÜRKÇE yazarak, böylesi karışıklığa meydan vermezdiniz..

Bir de mana bakımından, şimdi bu son bölümde sözlerinizi geri aldıysanız, neden silmek yerine böylesi bir karmaşayı yeğ tutmaktasınız? Bu ''edit'' anlaşılmadığı gibi, içeriği de anlaşılamamış oluyor...
Alt 02-06-2017, 16:33
Nero Nero isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Şöyle bir okudum da yazılanları, dilimize yabancı dillerden girmiş kelimelere "Türkçe değil" diyenler burada da çıkmış.

Oysa adı üzerinde, "dilimize girmiş",demek ki artık yabancı değil. Sana komşu olan kişiye birkaç gün sonra artık yabancı muamelesi yapmıyorsun ama diline yerleşmiş ve dilinin ruhuna uyumlanmış kelimelere yabancı muamelesi yapıyorsun.

Bir de "öztürkçe kelime" muhabbeti var. Bu ne demek? Yani sen, kendi uydurup türettiğin kelimelere "öz" derken, yüzlerce yıldır kullandığın, dilinin ayrılmaz bir parçası olmuş, deyimlerine, atasözlerine girmiş kelimelere üvey muamelesi yapıyorsun.

Bu ne nankörlüktür? Bunun neresi ilericilik? Oysa böyle bir algı da oluşmuş bizde. Dilde "özleşmeye" karşı çıkanlar sağcılar olagelmiş, öztürkçeciliği savunanlar ise solcular. Bu bir tek bizde böyle sanırım. Diğer başka ülkelerde bu tür bir rol dağılımı olmamış. Mesela eski SSCB'de bu tür bir özleştirme anlayışı ırkçılık olarak görülmüş diye biliyorum.

Bu özleştirme dilimize o kadar büyük zarar vermiş ki, dünyanın en kurallı dillerinden olan dilimiz kurallılığını kaybeder olmuş. Türkçenin kurallarına aykırı türetilen kelimeler kuralların doğal mantığını bozmuş. Eski ahenkli hâlini de bu nedenle kaybetmiş. Takır tukur bir dile dönmüş.

Bu "öztürkçe" kelimeler yüzünden aramızda anlaşma sorunu yaşar olmuşuz. Çünkü bir "yabancı" veya "üvey" kelimeye karşılık kullanıma sokulan "öztürkçe" bir kelime, dile yerleşmiş ama hesaba katılmayan başka bir anlamda da yerleşmiş. Böylece ne demek istendiği anlaşılmamaya başlamış.

Misal "olası"... Bu kelime günümüzde hem "mümkün" hem de "muhtemel" karşılığında kullanılıyor. Oysa ilk kullanıma sokulduğunda sadece "muhtemel" anlamında önerilmişti.

Düşünün, ne haldeyiz! Artık mümkün ve muhtemel kavramlarımız birleşmiş ve "olası" olmuş. Üstelik gerekli-gereksiz her yerde kullanılabiliyor. Sanki daha bir anlam kattığını mı sanıyorlar, nedir?

Mesela "düş"... Bu kelime de "rüya" karşılığı kullanılır idi. Ama artık "hayal" karşılığı da kullanılıyor.

Mesela "iletişim". Bu kelime de "haberleşme" karşılığı türetilmişti. Oysa artık daha çok "irtibat" yerine kullanılıyor.

Böyle pek çok kelime var ve bunlar hem kulak tırmalıyor, hem de kavram kargaşasına yol açıyor.

Tabii yaygınlaşmayan "imge", "sorunsal", "olumlamak", "geri besleme" vb kelimeleri hiç saymıyorum bile. Bunlar daha çok kitaplarda yer alıyor ve kitabı açmamızla kapamamızın bir olmasına sebep oluyor.

Önerilen Siteler