Kürtler ve Türklerin ayrılmaları ve beraber kalmaları için rasyonel sebepler
Duygusal sebeplerden bahsetmiyorum. Mesela Türkler ve Kürtler kardeştir, atalarımızın döktükleri kanlar vs... Ben olayı tamamen pragmatik ve rasyonel olarak incelemek istiyorum. Açıkçası beraber kalmak için pek bir sebep de bulamıyorum, umarım bana bu konuda yardımcı olursunuz. Benim kendi yargım ayrılmanın Türk halkı için daha yararlı (zararın neresinden dönersek kardır) olacağıdır. Bütün listelerde ayrılma durumundaki etkileri inceliyorum.
Kürtlerin Türkiye'den ayrılmaması için Türkler açısından sebepler:
- GAP'a yapılan yatırım Kürtlere hediye olmuş olacak, belki Kürdistandan elektrik satın almak zorunda kalacağız.
Kürtlerin Türkiye'den ayrılmaması için Kürtler açısından sebepler:
???? Doğrusu aklıma bir tane bile adam gibi sebep gelmiyor. Hastahaneleri ve okulları kendi vergileri ile de açık tutabilirler hele Iraktaki Kürdistan ile birleşirler ise.
Kürtlerin Türkiye'den ayrılması için Türkler açısından sebepler:
- Kürdistanın T.C. bütçesine etkisi negativdir.* Açığa çıkan para ile Türk halkına daha faydalı olacak şeyler, mesela hastahane ve okul, yapılabilir.
- PKK terörü için bir sebep kalmayacak, ne mehmetçik ölecek ne de büyük şehirlerde bombalar patlayacak.
- Türkiye'nin ayrımı barışçı yollardan kabul etmesi dünya çapında prestijini kat kat arttıracaktır.
- Kıbrıslı Rumların, "Kıbrıslı Türkler için istediğiniz hakları Kürtlere neden vermiyorsunuz?" sorusu anlamsız kılınacak. Hatta belki Kıbrıslıların adanın bölünmesine daha sıcak bakmaya başlamaları bile olası.
- Kişi başı geliri, ortalama eğitim seviyesi ve Avrupaya kültürel benzerliği artmış olan T.C vatandaşının A.B'ye katılma şansı artmış olacak.
Kürtlerin Türkiye'den ayrılması için Kürtler açısından sebepler:
- Eğitimin Kürtçe olması ile eğitim seviyeleri daha çabuk artacak.
- Devletlerinin dili Kürtçe olacağından devlet dairesine işleri düştüğü zaman işlerini daha rahat halledebilecekler.
- Türklerin vergisiyle yapılan barajların üstüne konacaklar ve belki Türkiyeye elektrik satarak devletlerine gelir sağlayabilecekler.
- Kürt iş adamları hem PKK'ya hem T.C.'ye vergi vermekten kurtulacak, sadece kendi devletlerine vergi ödemek zorunda oldukları gibi bu vergiler insanların birbirlerini öldürmesi için silahlara değil yol, okul vs.. yapımına harcanacak.
Bu dört listelerden herhangi birine eklemeleriniz varsa lütfen yazın. Ama lütfen manevi şeylerden bahsetmeyin.
* Bunu söylemek için herhangi bir kaynağım yok, sadece doğru olduğunu tahmin ediyorum. Eğer böyle olmadığını biri bana ıspatlayabilirse çok ama çok şaşarım.
|