Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 03-09-2012, 12:30
demirefe demirefe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

bymehmet´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Richard yeni yapılan bazı araştırmaların bir davranış gösterilmeden önce beyinde sinyallerin oluştuğunu gösterildiğini söylemişti. Yanılmıyorsam 2 sn gibi bir süreden bahsetmişti
Yok, bunun kaderle bir bağlantısı yok. Tabii ki vücudun bir tepki süresi var. Ayağınıza bir dikenin batması ile beyninizin bundan haberdar olması arasında bile bir süre geçiyor. Bunun nedeni sinir sistemimizin elektrokimyasal bir bilgisayar gibi çalışması. Yani sadece elektrikle çalışsaydı iletim anlık kadar hızlı olurdu. Fakat kimyasal çalışma şekli de duygulanımları sağlıyor. Kimyasal maddelere sinir sistemimiz tepki veriyor ve duygulanımlar oluşuyor. Bunlar vücudun doğal kimyasalları olabileceği gibi yapay vücut dışından verilen kimyasallar da olabiliyor.

Dawkins'in söylediği, davranışı göstermek aklımızdan geçtiği anda beyin bunu önce tasarlıyor. Bakın dikkat edin, beyin henüz kaslara komut göndermedi. Henüz davranışı zihinde canlandırıyor. Bir tür rüya görmek gibi. Her şey beyinde başlar biter. Beyin hazırladığı tasarımı uygun bulursa hazırlanan komut kaslara gönderiliyor. Bu komutun gitmesi bile kısa da olsa zaman alıyor.

Sıcağa dokunduğumuzda elimizi çekeriz ama geç kalmışızdır. Elimiz yanar. Acı sinyalinin beyne değil, omuriliğe gitmesi ve omuriliğin tepki verip elini çekme komutunu kaslara göndermesi, sinyalin kaslara ulaşması bile belli zaman alıyor. Çünkü sistem elektrokimyasal. Sinirlerden sırf elektrik sinyalleri gönderilse tepki çok ani olurdu.

Kaderi değil ama determinizmi atomaltı parçacıklarda gösterebilmek için bilimciler çok uğraşıyorlar. Kanıtlamaya çalıştıkları şu: Bir kuantum parçacık ne yapacağını biliyormuşçasına diğer parçacıklarla etkileşiyor. Her parçacık ne durumda ne yapacağını adeta biliyor.

Bu kanıtlanırsa yeni bir çığır açılacak. CERN dünyanın masrafıyla boşuna kurulmadı. Bu yapı şaka maka değil, bilim mabedi gibi olağanüstü muhteşem bir yerdir. Elektron mikroskopların göremediği atomaltı parçacıkalrı görmek için apartman boyutunda yüzlerce dedektörler vardır. Ve dünyanın en büyük, en güçlü mıknatıslarından binlerce... Dünyanın en büyük makinesi. En pahalı değil, ikinci pahalı makinesi olmasının nedeni uzay teknolojisinin çok pahalı olması. En pahalı makine yörüngede bulunan uluslararası uzay üssü. İnsanlık bugün üç şeye gözünü dikti:

1. Uzaya açılmak. Başka güneş sistemlerine ulaşmak.

2. Atomaltı kuantum dünyasının yasalarını çözmek

3. Yapay zekayı, insanın aynısı bir zekayı makinede gerçekleştirmek.

Konu demirefe tarafından (03-09-2012 Saat 12:39 ) değiştirilmiştir.
Alt 03-09-2012, 13:17
bymehmet bymehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

nebukadnezar´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Din'i sorguladınız ve hiç bir çelişki bulamadınız mı?
Ben bulamadım. Bu siteyi de bayağı inceledim. "Bence" görmedim varsa kimsenin tartışmadığı ve sizin bildiğiniz bir konu tartışabiliriz. "Sizce" yüzlerce çelişki de olabilir. Herkes görmek istediğini görüyor. Bir örnek vermek istiyorum, hararetle tartışılan "kuranda matematik hatası" denilen hadisenin yorumlanma şekli çok dikkatimi çekti. Buna kimse engel olamaz herkes istediği gibi yorumlar tabi. Ana dil olarak arapça bilmenin avantajı ile kuranın az sözle çok şey anlatma sanatına her zaman hayranlıkla bakmışımdır. Adeta şiirimsidir, zaten zamanın insanları peygambere "Biz, deli bir şair için ilâhlarımızı mı terk edeceğiz?" diyorlardı. Saffat 36. Bu olay için örneğin tek yakını kızı olan birinin ölmesi halinde, kızın mirasın sadece yarısını almasının sözkonusu olamayacağı ve ayetlerde belirtilmeyen hususların insanların yorumuna bırakıldığı açıkken, insanlar bir ciltlik Türk Miras Hukuku ve içtihatlarını ve buna bağlı medeni kanunu birkaç ayette arıyorlar. Halbuki miras dağıtımının yüzlerce farklı kombinasyonu olabildiği açık bir gerçek. Yine diyorlar ki allah çok daha ehemmiyetli konular varken neden bu önemsiz mevzuya değiniyor. Halbuki peygamberin çoğrafyasında kadına miras verilmediği biliniyor, o ayetlerin nüzul sebebi de zaten böyle bir olaya dayanıyor. Allah özellikle kadına ve kız çocuklarına miras hakkını vermek ve korumak için "anayasal güvence" veriyor.
Ben böyle düşünürken bir başkası da peygamber ihtiyaca göre ayet uydurduğu için kadın gelince böyle bir ayet uydurdu ve hataya düştü sonra da düzeltemedi diyor.

Bu örneği sırf farklı bakış açısının nasıl "siyahı beyaz, beyazı siyah" görebildiğini açıklamak için verdim amacım bunu tartışmak değil zaten yeterince tartışılmış her mevzu.
Alt 03-09-2012, 13:24
Olimpiyat Olimpiyat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Saffat 36. Bu olay için örneğin tek yakını kızı olan birinin ölmesi halinde, kızın mirasın sadece yarısını almasının sözkonusu olamayacağı ve ayetlerde belirtilmeyen hususların insanların yorumuna bırakıldığı açıkken, insanlar bir ciltlik Türk Miras Hukuku ve içtihatlarını ve buna bağlı medeni kanunu birkaç ayette arıyorlar. Halbuki miras dağıtımının yüzlerce farklı kombinasyonu olabildiği açık bir gerçek. .
Verilen ayetin matematiksel yorumunda eleştiri getirilirken, fazladan eklenen ne?
Ya da gözden kaçırılan?
Alt 03-09-2012, 13:31
Üye

demirefe´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yok, bunun kaderle bir bağlantısı yok. Tabii ki vücudun bir tepki süresi var. Ayağınıza bir dikenin batması ile beyninizin bundan haberdar olması arasında bile bir süre geçiyor. Bunun nedeni sinir sistemimizin elektrokimyasal bir bilgisayar gibi çalışması. Yani sadece elektrikle çalışsaydı iletim anlık kadar hızlı olurdu. Fakat kimyasal çalışma şekli de duygulanımları sağlıyor. Kimyasal maddelere sinir sistemimiz tepki veriyor ve duygulanımlar oluşuyor. Bunlar vücudun doğal kimyasalları olabileceği gibi yapay vücut dışından verilen kimyasallar da olabiliyor.

Dawkins'in söylediği, davranışı göstermek aklımızdan geçtiği anda beyin bunu önce tasarlıyor. Bakın dikkat edin, beyin henüz kaslara komut göndermedi. Henüz davranışı zihinde canlandırıyor. Bir tür rüya görmek gibi. Her şey beyinde başlar biter. Beyin hazırladığı tasarımı uygun bulursa hazırlanan komut kaslara gönderiliyor. Bu komutun gitmesi bile kısa da olsa zaman alıyor.
İzlerken benim de aklıma gelmişti ancak bu zaten bilinen bir gerçek olduğu için araştımanın.konusunun.bu.olmadığını.ve.öyle.düşünm eme.sebep.olan.başka.cümleler.olduğunu.hatırlıyoru m.sanki. Açıkça söylemek gerekirse altyazı olmadığı için takip edebilmek adına pek düşünemiyordum beynin büyük bir kısmı yabancı dili çözmeye odaklanıyor.Tekrar.izlemem.gerek.kesin.konuşmam.iç in.Siz.izleyip.de.öyle.olduğunu.söylüyorsanız.başk a.tabi.

Klavyem.bozuldu.kusura.bakmayın.
Alt 03-09-2012, 13:40
Üye

Olimpiyat´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Verilen ayetin matematiksel yorumunda eleştiri getirilirken, fazladan eklenen ne?
Ya da gözden kaçırılan?
Tek.eklenen.bakış.açısı.Bahsettiğim.bu.zaten.Başka .bir.iddada.bulunmadım.
Tek.gözden.kaçırılanda.başka.bakış.açılarının.anla mlılığı.
Dediğim.gibi.konuyu.tartışmayacam.zaten.yeterli.yo rum.gelmiş.
Alt 03-09-2012, 14:36
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Ben bulamadım. Bu siteyi de bayağı inceledim. "Bence" görmedim varsa kimsenin tartışmadığı ve sizin bildiğiniz bir konu tartışabiliriz. "Sizce" yüzlerce çelişki de olabilir. Herkes görmek istediğini görüyor. Bir örnek vermek istiyorum, hararetle tartışılan "kuranda matematik hatası" denilen hadisenin yorumlanma şekli çok dikkatimi çekti. Buna kimse engel olamaz herkes istediği gibi yorumlar tabi. Ana dil olarak arapça bilmenin avantajı ile kuranın az sözle çok şey anlatma sanatına her zaman hayranlıkla bakmışımdır. Adeta şiirimsidir, zaten zamanın insanları peygambere “Biz, deli bir şair için ilâhlarımızı mı terk edeceğiz?” diyorlardı. Saffat 36. Bu olay için örneğin tek yakını kızı olan birinin ölmesi halinde, kızın mirasın sadece yarısını almasının sözkonusu olamayacağı ve ayetlerde belirtilmeyen hususların insanların yorumuna bırakıldığı açıkken, insanlar bir ciltlik Türk Miras Hukuku ve içtihatlarını ve buna bağlı medeni kanunu birkaç ayette arıyorlar. Halbuki miras dağıtımının yüzlerce farklı kombinasyonu olabildiği açık bir gerçek. Yine diyorlar ki allah çok daha ehemmiyetli konular varken neden bu önemsiz mevzuya değiniyor. Halbuki peygamberin çoğrafyasında kadına miras verilmediği biliniyor, o ayetlerin nüzul sebebi de zaten böyle bir olaya dayanıyor. Allah özellikle kadına ve kız çocuklarına miras hakkını vermek ve korumak için "anayasal güvence" veriyor.
Ben böyle düşünürken bir başkası da peygamber ihtiyaca göre ayet uydurduğu için kadın gelince böyle bir ayet uydurdu ve hataya düştü sonra da düzeltemedi diyor.

Bu örneği sırf farklı bakış açısının nasıl "siyahı beyaz, beyazı siyah" görebildiğini açıklamak için verdim amacım bunu tartışmak değil zaten yeterince tartışılmış her mevzu.
Bakınız, kişilerin ne dediğine takılıp kalırsanız, böyle yorumlara varırsınız. Kişilerin ne dediği değil, olgunun ne olduğu önemli. Siz buna önem vermiyorsunuz, kendiniz ne düşünüyor buna önem veriyorsunuz. Böyle inceleme olmaz...

O dönemler kadına şu , bu verilmiyordu çıkarımınız da yanlış. Genelde bir kaç yüz yıl sonra uydurulmuş(dini şekillendirme süreci) masa başı tarih üzerinden gidiyorsunuz. Örneğin Muhammed'den öcne kız çocuklarının diri, diri gömülmesi masalı. Bu yanlıştır, çok önceleri ilk doğan erkek çocuklar kurban edilmiştir... Kız değil...

Kadınlara miras düşmüyor yalanı, Muhammed'in ilk eşi neyin nesidir? Yoksa kadın değil mi?

Örneğin diyorum ki, dünya düzdür...

Ne oldu şimdi? İşi bana inanmak noktasına mı indirgeyeceksin? Oysa öne sürdüğünüz konular benim ne dediğime değil, dünyanın ne olduğuna bakıyor. İnanmak, aldanmanın ilk şartıdır.

Fakat siz dünya düzdür noktasına inanç geliştirdiğiniz için, her yorumu kişiye göre değerlendirme hatasına düşüyor ve kendinizde aynı hatayı yapıyorsunuz. Sonra da diyorsunuz ki tamam onlara göre yuvarlak ise bana göre düzdür. Bu biçimde bilgi edinemezsiniz, sadece kendinizi kandırmak için basit bir yöntem edinmiş olursunuz... Ve unutursunuz, dünyanın şekli size göre olamaz, bunu siz belirlemiyorsunuz ki, size göre olsun.

Matematik hatası örneğin, kişilere göre değişmez, zira orada bariz, objektif hata vardır. Kabullenmiyor olmanız veya birilerinin kabullenmemesi, durumu değiştirmez, sadece kendinizi kandırma yönteminizi işletmiş olursunuz o kadar...

Basittir, pek fazla yoruma gerek yoktur. Örneğin hesap makinenizde 2+2 yaptığınızda 3 diyorsa orada hata var demektir. O hesap makinesi sana ayrı, bana ayrı muamele etmeyecek ki, sonuç kişiye göre değişsin. Bir paylaştırma formulünde eşitliğin sonu, 1 çıkmalı, atıyorum 25/1 değil.

Daha ne çelişkiler var, yalnız siz objektif değil bu biçimde subjektif yaklaşırsanız, dünyayı da ben elimde çeviriyorum. İnanmadınız mı? O halde inanın, bunu yaptığınızda sanki belirleyiciymiş gibi ve nasıl oluyorsa, artık kişiye göre değişen bir gerçeğiniz oldu..

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 03-09-2012, 16:06
nebukadnezar nebukadnezar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Ben bulamadım. Bu siteyi de bayağı inceledim. "Bence" görmedim varsa kimsenin tartışmadığı ve sizin bildiğiniz bir konu tartışabiliriz. "Sizce" yüzlerce çelişki de olabilir. Herkes görmek istediğini görüyor. Bir örnek vermek istiyorum, hararetle tartışılan "kuranda matematik hatası" denilen hadisenin yorumlanma şekli çok dikkatimi çekti. Buna kimse engel olamaz herkes istediği gibi yorumlar tabi. Ana dil olarak arapça bilmenin avantajı ile kuranın az sözle çok şey anlatma sanatına her zaman hayranlıkla bakmışımdır. Adeta şiirimsidir, zaten zamanın insanları peygambere “Biz, deli bir şair için ilâhlarımızı mı terk edeceğiz?” diyorlardı. Saffat 36. Bu olay için örneğin tek yakını kızı olan birinin ölmesi halinde, kızın mirasın sadece yarısını almasının sözkonusu olamayacağı ve ayetlerde belirtilmeyen hususların insanların yorumuna bırakıldığı açıkken, insanlar bir ciltlik Türk Miras Hukuku ve içtihatlarını ve buna bağlı medeni kanunu birkaç ayette arıyorlar. Halbuki miras dağıtımının yüzlerce farklı kombinasyonu olabildiği açık bir gerçek. Yine diyorlar ki allah çok daha ehemmiyetli konular varken neden bu önemsiz mevzuya değiniyor. Halbuki peygamberin çoğrafyasında kadına miras verilmediği biliniyor, o ayetlerin nüzul sebebi de zaten böyle bir olaya dayanıyor. Allah özellikle kadına ve kız çocuklarına miras hakkını vermek ve korumak için "anayasal güvence" veriyor.

Genel'e hitab etmeyen bir cümle kullanmışsınız. Kullandığınız uslup bunu ispatlıyor.

Siteyi bayağı inceledim'le, siteyi okudum arasındaki farkı da çok iyi bilmektesiniz eminim.

Siteyi bayağı (05% inceledim) (50% göz gezdirdim) arasında pek fark yoktur.

..."Bence görmedim" Demek, tamamen size özel bir durum.
Bu konulara bakış açısı önemli demek istemiyorum, hatta kişiye özel kişisel algılar da ön plana çıkıyor olabilir demiyorum. Burada resmen yokuşa sürmek deyimi devreye giriyor. Bunu bir hakaret olarak algılamayın lütfen.

Buradaki davranışınız insanın doğasına ters. Bazı davranışlarımızı kolaylıkla açıklayabilirken bazılarını zorlukla hatta bazen hiç açıklayamayız. Bunun nedeni altında çıkarlarımız yatar. Bence sizin de açıklayamayacağınız bir sürü davranışınız olmalı...

Belki maddi değil ama, mutlaka manevi çıkarlarınız olabilir.

Yorumlarımızı bu hissiyatla yaptığımız zaman, evrensel doğruluk sınırlarını aşar, Günümüzün ileri bilinç seviyesindeki insanların huzurundaki inandırıcılığımız sarsılır ve sorgulanmaya başlar,

Bilinç, algı ve bilgilerin açık seçik izlendiği duygu, düşünce, tutum, heyecan ve davranışa ilişkin haberdarlığın bulunduğu süreçtir. Çok farklı olduğumuzu sanmıyorum.

Sizler o anda yaşananları bilmeden, inandığınız, doğru kabul ettiğiniz size göre ilahi sözlerin su yolunda gitmektesiniz. Hatta bu anlamda (hadis yazırlarının) tarih tutucuların her sözünü örnek veriyorsunuz.

Fakat bilinç o anda yaşananları kapsar. Siz okuduğunuz soyut anlamsızlıkları bilinç altı ederek bize gerçekmiş gibi sunuyorsunuz.
Ha, bazılarınız felsefe yapabiliyor. Mesela siz bazı açıklamalarınızı felsefe üzerinden değerlendirerek yapıyorsunuz.

Kur'an daki Miras ve diğer bazı konularda arkadaşlar size gereken cevabı vermişler. O konularda söyleyecek şimdilik bir şeyim yok...

Fakat, ...Ben bulamadım. Bu siteyi de bayağı inceledim. Diyorsunuz ya! İşte o konuda çok hassasım... Yapmanız gereken şu dur: Sitedeki bizim iddialarımızı lütfen bi araştırın, onlara olan itirazlarınızı veya size göre en doğruları bize dillendirin lütfen. Bunlar çok altlarda kalan konular da olabilir. Hem o zaman sizin gerçekten siteyi incelediğinizden emin oluruz...

Sevgiler.
Alt 03-09-2012, 17:17
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

1- Allah tüm geçmişi ve geleceği tek bir an gibi görür, uzay-zaman sürekliliğine bağımlı değildir.
Sayin bymehmet;

Inanirlar Allah'i sifatlari sayesinde bilirler ve bu yonde iman ederler.

Allah kendi sifatlarina bagimlidir ne yazik ki, o sifatlar da bir nevi onun kaderidir.

Ve bu sifatlar degismez.

Mesela Hayy sifati.

Sizce Allah canli midir? Cansiz midir?

Bu iki kategoriden birine koymamiz gerekse hangisiyle tanimlardiniz?
Alt 03-09-2012, 20:07
Üye

Sn.nebukadnezar,

Benim.hakkımdaki.düşünceniz.yüzeysel.olmaksa.benim .de.söyleyecek.başka.birşeyim.yok.demektir.Bilerek .veya.bilmeyerek.tüm.inananları.düşük.bilinç.seviy esine.ve.muhakeme.kabiliyetine.mahkum.ediyorsunuz. Bunu.da.ön.kabul.olarak.yapıyorsunuz.İnançlıysa.dü şünemiyordur.Elbette.bunun.pek.çok.örnekleri.olduğ unu.siz.de.biliyorsunuz.

Sn.Neva.
Yine.diğer.başlıkta.yaptığnız.gibi.benim.hiç.bahse tmediğim.bambaşka.bir.kavramı.işin.içine.katarak.k onuyu.nelerelere.çekmeye.çalışıyorsunuz.Size.de.ba şka.bişey.diyemeyecem.Anladığım.kadarıyla.bu.platf ormda.karşınızdakini.tartışamaz.hale.getirip.konuy u.muğlaklaştırarak.çürütmek.için.sürekli.bu.strate jiyi.kullanıyorsunuz.
Alt 03-09-2012, 20:13
barristor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
barristor barristor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ben bulamadım. Bu siteyi de bayağı inceledim. "Bence" görmedim varsa kimsenin tartışmadığı ve sizin bildiğiniz bir konu tartışabiliriz. "Sizce" yüzlerce çelişki de olabilir. Herkes görmek istediğini görüyor. Bir örnek vermek istiyorum, hararetle tartışılan "kuranda matematik hatası" denilen hadisenin yorumlanma şekli çok dikkatimi çekti. Buna kimse engel olamaz herkes istediği gibi yorumlar tabi. Ana dil olarak arapça bilmenin avantajı ile kuranın az sözle çok şey anlatma sanatına her zaman hayranlıkla bakmışımdır. Adeta şiirimsidir, zaten zamanın insanları peygambere "Biz, deli bir şair için ilâhlarımızı mı terk edeceğiz?" diyorlardı. Saffat 36. Bu olay için örneğin tek yakını kızı olan birinin ölmesi halinde, kızın mirasın sadece yarısını almasının sözkonusu olamayacağı ve ayetlerde belirtilmeyen hususların insanların yorumuna bırakıldığı açıkken, insanlar bir ciltlik Türk Miras Hukuku ve içtihatlarını ve buna bağlı medeni kanunu birkaç ayette arıyorlar. Halbuki miras dağıtımının yüzlerce farklı kombinasyonu olabildiği açık bir gerçek. Yine diyorlar ki allah çok daha ehemmiyetli konular varken neden bu önemsiz mevzuya değiniyor. Halbuki peygamberin çoğrafyasında kadına miras verilmediği biliniyor, o ayetlerin nüzul sebebi de zaten böyle bir olaya dayanıyor. Allah özellikle kadına ve kız çocuklarına miras hakkını vermek ve korumak için "anayasal güvence" veriyor.

Muhammedin sevgili ve ilk dul esi Hatice,islamdan once kadina miras birakilmiyorsa,o servete nasil kavustu?

Önerilen Siteler