07-01-2013, 17:35
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
İslam'da içki haram değil mi?
Kuran'da haram gıdaların temel olarak sıralandığı 4 ayet var.
|
Bakara, 173:
Allah, size ANCAK leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
Enam, 145:
De ki: "Bana vahyolunan Kur'an'da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvanDAN BAŞKA, HARAM KILINMIŞ BİR ŞEY BULAMIYORUM. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir." Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir.
Nahl, 115:
Allah size ANCAK leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa şüphesiz ki Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
|
Bu ayetlerin üçünde, haram sayılan gıdaların sadece bunlar olduğu söyleniyor. Ve bu sayılanlardan başka da haram gıda olmadığı vurgulanıyor. Bunların içinde içki yasağı yok.
|
Maide, 3:
Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısk (Allah'a itaatten kopmak)tır. Bugün kafirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
|
Burada da içki yasağı yok.
Eğer Allah'tan başka ilah yoktur derseniz, Allah'tan başka ilah olamaz. Demek ki, ...dan başka haram gıda yoktur derseniz, o sayılanlardan başka haram gıda da olamaz.
|
Bakara, 173:
Allah, size ANCAK ...haram kıldı.
İnnemâ harrame aleykumul meytete ved deme ve lahmel hınzîri ve mâ uhille bihî li gayrillâh(gayrillâhi), fe menidturra gayra bâgin ve lâ âdin fe lâ isme aleyh(aleyhi), innallâhe gafûrun rahîm(rahîmun).
|
|
Enam, 145:
De ki: "Bana vahyolunan Kur'an'da ...DAN BAŞKA, HARAM KILINMIŞ BİR ŞEY BULAMIYORUM.
Kul lâ ecidu fî mâ ûhiye ileyye muharremen alâ tâimin yat’amuhu illâ en yekûne meyteten ev demen mesfûhan ev lâhme hinzîrin fe innehu ricsun ev fıskan uhille li gayrillâhi bih(bihî), fe menidturra gayre bâgın ve lâ âdin fe inne rabbeke gafûrun rahîm(rahîmun).
|
|
Nahl, 115:
Allah size ANCAK ...haram kıldı.
İnnemâ harreme aleykumul meytete veddeme ve lahmel hınzîri ve mâ uhılle li gayrillâhi bih(bihî), fe menıdturra gayre bâgın ve lâ âdin fe innallâhe gafûrun rahîm(rahîmun).
|
innemâ : ancak, sadece
lâ ecidu : bulmuyorum, bulamıyorum
illâ : başka, hariç, ...'den başka
Buna göre, haram olan gıdalar sadece 4 sınıftır.
- Leş
- Kan
- Domuz eti
- Allah'tan başkası adına kesilen hayvan
Buna rağmen, pis olan şeyler de haram olarak belirtiliyor.
|
Araf, 157:
Onlar, yanlarındaki Tevrat'ta ve İncil'de yazılı buldukları Resûle, o ümmî peygambere uyan kimselerdir. O, onlara iyiliği emreder, onları kötülükten alıkoyar. Onlara iyi ve temiz şeyleri helal, kötü ve pis şeyleri haram kılar. Üzerlerindeki ağır yükleri ve zincirleri kaldırır. Ona iman edenler, ona saygı gösterenler, ona yardım edenler ve ona indirilen nura (Kur'an'a) uyanlar var ya, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.
|
İçki de pis olarak tasvir ediliyor.
|
Maide, 90:
Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.
|
Bu durumda içkinin de haram olması lazım. Peki haram gıdaların sayıldığı ayetlerde bu neden belirtilmemiş? O halde iki ihtimal var:
1) İslam'da içki tam olarak haram değildir, sadece sarhoşken namaza yaklaşılamaz. Sarhoşluk vermeyecek kadar içki içmek caizdir.
2) Bu ayetlerde çelişki vardır.
Nedir fikirleriniz?
|

07-01-2013, 19:08
|
 |
Üye
|
|
|
|
Pirate biraz yavaş git , yetişemiyoruz.
İçkinin haram olduğunu (domuz etinde olduğu gibi) yazan ayet yok.
Ancak şeytanın pis işlerinden biri olduğunu yazmakla beraber ,şeytana uymak haram sayıldığına göre işleride haram olsa gerek.
Maide suresinin iniş sırası 112'dir. 90.ayette pis iştir der 91. ayetde artık bıraktınızmı der. Kesin bırakmalısınız diye bir dayatma yok. Sanki bırakmak isteyenin insiyatifine bırakmıştır. Tabi bunun sebebi Hamzanın alkolik olmasıdır.Gerçi aynı masada demlenmedik ama , okuduğumuz hadislerden öğreniyoruz.Birde arapların eğlenceye ve içkiye düşkünlüklerini de göz ardı etmemek lazım.Arabın sarhoşu , Muhammedin otoritesini bozmuş anladığım kadarıyla.Direk haram ettiremesede imalı yazdırmış.
Şimdi insan düşünüyor, bu içki ,madem kişiyi Allaha yakınlaşmaktan ve dinin direği namazdan uzaklaştırıyorsa ,içkiden uzaklaşırsak kurtuluşa erişebileceksek, içki içmek pis olarak nitelendirelecekse kuran'ın bitimine yakın zamana kadar neden bekletilmiş toplam 114 olan sure sayısından 112. olarak inmiştir.Kimin keyfi beklenmiştir.
Sarhoş olmayacaksan içki içmenin ne anlamı var.Git meyve suyu iç. Çakır keyif olmak kadar güzel bir şey varmı dünyada.
|

07-01-2013, 20:49
|
|
Üye
|
|
|
|
Sevgili Pirate,
Ickinin direkt olarak haram kilindigi bir Ayet yok Kuran-i Kerim'de. Yalniz, bazi ayetlerde dolayli atiflar yapilmaktadir. Ornegin; biz size bir suru nimetler verdik, onlardan iyi seyler uretebilirsiniz, kotu seylerde. Burada cok bilmis Alimler, hemen icki ve Alkol'u kotu sinifa sokuverirler. Bunu tamamiyle Hadislerden yola cikarak yaparlar ve ozellikle herkesin bildigi bir Hadis'e dayandirirlar. Oysa ki, Kuran-i Kerim'de ' Kendinizi bilemeyecek kadar sarhossaniz,namazdan uzak durun' diye bir ayet de var...Ayrica, cennette vaad edilen ve bizleri kendimizden gecirecek olan icki degil ise nedir??? Her halde badem gozlu, esmer guzeli delikanlilarin bizlere her daim sundugu uzum sirasi ile mest olmayacagiz...
Ayrica, dinimizde (Islam) sarap haram kilinmis diyen alimlere inanirsak, cok daha iyi kafa yapan uyusturucular ve esrar'i hangi kefeye koyacagiz??? Kokain,esrar, extazi v.b. hangi ayette haram kilinmistir???. Bu gunumuzde Esrarin anavatani Afganistandir ve Afganistan bu gunumuzde Taliban'in (en radikal muslumanlarin ) da Anavatanidir. Bir arastirin bakalim, Esrar ve Afyon kullanmayan ne kadar ( cihad ugruna carpismayan )Musluman Kardesler var???
Arkadaslar, icki icmek,uyusturucu kullanmak kime haram biliyor musunuz? Allah yolunda dibine kadar icip,kelle keserseniz sorun yok,size her sey helal.Amma, agziniza bir giram icki koyup Allahi sorgularsaniz size degil icki, yediginiz ekmek bile haramdir....
|

09-01-2013, 20:59
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Büyük´isimli üyeden Alıntı
Pirate biraz yavaş git , yetişemiyoruz.
İçkinin haram olduğunu (domuz etinde olduğu gibi) yazan ayet yok.
Ancak şeytanın pis işlerinden biri olduğunu yazmakla beraber ,şeytana uymak haram sayıldığına göre işleride haram olsa gerek.
Maide suresinin iniş sırası 112'dir. 90.ayette pis iştir der 91. ayetde artık bıraktınızmı der. Kesin bırakmalısınız diye bir dayatma yok. Sanki bırakmak isteyenin insiyatifine bırakmıştır. Tabi bunun sebebi Hamzanın alkolik olmasıdır.Gerçi aynı masada demlenmedik ama , okuduğumuz hadislerden öğreniyoruz.Birde arapların eğlenceye ve içkiye düşkünlüklerini de göz ardı etmemek lazım.Arabın sarhoşu , Muhammedin otoritesini bozmuş anladığım kadarıyla.Direk haram ettiremesede imalı yazdırmış.
Şimdi insan düşünüyor, bu içki ,madem kişiyi Allaha yakınlaşmaktan ve dinin direği namazdan uzaklaştırıyorsa ,içkiden uzaklaşırsak kurtuluşa erişebileceksek, içki içmek pis olarak nitelendirelecekse kuran'ın bitimine yakın zamana kadar neden bekletilmiş toplam 114 olan sure sayısından 112. olarak inmiştir.Kimin keyfi beklenmiştir.
|
Evet bu ciddi bir problem gerçekten. Ama yine de içki haram edilmemiş demek ki. Sadece şeytan işi olarak tasvir ediliyor. Bu da 14 asır boyunca İslam alimlerinin çoğunun yanıldığını gösteriyor. Zaten burada içkinin haram-helal olması bizi pek ilgilendirmiyor. Burada göstermek istediğimiz şey, alimlerin bile böylesine ciddi konularda yanılabildiğidir. Çünkü haramların sayıldığı ayetlerde içki de belirtilmeli idi, ama yok.
Ben, bir ömür boyunca ağzına alkollü içecek sürmeyen Müslümanların bu konu hakkındaki yorumlarını merak ediyorum açıkçası.
Alim52´isimli üyeden Alıntı
Sevgili Pirate,
Ickinin direkt olarak haram kilindigi bir Ayet yok Kuran-i Kerim'de. Yalniz, bazi ayetlerde dolayli atiflar yapilmaktadir. Ornegin; biz size bir suru nimetler verdik, onlardan iyi seyler uretebilirsiniz, kotu seylerde. Burada cok bilmis Alimler, hemen icki ve Alkol'u kotu sinifa sokuverirler. Bunu tamamiyle Hadislerden yola cikarak yaparlar ve ozellikle herkesin bildigi bir Hadis'e dayandirirlar. Oysa ki, Kuran-i Kerim'de ' Kendinizi bilemeyecek kadar sarhossaniz,namazdan uzak durun' diye bir ayet de var...Ayrica, cennette vaad edilen ve bizleri kendimizden gecirecek olan icki degil ise nedir??? Her halde badem gozlu, esmer guzeli delikanlilarin bizlere her daim sundugu uzum sirasi ile mest olmayacagiz...
Ayrica, dinimizde (Islam) sarap haram kilinmis diyen alimlere inanirsak, cok daha iyi kafa yapan uyusturucular ve esrar'i hangi kefeye koyacagiz??? Kokain,esrar, extazi v.b. hangi ayette haram kilinmistir???. Bu gunumuzde Esrarin anavatani Afganistandir ve Afganistan bu gunumuzde Taliban'in (en radikal muslumanlarin ) da Anavatanidir. Bir arastirin bakalim, Esrar ve Afyon kullanmayan ne kadar ( cihad ugruna carpismayan )Musluman Kardesler var???
Arkadaslar, icki icmek,uyusturucu kullanmak kime haram biliyor musunuz? Allah yolunda dibine kadar icip,kelle keserseniz sorun yok,size her sey helal.Amma, agziniza bir giram icki koyup Allahi sorgularsaniz size degil icki, yediginiz ekmek bile haramdir....
|
Yukarıda da belirttiğim gibi, başlığın amacı, alimlerin de hata yapabildiğini göstermektir. Yapılan tespitlere baktığımızda da, yanıldıklarını açıkça görüyoruz sanırım. Bu da artık suyu çıkmış bunca alim görememiş sen mi gördün savunmasını geçersiz kılmaktadır.
|

09-01-2013, 22:05
|
|
Üye
|
|
|
|
Pirate´isimli üyeden Alıntı
Evet bu ciddi bir problem gerçekten. Ama yine de içki haram edilmemiş demek ki. Sadece şeytan işi olarak tasvir ediliyor. Bu da 14 asır boyunca İslam alimlerinin çoğunun yanıldığını gösteriyor. Zaten burada içkinin haram-helal olması bizi pek ilgilendirmiyor. Burada göstermek istediğimiz şey, alimlerin bile böylesine ciddi konularda yanılabildiğidir. Çünkü haramların sayıldığı ayetlerde içki de belirtilmeli idi, ama yok.
Ben, bir ömür boyunca ağzına alkollü içecek sürmeyen Müslümanların bu konu hakkındaki yorumlarını merak ediyorum açıkçası.
Yukarıda da belirttiğim gibi, başlığın amacı, alimlerin de hata yapabildiğini göstermektir. Yapılan tespitlere baktığımızda da, yanıldıklarını açıkça görüyoruz sanırım. Bu da artık suyu çıkmış bunca alim görememiş sen mi gördün savunmasını geçersiz kılmaktadır.
|
Pardon Pirate,
Benden alinti yaparak, Alimler de hata yapabilir derken bahsettigin Alim, ben mi oluyorum???Yoksa, Nick'imden dolayi kurban ben mi oluyorum???
Burada belirtmeliyim ki, sagligimdan dolayi alkol kullanamiyorum, keske sagligim ve yasim elverseydi de doyasiya icebilseydim  )).Kendi sartlarim elvermiyor,icemiyorum diye Kur'andaki Ayetleri kendime gore mi yorumlayayim????Adam seker hastasi, benim cayima attigim sekere karisiyor, oysa benim sekerim dusuk cikiyor kontrollerde....Afedersiniz de, sizin kusunuz otmuyorsa, Genel evleri mi kapatalim  ))....
'Ben, bir ömür boyunca ağzına alkollü içecek sürmeyen Müslümanların bu konu hakkındaki yorumlarını merak ediyorum açıkçası.'
Abi, sen bu soru ile acikcasi A.m. yuzu gormemisten, Haydar Dumen tavsiyesi istiyorsun....
|

10-01-2013, 00:25
|
 |
Super Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Şeytan işi zaten otomatikman haramdır. Şeytan haramı, cehennemi temsil eder. Bu yüzden içki haramdır diye doğrudan yazılmasına da gerek zaten yok.
|

10-01-2013, 00:43
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
idontneedagod´isimli üyeden Alıntı
Şeytan işi zaten otomatikman haramdır. Şeytan haramı, cehennemi temsil eder. Bu yüzden içki haramdır diye doğrudan yazılmasına da gerek zaten yok.
|
El insaf yahu!
Seytan'a kalacaksa haramlar, tum yasamin haram olmasi gerekir. Seytanla bir nevi icice yasiyorlar inanclilar hayat boyu..
Zaten kul'un kendisi iyi seytan mi /kotu seytan mi bilemez ki islama gore!. Suleymanin dalgic seytanlari var mesela kitapta, gayet iyi seytanlar..
Adam ibadetini yaptigi surece, icki engellemez bunu..
Aksi olsa namazi kaza etme kolayligi olmazdi ve uygulanmazdi islama yonelik.
Adam alkol aldiysa ne yapacak? Ayilmak(kendini bilene kadar) icin bekleyecek, ama ayildiktan sonra namazini kilabilir. Hic namaz kilmamaktan iyidir. Direk yikilir yoksa. (namaz dinin diregidir)
|

10-01-2013, 10:58
|
 |
Super Moderator
|
|
|
|
Neva´isimli üyeden Alıntı
El insaf yahu!
Seytan'a kalacaksa haramlar, tum yasamin haram olmasi gerekir. Seytanla bir nevi icice yasiyorlar inanclilar hayat boyu..
Zaten kul'un kendisi iyi seytan mi /kotu seytan mi bilemez ki islama gore!. Suleymanin dalgic seytanlari var mesela kitapta, gayet iyi seytanlar..
Adam ibadetini yaptigi surece, icki engellemez bunu..
Aksi olsa namazi kaza etme kolayligi olmazdi ve uygulanmazdi islama yonelik.
Adam alkol aldiysa ne yapacak? Ayilmak(kendini bilene kadar) icin bekleyecek, ama ayildiktan sonra namazini kilabilir. Hic namaz kilmamaktan iyidir. Direk yikilir yoksa. (namaz dinin diregidir)
|
Neva söylediklerine katılmakla beraber burada karşımıza yorum farkından doğan tezatlar çıkmakta.
İslamı bir sistem olarak ele alır isek iyiliği ve doğruluğu temsil eden Allah, melekler, peygamber ve onun karşısında kötülüğü ve cehennemi temsil eden şeytan sistemi dengede tutan iki taraf olarak görünüyor. Ayetlerde içki içmeyin, haramdır demez, maide suresinde bunlar şeytan işi pisliktir der. Ayrıca şeytanın yolunu tutmak da zaten cehenneme gidiş biletidir.
İçkinin yasaklanma sürecini ve diğer ayetlerde bahsedilişini zaten biliyorsun. Hatta Kuran'da bitkilerden hem yiyecek hem de içki elde edildiği ve bunun tanrının bir nimeti olduğu da yazmakta. Bu apaçık bir çelişkidir zaten.
Ancak Kuran'ın yazılış sürecinde içkinin yavaş yavaş bir pisliğe, şeytan işine dönüşüyor olması, şeytanın da zaten zar zor dengede duran İslami sistemin kötülük kısmında yer alıyor olması, içkinin haram, en iyi ihtimalle mekruh olmasını gerektiriyor kendi mantığıma göre.
"Zaten kul'un kendisi iyi seytan mi /kotu seytan mi bilemez ki islama gore!. " Bu söylediğini anlayamadım. Kulun iyiyi ve kötüyü ayırt edebilme yetisine sahip olmadığını mı söylemeye çalışıyorsun?
|

10-01-2013, 17:58
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Pardon Pirate,
Benden alinti yaparak, Alimler de hata yapabilir derken bahsettigin Alim, ben mi oluyorum???
|
Hayır tabi ki. İslam alimlerinden bahsediyorum.
Kendi sartlarim elvermiyor,icemiyorum diye Kur'andaki Ayetleri kendime gore mi yorumlayayim????Adam seker hastasi, benim cayima attigim sekere karisiyor, oysa benim sekerim dusuk cikiyor kontrollerde....Afedersiniz de, sizin kusunuz otmuyorsa, Genel evleri mi kapatalim  ))....
|
Kendi şartlarımızla ne alakası var ki? Ayetler ortada, çelişki ortada.  Çelişki yok diyorsanız, İslam'da içki haram değildir.
Abi, sen bu soru ile acikcasi A.m. yuzu gormemisten, Haydar Dumen tavsiyesi istiyorsun....
|
Ben Müslümanlardan içkinin tadını falan anlatmasını istemedim. Ayetler hakkındaki yorumları merak ediyorum. Yaptığınız benzetme yanlış olmuş.
idontneedagod´isimli üyeden Alıntı
|
Sayın idontneedgod. Eğer bu şekilde düşünürsek, şu ayetlerde içkinin neden haram olarak belirtilmediğini izah etmemiz gerekir. Çünkü bir çelişki vardır.
|
Bakara, 173:
Allah, size ANCAK leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
Enam, 145:
De ki: "Bana vahyolunan Kur'an'da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvanDAN BAŞKA, HARAM KILINMIŞ BİR ŞEY BULAMIYORUM. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir." Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir.
Nahl, 115:
Allah size ANCAK leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa şüphesiz ki Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
|
Bu ayetlerde katı ve sıvı (kan) gıdalardan bahsediliyor, ve Kuran'da haram gıdaların sayıldığı başka ayet yok. Sadece ihramlıyken hayvan avlamayın diye ayet var, ama o da konumuzla alakalı değil zaten.
|

11-01-2013, 01:55
|
|
Üye
|
|
|
|
Pirate´isimli üyeden Alıntı
Hayır tabi ki. İslam alimlerinden bahsediyorum.
Kendi şartlarımızla ne alakası var ki? Ayetler ortada, çelişki ortada.  Çelişki yok diyorsanız, İslam'da içki haram değildir.
Ben Müslümanlardan içkinin tadını falan anlatmasını istemedim. Ayetler hakkındaki yorumları merak ediyorum. Yaptığınız benzetme yanlış olmuş.
Sayın idontneedgod. Eğer bu şekilde düşünürsek, şu ayetlerde içkinin neden haram olarak belirtilmediğini izah etmemiz gerekir. Çünkü bir çelişki vardır.
Bu ayetlerde katı ve sıvı (kan) gıdalardan bahsediliyor, ve Kuran'da haram gıdaların sayıldığı başka ayet yok. Sadece ihramlıyken hayvan avlamayın diye ayet var, ama o da konumuzla alakalı değil zaten.
|
Kardesh,
Kuran-i Kerim'de ickinin haram olduguna dair kesin bir hukum yok oldugunu yazdik ve soyledik ve hatta Kur'an da anlatilana gore, Cennette bile icki irmaklari var,icki dagitan Sakilr var.. Ickinin haramligi Kur'an-i Kerim'deki Ayet ve surelerden gelmiyor, ickinin haramligi malum Hadislerden geliyor.
Eger yoldasin Kur'an ise ickini kana kana icersin. Yok, ben Hadis'e, Sier'e, Yorumculara bakarim dersen uzume;Elmaya,armuta v.s.meyvalara agzini hic surme, ciklet dahi cigneme...
|