evetttt.
ateizmin tanımından yola çıkarak şu tespitte bulunabiliriz: her bebek ateist doğar. amma başta ailesi olmak üzere çevresi tarafından dini inanç ilmek ilmek beynine işlenir, çocuk dini inanca şartlanır ve bu etkenlerde çocuğu inanması yönünde koşullar.
salt islam özelinde konuşmuyorum. genel olarak metafizik dünya görüşü bilim ve materyalizmin ışığında tarihin tozlu sayfalarında yerini almıştır. artık yeni ve aydınlık bir dünyanın kapıları insanoğluna açılıyor. teist bakış açısı ait olduğu yere, tarihe gömülecektir. nitekim o aşamadayız. ancak bu halk kitlelerine yayılmak ve benimsenmek zorundadır.
neyse konudan saptım. bende bu coğrafyada doğan birçokları gibi müslüman idim. her ne kadar dini vecibelerimi yerine getirmesem bile, kafam islamın hak din olduğu konusunda netti. aksi gibi bir hali düşünemiyordum. ateizm gibi bir ihtimali değil göz önünde bulundurmayı, bu tür akımlardan bihaberdimde. ancak bir zaman olduki dinsiz fikirlerle tanıştım. tabi bu inancı terketmek meselesi direkt tanrıyı reddetmek değildir. önce dinden döner insan. tanrı inancından vazgeçmek bir sonraki adımdır.
ben islamı araştırırınca öncelikle bunun değil hak dinin kitabı olması, allahın kelamı olmadığını anladım. çünkü herşeyi yaratan, herşeye egemen bir tanrının bu türden bir kitap yazdıracağını aklım almadı. böylece inancı terkettim. tabiki sancılı bir süreç. her babayiğidin harcı değil.
|